Από τις αρχές του χρόνου μέχρι και το Σεπτέμβριο οι διαρρήξεις σε διαμερίσματα, μονοκατοικίες και καταστήματα αυξήθηκαν κατά 33% σε σχέση με πέρυσι.
Πλέον κάθε μέρα στη Θεσσαλονίκη γίνονται και καταγγέλλονται περισσότερες από 10 διαρρήξεις.
Οι συμμορίες των διαρρηκτών δε χτυπούν πλέον μόνο μέσα στην πόλη. Στο στόχαστρό τους έχουν μπει και δήμοι και τα χωριά στην ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης...
Νέες... «εισόδους» έχει καταγράψει η ΕΛΑΣ το τελευταίο διάστημα στο χώρο των διαρρήξεων στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο τον έλεγχο εξακολουθούν να κρατάνε σε μεγάλο βαθμό οργανωμένες συμμορίες Γεωργιανών και Ρώσων, που στην πλειοψηφία τους λογοδοτούν και πληρώνουν «εισφορές» στην αντίστοιχη μαφία. Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και λίγο καιρό ομάδες γύφτων από τη Βουλγαρία οργανώνουν ακόμη και ημερήσια «ταξίδια» στην Ελλάδα με μοναδικό σκοπό να «χτυπήσουν» διαμερίσματα και μονοκατοικίες διεκδικώντας «μερίδιο» από την πίτα των διαρρήξεων. Παράλληλα, αλλάζουν σε κάποιο βαθμό το χάρτη της εγκληματικότητας, μεταφέροντας τη δράση από το πολεοδομικό συγκρότημα προς την επαρχία, ενώ μεταβολές παρατηρούνται ακόμη και στην ποιότητα της λείας, αφού οι δράστες αρπάζουν πλέον ακόμη και... κουρτίνες ή χαλιά, αλλά και κρέατα και... σαλάτες από ταβέρνες.
Οι «άρχοντες» των διαρρήξεων
Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛΑΣ, τον έλεγχο των διαρρήξεων στη Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να έχουν σε μεγάλο ποσοστό Γεωργιανοί, "ομογενείς" και αλλοδαποί λαθρομετανάστες από την πρώην ΕΣΣΔ, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως επαγγελματίες, έξυπνοι, ευρηματικοί, με μεγάλες τεχνικές γνώσεις και οργάνωση. Οπως λένε οι ίδιοι οι αστυνομικοί, μικρές ή μεγάλες ομάδες, εγκληματικές οργανώσεις, αλλά και «δίδυμα» δραστών, που εντάσσονται στη συγκεκριμένη κατηγορία, γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους, ξέρουν τις «δουλειές» που οργανώνονται στην πιάτσα και φυσικά λογοδοτούν στη γεωργιανή – ρώσικη μαφία. «Κάθε ομάδα έχει τη δική της δράση, ωστόσο όλοι στην πιάτσα ξέρουν ποιος θεωρείται ειδικός στις θωρακισμένες πόρτες, ποιος έχει μια ιδιαίτερη μέθοδο ή ποιος είναι ο πιο γρήγορος στο σπάσιμο κάποιου συγκεκριμένου τύπου κλειδαριάς», επισημαίνει αξιωματικός. Μάλιστα, από συμμορίες που έχει εξαρθρώσει το τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης είχε προκύψει πως κάποιοι από αυτούς συγκεντρώνονταν παλαιότερα σε καταστήματα της Θεσσαλονίκης, όπου κανόνιζαν «δουλειές» και επέλεγαν στόχους πίνοντας τον καφέ τους.
Ο έλεγχος της μαφίας
Κανείς, όμως, δεν μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο της μαφίας, εξηγεί στέλεχος της ΕΛΑΣ, αφού οι μεγάλες δουλειές πρέπει πάντα να έχουν την έγκρισή της, των γνωστών Vor v Zakone (κλέφτες του νόμου). Αστυνομικοί αναφέρουν πως όταν κάποια ομάδα έχει «σίγουρη» πληροφορία για ένα σπίτι ότι υπάρχει μεγάλο χρηματικό ποσό ή κοσμήματα πολύ μεγάλης αξίας, θα πρέπει πρώτα να ενημερώσει τον «ανώτερο» - τον «τοποτηρητή» της ρώσικης μαφίας –, ο οποίος και θα δώσει το πράσινο φως για να κάνει τη δουλειά. Ωστόσο, εάν έχει προηγηθεί και άλλη ομάδα που θέλει να «χτυπήσει» το ίδιο σπίτι, τότε ο «ανώτερος» είναι αυτός που θα αποφασίσει ποιος τελικά θα κάνει τη δουλειά, αποφασίζοντας συνήθως υπέρ αυτού που είχε πρώτος την πληροφορία. Μάλιστα, όπως εξηγούν αξιωματικοί, στην περίπτωση των μεγάλων «χτυπημάτων» ένα ποσοστό από τη λεία πηγαίνει πάντα στο ταμείο της γεωργιανής μαφίας.
Από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας έχει εξιχνιαστεί τα τελευταία χρόνια ένας σημαντικός αριθμός οργανώσεων, που αποτελούνταν κυρίως από άτομα με καταγωγή από τη Γεωργία ή άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, τα οποία άνοιγαν σε χρόνο ρεκόρ κάθε είδους κλειδαριά ασφαλείας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των αναρριχητών, ενός οκταμελούς κυκλώματος, τα μέλη του οποίου σκαρφάλωναν σαν ακροβάτες από όροφο σε όροφο με τη βοήθεια αυτοσχέδιων γάντζων, ενώ ήταν ειδικοί στις παραβιάσεις κάθε είδους κλειδαριάς. Αλλη μία περίπτωση αφορούσε και πάλι άτομα με καταγωγή από τη Γεωργία, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει μόνοι τους έναν ειδικό μηχανισμό που άνοιγε τις θωρακισμένες πόρτες χωρίς να τις παραβιάζει και χωρίς να αφήνει ίχνη.
Στροφή στην επαρχία
Παράλληλα, σύμφωνα με στελέχη της ΕΛΑΣ, το τελευταίο διάστημα διαπιστώνονται κάποιες μεταβολές στο χώρο των διαρρήξεων, καθώς μπαίνουν στο παιχνίδι ομάδες Ελλήνων και Βούλγαρων γύφτων, ενώ η δράση τους μεταφέρεται από το πολεοδομικό συγκρότημα στα χωριά της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε γειτονικούς νομούς. Δρυμός, Λαγκαδάς, Χαλάστρα, Χαλκηδόνα είναι μερικές από τις επαρχιακές περιοχές που πρόσφατα βρέθηκαν στο στόχαστρο διαρρηκτών, ενώ παλαιότερα σωρεία «χτυπημάτων» είχε αναφερθεί σε Καλαμαριά, Πανόραμα, Χαριλάου, αλλά και στη δυτική Θεσσαλονίκη, σε περιοχές όπως οι Συκιές, το Ρετζίκι, η Σταυρούπολη, αλλά και το κέντρο της πόλης. «Διαρρήξεις σπιτιών γίνονται σε όλο το νομό. Ωστόσο, η δράση μεταφέρεται από περιοχή σε περιοχή. Μια ομάδα “χτυπάει” κάπου και φεύγει. Επίσης, αν εξαρθρωθεί μία συμμορία αυτόματα “πέφτουν” οι διαρρήξεις στις περιοχές όπου δρούσαν τα άτομα εκείνα», εξηγεί αξιωματικός.
Βούλγαροι και γύφτοι
Η τελευταία... μόδα αφορά κυρίως μονοκατοικίες, διαμερίσματα του πρώτου ορόφου ή ανώγεια. «Φαίνεται πως οι γύφτοι δίνουν βάση στην... ευκολία. Στην επαρχία εντοπίζουν μονοκατοικίες, όπου είναι εύκολο να διαπιστώσουν πότε βρίσκεται κάποιος μέσα ή πότε είναι άδειο το σπίτι, ώστε να το “χτυπήσουν”», αναφέρει στέλεχος της ΕΛΑΣ. Ενα ανοιχτό παράθυρο, μία «εύκολη» κλειδαριά, είναι συνήθως το σήμα κατατεθέν των γύφτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γύφτοι από τη Βουλγαρία συνήθως ελέγχονται από κάποιο άτομο, στο οποίο και δίνουν ποσοστά από τις δουλειές τους. Το χειρότερο στην περίπτωση αυτή είναι ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να φύγουν και να επιστρέψουν στη χώρα τους, με συνέπεια να χάνονται τα ίχνη τους. «Χτυπήματα» σε σπίτια κάνουν και οι Ελληνες γύφτοι, ωστόσο στην περίπτωσή τους δουλεύουν μόνο για τον εαυτό τους. Οπως αναφέρουν αστυνομικοί, οι γύφτοι δεν είναι επαγγελματίες, κάνουν δουλειές εύκολες, σε διαμερίσματα πρώτου ορόφου, δε διαθέτουν τεχνογνωσία για πιο επαγγελματικά χτυπήματα και σε πολλές περιπτώσεις δουλεύουν με συνεργάτες από το... σόι τους.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου