Η Σαουδική Αραβία θα υποχρεώσει τους εργοδότες των αλλοδαπών που εργάζονται παράνομα στη χώρα να πληρώνουν το κόστος της απέλασής τους, βάσει νέων κανόνων που ενέκρινε η κυβέρνηση, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Saudi Gazette.
Οι σαουδαραβικές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για την πάταξη της παράνομης εργασίας από αλλοδαπούς, ώστε περισσότεροι Σαουδάραβες να καλύψουν θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν απελαθεί τους τελευταίους μήνες μετά τους ελέγχους που πραγματοποίησαν επιθεωρητές σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν επί μακρόν τους κανόνες που αφορούν την πρόσληψη αλλοδαπών, οι οποίοι συχνά πληρώνονται λιγότερο από τους Σαουδάραβες.
Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας Αντέλ αλ-Φακίεχ δήλωσε ότι το βασίλειο θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων ποινών φυλάκισης και προστίμων, σε βάρος των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων που έχουν προσλάβει παράνομους εργάτες.
Η νέα απόφαση θέτει τέλος στην ευθύνη της κυβέρνησης για την καταβολή του κόστους των απελάσεων.
Οι αλλοδαποί που παραβιάζουν τους εργασιακούς κανόνες ή παραμένουν στη χώρα περισσότερο διάστημα απ΄όσο ορίζει η άδεια εισόδου για το ιερό προσκύνημα, θα απελαύνονται και θα τούς απαγορεύεται η επιστροφή στη Σαουδική Αραβία.
Αξιωματούχοι στη Υεμένη και στο ινδικό κρατίδιο Κεράλα, απ΄όπου προέρχονται πολλοί από τους 9 εκατομμύρια αλλοδαπούς στη Σαουδική Αραβία, έχουν εκφράσει ανησυχία για τις επιπτώσεις των απελάσεων αυτών. Πολλοί άλλοι αλλοδαποί που φθάνουν στη Σαουδική Αραβία για να εργαστούν, προέρχονται από το Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, την Αιθιοπία και από αραβικές χώρες.
Βάσει της σαουδαραβικής νομοθεσίας, όλοι οι αλλοδαποί εργάτες πρέπει να υποστηρίζονται οικονομικά από μια σαουδαραβική εταιρεία ή ένα μεμονωμένο άτομο. Πολλοί εργάτες στη συνέχεια εγκαταλείπουν τον εργοδότη τους αναζητώντας κάποια καλύτερη εργασία ή στήνουν τη δική τους επιχείρηση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εργοδότες που δε δηλώνουν την εξαφάνιση των αλλοδαπών εργαζομένων τους και τα τουριστικά γραφεία που οργανώνουν ταξίδια για το ιερό προσκύνημα και επίσης δε δηλώνουν τους προσκυνητές που εξαφανίζονται, θα επιβαρύνονται με το κόστος των απελάσεων των αλλοδαπών αυτών, μόλις αυτοί εντοπιστούν.
Οι προσκυνητές των οποίων δηλώνεται η εξαφάνιση, όταν εντοπίζονται θα απελαύνονται και θα πληρώνουν οι ίδιοι το κόστος της επιστροφής στην πατρίδα τους, ενώ για τους εργάτες που επίσης εξαφανίζονται, θα πληρώνει η εταιρεία που τούς απασχολούσε ή οι ίδιοι στην περίπτωση που είχαν αποκτήσει δική τους δουλειά.
Οι δικοί μας ακούνε;
ΑπάντησηΔιαγραφή