Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Θα πετύχει ο αντιρατσιστικός όπως ο... αντικαπνιστικός;


Στα χαρτιά παραμένει η εφαρμογή του νόμου κατά του καπνίσματος.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους δυσκολεύονται να ελέγξουν τους παράνομους καπνιστές, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα στοιχεία της γραμμής «1142» για το κάπνισμα. 

Συγκεκριμένα, τους πρώτους τρεις μήνες του 2013 έγιναν περίπου...
3.500 έλεγχοι στην Ελλάδα από δημοτικές αστυνομίες, περιφερειακές ενότητες και λιμεναρχεία, ενώ οι αντίστοιχοι έλεγχοι το ίδιο χρονικό διάστημα του 2012 ήταν 13.450 και το 2011 ξεπερνούσαν τις 25.000. Λιγότερα όμως είναι και τα πρόστιμα που επιβάλλονται κάθε χρόνο. Έτσι, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2011 έφτασαν τις 904.450 ευρώ, την ίδια περίοδο του 2012 μειώθηκαν σε 346.900 ευρώ και το πρώτο τρίμηνο του 2013 αγγίζουν μόλις τις 76.350 ευρώ.

Ωστόσο, παρά την αδυναμία εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο επιπολασμός του καπνίσματος και η κατανάλωση τσιγάρων στην Ελλάδα έχουν μειωθεί σημαντικά από το 2007 μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, από το 2007 έως το 2012 η κατανάλωση τσιγάρων μειώθηκε πάνω από 30% στην Ελλάδα. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στις ηλικίες 18-24 ετών και 35-44 ετών, ενώ η μόνη ηλικιακή κατηγορία στην οποία παρατηρείται αύξηση του καπνίσματος είναι μεταξύ 45 και 64 ετών.
Επιπλέον, μεγαλύτερη μείωση κατανάλωσης των τσιγάρων εμφανίζουν οι καπνιστές που συνήθιζαν να καπνίζουν έως 20 τσιγάρα την ημέρα, σε αντίθεση με τους πιο... θεριακλήδες που κάπνιζαν περισσότερο από ένα πακέτο ημερησίως.
«Παρά τη μη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, έχει μειωθεί και η ρύπανση από το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει τη γενικότερη μείωση του καπνίσματος, αλλά και τη μεταστροφή της κουλτούρας πολλών καπνιστών που σέβονται το δικαίωμα του κάθε πολίτη να αναπνέει καθαρό αέρα σε αυτούς τους χώρους», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης.


ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ 20.000 ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Στο μεταξύ, ανεξέλεγκτη χαρακτηρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σχετικά με το κάπνισμα 9 στους 10 φοιτητές της χώρας μας. Μάλιστα, δηλώνουν ότι το κράτος δεν κάνει όσα πρέπει για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ το χειρότερο είναι ότι μόλις το 10% των ελλήνων φοιτητών αντιμετώπισε δυσκολία να αγοράσει τσιγάρα κατά την παιδική του ηλικία.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα γνώμης σε 20.000 έλληνες φοιτητές που διεξήχθη από την Εθνική Επιτροπή για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος.

Παράλληλα, προκύπτει ότι περισσότεροι από 10.000 φοιτητές προσυπογράφουν κείμενο και ζητούν την αναγνώριση του παθητικού καπνίσματος ως εκτεταμένης μορφής βίας στη σημερινή κοινωνία. Οι ίδιοι φοιτητές προτείνουν επίσης την ενεργοποίηση ευρωπαϊκών μηχανισμών για την αναγνώριση του παθητικού καπνίσματος ως ζητήματος παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους τομείς υγείας, εργασίας και προστασίας της γυναίκας και του παιδιού.

Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, οι δράσεις για τη συνέχιση της μείωσης του καπνίσματος στην Ελλάδα στρέφονται σήμερα στην εκπαιδευτική διαδικασία, με την ανάπτυξη και εφαρμογή μεγάλης έκτασης επιμορφωτικών προγραμμάτων στα σχολεία.



ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, το 72,1% των Ελλήνων συμφωνεί στην αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατά δύο ευρώ, μόνο αν το ποσό αυτό αποδοθεί στον ΕΟΠΥΥ, ενώ μόνο το 43,6% συμφωνεί στην αύξηση της τιμής χωρίς να αποδοθούν τα έσοδα στον ΕΟΠΥΥ. Πάντως, η αύξηση αυτή υπολογίζεται ότι θα οδηγούσε σε μειωμένη κατανάλωση κατά 20% και πρόσθετα κρατικά έσοδα ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, 330.000 ενήλικες θα έκοβαν το κάπνισμα, 125.000 νέοι δεν θα το άρχιζαν ποτέ, ενώ θα μπορούσαν να αποφευχθούν 192.000 πρόωροι θάνατοι από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.


 Της Νικολέττας Μπούκα / http://www.makthes.gr/news/reportage/105116/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου