Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Τι μπορώ να κάνω με τα βρασμένα αυγά από το Πάσχα;


Κάθε χρόνο περισσεύουν βρασμένα κόκκινα αυγά από το πασχαλινό τραπέζι. Και κάθε χρόνο πολλά από αυτά καταλήγουν στα σκουπίδια.

Εκτός... αν ρίξετε μια ματιά στις παρακάτω απίθανες ιδέες που αναγάγουν το βρασμένο αυγό στο πιο gourmet στοιχείο του πιάτου σας!

 

 

"Πράσινα" αυγά με ζαμπόν

 

Ιδανική συνταγή για πάρτυ ή απλά για να τσιμπολογούν τα παιδιά όταν τα πιάνει λιγούρα μέσα στη μέρα.

Υλικά:
6 μεγάλα αυγά, βρασμένα
1 κουταλιά του γλυκού σπορέλαιο
2 φέτες ζαμπόν, ψιλοκομμένες
Μία χούφτα φρέσκο σπανάκι, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα light
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:
Κόψτε τα αυγά στη μέση και αφαιρέστε τον κρόκο (κρατήστε τον για άλλη χρήση ή προσθέστε τον στο παρακάτω μίγμα ή απλά δώστε τον σκύλο σας). Ζεστάνετε το σπορέλαιο σε ένα άλλο τηγανάκι, σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το ζαμπόν για ένα λεπτό. Προσθέστε και το σπανάκι και μαγειρέψτε τα για άλλο ένα λεπτό, μέχρι να μαραθεί.
Σε μεσαίου μεγέθους μπολ αναμείξτε καλά και λιώστε τους τρεις κρόκους (αν τους θέλετε) με τη μαγιονέζα, την παρμεζάνα, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέστε το σπανάκι με το ζαμπόν και ανακατέψτε πάλι πολύ καλά.
Γεμίστε τα αυγά που έχετε κόψει με το μίγμα και σερβίρετε.



Αυγοσαλάτα

 


Ουγγρική συνταγή για όσους αντέχουν στις έντονες γεύσεις!

Υλικά:
6 σφιχτά βρασμένα αυγά, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1/2 λευκό κρεμμύδι, τριμμένο (περίπου 1/3 της κούπας)
2 ξυλαράκια σέλερι, κομμένα και τριμμένα
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 κουταλιές στης σούπας κάπαρη, τριμμένη
½ κουταλιά του γλυκού πάπρικα
¾ της κουταλιάς του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα σε σκόνη
¼ της κούπας μαγιονέζα
1 κουταλιά της σούπας φρέσκος χυμός λεμόνι

Εκτέλεση:
Αναμείξτε τα αυγά, το κρεμμύδι, το σέλερι, τα φρέσκα κρεμμύδια, την κάπαρη, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Σε άλλο σκεύος αναμείξτε τη μουστάρδα, τη μαγιονέζα και το χυμό λεμονιού. Προσθέστε τα στο πρώτο σκεύος και ανακατέψτε καλά. Δοκιμάστε και προσθέστε αν χρειάζεται αλάτι ή χυμό λεμονιού.
Η σαλάτα αυτή ταιριάζει μέσα σε σάντουιτς. Είναι, μάλιστα, ακόμα πιο νόστιμη αν τη βάλετε στο ψυγείο και την φάτε την επόμενη ημέρα.



Πικάντικα αυγά

 


Τα βρασμένα αυγά αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, είναι χορταστικά και η αλήθεια είναι ότι μια χαρά τρώγονται και μόνα τους –ή έστω με λίγα μυρωδικά!

Υλικά:
3 σφιχτά βρασμένα αυγά
1 ½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
½ κουταλιά της σούπας θαλασσινό αλάτι
¼ της κουταλιάς του γλυκού πιπέρι καγιέν
¼ της κουταλιάς του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
¼ της κουταλιάς του γλυκού άνηθο

Εκτέλεση:
Κόψτε τα αυγά στη μέση και τοποθετήστε τα σε μία μικρή πλαστική σακούλα τροφίμων. Περιλούστε τα με το ελαιόλαδο, το αλάτι, το καγιέν, το πιπέρι και τον άνηθο. Κλείστε τη σακούλα και κουνήστε την απαλά ώστε να πάει παντού το λάδι. Βγάλτε τα από τη σακούλα και σερβίρετέ τα!



Wraps με αυγοσαλάτα

 


Η γεύση που προκύπτει από τον συνδυασμό αυγού και αβοκάντο είναι απίθανη! Δείτε μία ακόμα συνταγή για αυγοσαλάτα, την οποία μπορείτε να προσθέσετε σε wrap μαζί με αβοκάντο, τσένταρ και μαρούλι για ένα ελαφρύ και υγιεινό σνακ.

Υλικά:
7 σφιχτά βρασμένα αυγά, ψιλοκομμένα
4 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα ντιζόν
1 σέλερι, ψιλοκομμένο
Λίγο πιπέρι καγιέν
Αλάτι
(μαλακές τορτίγιας, μαρούλι και αβοκάντο για τα wraps)

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμείξτε τα αυγά, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι και το σέλερι. Πιέστε το μίγμα καλά με ένα πιρούνι και απλώστε το σε μία τορτίγια, με μαρούλι και φετούλες αβοκάντο.



Αυγά με σολομό

 


Τα αυγά ταιριάζουν, όμως, πολύ και με τα θαλασσινά. Και μην ακούτε αυτούς που λένε ότι ο συνδυασμός αυγού με ψάρι μπορεί να προκαλέσει αλλεργία –κανένας γιατρός δεν θα σας επιβεβαιώσει ποτέ κάτι τέτοιο.

Υλικά:
1 μικρή πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια
6 μεγάλα αυγά, σφιχτά βρασμένα
½ κούπα καπνιστό σολομό, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα light
1 κουταλιά του γλυκού φρέσκο χυμό από λεμόνι
1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα σε σκόνη
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι
Φρέσκο άνηθο ή/και κάπαρη για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:
Βράστε καλά την πατάτα μέχρι να μαλακώσει. Αφήστε τη να στραγγίσει και να κρυώσει.
Ωστόσο, καθαρίστε και κόψτε στη μέση τα αυγά. Αφαιρέστε τους κρόκους.
Σε μεσαίου μεγέθους μπολ αναμείξτε τους κρόκους, την πατάτα, τον σολομό, τη μαγιονέζα, το λεμόνι και τη μουστάρδα. Ανακατέψτε καλά και πιέστε τα με ένα πιρούνι για να γίνουν σαν πουρές. Προσθέστε το κρεμμύδι, το αλάτι και το πιπέρι.
Γεμίστε με το μίγμα τα αυγά και γαρνίρετε με τον άνηθο ή/και την κάπαρη και βάλτε την πιατέλα στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε τα αυγά.

Πηγή: Babble
Ζωή Αποστολάκη / mama365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου