Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Έρευνα ~ Γίνονται οι άνθρωποι πιο χαζοί;


Μπορεί η τεχνολογία μας να γίνεται όλο και πιο έξυπνη αλλά μάλλον δε συμβαίνει το ίδιο και σε μας, όπως αποκαλύπτει μια προκλητική νέα μελέτη που αναφέρει πως η ανθρώπινη νοημοσύνη βρίσκεται σε πτώση. Σύμφωνα με την έρευνα οι κάτοικοι του δυτικού κόσμου έχουν χάσει 14 IQ πόντους κατά μέσο όρο, από τη βικτοριανή εποχή.

Όπως διαπιστώνει ο Δρ Jan te Nijenhuis, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, έχει διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης τείνουν να έχουν λιγότερα παιδιά από ότι οι γυναίκες με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης. Αυτή η συσχέτιση μεταξύ I.Q. και γονιμότητας έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά σε έρευνες κατά τον τελευταίο αιώνα. Αλλά αυτή δεν είναι η πρώτη ένδειξη μιας πιθανής μείωσης της ανθρώπινης νοημοσύνης.


"Η μείωση της ανθρώπινης νοημοσύνης (αν υπάρχει οποιαδήποτε μείωση) πρέπει να ξεκίνησε από τη στιγμή που η γενετική επιλογή έγινε πιο χαλαρή," αναφέρει ο Δρ Gerald Crabtree, καθηγητής παθολογίας και Αναπτυξιακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Όπως αναφέρει στη Huffington Post "αυτό συνέβη όταν οι πρόγονοί μας άρχισαν να ζουν σε πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές (πόλεις) και απέκτησαν πρόσβαση σε μια σταθερή προμήθεια τροφίμων".

Όσο για τον Δρ Nijenhuis και τους συναδέλφους του, ανέλυσαν τα αποτελέσματα 14 μελετών σχετικά με την ευφυΐα που διεξήχθησαν μεταξύ 1884 - 2004, συμπεριλαμβανομένου και την έρευνα του Sir Francis Galton, ενός Άγγλου ανθρωπολόγου και ξαδέλφου του Κάρολου Δαρβίνου. Σε κάθε μελέτη εκτιμάται ο χρόνος αντίδρασης των συμμετεχόντων σε κάποιο οπτικό ερέθισμα κατά το οποίο καλούνται να πατήσουν ένα κουμπί. Ο χρόνος αντίδρασης αποτυπώνει την πνευματική ταχύτητα επεξεργασίας ενός ατόμου, και θεωρείται ένδειξη της γενικής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο οπτικός χρόνος αντίδρασης στα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν περίπου 194 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Το 2004, ο χρόνος αντίδρασης αυξήθηκε στα 275 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ακόμα κι αν το μηχάνημα μέτρησης χρόνου αντίδρασης στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν λιγότερο εξελιγμένο από αυτό που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια, ο Δρ te Nijenhuis τονίζει πως οι τιμές των παλιών δεδομένων είναι άμεσα συγκρίσιμες με αυτές των σύγχρονων δεδομένων.
Άλλες έρευνες έχουν δείξει μια προφανή αύξηση των αποτελεσμάτων του IQ από το 1940, ένα φαινόμενο γνωστό ως το φαινόμενο Flynn. Αλλά ο Δρ te Nijenhuis σχολιάζει πως αυτό το φαινόμενο αντανακλά την επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων - όπως η βελτίωση της εκπαίδευσης, της υγιεινής και της διατροφής - και μπορεί να καλύψει την πραγματική μείωση της γενετικά κληρονομικής ευφυΐας στον δυτικό κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου