Λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του ΦΕΚ με το κόστος λειτουργίας του πολιτικού του γραφείου, το οποίο φτάνει ούτε λίγο ούτε πολύ τα 451.250 ευρώ τον χρόνο, ο υφυπουργός αρμόδιος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση Παντελής Καψής άρχισε τις σπατάλες.
Και πριν καλά καλά διορίσει τους συνεργάτες του, άρχισε να τους μοιράζει και υπερωρίες, δίνοντας κι αυτός τα… διαπιστευτήριά του για τον τρόπο άσκησης της δημόσιας διοίκησης. Συγκεκριμένα, με αναρτήσεις στη Δι@ύγεια γίνονται γνωστές οι προσλήψεις...
επτά συνεργατών του: της διευθύντριας του πολιτικού του γραφείου Μαρίας Παπουτσάκη, ενός ειδικού συμβούλου (κατόχου μεταπτυχιακού τίτλου), τριών ειδικών συνεργατών (ο ένας κάτοχος διδακτορικού τίτλου και οι δύο κάτοχοι μεταπτυχιακών), καθώς και δύο μετακλητών υπαλλήλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή, ο κ. Καψής φρόντισε να τους εξασφαλίσει και τις… απαιτούμενες υπερωρίες. Για την ακρίβεια, 2.100 ευρώ για «αμοιβή για εργασία κατά τις εξαιρέσιμες ημέρες και νυκτερινές ώρες για το οικονομικό έτος 2013» και επιπλέον 1.800 ευρώ για υπερωριακή απασχόληση των συνεργατών του για την ίδια χρονική περίοδο.
Πρόκειται για ακόμη μία περίπτωση πολιτικού («νεοφώτιστου», μάλιστα) ο οποίος επιχειρεί να αποκαταστήσει το περιβάλλον του σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και ενώ η τοποθέτησή του στη θέση του αρμοδίου για τη δημόσια τηλεόραση υφυπουργού από μόνη της επιφέρει σημαντικό κόστος στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Και αυτό την ώρα που ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση προκειμένου να γλιτώσουμε από τα υπέρογκα έξοδα που μας στοίχιζε η «αμαρτωλή» και πολύπαθη ΕΡΤ, στο πλαίσιο του αναγκαίου εξορθολογισμού του δημόσιου τομέα.
Πριν από λίγες μέρες η απόφαση για τη λειτουργία του γραφείου του κ. Καψή, η οποία περιλαμβάνεται στο φύλλο 1994 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, με ημερομηνία 14 Αυγούστου, είχε προκαλέσει την έντονη αντιπαράθεσή του με τους πρώην εργαζομένους της ΕΡΤ, οι οποίοι σύγκριναν τα χρήματα που λαμβάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι καθώς και τον αριθμό των ανέργων με τις αποδοχές του «πολύ», όπως λένε, Παντελή Καψή, τον οποίο χαρακτηρίζουν «πρώην του ΚΚΕ Εσωτερικού, πρώην παπανδρεϊκό στις εποχές της δόξας του και νυν υπουργό της... δεξιάς συγκυβέρνησης».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός με δήλωσή του είχε επισημάνει ότι το ποσό των 451.000 ευρώ δεν αφορά τις δικές του απολαβές, αλλά τον προϋπολογισμό λειτουργίας του γραφείου του, όπως άλλωστε και κάθε άλλου υφυπουργού. Το ζήτημα, πάντως, δεν είναι τι κάνουν οι υπόλοιποι (κάτι βέβαια που θα πρέπει να επανεξεταστεί εξαρχής), αλλά τι κάνει καθένας ατομικά γι' αυτόν τον δύσμοιρο τόπο, που, δυστυχώς, ακόμα και σήμερα έχει να αντιμετωπίσει νοσηρές νοοτροπίες του παρελθόντος.
Το ΠΑΣΟΚ είναι (πάντα) εδώ και έχει καταλάβει τις χρυσές δημόσιες θέσεις
Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να διάγει μία από τις χειρότερες περιόδους της ιστορίας του, με τα ποσοστά του να έχουν πιάσει πάτο, ωστόσο και μόνο η συμπερίληψη του ακρωνυμίου ΠΑΣΟΚ σε βιογραφικό φαίνεται ότι παραμένει αρκετή για να εξασφαλίσει σε πολλούς μια ακριβοπληρωμένη θέση στο Δημόσιο. Πόσο μάλλον όταν του «ΠΑΣΟΚ» προηγείται και το «πρώην βουλευτής». Σε μια τέτοια περίπτωση η επιτυχία είναι δεδομένη, αφού οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που απέτυχαν να επανεκλεγούν αλλά βρίσκονται πλέον σε θέση επικεφαλής δημόσιου οργανισμού μόνο λίγοι δεν είναι. Και κάπως έτσι η πασοκική επιδρομή στις δημόσιες θέσεις καλά κρατεί.
Αφορμή για να ανοίξει και πάλι η σχετική συζήτηση, η οποία κάθε φορά δοκιμάζει τις αντοχές των νεύρων των νεοδημοκρατών, ήταν ο διορισμός του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δ. Λιντζέρη στη θέση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Το πρωί της Τετάρτης, μάλιστα, και μόνο η εμφάνιση του κ. Λιντζέρη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων προκειμένου να πάρει την τυπική έγκριση της Βουλής για τον διορισμό του ήταν αρκετή ώστε να θυμίσει τις αλήστου μνήμης εποχές της δεκαετίας του '80 και των «πρασινοφρουρών» του Δημοσίου.
Παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ καταγράφει ιστορικά χαμηλά, η συμμετοχή του στην κυβέρνηση είναι αρκετή για να παρέχει στον Ευάγγελο Βενιζέλο το «δικαίωμα» να καπαρώνει για το κόμμα του θέσεις στο πλαίσιο της καλής συγκυβέρνησης. Το παρασκήνιο, μάλιστα, της τοποθέτησης Λιντζέρη στον ΕΟΦ είναι ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Κι ενώ για τη θέση ο υπουργός Υγείας ήθελε τον Θάνο Πλεύρη, τελικά υπήρξε άνωθεν «οδηγία», ότι η θέση ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα τόσο ο κ. Πλεύρης όσο και ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης να μη συνεχίσουν να τη διεκδικούν.
Τα παραδείγματα των πρώην πασόκων βουλευτών οι οποίοι κάνουν ακόμα και σήμερα κουμάντο σε δημόσιους οργανισμούς ή βολεύτηκαν σε διεθνείς οργανισμούς μόνο λίγα δεν είναι. Ο Αρκάς πρώην υπουργός αλλά και ταμίας του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος είναι εδώ και χρόνια διοικητής του ΙΚΑ. Ο Λαρισαίος πρώην βουλευτής και γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου Βασίλης Εξαρχος είναι πλέον διοικητής στον ΕΛΓΑ. Ο πρώην βουλευτής Ημαθίας αλλά και αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Αγγελος Τόλκας, ο οποίος προτού γίνει βουλευτής δήλωνε εισόδημα 535 ευρώ τον μήνα, διοικεί τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ). Θέση διοικητή έχει όμως και ο πρώην βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σπηλιόπουλος, ο οποίος, για να «γλυκαθεί» από το ότι ο Γιώργος Παπανδρέου κατέβηκε στην Αχαΐα και του στέρησε την έδρα, διορίστηκε πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ. Εως και ο Γιάννης Βούρος βολεύτηκε, τοποθετούμενος ως καλλιτεχνικός διευθυντής στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Μαζί με αυτούς, πρόεδρος στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς παραμένει ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Ανωμερίτης, στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης ο εκλεκτός του Ευάγγελου Βενιζέλου Στέλιος Αγγελούδης, στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων ο επίσης στενός συνεργάτης του κ. Βενιζέλου Ευγένιος Γιαννακόπουλος, ενώ ποιος μπορεί να ξεχάσει όσα συνέβησαν με τον Χρήστο Παπουτσή, αλλά και τον διορισμό του άλλοτε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Παπαχρήστου ως αναπληρωτή μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης;
Το νέο «χτύπημα»
Κι ενώ οι νεοδημοκράτες βουλευτές κάνουν τα στραβά μάτια, μην επιθυμώντας να ρίξουν λάδι στη φωτιά, πριν από δύο εβδομάδες, κατά την έγκριση της νέας διοίκησης του ΕΣΡ, το ΠΑΣΟΚ, με μπροστάρη τον Απόστολο Κακλαμάνη, έδειξε ξανά το πραγματικό του πρόσωπο, αρνούμενο να δώσει συγκατάθεση στην κυβερνητική πρόταση για τοποθέτηση στη θέση του επικεφαλής του πρώην εισαγγελέα Δ. Παπαγγελόπουλου. «Προφανώς επειδή ο Παπαγγελόπουλος δεν είναι πασόκος» είπε χαρακτηριστικά νεοδημοκράτης βουλευτής, μέλος της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, προσθέτοντας μάλιστα το ρητορικό ερώτημα: «Ως πότε νομίζουν ότι θα μπορούν να κάνουν κουμάντο; Κι εμείς ως πότε θα συνεχίσουμε να φορτωνόμαστε στην πλάτη μας τους πασόκους προέδρους οργανισμών;».
http://www.dimokratianews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου