Πολλές φορές ενθουσιαζόμαστε
από κάποια συνταγή που διαβάσαμε, ακούσαμε ή είδαμε στην τηλεόραση. Τι
γίνεται όμως, όταν δεν διαθέτουμε στο σπίτι μας, τα αναγκαία υλικά για
να παρασκευάσουμε το πιάτο που θα θέλαμε; Αλλάζουμε απλά, λίγο τα
αρχικά μας σχέδια και ξεκινάμε να μαγειρεύουμε με τα συστατικά που
διαθέτουμε στο ψυγείο ή το ντουλάπι μας…
Η ώρα της «απογραφής»
Προτού ξεκινήσουμε να μαγειρεύουμε χωρίς ν’ ακολουθούμε τα βήματα μιας συνταγής, καλό είναι να κάνουμε μια κατά κάποιο τρόπο, σύντομη «απογραφή» των αποθεμάτων του ψυγείου μας. Έχουμε ένα στήθος από κοτόπουλο ή ένα λάχανο που μάλλον, κοντεύει να χαλάσει; Επιλέγουμε το βασικό συστατικό του γεύματός μας και στη συνέχεια, «ερευνούμε» τι άλλο έχουμε στο ψυγείο ή στο ντουλάπι μας, που θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε στο γεύμα που ετοιμάζουμε. Απλώνουμε όλα τα υλικά που δυνητικά μπορούμε να προσθέσουμε στο πιάτο μας, στον πάγκο της κουζίνας και σχεδιάζουμε στο μυαλό μας, πώς θέλουμε να είναι το τελικό μας πιάτο και τι από όλα όσα έχουμε
διαθέσιμα, μπορούμε να συμπεριλάβουμε…
Βαδίζουμε με… «σχέδιο»
Αφού συγκεντρώσαμε όλα τ’ αναγκαία υλικά, αρχίζουμε να εκπονούμε το σχέδιό μας. Εδώ χρειάζεται να έχουμε σε εγρήγορση τη σκέψη μας και παράλληλα, τις βασικές γνώσεις μας γύρω από τη μαγειρική. Για παράδειγμα, όλοι ξέρουμε ότι ένα καρότο χρειάζεται περισσότερο χρόνο να βράσει απ’ ότι ένα κρεμμύδι, οπότε αν διαθέτουμε και από τα δύο υλικά ξεκινάμε με το βράσιμο των καρότων. Αν έχουμε κρέας να ετοιμάσουμε, είναι χρήσιμο να ξέρουμε πόσο χρόνο χρειάζεται το ψήσιμο ή το βράσιμό του, ανάλογα πώς θα το ετοιμάσουμε. Ακόμα όμως κι αν δεν διαθέτουμε την απαιτούμενη εμπειρία γύρω από το πόσο χρόνο θα ξοδέψουμε για να μαγειρέψουμε τα υλικά μας, καλό είναι να συμβουλευτούμε έναν οδηγό μαγειρικής, χωρίς αναγκαστικά να εφαρμόσουμε κατά γράμμα όσα λέει. Πάρτε απλά μια ιδέα και συνεχίστε…
Προσοχή στη δοσολογία
Δοκιμάζουμε απαραιτήτως κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος
Όταν μαγειρεύουμε χωρίς να ακολουθούμε κάποια συνταγή, το μυστικό βρίσκεται στη συνεχή «δοκιμή». Καλό είναι να δοκιμάζουμε καθ΄ όλη τη διάρκεια που μαγειρεύουμε και όχι μόνο όταν ολοκληρώσουμε το γεύμα μας. Από την αρχή, μέχρι και το τέλος, πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς, την εξέλιξη του φαγητού, για να σχηματίσουμε μια σφαιρική εικόνα και να προσθέτουμε ό,τι χρειάζεται κάθε στιγμή. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να δούμε αν το φαγητό μας παραμαγειρεύτηκε ή αν χρησιμοποιήσαμε παραπάνω ή λιγότερα συστατικά απ’ όσα έπρεπε. Η δοκιμή είναι πάντοτε ασφαλής οδηγός, είτε ακολουθούμε, είτε όχι κάποια συνταγή. Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις, όπως όταν μαγειρεύουμε κρέας, όπου ο έλεγχος πρέπει να γίνεται στο τέλος, γιατί έτσι πιστοποιείται και η καλή γεύση αλλά και το μαγείρεμά του.
Καταγράφουμε τη συνταγή μας…
Δεν σημαίνει ότι κάθε φαγητό που ετοιμάζουμε μόνοι μας, αυτοσχεδιάζοντας, θα είναι πάντα επιτυχημένο. Σίγουρα όμως, κάποια από αυτά θα είναι. Αν σας άρεσε το γεύμα που ετοιμάσατε, τότε δεν έχετε παρά να καταγράψετε τη «νέα» σας συνταγή. Δεν είναι εύκολο να θυμόμαστε ακριβώς, όλες τις λεπτομέρειες του πρώτου «επιτυχημένου» μας πιάτου, οπότε σημειώνοντας τη συνταγή, θα έχουμε σίγουρα, περισσότερες πιθανότητες να πετύχουμε το αρχικό καλό αποτέλεσμα.
Σκόρδο: 9 ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας
Μπορεί η μυρωδιά του να είναι αποκρουστική σε αρκετούς, αλλά μάλλον θα πρέπει όλοι να το συμπεριλάβουμε στο καθημερινό μας διατροφολόγιο. Το σκόρδο είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία του ανθρώπου και για του λόγου το αληθές, το click@Life σας παραθέτει τις 9 σημαντικότερες ευεργετικές του δράσεις.
Εάν αναρωτιέστε, πώς να μειώσετε την υψηλή πίεση, που σας ταλαιπωρεί, η απάντηση είναι απλή: καταναλώστε σκόρδο. Συνήθως, όσοι έχουν υψηλή πίεση, ακολουθούν ειδική φαρμακευτική αγωγή για να τη ρυθμίσουν. Ωστόσο, παραφράζοντας το «ένα μήλο την ημέρα» με… ένα σκόρδο την ημέρα, σύντομα θα δείτε την πίεσή σας να επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Θυμηθείτε βέβαια, ότι το σκόρδο σε καμία περίπτωση, δεν αντικαθιστά τη φαρμακευτική αγωγή που σας έχει χορηγηθεί. Ρωτήστε τον γιατρό σας, για την ποσότητα του σκόρδου, που μπορείτε να λαμβάνετε καθημερινά σε περίπτωση που ακολουθείτε ειδική αγωγή για την πίεση.
Για δυνατές αρθρώσεις
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν, ότι οι κλειδώσεις του ανθρώπινου σώματος χρειάζονται σκόρδο σε μόνιμη βάση, προκειμένου να παραμείνουν υγιείς και δυνατές. Τα άτομα εκείνα, που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σκόρδου καθημερινά, έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν κάποια στιγμή από οστεοαρθρίτιδα.
Για ωραίο δέρμα
Λόγω της ικανότητας του σκόρδου να καταπολεμά τα επιβλαβή για την υγεία βακτήρια, αλλά και αρκετές λοιμώξεις, το σκόρδο είναι ένας ιδανικός σύμμαχος για την αποφυγή των κονδυλωμάτων (τα κονδυλωματα εμφανίζονται στο δέρμα και στις βλεννογόνες μεμβράνες του σώματος, ως μικρές διογκώσεις).
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να πάρετε μία φρέσκια σκελίδα σκόρδο και, αφού κόψετε τις άκρες της, να την τρίψετε για 5 δευτερόλεπτα στην περιοχή που έχετε το πρόβλημα. Συνεχίστε την ίδια τακτική κάθε βράδυ, πριν ξαπλώσετε και σύντομα θα δείτε αποτελέσματα. Εάν ωστόσο αισθανθείτε κάψιμο ή ερεθισμό μετά τη χρήση, ξεπλύνετε με λίγο νερό.
Για τον πονόδοντο
Το σκόρδο διαθέτει ένα συστατικό (το οποίο απελευθερώνεται όταν συνθλίβεται), που ονομάζεται αλλικίνη. Η αλλικίνη χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του πονόδοντου, καθώς μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια, που υπάρχουν σε μια φλεγμονή ή ένα απόστημα. Ωστόσο δεν απαλλάσσει μόνο από τον πόνο, αλλά επιπλέον, θεραπεύει τον πονόδοντο λόγω της αναλγητικής και αντιβακτηριακής ιδιότητας της.
Για τις μολύνσεις
Η καροτίνη βήτα, η βιταμίνη C και η ζεαξανθίνη είναι αντιοξιδωτικά συστατικά, που περιέχει το σκόρδο. Και τα τρία καθιστούν το σκόρδο ιδανικό σύμμαχο του ανθρώπου στην καταπολέμηση των μολύνσεων και των ελευθέρων ριζών. Για το λόγο αυτό ακριβώς, το σκόρδο χρησιμοποιείται, ακόμη για τον βήχα, το κρύωμα και τον πυρετό.
Για το διαβήτη
Όσοι πάσχουν από διαβήτη, γνωρίζουν καλά, ότι το σκόρδο συμβάλλει στην πρόληψη της εξέλιξης της νόσου αλλά και ενδεχόμενων επιπλοκών. Ο λόγος είναι, ότι το σκόρδο μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης. Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση σκόρδου ρυθμίζει τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Για την καρδιά
Το σκόρδο είναι ευεργετικό και για όσους πάσχουν από καρδιά. Το μικρό αυτό θαυματουργό προϊόν, μειώνει την «κακή χοληστερίνη» και βοηθά στη δημιουργία ορισμένων αλλαγών στο αίμα, που δρουν προστατευτικά, προλαμβάνοντας καρδιακές νόσους, όπως είναι οι εσωτερικοί θρόμβοι του αίματος. Επιπλέον, το σκόρδο μειώνει τα τριγλυκερίδια και αυξάνει την «καλή χοληστερίνη».
Για τον καρκίνο
Για την πρόληψη ή την καταπολέμηση οποιασδήποτε μορφής καρκίνου, είναι απαραίτητο ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Το σκόρδο είναι αρωγός σε αυτό, καθώς διαθέτει τη μοναδική ιδιότητα να μειώνει τη δημιουργία των καρκινικών κυττάρων. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό στην παρεμπόδιση όγκων, που δημιουργούνται σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, του οισοφάγου, του προστάτη, του στομάχου και της ουροδόχου κύστης. Οι ενώσεις, που περιέχει το σκόρδο, επιβραδύνουν στην ουσία, το ρυθμό της αύξησης του όγκου και βοηθά να μειωθεί το μέγεθός του στο μισό.
Για τον εγκέφαλο
Το σκόρδο είναι πλούσια πηγή L- κυστεΐνης. Πρόκειται για μία θειούχο ένωση, η οποία βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, ειδικά μάλιστα τη μνήμη και παράλληλα βοηθά στην πρόληψη της εκφύλισης των μετωπιαίων λοβών του εγκεφάλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου