Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Ποιος Δράκουλας; Έχουμε το δικό μας βρικόλακα


Σέρβος βρικόλακας; Κι όμως υπάρχει(;) Το δικό τους «πρώτο Σέρβο βρικόλακα» ανέσυραν από τη λήθη στο μικρό χωριουδάκι της Σερβίας Zarozje.

Πρόκειται για έναν παλιό θρύλο που η μικρή κοινότητα «ανέστησε», πιστεύοντας ότι θα καταφέρει να «αιμοδοτήσει» με ζεστό χρήμα τουριστών τις τοπικές επιχειρήσεις της φτωχής περιοχής...



Στο πλαίσιο αυτό, οποιοσδήποτε επισκέπτης εισέρχεται στο φτωχό ορεινό χωριό στην ανατολική Σερβία, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία, συναντά μια προειδοποιητική πινακίδα στην οποία αναφέρεται ότι εισέρχεται στην «γη του πρώτου βαμπίρ της Σερβίας» γνωστή στους ντόπιους ως Sava Savanovic.

Οι τοπικές αρχές προσπαθούν εδώ και χρόνια να προσελκύσουν τουρίστες στο χωριό των 1.000 ψυχών με «όπλο» τους τον μέχρι πρότινος ξεχασμένο θρύλο.

Πάντως, ο οργανισμός τουρισμού της Σερβίας δεν υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες των χωρικών του Zarozje λέγοντας ότι «δεν πιστεύουν ότι αυτό το είδος της μυθολογίας πρέπει να χρησιμοποιείται».

Τα κακά πνεύματα είναι κοινός τόπος στις παραδόσεις όλων των βαλκανικών λαών, αλλά τα βαμπίρ στη σλαβική κουλτούρα δεν μοιάζουν καθόλου με αυτά στις ταινίες... Twilight.

Πάντως, ο αδιαμφισβήτητος «πρωταθλητής» μεταξύ των βαμπίρ των Βαλκανίων είναι φυσικά ο Κόμης Δράκουλας της Τρανσυλβανίας. Παρότι η εκδοχή του Δράκουλα του ιρλανδού συγγραφέα Μπραμ Στόκερ δεν έχει καμία σχέση με το ιστορικό πρόσωπο, ωστόσο συντελεί σημαντικά στα τουριστικά έσοδα της Ρουμανίας.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου