Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Aντισυνταγματικό έκρινε το ΣτΕ τον νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια αλλοδαπών


Θα συζητηθεί η τύχη των δημοτικών εκλογών του 2010 στα συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα όπου είχαν εγγραφεί αλλοδαποί στους εκλογικούς καταλόγους.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Ραγκούση για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς. Η τελική απόφαση επιβεβαιώνει τις αρχικές εισηγήσεις...
που είχαν υποχρεώσει την κυβέρνηση να παγώσει τις σχετικές διαδικασίες έως την έκδοσή της.

Οι συνέπειες της απόφασης αυτής αναμένεται να είναι η ακύρωση όλων των πράξεων απονομής ιθαγένειας από το 2010 έως σήμερα σε όσους είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα από αλλοδαπούς γονείς είτε φοίτησαν σε ελληνικά σχολεία ενώ θα συζητηθεί η τύχη των δημοτικών εκλογών του 2010 στα συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα όπου είχαν εγγραφεί αλλοδαποί στους εκλογικούς καταλόγους.

Η απόφαση του ΣτΕ επισημαίνει ότι οι ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νόμου προσκρούουν στις επιταγές του Συντάγματος καθώς η πολιτογράφηση που προβλέπει ο αντισυνταγματικός νόμος (3838/10) γίνεται με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος νόμιμης διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειας του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα) και χωρίς να γίνεται εξατομικευμένη κρίση για τη συνδρομή της ουσιαστικής προϋπόθεσης του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αλλοδαπού εκείνου που υποβάλλει αίτηση πολιτογράφησης.

Επίσης, αναφέρεται ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι επιφυλάσσεται μόνο στους Ελληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος.



Ψηφοφορία

Η Ολομέλεια ΣτΕ, υπό τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο Σ. Ρίζο, με ψήφους 24-13, έκρινε αντισυνταγματική τη δυνατότητα απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας από:
  • Ανήλικα παιδιά αλλοδαπών υπηκόων, τα οποία γεννιούνται στην Ελλάδα και οι γονείς τους διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας επί 5ετία σταθερά.
  • Παιδιά αλλοδαπών που φοίτησαν επί 6ετία σε ελληνικά σχολεία.
  • Ενήλικους αλλοδαπούς με δήλωσή τους μεταξύ 18ου και 21ου έτους, εφόσον φοίτησαν επί 6ετία σε ελληνικό σχολείο.
Αντισυνταγματική κρίθηκε και η μεταβατική διάταξη του ν. 3838/10 που επέτρεψε μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 3 ετών να πάρουν την ιθαγένεια, είτε ενήλικοι είτε ανήλικοι αλλοδαποί που καλύπτουν τις παραπάνω ευνοϊκότερες προϋποθέσεις του νόμου.
Αντισυνταγματική κρίθηκε και η παροχή δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους αλλοδαπούς στις εκλογές των ΟΤΑ α' βαθμού, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο ύστερα από σχετική αναθεώρηση του Συντάγματος.
Η πλειοψηφία του ΣτΕ δέχθηκε ότι ο νομοθέτης μπορεί να ξεφύγει από το «δίκαιο του αίματος» (της καταγωγής), προσθέτοντας και ρυθμίσεις με βάση το «δίκαιο του εδάφους» με βάση τυπικά κριτήρια (όπως η νόμιμη παραμονή στη χώρα, η διάρκειά της κ.λπ.), τα οποία όμως πρέπει να τα συνδυάζει πάντα με ουσιαστικά κριτήρια, για να τεκμηριώνεται ο γνήσιος δεσμός του αλλοδαπού με την ελληνική κοινωνία και να βεβαιώνεται η ενσωμάτωσή του σε αυτήν.


Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ

Υπέρ του νόμου 13 δικαστές

Υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου τάχθηκαν 13 δικαστές που υποστήριξαν ότι το Σύνταγμα δεν επιβάλλει περιορισμούς, αλλά αφήνει τον νομοθέτη ελεύθερο να ρυθμίσει τα της ιθαγένειας με τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων. Κατά τη μειοψηφία, το δικαστήριο μπορεί να ελέγξει μόνο εάν οι ρυθμίσεις είναι -αντικειμενικά και λογικά- κατάδηλα εσφαλμένες και συνεπώς παράλογες. Αλλιώς ο δικαστικός έλεγχος θα υποκαθιστούσε τη Βουλή, αφού παρεμβαίνοντας στο πεδίο των πολιτικών αντιπαραθέσεων, θα ήλεγχε ουσιαστικά τη σκοπιμότητα των νομοθετικών επιλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου