Τα οικονομικά προβλήματα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις διατροφικές μας συνήθειες και, ενώ θα περίμενε κανείς η κρίση να μας αδυνατίσει, τελικά μάλλον μας οδηγεί προς την αντίθετη κατεύθυνση!
Οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου, τονίζοντας ότι οι Ελληνες, αντί να επιλέγουν φτηνά και υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά και όσπρια, στρέφονται προς το γρήγορο, φτηνό φαγητό, που είναι πλούσιο σε...
αλάτι, κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες. Με τις επιλογές αυτές υποθηκεύουν το μέλλον της υγείας τους, αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια στιγμή παχυσαρκία, υπέρταση και καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ μειώνουν και το προσδόκιμο επιβίωσής τους.
Λανθασμένες επιλογές
Όπως δηλώνει στον «ΑτΚ» η διαιτολόγος - διατροφολόγος Ελευθερία Κούνα, μελέτες έχουν δείξει ότι η πίεση και το άγχος από τις οικονομικές δυσκολίες μάς οδηγούν σε λανθασμένες διατροφικές επιλογές. Συγκεκριμένα, σε περιόδους έντονης οικονομικής δυσχέρειας ο κόσμος τρώει λιγότερο υγιεινά και δεν έχει ποικιλία στις τροφές που καταναλώνει. Προκειμένου να μειώσει το στρες και να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες, καταφεύγει σε υδατάνθρακες και τροφές με απλή ενεργειακή αξία, παραμελώντας την ποιότητα της τροφής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη μειώνεται φυσικά το στρες, αλλά και να παρατηρούνται ελλείψεις σε βιταμίνες και συστατικά, όπως η βιταμίνη C, το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο, κυρίως λόγω χαμηλής κατανάλωσης φρέσκων φρούτων, λαχανικών, κρέατος και ψαριών.
Πιο ευάλωτα τα χαμηλά στρώματα
Ιδιαίτερα «ευάλωτοι» στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης είναι όσοι ανήκουν στα χαμηλά και μεσαία οικονομικά στρώματα. Αυτό έδειξε και έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Επιστήμης Διατροφής Διαιτολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Α' Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με την έρευνα, το χαμηλό οικονομικό επίπεδο του πληθυσμού σχετίζεται άμεσα με κακές, μη υγιεινές διατροφικές συνήθειες και με προβλήματα υγείας. Τα στοιχεία έδειξαν ότι ένας στους δύο Ελληνες χαμηλής μόρφωσης και εισοδήματος πάσχει από δυσλιπιδαιμία, τέσσερις στους δέκα είναι παχύσαρκοι, επτά στους δέκα πάσχουν από υπέρταση και τουλάχιστον δύο στους δέκα έχουν διαβήτη.
Στροφή σε κατεψυγμένα
Σύμφωνα με την κ. Κούνα, τα λάθη που κάνουν πολλοί Ελληνες είναι να μην μαγειρεύουν στο σπίτι, πιστεύοντας ότι έτσι κάνουν οικονομία και προτιμούν το έτοιμο φαγητό. Οσο γι’ αυτούς που μαγειρεύουν, για να μην ξοδεύουν πολλά χρήματα, δεν αγοράζουν ψάρι ή κρέας και επιλέγουν τα κατεψυγμένα προϊόντα σε σχέση με τα νωπά, ενώ βγάζουν από το καλάθι τους ομάδες τροφίμων που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό. Όλοι αυτοί δεν ενδιαφέρονται για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της διατροφής τους, τα οποία, ωστόσο, συνδέονται άμεσα με την κατάσταση της υγείας τους.
Ενα ακόμη μεγάλο λάθος που κάνουν αρκετοί είναι να καταναλώνουν λίγα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ να τρώνε βουλιμικά. Ετσι, καταναλώνουν διπλάσιες και τριπλάσιες θερμίδες, ενώ, όπως υπογραμμίζει η διαιτολόγος, δεν είναι λίγα τα άτομα εκείνα που καταφεύγουν στο φαγητό και καταναλώνουν σοκολάτες, γλυκά, σφολιάτες, αναψυκτικά και αλκοόλ για να φτιάξουν τη διάθεσή τους, επιβαρύνοντας τον οργανισμό τους.
Την ίδια ώρα υπάρχει έντονη ανησυχία για την επίδραση της οικονομικής κρίσης στη διατροφή και την υγεία των παιδιών. Τα δεδομένα από προηγούμενες περιόδους κρίσης και πείνας δείχνουν ότι άτομα που εκείνη την εποχή ήταν σε εμβρυϊκή ή βρεφική ηλικία πλήρωσαν το τίμημα της κρίσης με εμφάνιση σοβαρών νοσημάτων.
Τα παιδιά
Τα παιδιά που δεν τρώνε τώρα σωστά και υγιεινά και έχουν αυξημένο βάρος διατρέχουν κίνδυνο να παρουσιάσουν ασθένειες κατά την ενηλικίωσή τους, όπως διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, μεταβολικό σύνδρομο, αρτηριακή υπέρταση, αύξηση χοληστερίνης ή τριγλυκεριδίων. Το χειρότερο, όμως, από όλα είναι ότι όλα αυτά τα προβλήματα θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις και στο προσδόκιμο επιβίωσής τους!
ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ / Αγγελιοφόρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου