«Πλούσια κοιτάσματα μαύρου χρήματος» σε τέσσερις λίστες, από τις οποίες η μία αγνοήθηκε προκλητικά από το 2007, με καταθέτες στο εξωτερικό και ιδιοκτήτες ακινήτων και σκαφών αναψυχής έρχονται τώρα στο φως.
Μάλιστα η λεγόμενη «λίστα Λίχτενσταϊν» πέρασε από πολλά κύματα αδράνειας και ολιγωρίας των αρχών καθώς, αν και έγινε γνωστή το 2007, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ δεν συγκινήθηκε, παραπέμποντας το θέμα στις ελληνικές καλένδες.
Μετά τον πολιτικό θόρυβο, το 2008 ο τότε υφυπ. Οικονομικών Α. Μπέζας υποσχέθηκε ότι θα υποβάλει αίτημα προς τις γερμανικές αρχές για την αποστολή των ονομάτων των Ελλήνων καταθετών. Ωστόσο, τα επόμενα δύο χρόνια επικράτησε «σιγή ασυρμάτου» ώσπου το 2010 έγινε γνωστό ότι η λίστα είχε περιέλθει σε ελληνικά χέρια.
Συνολικά στις λίστες με τις καταθέσεις σε Λίχτενσταϊν και Λουξεμβούργο, τα ακίνητα στο Λονδίνο και τα σκάφη αναψυχής με έδρα την Ολλανδία περιλαμβάνονται 5.200 φορολογούμενοι που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή. Την ίδια ώρα για 25.500 από τη λίστα με τους 54.000 καταθέτες σε τράπεζες του εξωτερικού την περίοδο 2009-2011 και για άλλους 1.000 από τη λίστα Λαγκάρντ έχουν προκύψει σοβαρές ενδείξεις για απόκρυψη εισοδήματος. Με βάση τα μέχρι στιγμής ευρήματα από τις έξι λίστες, πάνω από 31.000 φορολογούμενοι ελέγχονται για απόκρυψη εισοδημάτων ύψους 15 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσιμες υποψίες για φοροδιαφυγή υπάρχουν για 4.500 Ελληνες με παχυλές καταθέσεις στο Λίχτενσταϊν και το Λουξεμβούργο που φιγουράρουν στις σχετικές λίστες που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές αρχές. Ακόμα, στα ίχνη μαύρου χρήματος από 600 Ελληνες που αγόρασαν πανάκριβα ακίνητα στο Λονδίνο βρίσκονται οι ελεγκτικές αρχές που ερευνούν τη σχετική λίστα η οποία διαβιβάστηκε στη χώρα μας από τις βρετανικές αρχές. Τέλος, για φοροδιαφυγή ελέγχονται περίπου 100 Ελληνες με πανάκριβα σκάφη ελλιμενισμένα στην Ολλανδία που δεν τα εμφάνισαν στις φορολογικές δηλώσεις, όπως προκύπτει από τις διασταυρώσεις στοιχείων από τη σχετική λίστα που έχει στα χέρια του το ΣΔΟΕ.
Υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών αναγνώριζε ότι οι έλεγχοι για τους φορολογουμένους που περιλαμβάνονται στις «μαύρες λίστες» έχουν καθυστερήσει, αλλά τόνιζε ότι έχουν δοθεί σαφείς εντολές και οδηγίες για επιτάχυνση και ολοκλήρωση των ερευνών για καταλογισμό ευθυνών και φόρων.
Η περιπέτεια
Η πλέον κραυγαλέα περίπτωση ολιγωρίας και αδράνειας του ελεγκτικού μηχανισμού και περιφοράς σημαντικού φορολογικού ενδιαφέροντος και δημοσίου συμφέροντος στοιχείων από γραφείο σε γραφείο και από υπηρεσία σε υπηρεσία είναι η περίπτωση της λίστας Λίχτενσταϊν, που περιλαμβάνει Ελληνες με καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ ο καθένας.
Η «λίστα Λίχτενσταϊν» ή «λίστα Κίμπερ», που είχε αντιγράψει ο υπάλληλος της τράπεζας LGT του Λίχτενσταϊν Χάινριχ Κίμπερ, περιέχει 4.527 ονόματα καταθετών, μεταξύ των οποίων Ελληνες και 1.000 Γερμανοί. Μεταξύ 2006 και 2007 οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες αγοράζουν το CD του Κίμπερ αντί 4,2 εκατ. ευρώ. Με βάση το υλικό που περιείχε, η γερμανική εισαγγελία άσκησε ποινικές διώξεις σε σημαίνοντα πρόσωπα της γερμανικής κοινωνίας που δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους. Αρκετοί Γερμανοί έσπευσαν για να αποφύγουν τις ποινικές συνέπειες να κάνουν διακανονισμό και τα έσοδα του γερμανικού Δημοσίου από την αξιοποίηση της λίστας έφθασαν τα 200 εκατ. ευρώ.
Η υπόθεση προσλαμβάνει μεγάλη δημοσιότητα με αντίκτυπο και στην Ελλάδα, λόγω του γεγονότος ότι στη λίστα περιλαμβάνονται και Ελληνες καταθέτες σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα του Λίχτενσταϊν. Τον Φεβρουάριο του 2008, ύστερα από σχετική ερώτηση στη Βουλή του νυν αντιπροέδρου Γ. Δραγασάκη προς τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, ο αρμόδιος για τα φορολογικά θέματα υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας υπόσχεται ότι θα προβεί σε αίτημα προς τις αρμόδιες αρχές της Γερμανίας.
Αντίστροφη μέτρηση
Τον Μάρτιο του 2010, ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και σημερινός πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ζήτησε ενημέρωση σχετικά με καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λίχτενσταϊν και του Λουξεμβούργου και στις 26 Μαρτίου 2010 ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαντούσε ότι η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών «με έγγραφό της προς το αντίστοιχο υπουργείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ζήτησε τα στοιχεία που περιήλθαν στις γερμανικές αρχές, σχετικά με τις καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λίχτενσταϊν από πρόσωπα που υπάγονται στη φορολογία στην Ελλάδα».
Ωστόσο οι έλεγχοι προχωρούσαν με ρυθμό χελώνας και μόλις πριν από λίγους μήνες, μετά τον νέο θόρυβο που ξέσπασε με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ, τα στοιχεία δόθηκαν στο ΣΔΟΕ για αξιοποίηση και διενέργεια τακτικού και εξονυχιστικού ελέγχου για την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση των Ελλήνων τα ονόματα των οποίων υπάρχουν στη λίστα.
Χτύπησαν καμπανάκια
Η μέχρι στιγμής αντιπαραβολή στοιχείων μεταξύ των ποσών των καταθέσεων και των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και του συνολικού εισοδηματικού και περιουσιακού προφίλ των φορολογουμένων δείχνει ότι υπάρχει μείζον πρόβλημα «πόθεν έσχες». Σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, οι αρμόδιοι παράγοντες τονίζουν ότι με την ολοκλήρωση της έρευνας και όπου διαπιστωθούν αποκλίσεις θα κληθούν οι υπόχρεοι να δικαιολογήσουν την πηγή προέλευσης των χρημάτων τους.
ΛΙΣΤΑ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ
"Μαύρο χρήμα" στον παράδεισο της Ευρώπης
Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται και Ελληνες καταθέτες σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λουξεμβούργου με βάση τα στοιχεία από λίστα που περιήλθε στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο του 2012. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για πάνω από 4.000 καταθέτες που διατηρούν λογαριασμούς με υψηλά ποσά σε τράπεζες του Λουξεμβούργου. Το ΣΔΟΕ έχει αρχίσει την επεξεργασία των στοιχείων για να διαπιστώσει αν τα ποσά των τραπεζικών καταθέσεων και των χρηματοοικονομικών επενδύσεων δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις και γενικά το προφίλ στην Εφορία.
Αν και οι ελεγκτές τηρούν σιγήν ιχθύος τόσο για την ταυτότητα των προσώπων όσο και για το ύψος των χρημάτων τους, αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται για ένα ακόμη κρούσμα απόκρυψης εισοδημάτων μέσω της φυγάδευσης του «μαύρου χρήματος» σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού που επιλέγονται ως ασφαλές καταφύγιο.
Οπως έλεγε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, οι έλεγχοι της λίστας προχωρούν με καλό ρυθμό και αναμένεται να έχουμε ασφαλή και πλήρη εικόνα σύντομα, τουλάχιστον για τις περιπτώσεις φορολογουμένων με πολύ υψηλές καταθέσεις και επενδύσεις και μεσαία ή χαμηλά δηλωθέντα εισοδήματα και οικονομικό προφίλ. Κατόπιν μάλιστα παραγγελίας του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, το ΣΔΟΕ διενεργεί προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων από πρόσωπα που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, για τη διασφάλιση της πληρότητας της ελεγκτικής διαδικασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει ζητηθεί πριν ολοκληρωθούν οι σχετικοί έλεγχοι, να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες επαλήθευσης και διασταύρωσης των διαθέσιμων στοιχείων.
ΛΙΣΤΑ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ
Θαλαμηγοί με... σημαία Ολλανδίας και φοροδιαφυγής
«Ανθη» φοροδιαφυγής σε μία ακόμη λίστα με 104 Ελληνες οι οποίοι διαθέτουν θαλαμηγούς στην Ολλανδία που ελέγχεται από το ΣΔΟΕ.
Τα στοιχεία που απέστειλαν οι ολλανδικές αρχές περιλαμβάνουν τα παραστατικά αγοράς, τις άδειες, ακόμα και τις διευθύνσεις κατοικίας τους στην Ελλάδα. Πρόκειται για πολυτελή σκάφη αξίας από 500.000 μέχρι και 4 εκατ. ευρώ και τα οποία έχουν έδρα την Ολλανδία.
Από τους ελέγχους προκύπτει ότι οι περισσότερες θαλαμηγοί δεν έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις όχι μόνο για να παρακαμφθούν το «πόθεν έσχες» και τα τεκμήρια διαβίωσης. Επίσης διαπιστώνεται ότι αρκετοί ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής αποκτούσαν εισόδημα από τη μίσθωσή τους σε άλλους το οποίο απέκρυβαν από την Εφορία, ενώ υπάρχουν υπόνοιες για ιδιοκτήτες αχυρανθρώπους πίσω από τους οποίους κρύβονται πρόσωπα που ξεπλένουν βρώμικο χρήμα και αποκρύπτουν την πραγματική περιουσιακή τους κατάσταση.
Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αποστολής κλήσεων στους ιδιοκτήτες των θαλαμηγών για να δώσουν εξηγήσεις, και σε περίπτωση που δεν είναι σε θέση με παραστατικά να δικαιολογήσουν τη δαπάνη αγοράς, να καταβάλουν τα πρόστιμα, τους φόρους και τις προσαυξήσεις που προβλέπει ο νόμος. Επισημαίνεται ότι αν το δηλωθέν εισόδημα των προηγούμενων χρόνων δεν καλύπτει το τεκμήριο, θα πρέπει να υποβληθούν τροποποιητικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις και να πληρωθούν οι αναλογούντες φόροι.
ΛΙΣΤΑ ΛΟΝΔΙΝΟΥ
Αγορές ακινήτων έως 3 εκατ. € την τελευταία τριετία
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος για τη «φορολογική ταυτότητα» 600 Ελλήνων που αγόρασαν ακριβά ακίνητα στο Λονδίνο αξίας μέχρι 3 εκατ. ευρώ και τα στοιχεία δείχνουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ της δαπάνης για την αγορά των ακινήτων και των δηλωθέντων εισοδημάτων
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και γενικά, όπως έλεγε πηγή, «όλο το φάσμα των επαγγελμάτων», ενώ υπάρχουν και επώνυμα επιχειρήσεων που εμφανίζονται ως αγοραστές κατοικιών σε πανάκριβα προάστια της βρετανικής πρωτεύουσας. Οι αρχές ελέγχουν κατά πόσον τα χρήματα που επενδύθηκαν σε ακίνητα στο Λονδίνο και που συνολικά ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί στην Εφορία.
Στη σχετική λίστα που έφθασε στο υπουργείο Οικονομικών ύστερα από αίτημα διοικητικής συνδρομής στις βρετανικές αρχές υπάρχουν πληροφορίες και στοιχεία για τα πρόσωπα που αγόρασαν τα ακίνητα, καθώς και για την πώλησή τους και τους φόρους που καταβλήθηκαν στη βρετανική εφορία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αξία των ακινήτων που αγοράσθηκαν από Ελληνες ξεκινά από τα 100.000 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 3 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες αγορές κατοικιών σε ακριβά προάστια του Λονδίνου έχουν γίνει τη διετία 2010-2011, ενώ αρκετές αγορές πραγματοποιήθηκαν στο όνομα εταιρειών πιθανών offshore.
Σύμφωνα με κτηματομεσίτες, δεν πρόκειται μόνο για άτομα που θέλουν να επιδείξουν τον πλούτο τους. Πολλοί από τους Ελληνες αγοραστές προέρχονται από διάφορους κλάδους, όπως δικηγόροι, γιατροί, λογιστές και μεσαίοι τραπεζίτες, που πληρώνουν 300.000-500.000 στερλίνες για διαμερίσματα. Από το 2008 και μετά όμως, όταν άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια τα προβλήματα της Ελλάδας, μια πολύ ευρύτερη «γκάμα» Ελλήνων επενδυτών στράφηκε στη λονδρέζικη αγορά real estate.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
Μετά τον πολιτικό θόρυβο, το 2008 ο τότε υφυπ. Οικονομικών Α. Μπέζας υποσχέθηκε ότι θα υποβάλει αίτημα προς τις γερμανικές αρχές για την αποστολή των ονομάτων των Ελλήνων καταθετών. Ωστόσο, τα επόμενα δύο χρόνια επικράτησε «σιγή ασυρμάτου» ώσπου το 2010 έγινε γνωστό ότι η λίστα είχε περιέλθει σε ελληνικά χέρια.
Συνολικά στις λίστες με τις καταθέσεις σε Λίχτενσταϊν και Λουξεμβούργο, τα ακίνητα στο Λονδίνο και τα σκάφη αναψυχής με έδρα την Ολλανδία περιλαμβάνονται 5.200 φορολογούμενοι που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή. Την ίδια ώρα για 25.500 από τη λίστα με τους 54.000 καταθέτες σε τράπεζες του εξωτερικού την περίοδο 2009-2011 και για άλλους 1.000 από τη λίστα Λαγκάρντ έχουν προκύψει σοβαρές ενδείξεις για απόκρυψη εισοδήματος. Με βάση τα μέχρι στιγμής ευρήματα από τις έξι λίστες, πάνω από 31.000 φορολογούμενοι ελέγχονται για απόκρυψη εισοδημάτων ύψους 15 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσιμες υποψίες για φοροδιαφυγή υπάρχουν για 4.500 Ελληνες με παχυλές καταθέσεις στο Λίχτενσταϊν και το Λουξεμβούργο που φιγουράρουν στις σχετικές λίστες που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές αρχές. Ακόμα, στα ίχνη μαύρου χρήματος από 600 Ελληνες που αγόρασαν πανάκριβα ακίνητα στο Λονδίνο βρίσκονται οι ελεγκτικές αρχές που ερευνούν τη σχετική λίστα η οποία διαβιβάστηκε στη χώρα μας από τις βρετανικές αρχές. Τέλος, για φοροδιαφυγή ελέγχονται περίπου 100 Ελληνες με πανάκριβα σκάφη ελλιμενισμένα στην Ολλανδία που δεν τα εμφάνισαν στις φορολογικές δηλώσεις, όπως προκύπτει από τις διασταυρώσεις στοιχείων από τη σχετική λίστα που έχει στα χέρια του το ΣΔΟΕ.
Υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών αναγνώριζε ότι οι έλεγχοι για τους φορολογουμένους που περιλαμβάνονται στις «μαύρες λίστες» έχουν καθυστερήσει, αλλά τόνιζε ότι έχουν δοθεί σαφείς εντολές και οδηγίες για επιτάχυνση και ολοκλήρωση των ερευνών για καταλογισμό ευθυνών και φόρων.
Η περιπέτεια
Η πλέον κραυγαλέα περίπτωση ολιγωρίας και αδράνειας του ελεγκτικού μηχανισμού και περιφοράς σημαντικού φορολογικού ενδιαφέροντος και δημοσίου συμφέροντος στοιχείων από γραφείο σε γραφείο και από υπηρεσία σε υπηρεσία είναι η περίπτωση της λίστας Λίχτενσταϊν, που περιλαμβάνει Ελληνες με καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ ο καθένας.
Η «λίστα Λίχτενσταϊν» ή «λίστα Κίμπερ», που είχε αντιγράψει ο υπάλληλος της τράπεζας LGT του Λίχτενσταϊν Χάινριχ Κίμπερ, περιέχει 4.527 ονόματα καταθετών, μεταξύ των οποίων Ελληνες και 1.000 Γερμανοί. Μεταξύ 2006 και 2007 οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες αγοράζουν το CD του Κίμπερ αντί 4,2 εκατ. ευρώ. Με βάση το υλικό που περιείχε, η γερμανική εισαγγελία άσκησε ποινικές διώξεις σε σημαίνοντα πρόσωπα της γερμανικής κοινωνίας που δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους. Αρκετοί Γερμανοί έσπευσαν για να αποφύγουν τις ποινικές συνέπειες να κάνουν διακανονισμό και τα έσοδα του γερμανικού Δημοσίου από την αξιοποίηση της λίστας έφθασαν τα 200 εκατ. ευρώ.
Η υπόθεση προσλαμβάνει μεγάλη δημοσιότητα με αντίκτυπο και στην Ελλάδα, λόγω του γεγονότος ότι στη λίστα περιλαμβάνονται και Ελληνες καταθέτες σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα του Λίχτενσταϊν. Τον Φεβρουάριο του 2008, ύστερα από σχετική ερώτηση στη Βουλή του νυν αντιπροέδρου Γ. Δραγασάκη προς τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, ο αρμόδιος για τα φορολογικά θέματα υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας υπόσχεται ότι θα προβεί σε αίτημα προς τις αρμόδιες αρχές της Γερμανίας.
Αντίστροφη μέτρηση
Τον Μάρτιο του 2010, ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και σημερινός πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ζήτησε ενημέρωση σχετικά με καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λίχτενσταϊν και του Λουξεμβούργου και στις 26 Μαρτίου 2010 ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαντούσε ότι η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών «με έγγραφό της προς το αντίστοιχο υπουργείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ζήτησε τα στοιχεία που περιήλθαν στις γερμανικές αρχές, σχετικά με τις καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λίχτενσταϊν από πρόσωπα που υπάγονται στη φορολογία στην Ελλάδα».
Ωστόσο οι έλεγχοι προχωρούσαν με ρυθμό χελώνας και μόλις πριν από λίγους μήνες, μετά τον νέο θόρυβο που ξέσπασε με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ, τα στοιχεία δόθηκαν στο ΣΔΟΕ για αξιοποίηση και διενέργεια τακτικού και εξονυχιστικού ελέγχου για την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση των Ελλήνων τα ονόματα των οποίων υπάρχουν στη λίστα.
Χτύπησαν καμπανάκια
Η μέχρι στιγμής αντιπαραβολή στοιχείων μεταξύ των ποσών των καταθέσεων και των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και του συνολικού εισοδηματικού και περιουσιακού προφίλ των φορολογουμένων δείχνει ότι υπάρχει μείζον πρόβλημα «πόθεν έσχες». Σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, οι αρμόδιοι παράγοντες τονίζουν ότι με την ολοκλήρωση της έρευνας και όπου διαπιστωθούν αποκλίσεις θα κληθούν οι υπόχρεοι να δικαιολογήσουν την πηγή προέλευσης των χρημάτων τους.
ΛΙΣΤΑ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ
"Μαύρο χρήμα" στον παράδεισο της Ευρώπης
Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται και Ελληνες καταθέτες σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λουξεμβούργου με βάση τα στοιχεία από λίστα που περιήλθε στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο του 2012. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για πάνω από 4.000 καταθέτες που διατηρούν λογαριασμούς με υψηλά ποσά σε τράπεζες του Λουξεμβούργου. Το ΣΔΟΕ έχει αρχίσει την επεξεργασία των στοιχείων για να διαπιστώσει αν τα ποσά των τραπεζικών καταθέσεων και των χρηματοοικονομικών επενδύσεων δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις και γενικά το προφίλ στην Εφορία.
Αν και οι ελεγκτές τηρούν σιγήν ιχθύος τόσο για την ταυτότητα των προσώπων όσο και για το ύψος των χρημάτων τους, αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται για ένα ακόμη κρούσμα απόκρυψης εισοδημάτων μέσω της φυγάδευσης του «μαύρου χρήματος» σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού που επιλέγονται ως ασφαλές καταφύγιο.
Οπως έλεγε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, οι έλεγχοι της λίστας προχωρούν με καλό ρυθμό και αναμένεται να έχουμε ασφαλή και πλήρη εικόνα σύντομα, τουλάχιστον για τις περιπτώσεις φορολογουμένων με πολύ υψηλές καταθέσεις και επενδύσεις και μεσαία ή χαμηλά δηλωθέντα εισοδήματα και οικονομικό προφίλ. Κατόπιν μάλιστα παραγγελίας του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, το ΣΔΟΕ διενεργεί προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων από πρόσωπα που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, για τη διασφάλιση της πληρότητας της ελεγκτικής διαδικασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει ζητηθεί πριν ολοκληρωθούν οι σχετικοί έλεγχοι, να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες επαλήθευσης και διασταύρωσης των διαθέσιμων στοιχείων.
ΛΙΣΤΑ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ
Θαλαμηγοί με... σημαία Ολλανδίας και φοροδιαφυγής
«Ανθη» φοροδιαφυγής σε μία ακόμη λίστα με 104 Ελληνες οι οποίοι διαθέτουν θαλαμηγούς στην Ολλανδία που ελέγχεται από το ΣΔΟΕ.
Τα στοιχεία που απέστειλαν οι ολλανδικές αρχές περιλαμβάνουν τα παραστατικά αγοράς, τις άδειες, ακόμα και τις διευθύνσεις κατοικίας τους στην Ελλάδα. Πρόκειται για πολυτελή σκάφη αξίας από 500.000 μέχρι και 4 εκατ. ευρώ και τα οποία έχουν έδρα την Ολλανδία.
Από τους ελέγχους προκύπτει ότι οι περισσότερες θαλαμηγοί δεν έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις όχι μόνο για να παρακαμφθούν το «πόθεν έσχες» και τα τεκμήρια διαβίωσης. Επίσης διαπιστώνεται ότι αρκετοί ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής αποκτούσαν εισόδημα από τη μίσθωσή τους σε άλλους το οποίο απέκρυβαν από την Εφορία, ενώ υπάρχουν υπόνοιες για ιδιοκτήτες αχυρανθρώπους πίσω από τους οποίους κρύβονται πρόσωπα που ξεπλένουν βρώμικο χρήμα και αποκρύπτουν την πραγματική περιουσιακή τους κατάσταση.
Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αποστολής κλήσεων στους ιδιοκτήτες των θαλαμηγών για να δώσουν εξηγήσεις, και σε περίπτωση που δεν είναι σε θέση με παραστατικά να δικαιολογήσουν τη δαπάνη αγοράς, να καταβάλουν τα πρόστιμα, τους φόρους και τις προσαυξήσεις που προβλέπει ο νόμος. Επισημαίνεται ότι αν το δηλωθέν εισόδημα των προηγούμενων χρόνων δεν καλύπτει το τεκμήριο, θα πρέπει να υποβληθούν τροποποιητικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις και να πληρωθούν οι αναλογούντες φόροι.
ΛΙΣΤΑ ΛΟΝΔΙΝΟΥ
Αγορές ακινήτων έως 3 εκατ. € την τελευταία τριετία
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος για τη «φορολογική ταυτότητα» 600 Ελλήνων που αγόρασαν ακριβά ακίνητα στο Λονδίνο αξίας μέχρι 3 εκατ. ευρώ και τα στοιχεία δείχνουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ της δαπάνης για την αγορά των ακινήτων και των δηλωθέντων εισοδημάτων
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και γενικά, όπως έλεγε πηγή, «όλο το φάσμα των επαγγελμάτων», ενώ υπάρχουν και επώνυμα επιχειρήσεων που εμφανίζονται ως αγοραστές κατοικιών σε πανάκριβα προάστια της βρετανικής πρωτεύουσας. Οι αρχές ελέγχουν κατά πόσον τα χρήματα που επενδύθηκαν σε ακίνητα στο Λονδίνο και που συνολικά ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί στην Εφορία.
Στη σχετική λίστα που έφθασε στο υπουργείο Οικονομικών ύστερα από αίτημα διοικητικής συνδρομής στις βρετανικές αρχές υπάρχουν πληροφορίες και στοιχεία για τα πρόσωπα που αγόρασαν τα ακίνητα, καθώς και για την πώλησή τους και τους φόρους που καταβλήθηκαν στη βρετανική εφορία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αξία των ακινήτων που αγοράσθηκαν από Ελληνες ξεκινά από τα 100.000 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 3 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες αγορές κατοικιών σε ακριβά προάστια του Λονδίνου έχουν γίνει τη διετία 2010-2011, ενώ αρκετές αγορές πραγματοποιήθηκαν στο όνομα εταιρειών πιθανών offshore.
Σύμφωνα με κτηματομεσίτες, δεν πρόκειται μόνο για άτομα που θέλουν να επιδείξουν τον πλούτο τους. Πολλοί από τους Ελληνες αγοραστές προέρχονται από διάφορους κλάδους, όπως δικηγόροι, γιατροί, λογιστές και μεσαίοι τραπεζίτες, που πληρώνουν 300.000-500.000 στερλίνες για διαμερίσματα. Από το 2008 και μετά όμως, όταν άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια τα προβλήματα της Ελλάδας, μια πολύ ευρύτερη «γκάμα» Ελλήνων επενδυτών στράφηκε στη λονδρέζικη αγορά real estate.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου