Δείτε το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Boeing για τον πύραυλο εξουδετέρωσης ηλεκτρονικών συστημάτων.
Οι παλμοί - σαμποτέρ
Εκπέμποντας κατευθυνόμενους παλμούς μικροκυμάτων, ο πειραματικός πύραυλος της Boeing έκαψε τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήματα επτά κτηρίων-στόχων σε πεδίο βολής της Γιούτα στις 16 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η εταιρεία. Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, ο πύραυλος αυτοκαταστράφηκε πάνω από ερημική περιοχή.
Τα μικροκύματα έθεσαν εκτός λειτουργίας όχι μόνο στους υπολογιστές των κτηρίων αλλά και τις κάμερες με τις οποίες καταγραφόταν η δοκιμή, αναφέρει η Boeing. To βίντεο της επιχείρησης είναι απόρρητο, ωστόσο η εταιρεία δημοσιοποίησε εικόνες από προηγούμενη δοκιμή στο εργαστήριο, στο οποίο οι οθόνες των υπολογιστών σε ένα δωμάτιο σβήνουν ξαφνικά λόγω του ηλεκτρομαγνητικού παλμού.
«Στο κοντινό μέλλον, η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξουδετέρωση των ηλεκτρονικών συστημάτων και των συστημάτων δεδομένων πριν καν φτάσουν τα πρώτα στρατεύματα και αεροπλάνα» δήλωσε ο Κιθ Κόλμαν της Βoeing, αρμόδιος για το πρόγραμμα CHAMP (Προηγμένο Πυραυλικό Πρόγραμμα Υψηλής Ενέργειας Κατά Ηλεκτρονικών).
Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα CHAMP, μια συνεργασία της Βoeing Phantom World με το Ερευνητικό Εργαστήριο της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, χρηματοδοτείται με 38 εκατομμύρια δολάρια και προβλέπει την κατασκευή συνολικά πέντε πρωτοτύπων του πυραύλου. H πηγή μικροκυμάτων που κρύβουν οι πύραυλοι κατασκευάζονται από τη Lockheed Martin.
Η ιδέα της χρήσης μικροκυμάτων ή άλλων ηλεκτρομαγνητικών παλμών για την αχρήστευση ηλεκτρονικών συστημάτων προέκυψε στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν ο αμερικανικός στρατός παρατήρησε ότι οι πυρηνικές εκρήξεις παρήγαγαν ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς που έθεταν εκτός λειτουργίας δίκτυα ηλεκτροδότησης, ραδιοεπικοινωνίες και δορυφόρους ακόμα και από πολύ μεγάλες αποστάσεις.
Η αντιπυραυλική δοκιμή
Σε μια άλλη εξέλιξη, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε κοντά στη Χαβάη την πιο περίπλοκη αντιπυραυλική δοκιμή μέχρι σήμερα. Στη δοκιμή πραγματικών πυρών εξουδετερώθηκαν τέσσερις από τους πέντε εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους. Οι πύραυλοι έγιναν αντιληπτοί από το σύστημα Aegis Ballistic Defence της Lockheed, το οποίο διαβίβασε τα σήματα στο σύστημα THAAD της ίδιας εταιρείας.
Το THAAD με τη σειρά του έδωσε εντολή για την εκτόξευση πυραύλων Patriot AC-3, οι οποίοι δεν περιείχαν γόμωση αλλά κατέστρεψαν τους πυραύλους-στόχους απλώς χτυπώντας τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου