Σε μία δόση αντί για τρεις (όπως προβλέπει η νομοθεσία) θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος εκατομμύρια πολίτες λόγω της καθυστέρησης του υπουργείου Οικονομικών στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων!
Πάνω από 1.000.000 φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο δεν έχουν ακόμα εκκαθαριστεί και βρίσκονται «μπλοκαρισμένες» στο ΤAXISnet. Οι δηλώσεις αυτές θα αρχίσουν να...
εκκαθαρίζονται σταδιακά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι να λάβουν με σημαντική καθυστέρηση τα εκκαθαριστικά σημειώματα και να υποχρεωθούν να καταβάλουν τον φόρο εισοδήματος είτε σε δύο δόσεις είτε εφάπαξ (δηλαδή στο τέλος του ίδιου μήνα)!
Οι λόγοι για τους οποίους «μπλοκάρονται» οι δηλώσεις και καθυστερεί η εκκαθάρισή τους είναι οι εξής:
Το σύστημα ΤAXISnet πρέπει να ολοκληρώσει τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των εσόδων και των δαπανών που δηλώνονται, με τα στοιχεία των εργοδοτών, των ασφαλιστικών ταμείων κ.ά.
Οι φορολογούμενοι καλούνται να περάσουν από τις εφορίες προκειμένου να ελεγχθούν τα πρωτότυπα δικαιολογητικά που συνοδεύουν τη δήλωση (παρακράτηση φόρου από εργοδότη, ιατρικές δαπάνες κ.ά.).
Κάποιες δηλώσεις υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα και οι εφορίες περιμένουν οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών για το αν θα επιβληθούν πρόστιμα η όχι.
Και ενώ κάποιοι έλεγχοι ολοκληρώνονται, το ΤAXISnet δεν ενημερώνεται και οι φάκελοι των δηλώσεων παραμένουν στοιβαγμένοι στην Εφορία. Οπως λένε οι εφοριακοί, το λιγοστό προσωπικό δεν επαρκεί για να κάνει έλεγχους και να ενημερώνει παράλληλα το ΤAXISnet για όσες φορολογικές δηλώσεις εκκαθαρίζονται! Μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί πάνω από 3.000.000 φορολογικές δηλώσεις (σε σύνολο 5.600.000 υπόχρεων), από τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει φόρους άνω των 2 δισ. ευρώ!
Δεν πληρώνουν
Πολλοί φορολογούμενοι που παραλαμβάνουν χρεωστικά σημειώματα και δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον φόρο αφήνουν την οφειλή να γίνει ληξιπρόθεσμη, προκειμένου να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα εξόφλησής της με την πάγια ρύθμιση που προβλέπει 12 μηνιαίες δόσεις.
Σημειώνεται ότι χρέη που αφορούν τον εφετινό φόρο εισοδήματος μπορούν να διευθετηθούν μόνο με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, καθώς η «ύστατη» ρύθμιση των 48 δόσεων αφορά τα παλιά ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν έως τις 31/12/2012.
Επίσης, πολλοί από τους φορολογουμένους που δικαιούνται επιστροφή φόρου ενημερώνονται ότι πρέπει πρώτα να περάσουν από την Εφορία. Εκεί μαθαίνουν ότι τελικά η επιστροφή φόρου που δικαιούνται θα συμψηφιστεί με χρέη προς το Δημόσιο (είτε βρίσκονται σε ρύθμιση είτε όχι!). Ετσι, αρκετοί πολίτες, από εκεί που περίμεναν ότι θα εισπράξουν χρήματα από την Εφορία, καταλήγουν να πληρώνουν, καθώς, πολλές φορές, η επιστροφή φόρου δεν επαρκεί για να εξοφληθεί το χρέος!
Ταλαιπωρία για όσους ρυθμίζουν χρέη
Μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει και όσους πηγαίνουν στην Εφορία για να διευθετήσουν τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Οι εφοριακοί τους ενημερώσουν ότι από 25 Ιουλίου οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του Διαδικτύου, κάτι που σημαίνει προσθετή ταλαιπωρία για όσους δεν έχουν εξοικείωση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Μέσω της ρύθμισης παρέχεται η δυνατότητα καταβολής των οφειλών έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις. Eξαίρεση αποτελούν οι οφειλές που προέρχονται από έκτακτη αιτία, δηλαδή τα χρέη από φόρους κληρονομιάς, γονικής παροχής, δωρεάς κ.λπ. και, γενικότερα, τα χρέη που δεν προέρχονται από δηλώσεις οι οποίες υποβάλλονται περιοδικά, από τέλη κυκλοφορίας, δάνεια, συμβάσεις. Τα χρέη αυτά μπορούν να ρυθμίζονται και σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις άνω των 12 και μέχρι 24.
Για χρέη άνω των 50.000 ευρώ, οι οφειλέτες πρέπει να προσκομίσουν υποχρεωτικά βεβαίωση από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητή περί της ορθότητας των οικονομικών στοιχείων που έχουν δηλώσει, ενώ για χρέη άνω των 150.000 ευρώ πρέπει να προσκομιστούν επιπλέον εγγυήσεις ή εμπράγματες ασφάλειες.
Με την υποβολή της αίτησης, ο οφειλέτης πρέπει να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα πρέπει να αναγράψει αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και την περιουσιακή του κατάσταση (θα χρειαστεί να δηλώσει με κάθε λεπτομέρεια την κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής).
Στέλιος Κράλογλου / Δημοκρατία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου