Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Αθώοι όλοι οι μακελάρηδες του Ουτσεκά



Ο πρώην "πρωθυπουργός" του Κοσσόβου, Ραμούς Χαραντινάι απηλλάγη από τις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κατά τη σημερινή ολοκλήρωση της επανάληψης της δίκης του.

Οι εισαγγελείς είχαν υποστηρίξει ότι ο Χαραντινάι συμμετείχε ως διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου στο σχέδιο εκδίωξης των Σέρβων από...
 την επαρχία, η οποία, την εποχή εκείνη, διοικείτο από το Βελιγράδι.


Οι δικαστές, κατά την επανάληψη της δίκης αποφάνθηκαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύνουν ότι ο Χαραντινάι και δύο κατηγορούμενοι για συνεργοί του, συμμετείχαν σε τέτοιο σχέδιο.

Ο 44χρονος Χαραντινάι και οι δύο συγκατηγορούμενοί του κρίθηκαν αθώοι για τις κατηγορίες των βασανιστηρίων και της εξόντωσης κρατουμένων στο στρατόπεδο των ανταρτών Γιαμπλάνιτσα, στη διάρκεια του Πολέμου του Κοσόβου (1998-99).

Κατά το τέλος της πρώτης δίκης του, το 2008, ο Χαραντινάι είχε απαλλαγεί για περισσότερες από 30 κατηγορίες που αφορούσαν εγκλήματα πολέμου.

Δύο χρόνια αργότερα, εφετείο έκρινε ότι οι μάρτυρες κατηγορίας είχαν υποστεί εκφοβισμό στη διάρκεια της πρώτης δίκης και ζήτησε μερική επανάληψη της διαδικασίας.

Μετά τη λήξη της ΝΑΤΟϊκής επέμβασης με την απομάκρυνση των δυνάμεων του Βελιγραδίου από την κατά κύριο λόγο αλβανική πρώην επαρχία, ο Χαραντινάι ίδρυσε το κόμμα Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου και έγινε πρωθυπουργός, ύστερα από τις εκλογές στα τέλη του 2004.

Παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία ύστερα από σχεδόν τρεις μήνες για να παραπεμφθεί στην πρώτη δίκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), στη Χάγη της Ολλανδίας.

Ενθουσιασμός στην Πρίστινα για την αποφυλάκιση Χαραντινάι

Η είδηση της αθώωσης του πρώην πρωθυπουργού του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και με πυροτεχνήματα στην Πρίστινα.

Στην κεντρική πλατεία της πόλης συγκεντρώθηκαν πολίτες, άλλοι με δάκρυα στα μάτια, άλλοι κρατώντας όπλα και πυροβολώντας στον αέρα για να γιορτάσουν την αποφυλάκιση του Ραμούς Χαραντινάι.



Οργή στη Σερβία για την αθώωση των Κοσοβάρων του UCK


Ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς υποστήριξε ότι η στάση του Διεθνούς Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου για όσα έγιναν στο Κοσσυφοπέδιο αυξάνει περαιτέρω τον ευρωσκεπτικισμό μεταξύ των πολιτών της χώρας.

Το δικαστήριο αυτό, στο οποίο οδηγήθηκαν μεταξύ άλλων ο Μιλόσεβιτς, ο Μλάντιτς και ο Κάρατζιτς, σχηματίστηκε μόνο και μόνο «για να δικάσει τον σερβικό λαό», είπε ο Σέρβος πρόεδρος σε δήλωσή του για την απόφαση.


Το δικαστήριο έκρινε τον Ραμούς Χαραντινάι, πρώην μπράβο κλαμπ και μετέπειτα πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και δύο στενούς συνεργάτες του, αθώους για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τα οποία είχαν διωχθεί.

Η πρώτη τους αθώωση είχε γίνει το 2008, αλλά οι εισαγγελείς έκαναν έφεση στην απόφαση γιατί δεν τους δόθηκε αρκετός χρόνος για να αναπτύξουν το κατηγορητήριο και τις θέσεις τους προς την έδρα του δικαστηρίου.

Ωστόσο και πάλι οι δικαστές φαίνεται να μην βρήκαν τίποτε μεμπτό σε όσα έζησαν οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου από τους αντάρτες του UCK και των παρακλαδιών του στην περιοχή.

Μάλιστα, έκριναν ότι «αντίθετα, τα τεκμήρια έδειξαν ότι ο Χαραντινάι, τότε διοικητής του Στρατού Απελευθέρωσης του Κοσσυφοπεδίου, όταν άκουσε για περιστατικά κακομεταχείρισης, δήλωσε ότι αυτά δεν πρέπει να συμβαίνουν γιατί θίγουν τους σκοπούς του αγώνα», όπως είπε ο ίδιος ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Μπακόνε Τζάστις Μολότο. Ο ίδιος προεδρεύει και στη δίκη του Μλάντιτς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν αρχίσει να δικάζει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ο νοτιοαφρικανός δικαστής ειδικευόταν (κατά τη Wikipedia) επί μία δεκαετία σε υποθέσεις... κτηματικών διαφορών στη χώρα του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου