Αφού το ελληνικό δημόσιο, πριν από την τριετία της κρίσης, άφησε να χαθεί η ευκαιρία αξιοποίησης της Αγοράς Μοδιάνο από επενδυτές, τώρα, σπεύδει να πωλήσει το ποσοστό συμμετοχής του μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας στο www. e-publicrealestate.gr - προηγουμένως θα πρέπει μεταβιβαστεί το ποσοστό που έχει η ΕΤΑΔ στο ΤΑΙΠΕΔ.
Όπως πληροφορήθηκε η...
Voria.gr από το ΤΑΙΠΕΔ, το ποσοστό του δημοσίου στην Αγορά δεν έχει ακόμη περιέλθει στο Ταμείο, βρίσκεται υπό εξέταση και η σχετική απόφαση θα ληφθεί μέσα στο Σεπτέμβριο.
H Αγορά, ένα από τα τοπόσημα του εμπορικού κέντρου της πόλης, εδώ και χρόνια μαραζώνει και απαξιώνεται με αποτέλεσμα σήμερα, από τα 144 καταστήματα, να λειτουργούν μόλις τα 40, ενώ όσα κλείνουν μένουν στα αζήτητα. Βασική αιτία για τον μαρασμό αυτής της παραδοσιακής αγοράς τροφίμων είναι η εγκατάλειψή της σε ό,τι αφορά τη συντήρηση των χώρων αλλά και η διαχρονική δυσκολία συνεννόησης μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών ιδιοκτητών.
Το ελληνικό δημόσιο ( παλαιότερα η ΚΕΔ και τώρα η ΕΤΑΔ), αναμένεται να δώσει το πράσινο φως στο ΤΑΙΠΕΔ για να πωληθεί το 43,63%. Όμως, όπως πληροφορείται η Voria.gr, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, ακόμη και εάν υπάρξει αρχικό επενδυτικό ενδιαφέρον, αφού το υπόλοιπο 56,37% της ιδιοκτησίας, ανήκει σε 60 ιδιοκτήτες, που είναι διάσπαρτα άτομα.
«Στην περίπτωση της Αγοράς Μοδιάνο έχουμε μία εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησία και ο κάθε ένας από τους ιδιοκτήτες μετέχει σε μία κοινωνία δικαιώματος, το οποίο σημαίνει ότι έχει ποσοστό επί του όλου. Συνεπώς, είτε πρόκειται για μίσθωση είτε για πώληση, θα πρέπει να αποφασίσει η πλειοψηφία των ιδανικών μεριδίων, δηλαδή ποσοστό μεγαλύτερο του 50%», εξηγεί ο δικηγόρος Μάρκος Τρέμμας, που εκπροσωπεί τους ιδιώτες ιδιοκτήτες και ασκεί χρέη διαχειριστή.
Εάν το δημόσιο θελήσει να πωλήσει το ποσοστό του ή να προχωρήσει σε μακροχρόνια μίσθωση, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος επενδυτής να έχει προηγουμένως , προφανώς μέσω επαφών, εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να προχωρήσει στα επιχειρηματικά του σχέδια, ήτοι να έχει εξασφαλίσει το ΟΚ και από κάποιους από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Αγορά Μοδιάνο δεν είναι διατηρητέα μόνο σε ο,τι αφορά το κτήριο, αλλά και σε ό,τι αφορά στη χρήση. Συνεπώς, δεν μπορεί να αλλάξει χρήση, θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί σαν αγορά τροφίμων. Οι συνθήκες αυτές οπωσδήποτε δημιουργούν ένα δεσμευτικό πλαίσιο για τους τυχόν ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι θα προσμετρήσουν τη σημαντική επένδυση που θα απαιτηθεί για τη συντήρηση του κτηρίου.
Για την ιστορία του πράγματος, αξίζει να αναφερθεί ότι πριν περίπου τέσσερα χρόνια, εταιρεία διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων, που εκπροσωπούσε επενδυτές, είχε ενδιαφερθεί για την Αγορά. Τότε, η πρόταση προς το δημόσιο έπεσε σε ώτα μη ακουόντων, επειδή στην ΚΕΔ δεν υπήρχε διοικητικό συμβούλιο για να χειριστεί το θέμα. Στην πλευρά των ιδιωτών ιδιοκτητών, η πρόταση δεν έτυχε καλύτερης τύχης καθώς το τίμημα που είχε προσφερθεί δεν είχε θεωρηθεί ικανοποιητικό.
Η Αγορά Μοδιάνο, η άλλοτε «καλή αγορά» του ιστορικού κέντρου, κτίστηκε μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1917 από τον μηχανικό Ελί Μοδιάνο. Η Αγορά γνώρισε πολλές δεκαετίας άνθησης, αφού συγκέντρωνε μεγάλη εμπορική κίνηση κι' όταν σημείο κοινωνικών συναθροίσεων.
της Άννης Καρολίδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου