Πώς ζύμωναν οι αρχαίοι μας πρόγονοι το ψωμί, πώς φτιάχνανε το τυρί, το μέλι και ποια η σημασία της διατροφής τους; Και πώς εργάζονταν ο ξυλουργός, ο κεραμοποιός και ο σιδεράς;
Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα δοθούν μέσα από μια περιήγηση στο διατροφικό εκπαιδευτικό θεματικό πάρκο «Αρχαιοελληνικό Αγρόκτημα» που κατασκευάστηκε...
κοντά στον Πολυχώρο Ψυχαγωγίας και Εκπαίδευσης Διάπλαση – που ανήκει στον πολυχώρο Nouvelle (7ο χλμ της οδού προς το Ωραιόκαστρο, τηλ 2310-686544).
Και οι πύλες του θα ανοίξουν και επίσημα αυτό το Σάββατο στις 12.00 το μεσημέρι.
Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα του υπεύθυνου Προωθητικών Ενεργειών
Πολυχώρου Πολιτισμού, Εκπαίδευσης & Ψυχαγωγίας ‘Διάπλαση’ και καθηγητή φυσικής αγωγής Γιώργου Σερταρίδη. Όπως δήλωσε ο ίδιος στον «Τ.Θ.» ήθελε να υπάρχει περισσότερο εκπαιδευτικός χαρακτήρας στο συγκεκριμένο πολυχώρο πολιτισμού. Και έτσι, πρότεινε στον διευθυντή του πολυχώρου «Διάπλαση» κ. Βασίλη Μιχαηλίδη να γίνει το «Αρχαιοελληνικό Αγρόκτημα», που έρχεται να προστεθεί στο Πάρκο Δεινοσαύρων και στο Διαδραστικό Μουσείο Ελληνικού Παραδοσιακού Παιχνιδιού τα οποία ήδη λειτουργούν στην περιοχή.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά και ως στόχο έχει να διαμορφώσουν οι επισκέπτες σωστή νοοτροπία διατροφής η οποία καθίσταται επιτακτική, ειδικά στην εποχή μας που οι έτοιμες τροφές μπαίνουν ολοένα και πιο πολύ στη ζωή μας. «Η ιδέα ήταν να γίνει ένας χώρος που θα εστίαζε και θα προωθούσε τη μεσογειακή διατροφή. Ένα θεματικό πάρκο που όμοιό του δεν υπάρχει αλλού στη χώρα μας», σημείωσε ο κ. Σερταρίδης.
Και σε αυτό περιλαμβάνονται αναπαραστάσεις που απεικονίζουν τον αρχαιοελληνικό τρόπο παραγωγής του ψωμιού, του τυριού, του ελαιόλαδου, του μελιού, της ταχίνης και των καθημερινών δραστηριοτήτων του αγροκτήματος στην αρχαιότητα. Μετά την περιήγησή τους, που θα γίνεται με τη συνοδεία της διατροφολόγου κας Άννας Μπατσίλα, τα παιδιά θα παίρνουν μέρος σε διαδραστικά διατροφικά προγράμματα (παιχνίδια της αρχαιότητας με καρπούς, θα φυτεύουν καρπούς σε κυπελάκια, θα παίξουν παιχνίδια με στόχο να κάνουν τρόπο ζωής τη μεσογειακή διατροφή).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για σχολική επίσκεψη.
Η είσοδος θα είναι στα 4 ευρώ για τα σχολεία (συμπεριλαμβανομένης και της εκδρομής - επισκέψεις πρωί και μεσημέρι) και στα 6 ευρώ για το ευρύ κοινό. Θα υπάρχουν ειδικές τιμές για οικογένειες. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τους σκοπούς των Γιατρών του Κόσμου.
Μάθετε περισσότερα και στο http://www.parkodeinosauron.gr/content.php?menu_id=55&lg=
Το Αγρόκτημα με μια ματιά…
Οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν τις εξής θεματικές αναπαραστάσεις
-Αναπαράσταση της ‘Οικίας’: Ανδρωνίτης, γυναικωνίτης, χώροι που έπαιζαν τα παιδιά, αποθήκες.
-Κουζίνα ( Παρασκευή Ψωμιού ): Το Λίχνισμα, Το Άλεσμα, Το ψήσιμο σε φούρνο.
-Παρασκευή Τυριού: Αναπαράσταση από το άρμεγμα, την συλλογή και την παραγωγή του τυριού.
-Παρασκευή Κρασιού: Το Σταφυλο-πατητήριο, η λήψη του εκχυλίσματος, η αποθήκευση σε πιθάρια.
-Παρασκευή Λαδιού: Η συλλογή, το πάτημα στην μυλόπετρα, η λήψη και αποθήκευση.
-Παρασκευή ταχίνι, μέλι: Το άλεσμα, το βράσιμο του μελιού, η μίξη ταχίνι-μέλι (παστέλι).
-Ο χώρος του Εργαστηρίου: Ο Ξυλουργός, ο Σιδεράς, ο Πηλουργός, ο Γλύπτης.
-Οι χώροι διαμονής των δούλων: Αναπαράσταση του χώρου διαμονής των δούλων.
-Το Ιατρείο: Αναπαράσταση μιας χειρουργικής επέμβασης.
Επίσης θα επισκεφτούν το θερμοκήπιο στο οποίο θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα βότανα της Ιπποκράτειου ιατρικής και να πάρουν πληροφορίες για τις ευεργετικές ιδιότητες αυτών.
Λ. Βασβάνη ~ typosthes.gr
To εκπαιδευτικό θεματικό πάρκο «Αρχαιοελληνικό Αγρόκτημα» περιλαμβάνει αναπαραστάσεις των καθημερινών δραστηριοτήτων ενός αγροκτήματος στην αρχαιότητα. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου