Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΣΟΧΗ! Βάλανε χέρι στο 6.75% των καταθέσεων στην Κύπρο ~ Κούρεμα έως 9,9% - Πανικός στις τράπεζες +Βίντεο


Κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο αποφασίστηκε στο Eurogroup - Σύμφωνα με τον Άσμουσεν, δεν αφορά τις καταθέσεις των θυγατρικών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Σημείωση Krasoblog: Υπόψιν ότι οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, και τα υποκαταστήματα αυτών στην Ελλάδα, δηλαδή Λαϊκή (πρώην Marfin), Κύπρου κλπ., υποτίθεται ότι καλύπτονταν έως το ποσό των 100.000 χιλιάδων ευρώ, κατά λογαριασμό και κατά άτομο. Στη "συμφωνία" αναφέρεται ξεκάθαρα η επιβολή εφάπαξ φόρου 6,75% για ποσά κάτω των 100.000 χιλιάδων και ακόμη 9,9% για ποσά άνω των 100.000!!! Ο φόρος αναμένεται να λειτουργεί κλιμακωτά.

Ενημέρωση:
Τονίζεται ότι οι καταθέσεις που διατηρούνται στα υποκαταστήματα και τις θυγατρικές των Κυπριακών τραπεζών της Ελλάδας δεν πλήττονται ούτε κινδυνεύουν, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, διευκρίνισε ο Άσμουσεν (μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ), ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν τα ανωτέρω μέτρα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό.

Εάν τελικά επιβληθούν τα παραπάνω τότε δυστυχώς πάμε σε τρομερά δύσκολες καταστάσεις & αναταράξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα επηρρεάσει την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη. Διαβάστε το μνημόνιο που αποφασίστηκε για την Κύπρο σήμερα τα χαράματα:



Μετά από μαραθώνιο διαπραγματεύσεων επιτεύχθηκε τελικά πολιτική συμφωνία για τα μέτρα διάσωσης της Κύπρου ύψους 10 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σε αντάλλαγμα για την υπαγωγή της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους του νησιού, αποφασίστηκε η επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης (κούρεμα) στις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, με συντελεστή 6.75%. Στις δε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα επιβληθεί εισφορά με συντελεστή 9.9%. Σημειώνεται ότι η εισφορά αυτή αφορά το κεφάλαιο των καταθέσεων, όχι τους τόκους.


Επιπλέον, επιβάλλεται και φόρος στους τόκους των καταθέσεων, αυξάνεται ο εταιρικός φόρος και προωθούνται σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό ανάμεσα στο 10 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ που είναι διατεθειμένη να παράσχει η Τρόικα στην Κύπρο και τα 17 δισεκατομμύρια, όπου υπολογίζονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες του νησιού.

Η εφάπαξ
επιβολή εισφοράς στις καταθέσεις, η οποία έχει άμεση ισχύ, αποτελεί το κυριότερο σημείο της συμφωνίας της Κύπρου με την Τρόικα. Η σχετική νομοθεσία πρέπει να περάσει από τη Βουλή εντός του Σαββατοκύριακου, ενώ το δημοσιονομικό κέρδος υπολογίζεται σε 5,8 δις. ευρώ. Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γ. Ασμουσεν διευκρίνησε ότι υπάρχει πρόνοια να παγώσει το ποσό της εισφοράς στους τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα μπορεί να χρησιμοποιείται ελεύθερα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, διευκρίνησε ότι οι καταθέτες σε αντιστάθμισμα των απωλειών τους θα λάβουν τραπεζικές μετοχές ίσης αξίας. Η συμφωνία περιλαμβάνει, επίσης, ιδιωτικοποίησεις, αύξηση φορολογίας κεφαλαίου και εισοδήματος και μείωση του τραπεζικού τομέα στο μέσο όρο της ΕΕ ως το 2018.

Το χρέος θα διαμορφωθεί στο 100% ώς το 2020. O εταιρικός φόρος αυξάνεται στο 12,5%.

Η εισφορά δεν θα επιβληθεί στις καταθέσεις που βρίσκονται στο ελληνικό δίκτυο, αλλά έγινε γνωστό ότι ελληνική τράπεζα θα αγοράσει άμεσα τη Λαϊκή-Marfin και την Κύπρου στην Ελλάδα.

Η συμφωνία για τη φορολόγηση του κεφαλαίου των καταθέσεων, που συνιστά κούρεμα, επιτεύχθηκε μετά από διαπραγματεύσεις δέκα ωρών.

O πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισιμπλουμ, αλλά και ο Επίτροπος Όλι Ρεν, προσπάθησαν να αιτιολογήσουν τη λήψη του μέτρου ως αναγκαίου εξαιτίας των ειδικών χαρακτηριστικών του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, το οποίο έχει ένα μέγεθος πέραν του 700% του ΑΕΠ της χώρας.

Ο κ. Ρεν μίλησε για ένα δίκαιο μέτρο που διευρύνει τη φορολογική βάση και ανέφερε ότι η εναλλακτική, ένα bail in, με ζημιές σε όλους τους μη εξασφαλισμένους καταθέτες, θα ήταν καταστροφική και θα είχε δυσμενέστερες επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία.

«Πιστεύουμε ότι η πρόταση είναι βιώσιμη για την Κύπρο και η οικονομία της πλήρως χρηματοδοτείται", δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Με βάση τη δήλωση του Eurogroup, τα κύρια σημεία της πολιτικής συμφωνίας, που θα μετατραπούν σε μνημόνιο τις επόμενες ημέρες για να τεθεί σε ισχύ η χρηματοδοτική στήριξη τον Απρίλιο, έχει ως εξής:

-Η πολιτική συμφωνία αφορά τους ακρογωνιαίους λίθους πολιτικής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

-Το πρόγραμμα βασίζεται σε φιλόδοξα μέτρα για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, σε αποφασιστική δράση για την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας, καθώς και τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη, επιτρέποντας τη χαλάρωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

-Ενταση προσπαθειών στον τομέα της ιδιωτικοποίησης.

-Μέτρα κινητοποίησης των εσωτερικών πόρων, προκειμένου να περιοριστεί το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας που συνδέεται με το πρόγραμμα προσαρμογής. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την καθιέρωση ενός εκ των προτέρων εφάπαξ εισφορά σταθερότητας στους καταθέτες.

-Περαιτέρω μέτρα αφορούν την αύξηση του παρακράτηση φόρου επί του εισοδήματος κεφαλαίου, την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την αύξηση της συντελεστή φορολογίας εισοδήματος.

-Το Eurogroup αναμένει μια συμφωνία μεταξύ Κύπρος και της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με τη χρηματοδοτική συμμετοχή της τελευταίας.

-Η σημερινή εύθραυστη κατάσταση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα θα να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη συρρίκνωση, με το εγχώριο τραπεζικό τομέα φθάνει στην ΕΕ μέσο όρο έως το 2018, εξασφαλίζοντας έτσι τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της και τη διαφύλαξη των καταθέσεων.

-Επιπλέον, μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί στα ελληνικά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, αλλά όχι σε βάρος του ελληνικού χρέους.

Το Eurogroup καλεί τις κυπριακές αρχές για γρήγορη οριστικοποίηση του μνημονίου, ενώ το Eurogroup θα εξετάσει την τεκμηρίωση του προγράμματος που έχει εκπονηθεί από το Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, καθώς και το ESM μόλις αυτό γίνει διαθέσιμο.

Το Eurogroup αναμένει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο των Διοικητών του ESM θα είναι σε θέση να εγκρίνει επισήμως την πρόταση για μια οικονομική συμφωνία στήριξης από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Το πρόγραμμα τελεί υπό την έγκριση εθνικών κοινοβουλίων.


Μ. Σαρρής: Σκληρές διαπραγματεύσεις

Από την πλευρά του, ο υπουργός οικονομίας της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, δήλωσε ότι υπό τον κίνδυνο μιας άτακτης χρεοκοπίας, οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup ήταν σκληρές και σημείωσε πως η σκληρή στάση του ΔΝΤ και άλλων εταίρων δημιούργησε βαρύ κλίμα.

Σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι διαπραγματεύσεις συχνά οδηγούνταν σε αδιέξοδο, είπε ο κ. Σαρρής και υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου έπρεπε «να δώσει μάχη σε πολιτικό επίπεδο με σειρά επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες».

Σύμφωνα με τον κύπριο ΥΠΟΙΚ, «η συμφωνία που επετεύχθη για την Κύπρο αποκαθιστά την εμπιστοσύνη και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, αποφεύγοντας την άτακτη χρεοκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος».
Ανέφερε, επίσης, ότι το τελικό ποσό που θα δοθεί για τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας, θα καταστήσει το κυπριακό χρέος βιώσιμο.

Πηγές: Καθημερινή Κύπρου, ΑΜΠΕ

Των Μιχάλη Περσιάνη - Γιάννη Σεϊτανίδη (Λευκωσία) και Νίκου Χρυσολωρά (Βρυξέλλες)

Πηγή: http://www.skai.gr



Σοκ έχει προκαλέσει στην Κύπρο η απόφαση του  Eurogroup για φόρο στις καταθέσεις και από το πρωί του Σαββάτου επικρατεί αναταραχή καθώς έχουν μαζευτεί αποταμιευτές μπροστά στα υποκαταστήματα των Τραπεζών και ζητούν να κάνουν αναλήψεις.

Η οργή των καταθετών γίνεται ακόμα μεγαλύτερη από την ααξίωση του Ασμουνσεν η εφαρμογή του νόμου να αρχίσει μέσα στο τριήμερο των αργιών ώστε να μην προλάβουν να γίνουν αναλήψεις των χρημάτων από τους αποταμιευτές.

Να σημειωθεί επίσης ότι στις Τράπεζες της Κύπρου έχουν καταθέσεις και πολλοί Ελληνες, όταν μετέφεραν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες την περίοδο της αβαβαιότητας σχετικά με το αν θα μείνει η χώρα μας στο ευρώ.

Με την απόφαση αυτή δεν υπόκεινται στους νέους φόρους οι καταθέσεις στις κυπριακές Τράπεζες στην Ελλάδα.

Οι διεθνείς δανειστές και η Κύπρος συμφώνησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, σε εφάπαξ εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και σε 6,7% για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ, δήλωσε ανώτερη πηγή της ζώνης του ευρώ.

Συμφωνήθηκε επίσης να φορολογηθούν οι τόκοι των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, πρόσθεσε η ίδια πηγή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις. Τα φορολογικά μέτρα είναι απαραίτητα για να ενισχύσουν τα έσοδα της Κύπρου ώστε αυτή να μειώσει το μέγεθος του δανεισμού έκτακτης ανάγκης από τη ζώνη του ευρώ αλλά και για να διατηρήσει  το δημόσιο χρέος σε ένα επίπεδο που θα είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί.

Σύμφωνα με την πηγή η συμφωνία προβλέπει το οικονομικό ύψος της διάσωσης της οικονομίας της Κύπρου στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ "κατ' ανώτατο όριο".

Η συμφωνία επήλθε μετά από σχεδόν 10 ώρες συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και της τρόικας που περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.



Τρέχουν στα ΑΤΜ οι Κύπριοι

Δεκάδες καταθέτες έσπευσαν από νωρίς το πρωί στα Συνεργατικά Ιδρύματα, που λειτουργούν και το Σάββατο, για να αποσύρουν χρήματα, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Eurogroup. Διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι το σύστημα δεν λειτουργούσε.

Ο γενικός διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, δήλωσε το ηλεκτρονικό σύστημα εξυπηρέτησης πελατών έχει «παγώσει». Ως εκ τούτου, είπε, έχουν κλείσει για σήμερα τα Συνεργατικά Ιδρύματα.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Χλωρακιώτης σημείωσε ότι με ψυχραιμία οι φορείς του Συνεργατικού Κινήματος θα προσπαθήσουν να χειριστούν τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία Eurogrup - Κύπρου.
Επρόσωπος της Λαϊκής Τράπεζας, εξάλλου, δήλωσε ότι το σύστημα με τις πιστωτικές κάρτες λειτουργεί κανονικά.

Σοκ προκάλεσε στην Κύπρο η απόφαση του Eurogroup σε εφάπαξ εισφορά 9,9 % για τις καταθέσεις σε κυπριακές Τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και 6,7 % για τις καταθέσεις που είναι κάτω των 100.000.  Ηταν μία απόφαση που δεν έχει προηγούμενο τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι κύπριοι έμαθαν τα ξημερώματα του Σαββάτου τα άσχημα νέα και κατέκλυσαν τα ATM (το Σάββατο οι Τράπεζες είναι κλειστές) όπου και έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

Πολύ γρήγορα διαπίστωσαν ότι τα ΑΤΜ δε λειτουργούσαν και δεν μπορούσαν να προσωρήσουν σε αναλήψεις με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση. Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι οι Τράπεζες δεν επιτρέπουν την ανάληψη οποιουδήποτε ποσού από τις αυτόματες ταμειακές μηχανές.

 Συνωστισμός στα ΑΤΜ και στους δρόμους - Αντιδράσεις πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ενδεικτική της αγανάκτησης που επικρατεί μεταξύ των πολιτών στην Κύπρο  ήταν η... επίσκεψη καταθέτη με εκσκαφέα σε υποκατάστημα της ΣΠΕ Κυπερούντας στη Λεμεσό το μεσημέρι του Σαββάτου: Ο καταθέτης δήλωσε εξοργισμένος θεωρώντας πως «ξεγελάστηκε με τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες». Οπως ανέφερε ο ίδιος, ενώ είχε έτοιμο το βιβλιάριό του για να κάνει ανάληψη - καθώς τα υποκαστήματα στης Συνεργατικής τράπεζας λειτουργούν και το Σάββατο - διαπίστωσε ότι το υποκατάστημα είναι κλειστό και τα ATM δεν λειτουργούν. Τότε αποφάσισε να «σηκώσει» το ATM με τον εκσκαφέα.. Η είδηση της αντίδρασης αυτής έκανε τον «γύρο του κόσμου». Στο μεταξύ ως και μετά από τις 3.30 το απόγευμα του Σαββάτου εξακολουθούσαν να υπάρχουν πολύ μεγάλες ουρές στα ATM.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Κύπρο, όπως είναι το facebook και το twitter, έχουν «πάρει φωτιά». Στα χιλιάδες μηνύματα που έχουν αναγραφεί οι πάντες στρέφονται εναντίον της Ε.Ε. με φράσεις όπως «μας ξεγέλασαν», «μας πούλησαν». Ακόμη στρέφονται κατά της προηγούμενης κυβέρνησης Χριστόφια και κατά της σημερινής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, ο μη εκλεγείς υποψήφιος των προεδρικών εκλογών Γιώργος Λιλίκας, ο οποίος στηρίχθηκε από τον ΕΔΕΚ και μερίδα του δημοκρατικού κόμματος ασκεί αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση και καλεί τους πολίτες σε μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ακόμη έκανε πρόταση και  για δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, καταθέτες αναφέρουν πως συναλλαγές από τα ΑΤΜ γίνονται αλλά τα όρια ανάληψης είναι χαμηλότερα (όπως τα 200 ευρώ, αντί 600 ευρώ προηγουμένως). Δεν λείπουν και κάποιες περιπτώσεις στις οποίες τα ΑΤΜ έχουν «στεγνώσει».


Το ποσό της εισφοράς ήδη παρακρατήθηκε από τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Τα ΑΤΜ τέθηκαν εκτός λειτουργίας, και όταν επαναλειτούργησαν, οι καταθέσεις είχαν μειωθεί.













2 σχόλια:

  1. Απίστευτα πράγματα, με μεγάλη ευκολία αποφασίζουν φόρους όπου θέλουν και απαγορεύουν στους ανθρώπους να πάρουν τα χρήματά τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά ρε παιδιά, που είμαι ευρωπαίος τι κέρδισα;

    Μου λένε τι να παράγω.
    Μου λένε πόσο να παράγω.
    Μου λένε τι δασμούς να βάζω.
    Μου λένε ποιους νόμους να έχω.
    Μου λένε με ποιους θα πρέπει να συνεργάζομαι και με ποιους όχι.
    Μου λένε ποια όπλα να αγοράζω και από ποιους.
    Μου λένε με πόσο θα δανείζομαι.
    Μου λένε τι θα κάνω με τους λαθρομετανάστες.
    Στα προβλήματά μου με τους γείτονές μου δεν με βοήθησαν ποτέ.
    Ό,τι έχω είναι ευρωπαικό αλλά ό,τι έχουν εκείνοι είναι δικό τους.
    Μήπως να τους στείλω στο διάολο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή