Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ψωμί: Φίλος ή εχθρός; ~ 9 ερωταπαντήσεις


-Όταν κάνουμε δίαιτα με σκοπό την απώλεια κιλών πρέπει να αποκλείουμε το ψωμί από την διατροφή μας.  

Λάθος! Το ψωμί έχει κατηγορηθεί συχνά ότι παχαίνει και γι’ αυτό αποκλείεται συχνά, ιδιαίτερα από τις δίαιτες.

    -Το λευκό ψωμί έχει περισσότερες θερμίδες από το ψωμί ολικής αλέσεως. 

    Λάθος! Το ψωμί ολικής αλέσεως έχει...
    ίδια περίπου θερμιδική αξία με το λευκό. H διαφορά του είναι ότι παρασκευάζεται από αναποφλοίωτο σιτάρι, με αποτέλεσμα να περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες οι οποίες έχουν μεγαλύτερο δείκτη κορεσμού! Αυτό σημαίνει πως μικρότερη ποσότητα ψωμιού θα σας χορτάσει πιο εύκολα και για περισσότερο χρονικό διάστημα. Κατά συνέπεια, θα μειώσει τη συνολική θερμιδική πρόσληψη αφού θα χρειαστεί να φάτε λιγότερο.

      -Το ψωμί ολικής αλέσεως μπορεί να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις κοιλιοκάκης. 

      Λάθος! Το ψωμί είτε είναι ολικής αλέσεως είτε όχι, παρασκευάζεται από αλεύρι το οποίο προέρχεται από τα σιτηρά, τα οποία είναι πλούσια σε γλουτένη. Σε περιπτώσεις κοιλιοκάκης θα πρέπει να καταναλώνεται ψωμί που παρασκευάζεται από καλαμποκάλευρο και μπορείτε να το βρείτε στα καταστήματα με προϊόντα ειδικής διατροφής.
         
        -Αν έχω διαβήτη τύπου 2 δεν μπορώ να καταναλώσω ψωμί.

        Λάθος! Σε περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 πρέπει να λαμβάνεται συγκεκριμένη ποσότητα υδατάνθρακα ανά γεύμα. Με τη βοήθεια ενός ειδικού, μπορεί το ψωμί να ενσωματωθεί στο διαιτολόγιο ενός διαβητικού. Πρέπει όμως να προτιμάται ψωμί ολικής αλέσεως, λόγω χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη, το οποίο δεν ανεβάζει πολύ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

          -Μπορώ να συνδυάσω ψωμί με μακαρόνια ή κάποιο άλλο αμυλούχο τρόφιμο στο ίδιο γεύμα. 

          Σωστό! Ένα γεύμα εφόσον είναι προσχεδιασμένο, θα πρέπει να περιέχει ορισμένη ποσότητα υδατάνθρακα. Όταν κάποιο άτομο έχει ιδιαίτερη γευστική προτίμηση στο ψωμί μπορεί να ενσωματώσει στο γεύμα του μια ορισμένη ποσότητα ψωμιού με την προϋπόθεση ότι θα μειώσει την πρόσληψη υδατάνθρακα από την άλλη πηγή στο συγκεκριμένο γεύμα.

            -Το ψωμί εκτός από υδατάνθρακες περιέχει και πρωτεΐνη. 

            Σωστό! Για κάποιο λόγο είναι ευρέως γνωστό πως το ψωμί είναι ένα τρόφιμο που περιέχει αποκλειστικά και μόνο υδατάνθρακα, κάτι το οποίο δεν ισχύει, αφού 1 φέτα ψωμί 30 γραμμαρίων περιέχει 15 γραμμάρια υδατάνθρακα αλλά και 3 γραμμάρια πρωτεΐνης.


            -Το χωριάτικο ψωμί ή αλλιώς το ψωμί που παρασκευάζεται με προζύμι έχει μεγαλύτερη θερμιδική αξία από τα υπόλοιπα είδη.

            Λάθος! Κάτι τέτοιο αποτελεί έναν ακόμα διατροφικό μύθο. Το χωριάτικο ψωμί ή αλλιώς ψωμί με προζύμι έχει ελαφρώς μικρότερη θερμιδική αξία από όλα τα υπόλοιπα είδη. Στα 100 γρ αποδίδει 265 θερμίδες, ενώ τα υπόλοιπα είδη αποδίδουν περίπου 280 θερμίδες. Ένα ακόμα πλεονέκτημά του είναι ότι περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα προτεΐνης, αφού αντιστοιχεί στο 12% του βάρους του.

              -Το ψωμί ολικής αλέσεως αποτελεί μια πολύ καλή πηγή σιδήρου για τον οργανισμό.

              Σωστό! Εκτός από τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία και την αυξημένη ποσότητα φυτικών ινών, το ψωμί ολικής αλέσεως αποτελεί μια πολύ καλή πηγή φυτικού σιδήρου. Έτσι μπορεί να αποτελέσει μια από τις βασικές πηγές σιδήρου στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

                -Το πολύσπορο ψωμί παρασκευάζεται από διαφορετικές πρώτες ύλες από το ψωμί ολικής αλέσεως.

                Σωστό! Το πολύσπορο ψωμί παρασκευάζεται από αλεύρι διάφορων δημητριακών, όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη και η βρώμη. Πολύ συχνά περιέχει και ξηρούς καρπούς, όπως νιφάδες βρώμης και πλιγούρι. Το ψωμί ολικής αλέσεως απ’ την άλλη, παρασκευάζεται αποκλειστικά από αλεύρι ολικής αλέσεως, το οποίο γίνεται από τους σπόρους του σιταριού μαζί με το πίτουρο.


                Πηγή: mednutrition.gr




                Ακόμη:
                Αρχαία γιατρικά με ψωμί
                Το ψωμί στην Αρχαία Ελλάδα ~ Ποικιλίες - ονόματα - αναφορές σε κείμενα - συνταγές
                Κατεβάστε ~ wallpapers με ψωμιά

                Δείτε κι αυτό.

                  Δεν υπάρχουν σχόλια:

                  Δημοσίευση σχολίου