Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Ομολογώ ότι είναι μια καλή αρχή (αργήσανε κάτι δεκαετίες)


Στο στόχαστρο των επιθεωρητών -ελεγκτών δημόσιας διοίκησης έχουν μπει τις τελευταίες ημέρες οι  «κοπανατζήδες» των δημόσιων υπηρεσιών.

Σε συνέχεια της χθεσινής (Τρίτη) αιφνιδιαστικής «επίσκεψης» των επιθεωρητών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σήμερα αποφάσισαν να κάνουν μια στάση στο κτίριο...
της Καραγιώργη Σερβίας, όπου στεγάζεται το Υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα να  ελέγξουν τη Διεύθυνση Φορολογίας του υπουργείου.

Ο έλεγχος έγινε μετά από καταγγελίες πολιτών ότι ένας υπάλληλος πήγαινε στην υπηρεσία, χτυπούσε την κάρτα του στην ώρα του, ωστόσο στη συνέχεια έφευγε για να εργαστεί σε άλλη δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Οι καταγγελίες αφορούσαν ένα πρόσωπο, ωστόσο οι επιθεωρητές έκριναν σκόπιμο να διευρύνουν τον έλεγχο και να ελέγξουν τους φακέλους όλων των υπαλλήλων της υπηρεσίας.

Μπορεί βέβαια οι ελεγκτές να μην βρήκαν -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- τους κοπανατζήδες που αναζητούσαν, ωστόσο οι αιφνιδιαστικοί έφοδοι συνεχίζονται. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 8 τέτοιοι έλεγχοι. Παράλληλα, οι επιθεωρητές του Δημοσίου παρακολουθούν την πειθαρχική εξέλιξη των υποθέσεων με υπαλλήλους που έχουν κατηγορηθεί για ποινικά αδικήματα.

Τέλος στο μικροσκόπιο των ελεγκτών  έχουν μπει και οι αναρρωτικές άδειες των υπαλλήλων. Στόχος τους είναι να διερευνήσουν κατά πόσο οι άδειες αυτές δίνονταν νόμιμα και πόσο συχνά καθώς και αν οι υπηρεσίες έστειλναν ως όφειλαν υπηρεσιακό γιατρό στο σπίτι των υπαλλήλων για να διαπιστώσει αν όντως είναι ασθενής.

Η εντολή που έχει δοθεί από τους υπουργούς είναι να ελέγχονται όλες οι καταγγελίες των πολιτών που αφορούν υπαλλήλους που δεν βρίσκονται στη θέση τους ή άλλους που εξυπηρετούν ελλιπώς τους πολίτες.

Στις  περιπτώσεις που συλλαμβάνεται υπάλληλος που «χτυπάει κάρτα» και μετά εξαφανίζεται από την υπηρεσία, θα τίθεται αυτομάτως σε διαθεσιμότητα. Οι έλεγχοι πρόκειται να επεκταθούν στο σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών. Η προσδοκία της κυβέρνησης είναι ότι από τους συγκεκριμένους ελέγχους θα προκύψει ένας σημαντικός αριθμός δημοσίων υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν βάση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, ώστε να επιτευχθεί ο αριθμός των 7.000 αναγκαστικών αποχωρήσεων.

Πάντως μεγάλη σημασία δίνεται, επίσης, στους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα στο Δήμο Αθηναίων, στον οποίο απασχολούνται 10000  υπάλληλοι. Σχετικά απάντησε σήμερα σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ FM ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.   Ο δήμαρχος διαβεβαίωσε πως «ο δήμος λαμβάνει τα πειθαρχικά μέτρα, αυτό είναι το πρώτο» και πρόσθεσε ότι «ο δήμος Αθηναίων αυτήν τη στιγμή έχει μπει πάρα πολύ δυνατά σε αυτό, δηλαδή διώχνουμε υπαλλήλους σε περιπτώσεις, των οποίων χρονοτριβούσαν επί πολύ χρονικό διάστημα οι πειθαρχικές διαδικασίες». Ο κ. Καμίνης συμπλήρωσε πως σε πολλές περιπτώσεις επιόρκων χρονοτριβεί η Δικαιοσύνη και όχι οι υπηρεσίες του Δήμου.

Π.Θ.

1 σχόλιο:

  1. επιορκοι δεν ειναι κατα την γνωμη μου μονο οι υπαλληλοιαλλα και οι προισταμενοι που για διαφορους λογους κανουν τα στραβα ματια.θελετε να σας πω μερικους λόγους;
    1.τους συμφερει να λειπουν μερικοι και ετσι να επιπλεουν ιδιοι.
    2.εχουν ,οι προισταμενοι πάντα, να λενε οτι αυτοι πληρώνονται καλλιτερα γιατι ειναι παρόντες.
    3.πουλανε εκδουλευση σε συζύγους ανώτερους τους,σε πολιτικούς που ενδιαφερονται για τους ψηφοφορους τους,σε συνδικαλιστες οι οποίοι με την σειρα τους μην εχοντας οι ιδιοι στην πλειοψηφια τους υψηλά τυπικά προσόντα τους στηρίζουν να ανερχονται και να τους χρβστουν αιώνια υποχρεωση.ας μην πω αλλα... ,αλλα ειναι πολύ δύσκολο εως ακατορθωτο να διορθωθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή