Θα φυτέψουμε (κι άλλες) κερασιές στον μπαξέ.
2013, εν μέσω κρίσης, με μισθούς 450 ευρώ, στα Γιαννιτσά το κιλό τα κεράσια (και τα ξεδιαλεγμένα με δύο πυρήνες-προσέξτε το αυτό-, γιατί τα κανονικά τα στέλνουνε έξω) τα είχανε σήμερα...
2,5 ευρώ!
Μιλάμε για την περιοχή που παράγει κι εξάγει κεράσια σε όλο τον κόσμο και στην έδρα της τα πουλάνε πανάκριβα.
3 Δεντράκια στον κήπο κι αν με ξαναδείτε...
Η ιστορία των κερασιών και οι ευεργετικές ιδιότητές τους
Τα κεράσια έχουν ως πιθανό τόπο καταγωγής, μια μικρή πόλη της Μικράς Ασίας, την Κερασούντα, από όπου πιστεύεται ότι πήραν και το όνομά τους. Στη συνέχεια, έφτασαν στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Στην Ελλάδα, θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας και στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μας κατέχει την 10η θέση στον κόσμο σε παραγωγή κερασιών, με 43.000 τόνους το χρόνο. Η Τουρκία λέγεται ότι είναι η πρώτη σε παραγωγή κερασιών και ακολουθούν οι ΗΠΑ, Ιράν, Ουκρανία και η Γερμανία.
Η κερασιά ανήκει στο γένος προύνος, στην οικογένεια ροδίδες, στην τάξη ροδώδη και είναι αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό. Έχει πολλές ποικιλίες, με τις πιο γνωστές να είναι η κερασιά Ρουπκόβου, η πετροκερασιά, η Ναπολέων και η κερασιά βοδενών, οι οποίες προέρχονται από την αγριοκερασιά. Το κεράσι περιέχει αρκετά μεταλλικά άλατα, φυτικές ίνες και ελαγικό οξύ. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη B, σε κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό. Ένα κεράσι αποδίδει 4 θερμίδες.
Οφέλη για την υγεία
Τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, που ανήκουν στην ομάδα των στερολών και αποτελούν φυσικά συστατικά των φυτών. Είναι ουσίες που δεν αποδίδουν ενέργεια, βάσει ερευνών δίνουν στον οργανισμό ποικιλία θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ικανών να συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του,
στην πρόληψη και άλλοτε θεραπεία πολλών νοσημάτων και εκφυλιστικών παθήσεων. Η πρόσληψη επαρκών ποσοτήτων φυτοστερολών οδηγεί στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό συμβαίνει είτε με τη μείωση της εντερικής απορρόφησης της χοληστερόλης που προσλαμβάνεται από την τροφή, είτε με αλλαγές στον μεταβολισμό της χοληστερόλης στα εντερικά κύτταρα.
Η κατανάλωση κερασιών οδηγούν σε αύξηση της φυσικής άμυνας του οργανισμού προς τις ασθένειες, ενώ τα φρούτα αυτά λέγεται ότι διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες, ενάντια σε φλεγμονές και λοιμώξεις.
Έρευνα σχετικά με τη θεραπευτική αξία των κερασιών υποστηρίζει ότι ο χυμός τους αποτελεί ισχυρό αντιβακτηριακό παράγοντα ενάντια στην τερηδόνα των δοντιών. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι ο χυμός κερασιών καταστέλλει κατά 89% τη δραστηριότητα των ενζύμων εκείνων που οδηγούν στο σχηματισμό πλάκας, δηλαδή, το αρχικό σύμπτωμα της τερηδόνας.
Άλλη μια σημαντική δράση των κερασιών είναι ότι μειώνουν αισθητά την πνευματική κόπωση, και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τους μαθητές σε περιόδους εξετάσεων, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όπου υπάρχουν σε αφθονία. Αντίστοιχη δράση έχουν και στη σωματική κόπωση, κυρίως λόγω της τέφρας των μεταλλικών αλάτων που περίεχουν, αυξάνοντας τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού.
Τα κεράσια ενδείκνυνται στην αναιμία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο, καθώς προάγουν την αιμοποίηση. Επίσης, είναι πολύτιμα και σε αυτούς που παρακολουθούν μια δίαιτα αδυνατίσματος, γιατί οι υδατάνθρακες, που περιέχουν, ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς να προσδίδουν πολλές θερμίδες.
Ταυτόχρονα, δρουν αποτοξινωτικά για το ήπαρ, τη χολή, τους αδένες και γενικότερα τον οργανισμό, ενώ ευνοούν και την καλή λειτουργικότητα του εντέρου. Παράλληλα, τα κεράσια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κάποιες φυτικές χημικές
ουσίες, που ονομάζονται ανθοκυανίνες, οι οποίες τους δίνουν και το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Μια πρώτη δράση των ανθοκυανίδων είναι η εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών.
Γλυκά και ποτά, με άρωμα ... κεράσι
Τα κεράσια τρώγονται κυρίως ως φρέσκα φρούτα. Υπάρχουν και κονσερβοποιημένα και χρησιμοποιούνται για την κατασκευή γλυκών, ενώ συνδυάζονται ωραία σε γλυκά τύπου τούρτας και τάρτας. Χρησιμοποιούνται επίσης ως γλυκά του κουταλιού, τα οποία γίνονται από όλες τις ποικιλίες. Τα κουκούτσια χρησιμοποιούνται για να δίνουν άρωμα στο μπράντυ. Τέλος, από τα μαύρα πικρά κεράσια απολαμβάνουμε το Kirsch, το Cherry Brandy, και διάφορα άλλα ποτά.
Εσυ αν τα μαζευες ειμαι σιγουρος οτι θα τα πουλουσες τουλαχιστον 4 ευρω γιατι εξω απο το χορο πολλα τραγουδια λενε και γιαυτο σε δικαιολογω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα 2,5 ευρώ είναι 1000 δρχ. για να μην ξεχνιόμαστε. Στην Αθήνα επίσης κοστίζουν 6 ευρώ. Ακόμα θα ήθελα να μου επιβεβαιώσει ο σχολιάζων ότι αυτά που πάνε "έξω" κοστίζουν φθηνότερα γιατί κάτι ξέρουμε από "αγροτικά".
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε 11:04 σαφώς και γνωρίζω για το μάζεμα. Δε νοείται να κόβεις σε μία ώρα δεκάδες κιλά και μετά να τα πουλάς με το αγροτικό παραδίπλα τόσο ακριβά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓι' αυτό και τόνισα την περιοχή όπου έγινε το συμβάν. Μέσα στη Θεσσαλονίκη πωλούνται στην ίδια τιμή από εμπόρους και στην ίδια ποιότητα.
Οι Αθηναίοι θα το πληρώσουν για χρυσάφι εφέτος το κεράσι, αν συνυπολογίσουμε κόστος μεταφορικών και τους μεσάζοντες. Εκτός εάν πάνε σε κάνα σούπερ μάρκετ και πάρουνε με 1,5 ευρώ τη σαπίλα που περισσεύει.
Πωω στον Μασούτη για σήμερα στο φυλλάδιο έγραφε, κεράσια με τιμή-έκπληξη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάω να πάρω και βλέπω... 4,99 το κιλό! ~ Και γαμώ τις επλήξεις!
Εχουμε και λεμε. Για να μαζεψει ενας εργατης 12 κιλα χρειαζεται απο 1 ωρα εως 1,15' αναλογα το δεντρο.Το κιλο το μαζεμα κοστιζει 34 λεπτα του ευρω.Και αν βαλεις και την ασφαλεια του εργατη αυξανεται κατα πολυ.Επισης σκλαβωνεις το χωραφι διοτι η πληρες παραγωγη ερχεται μετα απο 4-6 χρονια αναλογα την ποικιλια.Ολο αυτο το διαστημα και μετεπειτα χρειαζεται ποτισμα κλαδεμα φρεζαρισμα λιπανση και ψεκασμους διοτι εχει και αρκετους εχθρους η κερασια (και αυτοι που λενε οτι δεν ψεκαζουν δεν θα παρουν και παραγωγη)με οσο το δυνατον με οικολογικα φαρμακα.Ολα αυτα που ανεφερα παραπανω χρειαζοντε εκτος απο τη εργασια και καποιο χρηματικο κοστος με τις τιμες των λιπασματων -οικολογικων φαρμακων- πετρελαιο στα υψη.Εκτος αυτου την ασφαλεια μας την πληρωνουμε μονοι μας και περισυ που σαπισαν ολα απο τις πολλες βροχες δεν πειραμε ουτε δεκαρα εκτος καποιων που ηταν στα κυκλωματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε μια μικρή έρευνα αγοράς σήμερα, βρήκα τιμές σε μανάβικα και σούπερ μάρκετ από 1,29 έως 5,99 ευρώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε περίπτωση που θέλετε για το "καλό της χρονιάς" να φάτε καλό κεράσι, μη διστάσετε να δώσετε έως 3 ευρώ. Πάνω από 3 ευρώ είναι υπερβολική κατ' εμέ η τιμή. Εάν είσθε "της ποσότητας", αυτά γύρω στα 1,5-2 ευρώ ενδεχομένως να έχουνε και μερικά χτυπημένα ή μισοσάπια και δεν προτείνονται. Σε κάθε περίπτωση κάντε έναν οπτικό έλεγχο στα κουπάκια, γιατί από πάνω είναι καλά και από κάτω υπάρχουνε δυσάρεστες εκπλήξεις...
Πολυ σωστα.Μεχρι 1,5 ευρω ειναι και σαπια και παλια και το κερασι χανει ειδικα μετα απο 2 μερες και μετα απο 3 μερες ειναι για πεταμα.Αυτα που τα κρατανε στα ψυγεια πανω απο 3 μερες χανουν και σε βιταμινες και σε γευση.Εμεις σαν παραγωγοι πουλαμε φρεσκο κερασι της ημερας στα 2- 2,5 ευρω. Τιμη πανω απο 3 ευρω οντως ειναι υπερβολη και δεν υπαρχει σε εμας τους παραγωγους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου τα πουλατε 2,5€ γιατι εγω οτι πηρα με αυτη την τιμη ηταν σαπια
ΔιαγραφήΤα 2-2,5 ευρω ειναι λιανικη
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, η ανάρτηση είναι του 2013. Εφέτος (2023) μέτριο κεράσι μπορούμε να βρούμε με 3~3,5 ευρώ. Από 4 και πάνω τα ευμεγέθη κεράσια. Ο καιρός στην Πέλλα και την Λάρισα ήταν πολύ βροχερός τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια καταστροφή στα πρώιμα κι ενδεχομένως στα κανονικής περιόδου κεράσια.
ΑπάντησηΔιαγραφή