Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Τριχόπτωση & φαλάκρα ~ Τι φταίει και τι μπορείς να κάνεις


Ο τύπος του μακρυμάλλη επαναστάτη αποτελούσε πριν από τρεις περίπου δεκαετίες το ανδρικό πρότυπο ομορφιάς.

Ευτυχώς, τα πράγματα βελτιώθηκαν για όσους αντιμετώπιζαν προβλήματα τριχόπτωσης, όταν γύρω στη δεκαετία του ’90 το ξύρισμα του κεφαλιού έγινε μόδα. Από τους πρώτους που λάνσαραν το νέο στυλ ήταν ο ...
Bruce Willis, τον οποίο ακολούθησαν στη συνέχεια πολλοί - διάσημοι και μη. 

Πέρα, όμως, από τις επιταγές της μόδας, τα μαλλιά συνδέονταν πάντα με την ισχύ και την εξουσία, από την ιστορία του Σαμψών, ο οποίος έχασε τη δύναμή του όταν η Δαλιδά τού έκοψε το μακρύ του μαλλί, μέχρι την αρχαία Ελλάδα, όπου πολλοί θεοί και ήρωες παριστάνονταν με πλούσια κόμη.

Ενότητα 1η: Η ανατομία μιας τρίχας

Η ζωή της τρίχας

  1. Η τρίχα μας περνάει από τρεις φάσεις εξέλιξης:
  2. Την αναγενή, που διαρκεί 2-6 χρόνια, διάστημα κατά το οποίο η τρίχα αναπτύσσεται.
  3. Την καταγενή, που διαρκεί περίπου 1 µήνα. Κατά το διάστημα αυτό, η τρίχα εξασθενεί και προετοιµάζεται για την πτώση της.
  4. Την τελογενή, που διαρκεί περίπου 5 μήνες και αποτελεί το τελευταίο στάδιο ζωής της τρίχας, η οποία πέφτει. Ωστόσο, η ρίζα της εξακολουθεί να υπάρχει, οπότε ύστερα από ένα χρονικό διάστημα τα µαλλιά ξαναγεννιούνται.
Πόσες τρίχες χάνουµε;
Οι περισσότεροι από εμάς χάνουμε καθημερινά 50-100 τρίχες από τα μαλλιά μας, στη θέση των οποίων φυτρώνουν νέες. Όταν, όμως, αρχίσουμε να χάνουμε διπλάσιο αριθμό για διάστημα μεγαλύτερο των 2 μηνών, θα πρέπει να επισκεφτούμε έναν δερματολόγο και να αναζητήσουμε την αιτία.

 
Η φυσιολογική τριχόπτωση
Αν χάνουμε αρκετές τρίχες το φθινόπωρο (η τριχόπτωση παρατηρείται κυρίως το φθινόπωρο, αλλά και την άνοιξη), δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος ανησυχίας, αφού αυτού του τύπου η τριχόπτωση ονομάζεται εποχική και είναι απολύτως φυσιολογική. Θεωρείται ότι οφείλεται στο γεγονός ότι το καλοκαίρι όλα εξελίσσονται πιο γρήγορα (π.χ. ανάπτυξη μαλλιών, νυχιών), επομένως και η πτώση των μαλλιών μέσα στο επόμενο διάστημα, κατά τους φθινοπωρινούς δηλαδή μήνες, είναι μεγαλύτερη. Φυσιολογική είναι η τριχόπτωση και μετά την εγκυμοσύνη. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκειά της οι γυναίκες δεν χάνουν καθόλου τρίχες, με αποτέλεσμα, περίπου 3-4 µήνες µετά τη γέννα, τα µαλλιά που δεν έπεφταν όλον αυτόν τον καιρό να πέφτουν πια οµαδικά. Δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας, καθώς η κατάσταση ομαλοποιείται στο επόμενο διάστημα, κατά το οποίο φυτρώνουν οι νέες τρίχες.



Κάντε το τεστ
Για να καταλάβουμε αν πράγματι χάνουμε περισσότερες τρίχες από το φυσιολογικό, δεν έχουμε παρά να κάνουμε το παρακάτω τεστ: Αφήνουμε 3 ημέρες τα μαλλιά μας άλουστα και το επόμενο πρωί, χωρίς να τα χτενίσουμε, περνάμε πολλές φορές τα χέρια μας μέσα από τα μαλλιά μας. Αν μείνουν στα δάχτυλά μας πάνω από 20 τρίχες, καλό θα ήταν να αναζητήσουμε την αιτία της τριχόπτωσης. Επίσης, οδηγός μας στο ότι κάτι δεν πάει καλά με τα μαλλιά μας μπορεί να είναι και η ποιότητα της τρίχας. Αν τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε ότι η τρίχα μας είναι λεπτή και εύθραυστη, καλό θα ήταν να επισκεφτούμε έναν δερματολόγο, αφού στους περισσότερους τύπους τριχόπτωσης η τρίχα πριν πέσει είναι ιδιαίτερα εξασθενημένη.

Η µάχη των φύλων
Η τριχόπτωση, ως παθολογική κατάσταση, εμφανίζεται όταν ο ρυθμός με τον οποίο φυτρώνουν οι τρίχες δεν είναι ανάλογος με τον ρυθμό που πέφτουν, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να αραιώνουν. Πρόβλημα απώλειας μαλλιών δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι άνδρες, όπως συχνά πιστεύουμε, αλλά και οι γυναίκες. Ωστόσο, τα δύο φύλα διαφέρουν μεταξύ τους στον τύπο της αλωπεκίας που παρουσιάζουν, αλλά και στην ηλικία που η αλωπεκία κάνει την εμφάνισή της.

 
Η τριχόπτωση στους άνδρες
 

Η φαλάκρα ή αλλιώς ανδρογενετική αλωπεκία είναι ο πιο κοινός τύπος τριχόπτωσης, ο οποίος, όπως αποκαλύπτει και η επιστημονική του ονομασία, αφορά κατά βάση τους άνδρες. Σύμφωνα μάλιστα με στατιστικά στοιχεία, το 75% των ανδρών παρουσιάζει ανδρογενετική αλωπεκία μέχρι την ηλικία των 40 ετών. Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου τύπου είναι η σταδιακή αποδυνάμωση και τελικά η εξαφάνιση των τριχών στους κροτάφους και στην κορυφή του κεφαλιού. Ο βασικός παράγοντας που οδηγεί στην ανδρογενετική αλωπεκία είναι η κληρονομικότητα (στα γονίδιά μας υπάρχει γραμμένο το κατά πόσο θα κάνουμε ή όχι φαλάκρα). Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι η κληρονομικότητα στο θέμα της τριχόπτωσης πάει μέχρι και 7 γενιές πίσω (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επειδή είχε π.χ. ο πατέρας μας φαλάκρα, θα κάνουμε και εμείς). Οι άνδρες μπορεί να παρουσιάσουν επίσης αλωπεκία που οφείλεται στην ηλικία (όσο περνούν τα χρόνια αυξάνονται οι πιθανότητες απώλειας μαλλιών), η οποία ακολουθεί τη λογική της ανδρογενετικής αλωπεκίας (αρχικά μειώνονται οι τρίχες και σταδιακά παρουσιάζεται έλλειψη σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού).
 

Η τριχόπτωση στις γυναίκες
 

Δυστυχώς για τις γυναίκες, η τριχόπτωση δεν αποτελεί μόνο ανδρικό «προνόμιο». Μάλιστα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περίπου το 15% των γυναικών παρουσιάζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους παθολογική τριχόπτωση, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό αντιλαμβάνεται κάποιας μορφής τριχόπτωση μετά την ηλικία των 50 ετών. Αν μια γυναίκα συνειδητοποιήσει ότι χάνει αρκετές τρίχες για μεγάλο διάστημα, θα πρέπει σε πρώτη φάση να αναζητήσει την αιτία σε μια πιθανή ανεπάρκεια σιδήρου και φερριτίνης ή στην έλλειψη φυλλικού οξέος και στη συνέχεια, αν δεν συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους, σε κάποια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα η τριχόπτωση να σχετίζεται με ορμονικές διακυμάνσεις, που μπορεί να εκδηλώνονται με διαταραχές της περιόδου ή να οφείλονται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες είναι πιθανό να εμφανίσουν ανδρογενετική αλωπεκία (συνήθως μετά τα 40), η οποία και γίνεται εντονότερη μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Επίσης, αρκετές γυναίκες παρουσιάζουν τριχόπτωση επειδή συνηθίζουν να μαζεύουν τα μαλλιά τους κότσο ή αλογοουρά, τραβώντας τα με δύναμη, ή γιατί κάνουν συχνά χρήση σεσουάρ. Ευτυχώς, αυτού του τύπου η αλωπεκία είναι απολύτως αναστρέψιμη, στην περίπτωση που το αντιληφθούμε έγκαιρα και αλλάξουμε συνήθειες.
 

6 µύθοι καταρρίπτονται
  1. Όσο πιο συχνά κουρεύουμε τα μαλλιά μας, τόσο περισσότερο δυναμώνουν.
  2. Το συχνό λούσιμο συμβάλλει στην τριχόπτωση.
  3. Μπορεί να χάσουμε όλα μας τα μαλλιά λόγω έντονου στρες.
  4. Η χρήση κράνους ή/και καπέλου ευθύνεται για την τριχόπτωση.
  5. Η φαλάκρα είναι δείγμα ανδρισμού.
  6. Η πιτυρίδα ή/και η λιπαρότητα προκαλούν τριχόπτωση.

Σηµειώστε το!
Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είναι πιθανό να παρουσιάσουν παροδική ή ακόμα και μόνιμη απώλεια μαλλιών.
 

Παροδική απώλεια μαλλιών μπορούν να προκαλέσουν οι εξής παράγοντες:
  1. Πρόβλημα του θυρεοειδούς αδένα.
  2. Έλλειψη σιδήρου και πρωτεϊνών λόγω κακής διατροφής ή εξαντλητικής δίαιτας.
  3. Παρατεταμένος υψηλός πυρετός εξαιτίας κάποιας λοίμωξης.
  4. Μυκητίαση του τριχωτού της κεφαλής (τριχοφυτίαση). Σε αυτήν την περίπτωση, τα μαλλιά αδυνατίζουν υπερβολικά και σταδιακά αρχίζουν να αραιώνουν.
  5. Εξαιρετικά έντονο άγχος,όπως είναι για παράδειγμα το μετατραυματικό σοκ μετά από ένα σημαντικό συμβάν (π.χ. απώλεια αγαπημένου προσώπου).
  6. Τραυματισμός ή χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι, εξαιτίας των οποίων ο οργανισμός υφίσταται κάποιου είδους στρες.
Μόνιμη απώλεια μαλλιών μπορούν να προκαλέσουν οι παρακάτω παράγοντες:
  1. Τριχοφάγος (γυροειδής αλωπεκία). Αποτελεί πιο σπάνια μορφή αλωπεκίας από την ανδρογενετική, μπορεί να εκδηλωθεί σε άνδρες και γυναίκες και χαρακτηριστικό της είναι ότι τα μαλλιά πέφτουν από ένα ή περισσότερα σημεία του κεφαλιού. Συνδέεται με κληρονομικότητα, έλλειψη σιδήρου, ορμονικές διαταραχές, παθήσεις του θυρεοειδούς, άγχος και κατάθλιψη.
  2. Παθήσεις του δέρματος (π.χ. ερυθηματώδης λύκος).
  3. Λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως είναι τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιθρομβωτικά, τα αντιυπερτασικά και φάρμακα που δίνονται για την αντιμετώπιση της ακμής.

Οι απαραίτητες εξετάσεις
Για να υπάρξει μια όσο το δυνατόν καλύτερη αξιολόγηση του προβλήματος, ο δερματολόγος θα ζητήσει να κάνουμε μια γενική αίματος που θα συμπεριλαμβάνει εξέταση για σίδηρο, φερριτίνη, φυλλικό οξύ, T3, T4, TSH, αντιθυρεοειδικά αντισώματα, καθώς και μια πυκνομέτρηση, εξέταση η οποία καταμετρά τις τρίχες ανά τετραγωνικό εκατοστό. Οι γυναίκες συνήθως πρέπει να υποβληθούν επιπλέον και σε ορμονικές εξετάσεις. Συμπληρωματικά, αλλά και ως παρακολούθηση της θεραπείας που θα μας συστήσει να ακολουθήσουμε ο δερματολόγος, μπορούμε να κάνουμε τις παρακάτω εξετάσεις:

  • Tριχοριζόγραμμα, με το οποίο προσδιορίζεται η εκατοστιαία αναλογία των διαφόρων τριχών (αναγενών, καταγενών, τελογενών και δυστροφικών).
  • Φωτοτριχοριζόγραμμα, με το οποίο γίνεται ανάλυση των τριχών.


Ενότητα 2η: Τι μπορώ να κάνω;
Παροδική ή μόνιμη, η τριχόπτωση αποτελεί ένα μελανό σημείο για την αυτοπεποίθηση ανδρών και γυναικών, αφού μας κάνει να φαινόμαστε, αλλά και να αισθανόμαστε, μεγαλύτεροι σε ηλικία. Ευτυχώς, αφού προσδιορίσουμε τις αιτίες της τριχόπτωσης, υπάρχουν τρόποι να περιορίσουμε ή ακόμα και να εξαλείψουμε το πρόβλημα. Ακόμα όμως κι αν δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα απώλειας μαλλιών, μπορούμε να ακολουθήσουμε τις συμβουλές των ειδικών και να βοηθήσουμε τα μαλλιά μας να παραμείνουν γερά και υγιή, αυξάνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής τους.

 

Στην κουζίνα
Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, αυτό ισχύει και στην περίπτωση των μαλλιών. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ιπποκράτη, «η τροφή μας είναι το φάρμακό μας», οπότε οι πρώτες αλλαγές με τις οποίες μπορούμε να ξεκινήσουμε για να δυναμώσουμε τα μαλλιά μας (είτε έχουμε παρατηρήσει τριχόπτωση είτε όχι) είναι στη διατροφή μας. Mια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών και θρεπτικών συστατικών αποτελεί το μοναδικό εγγυημένο μυστικό για πλούσια, γερά μαλλιά. Kάθε όργανο ή ιστός του σώματος έχει ανάγκη από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για να λειτουργεί σωστά. Το ίδιο και η τρίχα. Επιλέγοντας, λοιπόν, ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με τροφές που «προτιμούν» τα μαλλιά μας, μπορούμε να διατηρήσουμε την τρίχα υγιή και να αυξήσουμε τον χρόνο ζωής της.

Πράσινο πιάτο
Tα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μαρούλι, είναι από τις πιο πλούσιες τροφές σε φυλλικό οξύ, το οποίο συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των τριχών. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τον τρόπο που καταναλώνουμε τα λαχανικά, γιατί το φυλλικό οξύ είναι ευαίσθητο στη θερμότητα και κατά το μαγείρεμα καταστρέφεται ένα μέρος του. Γι’ αυτό, καλό είναι να καταναλώνουμε τα λαχανικά φρέσκα ή ελαφρώς μαγειρεμένα.

Zoom στα γαλακτοκομικά
Τα γαλακτοκομικά είναι πλούσια σε βιταμίνη A, η οποία είναι απαραίτητη για τον φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής. Από τη συγκεκριμένη βιταμίνη εξαρτάται η διατήρηση της υγείας του επιθηλίου (της βάσης της τρίχας), ενώ η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε ξηρά και εύθραυστα μαλλιά. Τη βρίσκουμε επίσης στο συκώτι, τα αυγά και το βούτυρο. H β-καροτίνη (την οποία μετατρέπει το σώμα σε βιταμίνη A, όταν ο οργανισμός την έχει ανάγκη) είναι επίσης σημαντική, αφού δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, προλαμβάνοντας τη γήρανση της τρίχας. Τη βρίσκουμε σε φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα (π.χ. καρότο, σπανάκι, μπρόκολο, βερίκοκο, πεπόνι κ.ά.).

Kρέας και θαλασσινά σε πρώτο πλάνο
H έλλειψη σιδήρου είναι ένα από τα κυριότερα αίτια που οδηγούν σε τριχόπτωση. Κατά συνέπεια, άτομα που εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου θα πρέπει να ενισχύσουν τη διατροφή τους με πηγές σιδήρου. Καταναλώνοντας την απαραίτητη ποσότητα κόκκινου κρέατος (κυρίως μοσχαριού), συκωτιού και θαλασσινών, τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με σίδηρο, αλλά και με ψευδάργυρο, ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης, που εμπλέκεται στη σύνθεση της κερατίνης και άρα είναι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

Η βιταμίνη της νεότητας
H βιταμίνη E έχει ονομαστεί «βιταμίνη της νεότητας», λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης. Eμποδίζει τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών και επομένως καθυστερεί τη γήρανση των μαλλιών. Τη βρίσκουμε σε μεγάλες ποσότητες στο ελαιόλαδο και στους ξηρούς καρπούς.

Χρωματιστές πιπεριές
Oι πιπεριές (κυρίως οι κίτρινες και οι κόκκινες) περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, η οποία χρησιμεύει στην ομαλή σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που αποτελεί τη βάση του ιστού του θύλακα από τον οποίο αναπαράγεται και αναπλάθεται η τρίχα, ενώ έχει και αντιοξειδωτική δράση. Πλούσια σε βιταμίνη C είναι επίσης το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το μοβ λάχανο και τα εσπεριδοειδή.

 
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Σημαντικό ρόλο στη μάχη κατά της τριχόπτωσης παίζουν και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συμβάλλουν στη σύνθεση των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται το στέλεχος και ο θύλακας της τρίχας. Κυριότερες πηγές είναι οι παρακάτω:

 

Βιταμίνη - Πηγή

Θειαμίνη (Β1) : Παντζάρι, πατάτα, κρεμμύδι, δημητριακά ολικής άλεσης, βρόμη, χοιρινό, συκώτι, πουλερικά

Ριβοφλαβίνη (Β2) : Σγουρό λάχανο, αρακάς, φασόλια, πίτουρο, σπόροι σιταριού, ρύζι, γαλακτοκομικά, συκώτι, κρέας, αυγά, θαλασσινά

Νιασίνη (Β3) : Σγουρό λάχανο, σιτηρά, καλαμπόκι, βρόμη, κρέας, συκώτι, γάλα, αυγό, μπίρα

Παντοθενικό οξύ (Β5) : Παντζάρι, πατάτα, κρεμμύδι, δημητριακά ολικής άλεσης, αυγά, γάλα

Πυριδοξίνη (Β6) : Φύτρο σταριού, σγουρό λάχανο, παντζάρι, πατάτα, κρεμμύδι, μπανάνα, καλαμπόκι, χοιρινό, πουλερικά, συκώτι, ψάρι, μπίρα

Βιοτίνη (Β7) : Αρακάς, μπανάνα, βρόμη, συκώτι, κρόκος αυγού, καλαμπόκι



Νέα δεδοµένα
Πέρα από τα «κλασικά» διατροφικά συστατικά που εμπλέκονται στην υγεία της τρίχας, υπάρχουν σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα που αναδεικνύουν τις κατεχίνες και την ταυρίνη ως πολύτιμους αρωγούς ενάντια στην εκφύλιση της τρίχας.

  • Η ταυρίνη είναι ένα φυσικό αμινοξύ που υπάρχει σε μεγάλη συγκέντρωση στους μυς, στον εγκέφαλο και στην καρδιά και παίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, στη θερμορρύθμιση και στη διαδικασία αποτοξίνωσης του ίδιου του οργανισμού. Μελέτες μάλιστα δείχνουν ότι η ταυρίνη εμποδίζει την παραμόρφωση του βολβού της τρίχας, συνεισφέροντας έτσι στην καλή υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Εξαιρετικά πλούσιες πηγές ταυρίνης είναι τα φύκια, τα θαλασσινά και τα ψάρια.
  • Οι κατεχίνες είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες φαίνεται πως ενισχύουν τη μικροκυκλοφορία στο τριχωτό της κεφαλής. Τις βρίσκουμε
    μεταξύ άλλων στο τσάι και το σταφύλι.
  • Δεν φοβόμαστε το συχνό λούσιμο. Σύμφωνα με την κ. Μαρία Μαυρίδου, δερματολόγο-αφροδισιολόγο και γενική διευθύντρια του Κέντρου Laser & Ιατρικής Αισθητικής «Neotis», το συχνό λούσιμο δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την τριχόπτωση. «Συνεπώς, να λούζεστε όσο συχνά χρειάζεται, ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας, ασχέτως του φαινομένου της τριχόπτωσης», τονίζει χαρακτηριστικά.
  • Προτιμάμε ειδικές δυναμωτικές συνθέσεις σαμπουάν, καθώς και μια αγωγή περιποίησης με αμινοξέα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, που συνήθως είναι λοσιόν ή αμπούλες.
  • Κατά τη διάρκεια του λουσίματος, βρέχουμε τα μαλλιά και το κεφάλι και βάζουμε μικρή ποσότητα σαμπουάν (ίση με το μέγεθος ενός μεγάλου νομίσματος) στην παλάμη.
  • Απλώνουμε το σαμπουάν ομοιόμορφα σε όλο το κεφάλι και κάνουμε απαλό μασάζ με τα δάχτυλα στο τριχωτό του κεφαλιού για 3-5΄. Έτσι, πετυχαίνουμε δύο πράγματα: Αφενός τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος και αφετέρου επιτρέπουμε στα θρεπτικά συστατικά της σύνθεσης να εισχωρήσουν στον θύλακα της τρίχας.
  • Ξεβγάζουμε καλά, χωρίς να τρίβουμε τα μαλλιά, και απλώνουμε μαλακτική κρέμα, η χρήση της οποίας επιβάλλεται σε όλα τα μήκη μαλλιών, εκτός από τα πολύ κοντά, ανδρικά κουρέματα. Ο ρόλος της είναι να ξεμπερδεύει εύκολα τα μαλλιά, χωρίς να τα τραβάμε και να τα ταλαιπωρούμε.
  • Μία φορά την εβδομάδα χρησιμοποιούμε μια θρεπτική μάσκα για εντατική ενυδάτωση στο μήκος της τρίχας.
  • Περιορίζουμε όσο μπορούμε τα θερμαινόμενα εργαλεία styling, όπως το πιστολάκι, το σίδερο, τα ρόλεϊ. Ο λόγος είναι ότι θέλουμε να προστατεύσουμε την ίδια την τρίχα και όχι τη ρίζα της, γιατί όταν τα μαλλιά μας είναι υγιή, φαίνονται πιο πλούσια.
  • Το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα styling των μαλλιών. Ωστόσο, αν ακολουθούμε αγωγή κατά της τριχόπτωσης, χρειάζεται προσοχή στην εφαρμογή τους. Αποφεύγουμε την επαφή με το δέρμα του κεφαλιού, διότι μπλοκάρουν τους πόρους και δεν αφήνουν τις θεραπευτικές ουσίες να διεισδύσουν.
  • Προτιμούμε τα χαλαρά χτενίσματα (π.χ. μια χαλαρή αλογοουρά ή ένα σινιόν).
  • Αποφεύγουμε τα πολύ συχνά και βίαια βουρτσίσματα.

Το µενού της τρίχας
Το παρακάτω ενδεικτικό πρόγραμμα διατροφής μπορεί να μας βοηθήσει να θωρακίσουμε την υγεία των μαλλιών μας.

 
Πρωινό
Γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης και 1 φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού ή Ψωμί ολικής άλεσης με αυγό βραστό και 1 φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού ή 1 γιαούρτι με μέλι, δημητριακά ολικής άλεσης και λίγα αμύγδαλα ή καρύδια


Ενδιάμεσα σνακ
(ένα το πρωί και ένα το απόγευμα)
Φρούτο ή φρέσκο χυμό ή ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι με φρούτα/ξηρούς καρπούς

 

Κυρίως γεύμα
1η επιλογή

  • Συκώτι ψητό ή 2 μπιφτέκια ή 1 μπριζόλα ή 1 φιλέτο κοτόπουλου
  • Σπανάκι (ωμό ή βραστό) ή μπρόκολο ή άλλη πράσινη σαλάτα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • Καστανό ρύζι
  • Ψωμί ολικής άλεσης
2η επιλογή
  • Ρυζότο με θαλασσινά ή σουπιές με σπανάκι ή χταπόδι με μακαρονάκι
  • Σπανάκι (ωμό ή βραστό) ή μπρόκολο ή άλλη πράσινη σαλάτα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • Ψωμί ολικής άλεσης
3η επιλογή
  • Σολομό ή καλαμάρι (ή άλλο θαλασσινό) ψητό ή στον ατμό
  • Πράσινη σαλάτα με πολύχρωμες πιπεριές και 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • Ψωμί ολικής άλεσης

Βραδινό
1η επιλογή
  • Ομελέτα με λαχανικά (πιπεριές, κολοκύθι, σπαράγγια κ.ά.)
  • Σαλάτα πράσινη (ωμή ή βραστή) με 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • Ψωμί ολικής άλεσης
2η επιλογή
  • Καστανό ρύζι με γιαούρτι
  • Σαλάτα πράσινη με πολύχρωμες πιπεριές και 1 κουταλιά ελαιόλαδο
3η επιλογή
  • 1 αραβική πίτα (με μπιφτέκι ή ζαμπόν, τυρί, λαχανικά)
  • Σαλάτα πράσινη με 1 κουταλιά ελαιόλαδο
4η επιλογή
  • Μισή ποσότητα μεσημεριανού

Πριν από τον ύπνο
  • 1 ποτήρι γάλα ή 1 γιαούρτι (2% λιπαρά)

Στο μπάνιο

Ο δεκάλογος της σωστής περιποίησης

  1. Δεν φοβόμαστε το συχνό λούσιμο. Σύμφωνα με την κ. Μαρία Μαυρίδου, δερματολόγο-αφροδισιολόγο και γενική διευθύντρια του Κέντρου Laser & Ιατρικής Αισθητικής «Neotis», το συχνό λούσιμο δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την τριχόπτωση. «Συνεπώς, να λούζεστε όσο συχνά χρειάζεται, ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας, ασχέτως του φαινομένου της τριχόπτωσης», τονίζει χαρακτηριστικά.
  2. Προτιμάμε ειδικές δυναμωτικές συνθέσεις σαμπουάν, καθώς και μια αγωγή περιποίησης με αμινοξέα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, που συνήθως είναι λοσιόν ή αμπούλες.
  3. Κατά τη διάρκεια του λουσίματος, βρέχουμε τα μαλλιά και το κεφάλι και βάζουμε μικρή ποσότητα σαμπουάν (ίση με το μέγεθος ενός μεγάλου νομίσματος) στην παλάμη.
  4. Απλώνουμε το σαμπουάν ομοιόμορφα σε όλο το κεφάλι και κάνουμε απαλό μασάζ με τα δάχτυλα στο τριχωτό του κεφαλιού για 3-5΄. Έτσι, πετυχαίνουμε δύο πράγματα: Αφενός τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος και αφετέρου επιτρέπουμε στα θρεπτικά συστατικά της σύνθεσης να εισχωρήσουν στον θύλακα της τρίχας.
  5. Ξεβγάζουμε καλά, χωρίς να τρίβουμε τα μαλλιά, και απλώνουμε μαλακτική κρέμα, η χρήση της οποίας επιβάλλεται σε όλα τα μήκη μαλλιών, εκτός από τα πολύ κοντά, ανδρικά κουρέματα. Ο ρόλος της είναι να ξεμπερδεύει εύκολα τα μαλλιά, χωρίς να τα τραβάμε και να τα ταλαιπωρούμε.
  6. Μία φορά την εβδομάδα χρησιμοποιούμε μια θρεπτική μάσκα για εντατική ενυδάτωση στο μήκος της τρίχας.
  7. Περιορίζουμε όσο μπορούμε τα θερμαινόμενα εργαλεία styling, όπως το πιστολάκι, το σίδερο, τα ρόλεϊ. Ο λόγος είναι ότι θέλουμε να προστατεύσουμε την ίδια την τρίχα και όχι τη ρίζα της, γιατί όταν τα μαλλιά μας είναι υγιή, φαίνονται πιο πλούσια.
  8. Το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα styling των μαλλιών. Ωστόσο, αν ακολουθούμε αγωγή κατά της τριχόπτωσης, χρειάζεται προσοχή στην εφαρμογή τους. Αποφεύγουμε την επαφή με το δέρμα του κεφαλιού, διότι μπλοκάρουν τους πόρους και δεν αφήνουν τις θεραπευτικές ουσίες να διεισδύσουν.
  9. Προτιμούμε τα χαλαρά χτενίσματα (π.χ. μια χαλαρή αλογοουρά ή ένα σινιόν).
  10. Αποφεύγουμε τα πολύ συχνά και βίαια βουρτσίσματα.

Για το λούσιµο
Για να δυναμώσουμε τα μαλλιά, χρησιμοποιούμε σαμπουάν με συστατικά όπως: αμινοξέα, ψευδάργυρος, μαγνήσιο, κυστεΐνη, αργινίνη, βιταμίνες, oργανικό πυρίτιο, καθώς και με φυτικά εκχυλίσματα, όπως το δεντρολίβανο, η δάφνη, το φασκόμηλο και η καρύδα. Όλα τα παραπάνω βοηθούν στη μείωση της τριχόπτωσης, στην υγιή ανάπτυξη της τρίχας και στην ενδυνάμωση της ρίζας της.


 

Στο φαρµακείο

Χάπια

  • Η δραστική ουσία φιναστερίδη (finasteride) σε χάπι, το οποίο χορηγείται καθημερινά, θεωρείται ότι συμβάλλει στην καταπολέμηση της ανδρογενετικής αλωπεκίας, αυξάνοντας σταδιακά τη διάμετρο των τριχών, οι οποίες ουσιαστικά γίνονται πιο χοντρές. Η λήψη του χαπιού μπορεί, πέρα από τη μείωση της τριχόπτωσης, να βοηθήσει τους ασθενείς να βγάλουν νέα μαλλιά (πιο λεπτά όμως και πιο ανοιχτόχρωμα). Τα αποτελέσματα του φαρμάκου διαρκούν μόνο για το διάστημα που διαρκεί η λήψη του.
  • Για τους υπόλοιπους τύπους αλωπεκίας συστήνονται χάπια που περιέχουν κυστίνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ψευδάργυρο (σε διαφορετικές δοσολογίες).
Λοσιόν
Συνήθως, η λήψη φαρμάκου συνδυάζεται και με τη χρήση λοσιόν για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ανάλογα με την αιτία που προκαλεί την τριχόπτωση, επιλέγεται και η κατάλληλη τοπική θεραπεία.

  • Στην ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία συστήνεται η ουσία μινοξιδίλη (minoxidil). Ουσιαστικά πρόκειται για αντιυπερτασικό φάρμακο, το οποίο παρατηρήθηκε ότι είχε ως παρενέργεια την αύξηση της τριχοφυΐας. Χρησιμοποιείται με τη μορφή λοσιόν (χρήση 2 φορές την ημέρα) και καταπολεμά την τριχόπτωση μέσω της αύξησης της αιμάτωσης της περιοχής.
  • Στην περίπτωση διάχυτης αλωπεκίας προτιμάται η εφαρμογή μιας λοσιόν που είναι προϊόν ανάμειξης της ουσίας μινοξιδίλης με κορτιζόνη, η οποία, πάλι ως παρενέργεια, μειώνει τη φλεγμονή που υπάρχει στην περιοχή. Συστήνεται η χρήση της 2 φορές την ημέρα.
  • Επίσης, οι εταιρείες καλλυντικών έχουν δημιουργήσει διάφορες λοσιόν, οι οποίες περιέχουν μόρια που μπλοκάρουν συγκεκριμένα ένζυμα τα οποία μετατρέπουν την τεστοστερόνη στην πιο δυνατή της μορφή, μπλοκάροντας έτσι την τριχόπτωση. Συστήνονται στην ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, αλλά και στις υπόλοιπες μορφές αλωπεκίας.
  • Στην αγορά μπορούμε να βρούμε και λοσιόν που περιέχουν κυστίνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ψευδάργυρο. Συνιστώνται στην ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, αλλά και στις υπόλοιπες μορφές αλωπεκίας.

Συµπληρώµατα διατροφής
Για να δυναμώσουμε τα μαλλιά μας και να μειώσουμε τις πιθανότητες τριχόπτωσης, μπορούμε να πάρουμε επιπλέον ένα συμπλήρωμα. Τα ιδανικά συμπληρώματα γι’ αυτήν την περίπτωση περιέχουν όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως τις Β5, Β6 και Β9, που βοηθούν στη σύνθεση των αμινοξέων, δηλαδή των δομικών συστατικών του στελέχους και του θύλακα της τρίχας. Επίσης, περιλαμβάνουν στη σύνθεσή τους ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, που βοηθούν στον σωστό σχηματισμό της τρίχας και στην ανάπτυξη των μαλλιών. Τέλος, περιέχουν χαλκό, που ενισχύει την αντοχή της τρίχας και τον σχηματισμό του θύλακα.

Προσοχή: Τα διατροφικά συμπληρώματα δεν υποκαθιστούν το φαγητό. Επιπλέον, καλό είναι να συμβουλεύεστε και τον θεράποντα γιατρό σας.

Εντατική αγωγή
Επιλέγουμε θεραπευτικά προϊόντα κατά της τριχόπτωσης με τα εξής στοιχεία:

  • Κυστίνη και αργινίνη: Δύο από τα 20 απαραίτητα αμινοξέα που δομούν την τρίχα και διευκολύνουν την ανάπτυξη του βολβού.
  • Λιπαρά οξέα: Πρόκειται για απαραίτητα στοιχεία που συμμετέχουν στη δημιουργία κεραμιδίων (ceramides), που περιβάλλουν εξωτερικά την τρίχα και τη θωρακίζουν.
  • Βιταμίνη PP (B3 ή νιασίνη): Βελτιώνει την κυκλοφορία στο τριχωτό της κεφαλής και διατηρεί την υγεία του δέρματος.
  • Βιοτίνη: Η βιοτίνη είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για τη φυσιολογική κυτταρική λειτουργία, την ομαλή λειτουργία του θύλακα της τρίχας και την ανάπτυξη της τρίχας.
Ενίσχυση εκ των έσω
Τα συμπληρώματα διατροφής βοηθούν πολύ, ιδιαίτερα όταν νιώθουμε άγχος, κούραση ή είμαστε άρρωστοι.

Εντατική αγωγή
Απλώνουμε ολόκληρη τη μονοδόση στο τριχωτό της κεφαλής, κάνοντας μασάζ με κινήσεις ζιγκ-ζαγκ, ώστε να διεγείρουμε το τριχωτό της κεφαλής. Επιμένουμε στις περιοχές όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο.
Στο ιατρείο
Αν το πρόβλημα επιμένει, υπάρχει η λύση της μεταμόσχευσης μαλλιών.

Τι είναι Πρόκειται για αναδιάταξη και ανακατανομή των τριχών που έχουν απομείνει στο κεφάλι με τη μεταφορά τριχοθυλακίων από περιοχή σταθερής τριχοφυΐας (όπως αυτή που βρίσκεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού) και την εμφύτευσή τους στις περιοχές που παρατηρείται αραίωση ή έλλειψη. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει ότι υπάρχει πλούσια τριχοφυΐα και σε αρκετά μεγάλη έκταση στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Η όλη διαδικασία βασίζεται σε μια παλιά και βασική αρχή της πλαστικής χειρουργικής, σύμφωνα με την οποία οι ιστοί και ειδικότερα τα δέρμα μαζί με τα «εξαρτήματά» του, όπως είναι οι τρίχες, όταν μεταμοσχεύονται σε μία νέα περιοχή, διατηρούν τις ιδιότητες της περιοχής από την οποία προήλθαν. Έτσι τριχοθυλάκια που μεταφέρονται από περιοχές σταθερής τριχοφυΐας σε περιοχές με ευαισθησία και ως εκ τούτου απώλεια τριχοφυΐας μπορούν και επιβιώνουν.

Η διαδικασία Η επέμβαση διαρκεί 3-5 ώρες ανάλογα με το μέγεθος της επιφάνειας που θα καλυφθεί και το είδος της τεχνικής, και σε αυτή συμμετέχει μια ομάδα ειδικών που ασχολείται με τη λήψη, την επεξεργασία και την τοποθέτηση των μοσχευμάτων, καθώς και τον σχεδιασμό και την προετοιμασία της λήπτριας περιοχής. Συνήθως 1.000 έως 2.500 τριχοθυλάκια με κατά μέσο όρο 2,2 τρίχες στο κάθε μόσχευμα μεταφέρονται σε μία συνεδρία, δίνοντας ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του μία ώρα μετά. Παυσίπονα χορηγούνται τις πρώτες 12 ώρες και προληπτικά αντιβίωση τις επόμενες 4 ημέρες. Σε δέκα περίπου ημέρες τα μοσχεύματα είναι πια δύσκολο να ανιχνευθούν. Μέσα σε μερικούς μήνες, ένας κύκλος ανάπτυξης μαλλιών έχει επιτευχθεί και ο ασθενής έχει μια φυσική εμφάνιση.

Οι τεχνικές Σήμερα δύο είναι οι βασικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται και διαφοροποιούνται σε σχέση με τον τρόπο λήψης των τριχοθυλακίων:

  • Η τεχνική Strip: Αφαιρείται μια λεπτή λωρίδα δέρματος, από την οποία γίνεται η εξαγωγή και επεξεργασία των τριχοθυλακίων. Η διαδικασία είναι σύντομη και δίνει τη δυνατότητα λήψης μεγάλου αριθμού τριχοθυλακίων. Στα μειονεκτήματά της συγκαταλέγεται το ότι αφήνει ίχνος γραμμοειδούς τομής στη δότρια περιοχή.
  • Η τεχνική FUE (Follicular Unit Extraction): Πραγματοποιείται με μεμονωμένη εξαγωγή των τριχοθυλακίων από διάφορα σημεία της δότριας περιοχής. Βασικό μειονέκτημα ο μεγαλύτερος χρόνος που απαιτείται και ο περιορισμός στον αριθμό των τριχοθυλακίων (συνήθως μέχρι 1.000).
Ποιους αφορά Όλες τις περιπτώσεις ανδρογενετικής αλωπεκίας με ένα πολύ μεγάλο ηλικιακό εύρος. Αντενδείκνυται σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ανθρώπους που λαμβάνουν αντιπηκτικά ή αντιμετωπίζουν καταστάσεις διαταραχής της πηκτικότητας του αίματος.

Το αποτέλεσμα Τα «νέα» μαλλιά αρχίζουν να μακραίνουν μετά από 3 μήνες, ενώ το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα θα το δούμε μετά από 8 περίπου μήνες. Το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται μεταξύ άλλων από παράγοντες όπως ο αρχικός σχεδιασμός της περιοχής αποκατάστασης, η άρτια προετοιμασία των μοσχευμάτων και η σωστή δημιουργία των οπών υποδοχής των μοσχευμάτων, έτσι ώστε η φορά των νέων τριχών να ακολουθεί τη φυσική έκφυση. Σε κάθε περίπτωση, τα μαλλιά που μεταμοσχεύονται συμπεριφέρονται όπως και τα υπόλοιπα μαλλιά μας (μπορούμε να τα κουρεύουμε και να τα βάφουμε κανονικά) και κρατάνε εφ’ όρου ζωής.

Το κόστος Κυμαίνεται στα 1.500-4.500€, ανάλογα με τον αριθμό των μοσχευμάτων και την τεχνική λήψης.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗ δρ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, την κ. ΜAΡΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ, MD, δερματολόγο-αφροδισιολόγο και διευθύντρια του Κέντρου Laser & Ιατρικής Αισθητικής «Neotis», τον κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΦΛΩΡΟ, πλαστικό χειρουργό, μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής Χειρουργικής, και τον κ. ΧΑΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ, διαιτολόγο-διατροφολόγο, πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής. 


ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΡΤΩ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΙΛΙΜΙΔΟΥ
vita.gr




Υπάρχει θεραπεία για τη φαλάκρα; Κι όμως ναι...

Χάπια, σαμπουάν, σταγόνες και ένα σωρό άλλα προϊόντα έχουν βαλθεί να θεραπεύσουν την φαλάκρα, που ταλαιπωρεί το 70% των ανδρών παγκοσμίως. Υπάρχει θεραπεία; Η απάντηση είναι ναι.

http://www.clickatlife.gr/

Από τις κλασικές θεραπείες με προσθήκη μαλλιών και προϊόντα περιποίησης, μέχρι αντισυμβατικές και σπιτικές μεθόδους, όπως είναι τα…κρεμύδια, η φαλάκρα πλέον έχει λύσεις. Το click@Life σας τις παρουσιάζει όλες.

Θεραπείες από σπίτι
Πριν προβείτε σε ριζοσπαστικές λύσεις, που περιλαμβάνουν χειρουργικό νυστέρι, καλό θα ήταν να ρίξετε μία ματιά σε πιο …σπιτικές συνταγές.

Πολύ τρίψιμο...
Πολλοί ισχυρίζονται, ότι είναι απαγορευτικό να «τρίβετε» το τριχωτό της κεφαλής σας γιατί αυτό επιδεινώνει την κατάσταση. Άλλοι πάλι θεωρούν, ότι το έντονο τρίψιμο του τριχωτού της κεφαλής με τα δάχτυλα και μετά το πλύσιμο των μαλλιών με κρύο νερό είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους πρόληψης και θεραπείας.
Ο λόγος είναι, ότι όταν το τριχωτό της κεφαλής τρίβεται δυνατά, δημιουργείται θερμότητα στην περιοχή και ενεργοποιούνται οι σμηγματογόνοι αδένες, άρα και η κυκλοφορία του αίματος στην πάσχουσα περιοχή, κάνοντας τα μαλλιά να μεγαλώνουν.

Η θεραπεία του μαρουλιού
Το μαρούλι θεωρείται μία λύση στην πρόληψη της τριχόπτωσης. Ένα μίγμα μάλιστα, μαρουλιού και χυμού από σπανάκι πιστεύεται ότι βοηθά σημαντικά στην ανάπτυξη των μαλλιών, εάν χρησιμοποιείται καθημερινά. Μισό λίτρο από αυτό το μίγμα την ημέρα είναι μία αρκετά καλή και κυρίως φτηνή θεραπεία.

Μουστάρδα με χέννα
Το λάδι της μουστάρδας και τα βρασμένα φύλλα της χέννας είναι μία ακόμα σπιτική θεραπεία. Βράστε περίπου 250 ml ελαίου μουστάρδας και ξεκινήστε να προσθέτετε σταδιακά περίπου 60 γραμμάρια φύλλα χέννας. Αφήστε το μίγμα να κρυώσει και κάντε μασάζ στην περιοχή που υπάρχει το πρόβλημα.

Η μέθοδος της καρύδας
Η εφαρμογή με γάλα καρύδας σε όλο το τριχωτό της κεφαλής και το μασάζ στις ρίζες των μαλλιών είναι επίσης ευεργετική στη θεραπεία κατά της απώλειας μαλλιών. Το συγκεκριμένο γάλα θρέφει τα μαλλιά και συμβάλει στην ανάπτυξή τους.

Κρεμμύδι, το ευεργετικό
Για τους πιο παραδοσιακούς, υπάρχει η θεραπεία του κρεμμυδιού, η οποία ενδείκνυται για περιπτώσεις μερικής φαλάκρας. Τρίψτε τα κρεμμύδια πρωί και βράδυ στην πληγείσα περιοχή, ώσπου να κοκκινίσει ελαφρώς. Προσοχή όμως, μην το παρακάνετε και τραυματιστείτε. Έπειτα απλώστε μέλι για να ολοκληρώσετε τη θεραπεία.

Για ελίτ…καταστάσεις
Η καθημερινή εφαρμογή του εξευγενισμένου ελαίου καρύδας, αναμεμειγμένο με νερό και χυμό λάιμ στο τριχωτό της κεφαλής, θεωρείται ότι προλαμβάνει την απώλεια των μαλλιών, ενώ η εφαρμογή χυμού από κόλιανδρο είναι επίσης μία ακόμα εναλλακτική ...αντισυμβατική μέθοδος. Εάν μάλιστα επιθυμείτε πλούσια κόμη ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε την τακτική χρήση καστορέλαιου.

Μαϊντανός, ο θαυματουργός
Το λάδι μαϊντανού, είναι η ιδανική θεραπεία για την τριχόπτωση αλλά και για υγιή, ζωντανή και σφριγηλή επιδερμίδα. Η καθημερινή χρήση, του συγκεκριμένου ελαίου, βοηθά στην γρήγορη θεραπεία κατά της τριχόπτωσης και στην ενυδάτωση του δέρματος.


Συμβατικές λύσεις ιατρικής φύσης


Φαρμακευτική αγωγή
Πολλοί ισχυρίζονται, ότι η εφ΄ όρου ζωής χρήση φαρμάκων, όπως είναι η φιναστερίδη και η μινοξιδίλη σταματούν σε ποσοστό 80-85% την τριχόπτωση και επιτυγχάνουν κατά 60-65% την επανεμφάνιση τριχοφυΐας. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι πρόκειται για έναν αστικό μύθο.
Η φιναστερίδη χορηγείται σε μορφή χαπιών, που πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά. Αρκετοί από όσους τη χρησιμοποιούν έχουν παρατηρήσει μερική επιβράδυνση του ρυθμού απώλειας των τριχών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έχουν παρουσιαστεί και νέες τρίχες. Οι αρμόδιοι οργανισμοί υγείας προειδοποιούν ωστόσο, ότι σε σπάνιες εξαιρέσεις έχει παρατηρηθεί μειωμένη σεξουαλική όρεξη και λειτουργία, αν και σε άλλες η φιναστερίδη έχει «κατηγορηθεί» για καρκίνο του προστάτη.
Η μινοξιδίλη, από την άλλη, υπάρχει σε μορφή υγρού και αφρού και πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά στο κρανίο, τρίβοντας το προϊόν στην πληγείσα περιοχή. Πολλοί ισχυρίζονται, ότι έχουν δει να ξαναβγαίνουν τρίχες, αλλά αυτό μετά από τουλάχιστον 12 εβδομάδες χρήσης. Στις παρενέργειες περιλαμβάνονται ο ερεθισμός του κρανίου και περιστασιακή ανεπιθύμητη τριχοφυΐα σε παρακείμενες περιοχές του μετώπου ή του προσώπου.


Με τη βοήθεια της χειρουργικής
Η πιο κοινή μορφή φαλάκρας είναι η απώλεια τριχών στην κορυφή του κεφαλιού. Οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα μαλλιά, που σας έχουν απομείνει.

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μία διαδικασία κατά την οποία αφαιρούνται μικροσκοπικά «βύσματα» του δέρματος, το καθένα από τα οποία περιέχει μερικές τρίχες από το πίσω μέρος ή τα πλάγια του τριχωτού της κεφαλής σας. Τα «βύσματα» αυτά στη συνέχεια εμφυτεύονται στο φαλακρό τμήματα του τριχωτού της κεφαλής σας. Ωστόσο, μπορούν να χρειαστούν αρκετές συνεδρίες μεταμόσχευσης, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπως η κληρονομική φαλάκρα, η οποία εξελίσσεται με το χρόνο.

Η μείωση του …κρανίου, από την άλλη, είναι μία διαδικασία, όπου αφαιρείται χειρουργικά το φαλακρό τμήμα του κεφαλιού. Αφού αφαιρεθεί το άτριχο μέρος, το «κενό» τμήμα καλύπτεται με το τριχωτό μέρος.
Ωστόσο, οι χειρουργικές επεμβάσεις κατά της φαλάκρας είναι αρκετά ακριβές και επίπονες, ενώ στους πιθανούς κινδύνους κατατάσσονται οι μολύνσεις και οι ουλές.


Περούκες και ποστίς
Αν πάλι δεν είστε άτομο των δρατικών λύσεων ή πολύ απλά δε θέλετε να καθίσετε στο χειρουργικό κρεβάτι, υπάρχει η εναλλακτική της περούκας ή του ποστίς, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Και τα δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη της φαλάκρας, είτε αυτή είναι μόνιμη είτε προσωρινή. Οι φυσικές περούκες είναι πλέον διαθέσιμες στο εμπόριο σε τεράστια ποικιλία και άριστη ποιότητα.


Εναλλακτικές θεραπείες
Οι σύγχρονες εναλλακτικές θεραπείες κάνουν λόγω για την αρωματοθεραπεία, τον βελονισμό και το ειδικό μασάζ. Μέθοδοι που φημολογείται ότι συμβάλουν στην πρόληψη και θεραπεία της φαλάκρας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ιατρικές αποδείξεις που να το επιβεβαιώνουν.
Αλλά, πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση για την θεραπεία που θα ακολουθήσετε, είτε αυτή είναι με σπιτικές συνταγές είτε με χειρουργική επέμβαση, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο, ο οποίος έχει τις ιατρικές γνώσεις για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τι προκαλεί απώλεια των μαλλιών σας και ποια είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία.





4 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σας, παλεύω χρόνια με το πρόβλημα της τριχόπτωσης και έχω δοκιμάσει διάφορες θεραπείες. Πρόσφατα μου συστήσαν αυτή την θεραπεία https://www.frezyderm.gr/peripoiisi-mallion/therapia-trixoptosis/eidiki-agogi/ . Γνωρίζετε κάτι σχετικά με τα συγκεκριμένα προϊόντα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα. Προσωπικά δεν γνωρίζω, αλλά από ότι αντιλήφθηκα είναι ένα ακόμη πολυβιταμινούχο προϊόν από αυτά που κυκλοφορούν κατά χιλιάδες.

    Θα γνωρίζετε πολύ καλά ότι η προώθησή τους από τους φαρμακοποιούς γίνονται καθαρά για το κέρδος.

    Κατ' εμέ, εστιάστε στις βιταμίνες B & D και ψευδάργυρο, εάν η διατροφή σας δεν τις καλύπτει ή εντάξτε μόνιμα κάποιο πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα που θα σας βγει και πολύ φθηνότερα.

    Εάν η τριχόπτωση είναι κληρονομική, δυστυχώς δύσκολα κάποιος θα την αποφύγει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κοstas77... to mail σου...δεν εγραψες!!!! Ρωτας...αλλα πως θα επικοινωνησει καποιος μαζι σου..???

    ΑπάντησηΔιαγραφή