Ξεπέρασε το 35% η ανεργία σε όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, υπερβαίνοντας σε ορισμένες περιοχές ακόμη και το 50%!
Τα σοκαριστικά στοιχεία παρουσίασαν χθες οι πρόεδροι των κατά τόπους Εργατικών Κέντρων στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη ενόψει του συλλαλητηρίου το οποίο διοργανώνουν τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, ΕΔΟΘ) την ημέρα των εγκαινίων της 78ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.
Εκτός από την εκτίναξη της ανεργίας, οργιάζουν...
η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, ενώ πολλοί εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι επί πολλούς μήνες. Την ίδια ώρα οι Επιθεωρήσεις Εργασίας αδυνατούν να παρέμβουν λόγω έλλειψης προσωπικού (σε πολλούς νομούς είναι δύο ή και ένας επιθεωρητής), ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν διαθέτουν καν αυτοκίνητα, για να μετακινούνται και να κάνουν ελέγχους σε επιχειρήσεις.
ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Σερρών Άλκη Απιδόπουλο σερραίοι εργαζόμενοι πηγαίνουν για δουλειά στη Βουλγαρία, επειδή τα μεροκάματα είναι υψηλότερα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής Παντελής Μαγαλιός κατήγγειλε ότι στη Ροδόπη γίνεται “πλιάτσικο” στα κλειστά εργοστάσια και οι μηχανές μεταφέρονται στη Βουλγαρία. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες εμφανίζονται σε Γιαννιτσά (56%), Δράμα (50%), Ροδόπη (46%) και Σέρρες (43%). Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας η ανεργία κυμαίνεται μεταξύ 35% και 40%.
36% ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης η επίσημη ανεργία είναι 31,5%, αλλά η πραγματική ξεπερνά το 36%. Ο κ. Τσαραμπουλίδης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι τα συνδικάτα δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην αυριανή σύσκεψη των φορέων της πόλης υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. “Μας στέρησαν τη δυνατότητα να δούμε τον πρωθυπουργό και να του δώσουμε την πραγματική εικόνα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος της εργασίας. Δεν μας κάλεσαν στη σύσκεψη. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να συνομιλήσει με εκπροσώπους φορέων, που αριθμούν το πολύ 2.000 μέλη, και όχι με εμάς που εκπροσωπούμε 100.000 μέλη”.
Ο πρόεδρος του ΕΚΘ προανήγγειλε σειρά κινητοποιήσεων σε σειρά κλάδων, όπως το μετρό, όπου σύμφωνα με τον ίδιο αναμένονται πάλι απολύσεις, στο ΑΠΘ, όπου γίνονται προσλήψεις με 285 ευρώ το μήνα, και στην ΕΛΒΟ, η οποία απειλείται με λουκέτο. Μιλώντας ειδικότερα για την ΕΛΒΟ χαρακτήρισε “έγκλημα” όσα συμβαίνουν εκεί προαναγγέλλοντας ότι το ΕΚΘ θα προσφύγει στη δικαιοσύνη σε βάρος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κουτσιούκης είπε πως “μόνη λύση πλέον είναι η ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της, που γεννά ύφεση, ανεργία, φτώχεια και λουκέτα”. Ο εκπρόσωπος της “Αυτόνομης Παρέμβασης”, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΕΚΘ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι, “όσο τους κοιτάζουμε μουδιασμένοι, δεν γίνεται τίποτα. Πρέπει να τους ανατρέψουμε άμεσα”.
Οι πρόεδροι απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο του Σαββάτου, στις 6 το απόγευμα, στο άγαλμα Βενιζέλου. Μεθαύριο Πέμπτη θα παρουσιαστούν στη Θεσσαλονίκη τα συμπεράσματα της ετήσιας έρευνας του Ινστιτούτου Εργασίας για την οικονομική κατάσταση της χώρας και τη θέση των εργαζομένων.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑ ΝΟΜΟ:
Τα ποσοστά ανεργίας ανά περιοχή σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων είναι τα εξής:
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ 56%
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών Γιώργος Βουδούρης επισήμανε
ότι η ανεργία στην περιοχή είναι στο 56% και πως έξι στις δέκα
επιχειρήσεις χρωστούν από τρεις έως δεκαέξι μισθούς, η
ανασφάλιστη εργασία πάει... σύννεφο, ενώ συνταξιούχοι κάνουν τους
νυχτοφύλακες για 250-300 ευρώ το μήνα.
ΔΡΑΜΑ 50%
Ο πρόεδρος του ΕΚΔ Γιώργος Σταυρίδης είπε ότι η ανεργία στο νομό έφτασε στο 50%. Η Επιθεώρηση έχει δύο υπαλλήλους, στους οποίους δεν διατίθεται ούτε αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τον κ. Σταυρίδη ισχυρό πλήγμα δέχτηκαν ο τομέας επεξεργασίας ξύλου, με 1.000 υλοτόμους να κάθονται και τα αντίστοιχα προϊόντα να εισάγονται από Βουλγαρία, και η οικοδομή με 3.000 άνεργους οικοδόμους. Επίσης κατήγγειλε ότι βούλγαροι εργαζόμενοι μεταβαίνουν αυθημερόν στη Δράμα και εργάζονται ανασφάλιστοι και με αμοιβές πείνας.
ΡΟΔΟΠΗ 46%
Στο 46% έφτασε η ανεργία στη Ροδόπη σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής Παντελή Μαγαλιό. “Το 2000 εργάζονταν στα περίπου 100 εργοστάσια του νομού περί τους 17.000, ενώ σήμερα οι εργαζόμενοι δεν υπερβαίνουν τους 800 κι αυτοί είναι απλήρωτοι έως και οκτώ μήνες”, σημείωσε. Σύμφωνα με τον κ. Μαγαλιό “στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής γίνεται πλιάτσικο. Κλέβουν τις μηχανές των εργοστασίων και τις στέλνουν στη Βουλγαρία. Έμειναν μόνο κουφάρια”.
ΣΕΡΡΕΣ 43%
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σερρών Άλκης Απιδόπουλος είπε πως η πραγματική ανεργία στο νομό είναι 43% και πέρυσι έκλεισαν 1.000 επιχειρήσεις, ενώ δεκάδες εξειδικευμένοι εργάτες εργάζονται πλέον στη Βουλγαρία.
ΞΑΝΘΗ, ΈΒΡΟΣ 40%
Η ανεργία στο νομό Ξάνθης αγγίζει το 40% σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Άγγελο Μπεμπεκίδη. “Η Επιθεώρηση Εργασίας έχει δύο άτομα αντί δέκα και, για να ελεγχθεί για δεύτερη φορά μία επιχείρηση, πρέπει να περάσουν 70 χρόνια”.
Στο 40% είναι η ανεργία και στο νομό Έβρου σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Απόστολο Γκικούδη.
ΦΛΩΡΙΝΑ 38%
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέφανος Μπύρος επισήμανε ότι η ανεργία στο νομό είναι 38% και στους νέους 80%, ενώ υπάρχει καθολική εφαρμογή του κατώτατου μισθού και δεν δίνονται επιδόματα εκτός από τα λατομεία και τα μεταλλεία.
ΒΕΡΟΙΑ, ΚΟΖΑΝΗ 36%
Στο 36% υπολογίζεται η ανεργία σε Βέροια και Κοζάνη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΒ Δημήτρη Ταχματζίδη “στην Ημαθία οι αλλοδαποί εποχικοί εργαζόμενοι με πρόσκληση το 2010 ήταν 7.500 έναντι μόλις 800 πέρυσι. Η Επιθεώρηση Εργασίας έχει δύο άτομα για 22.000 εργαζόμενους και χιλιάδες επιχειρήσεις”.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης Θανάσης Τολιόπουλος είπε πως στατιστικά η ανεργία στο νομό είναι 32,5%, αλλά η πραγματική ξεπερνά το 36%, ενώ η μαύρη εργασία είναι στο 30% και οργιάζει η απλήρωτη εργασία. “Αν συρρικνωθεί και η ΔΕΗ, πάμε για εξαθλίωση. Η νεανική ανεργία είναι στο 75% και πολύ ψηλά η ανεργία των γυναικών”, τόνισε.
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΈΔΕΣΣΑ, ΚΑΣΤΟΡΙΑ 35%
Γύρω στο 35% κυμαίνεται η ανεργία στις περιοχές Χαλκιδικής, Έδεσσας και Καστοριάς. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής Άγγελος Πράτσας σημείωσε ότι η ανεργία το καλοκαίρι λόγω τουρισμού πέφτει στο 20%, αλλά το χειμώνα είναι στο 35%. Κατήγγειλε ότι στα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις υπάρχει κλίμα τρομοκρατίας “με απλήρωτους εργαζόμενους, αδήλωτη και μαύρη εργασία, υπερβάσεις στον επιτρεπόμενο αριθμό ξένων μαθητευόμενων εργαζομένων κ.ά.”. Επίσης ανέφερε πως έλεγχοι γίνονται μόνον από έναν υπάλληλο της Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ οι καθυστερήσεις στις πληρωμές φτάνουν ώς και το μισό χρόνο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Έδεσσας Μιχάλη Ζούμπο “η Έδεσσα έχει μετατραπεί σε πόλη γερόντων. Μεγάλο είναι το πλήγμα από το κλείσιμο του πανεπιστημίου, που έδινε πνοή στο νομό. Καθημερινά σιτίζονται από το δήμο και τη μητρόπολη 150 πολίτες και οι περισσότεροι αγοράζουν τα είδη πρώτης ανάγκης από το Μοναστήρι στην ΠΓΔΜ”.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς Γιώργος Μαλέας χαρακτήρισε πλήγμα για την περιοχή τον αποδεκατισμό των στρατιωτικών μονάδων της Βόρειας Ελλάδας, “για να γεμίσει η Πελοπόννησος”, όπως είπε.
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΣΕΕ: ΣΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ
Τουλάχιστον 20 χρόνια θα απαιτηθούν, για να δημιουργηθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και να μειωθεί το ποσοστό ανεργίας κάτω από το 10%, προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την εθνική οικονομία, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μεθαύριο Πέμπτη με την ευκαιρία της ΔΕΘ.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι από το 2009 έως σήμερα οι μισθωτοί έχουν χάσει περίπου το 1/4 της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματός τους, ενώ, αν εξαιτίας της υψηλής ανεργίας οι μισθολογικές πιέσεις συνεχιστούν, τότε το 2014 θα απολέσουν το 50% της αγοραστικής δύναμης. "Οι απαισιόδοξοι προφήτες χρησιμοποιώντας τα χειρότερα σενάρια μαθηματικών μοντέλων προβλέπουν την καταστροφή, κάνοντας παιχνίδια εντυπωσιασμού", τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας για την έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.
Στο μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ οι αποδοχές μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων μειώθηκαν την τελευταία τριετία κατά 41 δισ. ευρώ, με την πτώση της εγχώριας ζήτησης να χαρακτηρίζεται δραματική, καθώς υπολογίζεται ότι έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1999. Επίσης κατά την περίοδο 2011-2013 το απόθεμα παγίου κεφαλαίου της χώρας μειώθηκε για πρώτη φορά από το τέλος του εμφυλίου πολέμου.
Επιπλέον το μέσο ετήσιο ποσοστό ανεργίας της χώρας το 2012 σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με αυτό του 2010 και υπερτριπλασιάστηκε σε σύγκριση με αυτό του 2008 (24,2% έναντι 12,5% και 7,6% αντίστοιχα).
Εκρηκτική είναι και η αύξηση ανεργίας των νέων μέχρι 29 ετών στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, καθώς το ποσοστό σκαρφάλωσε στο 42,7% από 15,5% το 2008.
Του Νίκου Ηλιάδη / Μακεδονία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου