Το ένα τρίτο των απορριμμάτων που πετούν οι Θεσσαλονικείς στους κάδους της ανακύκλωσης δεν είναι ανακυκλώσιμα, αλλά κλασικά σκουπίδια!
Το ποσοστό των σκουπιδιών που δεν είναι ανακυκλώσιμα και παρόλα αυτά απορρίπτονται στους μπλε κάδους είναι 33%!
Την τραγική αυτή διαπίστωση...
κάνουν οι υπεύθυνοι του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, οι οποίοι μάλιστα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο κορεσμό του ΧΥΤΑ πριν την ώρα του εάν οι αρμόδιοι δεν προχωρήσουν άμεσα στην κατασκευή του ΧΥΤΥ στον Αγιο Αντώνιο. Έργο το οποίο καθυστερεί επί… δεκαετίες πλέον.
Αποτέλεσμα της αδυναμίας καθυστέρησης στην κατασκευή και δεύτερου χώρου που θα διαχειρίζεται τα σκουπίδια της Θεσσαλονίκης είναι να οδηγούνται στη Μαυροράχη όλα τα σκουπίδια του νομού, δηλαδή υπερδιπλάσιες ποσότητες από εκείνες για τις οποίες προβλέφθηκε να γίνει. Αυτό νομοτελειακά οδηγεί σε συρρίκνωση του χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ, ο οποίος κατασκευάστηκε για περίοδο 34 χρόνων και ήδη στα 5,5 χρόνια λειτουργίας διαπιστώνεται ότι ο χρόνος ζωής μπορεί να μειωθεί στο μισό…
Τα παραπάνω αποκαλύφθηκαν στη σημερινή επίσκεψη και έλεγχο που πραγματοποίησε στο έργο τετραμελής αντιπροσωπία των Οικολόγων Πράσινων, με επικεφαλής τον συντονιστή της Γραμματείας του κόμματος και περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλη Τρεμόπουλο. Ενημέρωση στην αντιπροσωπία, καθώς και σε εκπροσώπους των κατοίκων της περιοχής έκανε ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ζουρνάς.
Επί τρεις ώρες τα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων και οι κάτοικοι ήλεγξαν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΧΥΤΑ, αλλά και το ρέμα (χείμαρρος) στο οποίο υπάρχουν καταγγελίες για απόρριψη διασταλλαζόντων (μαύρα λύματα) και το βιολογικό καθαρισμό.
Όπως αναγνώρισαν «όλα λειτουργούσαν στη σημερινή προγραμματισμένη επίσκεψη στην εντέλεια».
Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Τρεμόπουλος, «δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης στερεών αποβλήτων στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα ο μοναδικός χώρος για την απόρριψη των σκουπιδιών να είναι η Μαυροράχη. Και σύμφωνα με την ενημέρωση των αρμοδίων του ΧΥΤΑ, παρά την κρίση (μείωση κατανάλωσης, άρα και λιγότερα σκουπίδια) οι ποσότητες που πηγαίνουν στο ΧΥΤΑ αντί να μειωθούν έχουν ξεφύγει προς τα πάνω. Άλλες ποσότητες προέβλεπε η μελέτη για τη λειτουργία του έργου και τώρα ο ΧΥΤΑ δέχεται υπερδιπλάσιες. Αυτό μειώνει δραματικά το χρόνο ζωής του».
Τραγική επίσης είναι η διαπίστωση που προκύπτει από τα στοιχεία του ΧΥΤΑ ότι από τότε που υιοθετήθηκε το σύστημα ανακύκλωσης του ενός μπλε κάδου και ενώ η ανακύκλωση επεκτάθηκε σημαντικά στη Θεσσαλονίκη, οι ποσότητες των σκουπιδιών που ανακυκλώνονται μειώθηκαν! Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το 33% των υλικών από τους μπλε κάδους είναι κλασικά σκουπίδια, γεγονός που οδηγεί τους Οικολόγους Πράσινους στο συμπέρασμα ότι το σύστημα με τον πλήρη διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων σε τέσσερις κάδους λειτουργούσε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά.
Επίσης, υπήρξαν καταγγελίες, χωρίς όμως να έχουν διασταυρωθεί ότι ιδιώτες διαχειριστές της ανακύκλωσης διαλέγουν τα πιο εμπορεύσιμα από τα υλικά της ανακύκλωσης και τα υπόλοιπα, που έχουν χαμηλό περιθώριο κέρδους (π.χ. γυαλί) τα προωθούν στο ΧΥΤΑ.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των διασταλλαζόντων που είχε δημιουργήσει πολεμική ατμόσφαιρα στην περιοχή πριν από μερικούς μήνες και απίστευτες καταγγελίες περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, σήμερα επισημάνθηκε ότι δημιουργείται από αστοχίες ή συγκυριακές βλάβες.
«Υπάρχουν ορισμένες φορές, όπως μας ενημέρωσαν που λόγω μιας βλάβης μπορεί να φύγουν μικρές ποσότητες από διασταλλάζοντα στο χείμαρρο, αλλά αυτό θα μπορούσε να αποτραπεί εάν υπήρχαν ανταλλακτικά για άμεση αποκατάσταση των βλαβών. Οι υπεύθυνοι του ΧΥΤΑ λένε όμως ότι για την προμήθεια ενός ανταλλακτικού μπορεί να περιμένουν ακόμη και οχτώ μήνες, εξαιτίας της απίστευτης γραφειοκρατίας (μεγάλος αριθμός υπογραφών). Τεχνολογική υποδομή στο ΧΥΤΑ υπάρχει και είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Επίσης, χρήματα υπάρχουν για να μπορεί να διαχειριστεί ο ΧΥΤΑ τα διασταλλάζοντα για 30 χρόνια μετά το κλείσιμό του. Αυτό που αποτελεί μείζον πρόβλημα είναι ότι απειλείται το έργο με κορεσμό, εξαιτίας της τραγικής καθυστέρησης στην υλοποίηση των έργων που συνιστούν τον περιφερειακό σχεδιασμό», δήλωσε ο κ. Τρεμόπουλος.
Του Τάσου Τασιούλα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου