Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης ~ Μηχανή του Χρόνου


"Από τους Έλληνες την πήραμε και σε Έλληνες την παραδίδουμε".

100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους, η "Μηχανή του Χρόνου" παρουσιάζει δύο ντοκυμανταίρ για την εποποιία του Ελληνικού στρατού, τις θρυλικές μάχες στο Σαραντάπορο και τα Γιαννιτσά.

O «αόρατος πόλεμος» των κατασκόπων, η σύγκρουση Βενιζέλου-Κωνσταντίνου και η παράδοση της πόλης από τον Οθωμανό πασά παρουσιάζονται στη «Μηχανή του Χρόνου». Ακόμα, θα προβληθεί σπάνιο αρχειακό υλικό από τις μάχες, με την είσοδο του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη, καθώς και άγνωστες φωτογραφίες και έγγραφα της εποχής.



Ο Ελληνικός στρατός στη θυελλώδη προέλασή του για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, είχε την υποστήριξη ενός «αόρατου» στρατού κατασκόπων, που με πολλούς κινδύνους παρείχαν πολύτιμες πληροφορίες. Ο Αθανάσιος Σουλιώτης ή «Νικολαΐδης», ο πιο ριψοκίνδυνος Έλληνας πράκτορας, κατάφερε να αποσπάσει πληροφορίες από τις αντίπαλες γραμμές και να βρει απρόσμενους συμμάχους. Έλληνες πατριώτες που υπηρετούσαν στον βουλγαρικό στρατό, όπως ο γιατρός Φίλιππος Νίκογλου, μπόρεσαν να ειδοποιήσουν έγκαιρα τον Βενιζέλο, ότι οι Βούλγαροι προελαύνουν προς τη Θεσσαλονίκη.

Η εκπομπή παρουσιάζει μέσα από ντοκουμέντα και μαρτυρίες την σύγκρουση Βενιζέλου και Κωνσταντίνου, με αφορμή την στάση του διαδόχου να μην σπεύσει να μπει πρώτος με τον στρατό στη Θεσσαλονίκη. Ερευνητές της περιόδου μιλούν για το άγνωστο παρασκήνιο με τον Βουλγαρικό στρατό προ των πυλών της πόλης και το θρίλερ για την παράδοσή της από τον Οθωμανό αρχιστράτηγο Χασάν Ταχσίν. Τελικά ο πασάς της Θεσσαλονίκης παρέδωσε την πόλη με την ιστορική φράση «από Έλληνες την πήραμε και σε ‘Έλληνες την παραδίδουμε». Αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία στην εκπομπή του εγγονού του Χασάν Ταχσίν Πασά, Ίνη Μεσαρέ.

Στην εκπομπή περιγράφουν την αγωνιώδη προέλαση του ελληνικού στρατού: ο Διευθυντής του Ιδρύματος Ελ. Βενιζέλος Νίκος Παπαδάκης, ο Διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Βασίλης Νικόλτσιος, ο Ναύαρχος ε.α. Ιωάννης Παλούμπης, ο δημοσιογράφος και ιστορικός Τίτος Αθανασιάδης, οι ιστορικοί Σαράντος Ι. Καργάκος, Απόστολος Παπαγιανόπουλος, Γιάννης Μέγας και Αθηνά Τζινίκου, η διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών Ελένη Γαρδίκα-Κατσιαδάκη, οι πανεπιστημιακοί Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Ζήσης Φωτάκης και Σπύρος Πλουμίδης, ο εκπαιδευτικός και ερευνητής τοπικής ιστορίας Γιάννης Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου Νίκος Βλαχόπουλος.

«Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης» στη Μηχανή του Χρόνου.

Β΄ μέρος. Σάββατο 1 Δεκεβρίου στις 18.10 από τη ΝΕΤ

http://www.mixanitouxronou.gr










Ακόμη, το πρώτο μέρος:



Και... 
Από το Μακεδονικό Αγώνα στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (Βίντεο)
Εμείς οι Έλληνες Επ. 2 ~ Ο Α' Βαλκανικός Πόλεμος 1912 - 1913
Κατεβάστε ~ Πανόραμα βαλκανικών πολέμων
Κατεβάστε ~ Θεσσαλονίκη, 100 χρόνια από την Απελευθέρωση
Προς τη Θεσσαλονίκη ~ Οι μάχες στον ποταμό Λουδία & η διάβαση του Αξιού
Κατεβάστε ~ 100 χρόνια από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων
Αφιέρωμα 1912 ~ 2012: Εκατό χρόνια από τον Α’ Βαλκανικό πόλεμο (Α' Μέρος)
Αφιέρωμα 1912 ~ 2012: Εκατό χρόνια από τον Α’ Βαλκανικό πόλεμο (Β' Μέρος)
Σαν σήμερα ~ Βήμα-βήμα η προέλαση προς τη Θεσσαλονίκη πριν 100 χρόνια
Ξεχασμένοι Ήρωες ~ Αληθινά σενάρια ΕΤ3 (Βίντεο)
Θεσσαλονίκη ~ Γιορτή Σημαίας (Φωτό + Βίντεο) 27 Οκτωβρίου 2012 - Στα βήματα των Ελευθερωτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου