To Msn Food μίλησε με τους ειδικούς του λονδρέζικου bourbon bar The Blues Kitchen, κι εμείς σας μεταφέρουμε την «ακτινογραφία» του ξεχωριστού αυτού αμερικανικού whiskey.
Τι είναι το bourbon;
Καλύτερα ας ξεκινήσουμε από το τι ΔΕΝ είναι το bourbon,...
γιατί εκεί γίνονται οι περισσότερες παρανοήσεις. Σίγουρα δεν είναι σκωτσέζικο whiskey, μιας και δεν κατάγεται από τη Σκωτία, και για τους αγγλόφωνους δεν είναι καν με τη στενή έννοια «whiskey», το οποίο για πολλούς ταυτίζεται με το ιρλανδέζικο ουίσκι.
Για να αποκαλέσει κανείς ένα whiskey bourbon, πρέπει να παράγεται απαραιτήτως στο Kentucky (το λένε και «straight» bourbon), να περιέχει το λιγότερο 40% αλκοόλ ανά φιάλη και να έχει αφεθεί να ωριμάσει τουλάχιστον 4 χρόνια. Πρέπει δε να έχει ωριμάσει σε καινούργια, λευκά αμερικανικά βαρέλια οξιάς, προκειμένου να κουβαλά και τη γεύση του βαρελιού.
Πώς φτιάχνεται το bourbon;
Το Kentucky είναι αρκετά πιο ζεστό απ’ ότι η Σκωτία, γι’ αυτό και το bourbon ωριμάζει πολύ ταχύτερα από ότι το σκωτσέζικο whiskey. Ένα τετράχρονης ωρίμανσης bourbon ισοδυναμεί με σκωτσέζο 10-12 ετών.
Με τι μοιάζει η γεύση του bourbon;
Το κλασικό bourbon είναι ένα κλασικό whiskey από καλαμπόκι, κάτι που του δίνει μια αμυδρή γλυκύτητα χωρίς καθόλου ωρίμανση. Η σίκαλη έχει πιο πικάντικους και πιπεράτους τόνους, ενώ το σιτάρι είναι κάπου ανάμεσα στα δύο. Μεγάλη διαφορά υπάρχει και ανάμεσα στις διάφορες μάρκες. Στην πλειοψηφία τους, έχουν μια καραμελώδη γλυκύτητα και τόνους βανίλιας και μπαχαρικών, που είναι όλα απότοκα των βαρελιών μέσα στα οποία ωριμάζουν.
Τι μάρκες να δοκιμάσω;
Αναζητήστε και αποστάξεις από μικρότερους «παίκτες», όπως το Knob Creek και το Buffalo Trace, καθώς και άλλες παραλλαγές του Jim Beam, σαν το Jim Beam Black Label (8 χρόνων ωρίμανσης) και Green Label (φιλτραρισμένο με κάρβουνο και με ωρίμανση 8 χρόνων).
Πώς το πίνω;
Τα καλύτερα bourbons καταναλώνονται σε βαριά ποτήρια με πλατύ πάτο, με ή χωρίς πάγο. Ο πάγος τείνει ωστόσο να περιορίζει τα αρώματα και τους γευστικούς τόνους του ποτού, οπότε πειραματιστείτε με τις ίδιες τις επιλογές σας. Για «πλούσια» ποτά, κλασικές λύσεις είναι ο συνδυασμός με cola ή με άλλο αναψυκτικό για ένα κλασικό Bourbon Mule.
Πηγή
τώρα που κρύωσε για τα καλά, ας γεμίσουμε τα ποτήρια μας για μια πρόποση.καλό χειμώνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ δεν το λες και κρυο 12~20 βαθμούς έχουμε ακόμη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ποτήρια πάντως γεμίζουνε ούτως ή άλλως χεχε.
Προσωπικά προτιμώ το jack daniels
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το τσακίζω ναουμ ... χικ!
εγω προτιμω μονο ζιβανια χα....χα....
ΑπάντησηΔιαγραφή