Στρατηγικής σημασίας συμμετοχή αποκτά το μεγαθήριο Deutsche Bank στη νέα Εθνική τράπεζα συνεχίζοντας τη γερμανική επέλαση στην ελληνική επιχειρηματική αγορά. Μετά τις κρυφές διαβεβαιώσεις που έλαβαν από το διευθυντήριο των Βρυξελλών ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιστρέψει στη δραχμή και θα στηριχθεί με κάθε τρόπο να σταθεί στα πόδια της, ανοίγει ο δρόμος για το μεγάλο deal που κυοφορούνταν καιρό τώρα στη Φραγκφούρτη.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχικά η γερμανική υπερτράπεζα θα αποκτήσει ποσοστό 10-15% στον όμιλο της Εθνικής όπου μετά την απορρόφηση της Eurobank θα εκμηδενιστεί επί της ουσίας η συμμετοχή της οικογένειας Λάτση, με αποτέλεσμα οι νέοι εταίροι θα συνδιοικούν με το ελληνικό δημόσιο. Ένα μοντέλο δηλαδή ανάλογο με αυτό του ΟΤΕ που θα εξυπηρετεί και τις δυο πλευρές ενώ παράλληλα θα είναι περιορισμένης σημασίας οι καταγγελίες περί ξεπουλήματος που αναμφίβολα θα υπάρξουν.
Η συμμετοχή της Deutshe Bank θα επιδιωχθεί να αποκτηθεί από την αγορά πακέτων ξένων funds που θέλουν να αποσυρθούν από την Ελλάδα, με δέλεαρ την προσφορά τιμήματος πολύ ανώτερο από την τρέχουσα τιμή. Υπάρχει και το ενδεχόμενο η τιμή της μετοχής να αυξηθεί αρκετά το επόμενο διάστημα, οπότε το premium που θα προσφερθεί θα είναι αισθητά μικρότερο. Με τη συμφωνία αυτή που θα ανακοινωθεί αργότερα, εξυπηρετούνται και οι δυο πλευρές καθώς:
- Η μεν Deutsche Bank αποκτά πρόσβαση στην ελληνική αγορά για να εξυπηρετήσει τα γερμανικά συμφέροντα στην Ελλάδα όπως π.χ. ΟΤΕ – Deutsche Telekom και πιθανόν αργότερα ΔΕΗ – RWE και το εξαγωγικό εμπόριο στη χώρα μας. Αργότερα, όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση, οι γερμανοί σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν την ελληνική «βάση» ως εφαλτήριο για τις αγορές των Βαλκανίων.
- Η Εθνική που, όπως όλες οι ελληνικές τράπεζες, πάσχει από έλλειψη ρευστότητας, αποκτά πρόσβαση στα κεφάλαια μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου και μπορεί να καλύψει απρόσκοπτα επιχειρηματικά δάνεια και επενδύσεις. Αυτή είναι και η κρίσιμος παράμετρος που μέτρησε για την ελληνική κυβέρνηση για να δώσει τη συγκατάθεσή της σ αυτή τη συμφωνία.
Οι πληροφορίες που αρχίζουν να διαρρέουν για αυτό το megadeal έχουν θορυβήσει τους άλλους μεγάλους παίκτες όπως η Alpha Bank που αναζητά τρόπους αντίδρασης επειδή διαισθάνεται ότι ο ρόλος της θα υποβαθμιστεί. Μετά την απόκτηση της Εμπορικής, τα περιθώρια «απάντησης στην πρόκληση» έχουν περιοριστεί και μόνο η συμμαχία με κάποιο ξένο ισχυρό τραπεζικό συγκρότημα θα μπορούσε να εξισορροπήσει την κατάσταση.
sofokleousin.gr
Ενημέρωση:
H Deutsche bank θα αποκτήσει το 10% της νέας Εθνικής τράπεζας; Η φήμη αυτή κυκλοφορεί εδώ και 3-4 μέρες στην χρηματιστηριακή αγορά.
Μάλιστα αναφέρεται ότι η Deutsche bank θα είναι ο εγγυητής ανάδοχος σε αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας και μέσω της διαδικασίας αυτής θα βρεθεί να ελέγχει το 10% της νέας Εθνικής.
Το σενάριο αυτό ετέθη στην διοίκηση της Εθνικής τράπεζας η οποία το διαψεύδει τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία επαφή με την Deutsche bank.
Κατά την άποψη πολλών θα ήταν στρατηγικό λάθος μια συμφωνία με την Deutsche bank γιατί θα περάσει λάθος πολιτικά μηνύματα καθώς εκπροσωπεί την επίσημη Γερμανική γραμμή.
Θα υποθέσουν πολλοί ότι πρόκειται για ξεπούλημα της Εθνικής στους Γερμανούς ειδικά μια περίοδο όπου - λανθασμένα δυστυχώς - πολλά παρεξηγούνται.
Παράλληλα θα ήταν παράδοξο η Deutsche bank να θέλει να συμμετάσχει με στρατηγικό ποσοστό στην νέα Εθνική και η Credit Agricole και η Societe Generale να αποχωρούν από την Ελλάδα.
Οι Γαλλικές τράπεζες αποχωρούν από την Ελλάδα καθώς δεν βλέπουν προοπτικές κερδοφορίας και θα έρθει η Deutsche για να αποκομίσει υπερκέρδη;
Ένα τέτοιο deal δεν έχει επιχειρηματική λογική αλλά θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μόνο πολιτικά συμφέροντα.
Επίσης στο νέο σχήμα Εθνικής – Eurobank η Deutsche bank δεν είναι ξένος σύμμαχος.
Ήταν στρατηγικός επενδυτής στην Eurobank και αποχώρησε από το μετοχικό κεφάλαιο.
Η Εθνική βρίσκεται σε συζητήσεις με ξένες τράπεζες ώστε να εγγυηθούν την αμκ που θα υλοποιήσει προσεχώς και η οποία με όρους κεφαλαιακών απαιτήσεων φθάνει τα 15 με 16 δις ευρώ.
Αν η ΕΚΤ και η ΕΕ μπλοκάρουν την πρόταση του ΤΧΣ να εγγυηθεί τα νέα ομόλογα – εξέλιξη πιθανή πλέον – τότε η καθαρή κεφαλαιακή απαίτηση μετά από αναβαλλόμενους φόρους θα φθάσει τα 13,5 με 14 δις ευρώ.
Αν τα Cocos δηλαδή τα μετατρέψιμα ομολογιακά είναι το 35% της ανακεφαλαιοποίησης και όχι 45% όπως αρχικώς εικαζόταν τότε η αμκ θα είναι 9 δις ευρώ και τα υπόλοιπα 5 δις μετατρέψιμα ομολογιακά που θα καλύψει το ΤΧΣ.
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου