Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ενδιαφέρον: Έκπτωση έως και 40% για συναλλαγές με πιστωτική ή κάρτα αποδείξεων




Νέες αλλαγές στο σύστημα συλλογής αποδείξεων προωθεί το οικονομικό επιτελείο από το 2014, όπου θα προβλέπονται μεγάλες εκπτώσεις φόρου σε όσους χρησιμοποιούν πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

Σύμφωνα με το...
Έθνος, όσοι φορολογούμενοι χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους με ελεύθερους επαγγελματίες πλαστικό χρήμα, θα εξασφαλίζουν «γενναία» μείωση φόρου μεταξύ 30% και 40%.
Οι συναλλαγές, για να δίνουν «μπόνους», θα πρέπει να γίνονται με πιστωτικές - χρεωστικές κάρτες αλλά και με φοροκάρτα ή «κάρτα αποδείξεων» όπως την έχει ονομάσει το υπουργείο.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου του 2014 οι πολίτες που θα έχουν συναλλαγές με δικηγόρους, ιατρούς, κλινικές και νοσοκομεία θα πρέπει να πληρώνουν είτε με πιστωτική και χρεωστική κάρτα είτε χρησιμοποιώντας την κάρτα αποδείξεων.

Στη συνέχεια τα ποσά αυτά θα συμπληρώνονται στην φορολογική δήλωση σε ειδική φόρμα που θα υπάρχει από του χρόνου. Οι πολίτες θα έχουν έκπτωση 30% ως 40% πολύ περισσότερο δηλαδή από τον ΦΠΑ που γλιτώνουν όταν δεν παίρνουν απόδειξη από τους επαγγελματίες.

Σε πρώτη φάση το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ για γιατρούς, νοσοκομεία, κλινικές και δικηγόρους και υπολογίζεται πως η συνολική πρόσθετη ωφέλεια για τους φορολογουμένους θα κυμανθεί μεταξύ 150 και 200 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει στην επέκταση του μέτρου και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες έτσι ώστε να δοθούν περισσότερα κίνητρα στους πολίτες να παίρνουν περισσότερες αποδείξεις. Στόχος του υπουργείου είναι η επέκταση του μέτρου και σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές.





Τα τεκμήρια φεύγουν, το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο έρχεται...

Τα τεκμήρια φεύγουν, το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο έρχεται.....


Τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία που θεσπίστηκαν και εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά το 1978 από τον αείμνηστο Αθ. Κανελλόπουλο με στόχο τον προσδιορισμό με τεκμαρτό τρόπο των εισοδημάτων όλων των φορολογουμένων μετρούν τους τελευταίους μήνες ζωής τους. Από το 2014 καταργούνται σε πρώτη φάση για τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Ειδικότερα:


1 Τα νέου τύπου «τεκμήρια» για τον προσδιορισμό των καθαρών εισοδημάτων των φορολογουμένων, οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου και το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο «αχρηστεύουν» τα «αυστηρά» τεκμήρια διαβίωσης που εφαρμόζονται σήμερα για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, ιδιωτικά σχολεία και οικιακές βοηθούς. Φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά που θα ισχύσουν τα τεκμήρια για τους μισθωτούς και συνταξιούχους και απειλούν όσους δηλώνουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.


2 Το νέο Περιουσιολόγιο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2014. Με βάση αυτό θα γίνεται, από το 2015, ο ηλεκτρονικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» για την ακίνητη και κινητή περιουσία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές, καθώς και η καταναλωτική συμπεριφορά των φορολογουμένων.
Τα τεκμήρια φεύγουν, το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο έρχεται.....


3 Η εφορία θα έχει στη διάθεσή της για κάθε φορολογούμενο έναν ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο που θα περιέχει πλήρη στοιχεία για όλα τα εισοδήματα, ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες), δάνεια, καταθέσεις, πιστωτικές κάρτες, μετοχές, ομόλογα, νοσήλια, δίδακτρα ακόμα και τις δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο. Ο «Μεγάλος Αδελφός» που έχει αρχίσει ήδη να δημιουργείται από το περασμένο καλοκαίρι, θα διευκολύνει καταλυτικά τις διασταυρώσεις στοιχείων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, καθώς με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορεί να φανεί αν ο φορολογούμενος δηλώνει εισόδημα που υπολείπεται από το άθροισμα των δαπανών του για δόσεις στις τράπεζες, δίδακτρα, γιατρούς, λογαριασμούς και λοιπές καταναλωτικές δαπάνες.


4 Από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ το εν λόγω μέτρο, τότε οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα «θεωρητικό» εισόδημα το οποίο θα προκύπτει επειδή έχουν στην κατοχή τους ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο ή ένα σκάφος αναψυχής.


5 Η εφορία, με βάση τα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν, θα παρακολουθεί τις πραγματικές συναλλαγές και με βάση αυτές θα φορολογεί τους υπόχρεους.


6 Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η εφορία θα καταγράφει -μέσω των έμμεσων τεχνικών ελέγχου- αν υπάρχουν αδικαιολόγητες καταθέσεις στον τραπεζικό λογαριασμό ενός φορολογουμένου, αν πραγματοποιούνται πολύ μεγάλες δαπάνες και αν οι δαπάνες αυτές δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση.


7 Πρόκειται για μια εκ βάθρων αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος, καθώς η εφορία θα φορολογεί πλέον με βάση πραγματικά γεγονότα (δαπάνη, κατάθεση) και όχι με βάση υποψίες και θεωρία. «Με την εφαρμογή του Περιουσιολογίου στο οποίο θα περιέχονται όλα τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων, τα τεκμήρια διαβίωσης δεν έχουν πλέον κανένα λόγο ύπαρξης», σημειώνει ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Και προσθέτει ότι «όταν έχεις περιουσιολόγιο, μπορείς να συγκρίνεις εισοδήματα και περιουσία, οπότε δεν χρειάζεσαι τεκμήρια. Από τη στιγμή που θα έχουμε την πλήρη εικόνα της περιουσίας και του ύψους των εισοδημάτων του κάθε φορολογούμενου, δεν θα έχουν κανένα λόγο ύπαρξης τα τεκμήρια. Τα τεκμήρια είχαν λογική ύπαρξης που είναι ξεπερασμένη». Σημειώνεται ότι με βάση τα τεκμήρια που ισχύουν σήμερα η εφορία προσδιορίζει ένα «τεκμαρτό» εισόδημα. Το εισόδημα αυτό συγκρίνεται με το εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος και όποιο από τα δυο εισοδήματα είναι μεγαλύτερο, αυτό φορολογείται.



Πόθεν έσχες
Πώς θα λειτουργεί το Περιουσιολόγιο

Κάθε χρόνο, μέσα από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που θα υποβάλουν σε ηλεκτρονική μορφή οι φορολογούμενοι θα καταγράφονται όλες οι πληροφορίες για τα εισοδήματα, τα έσοδα, την κινητή και ακίνητη περιουσία, τις αποταμιεύσεις και τις δαπάνες διαβίωσής τους.

Έτσι, θα είναι πλέον εύκολο στις φορολογικές αρχές να παρακολουθούν διαχρονικά τόσο την εξέλιξη των εισοδημάτων όσο και τις μεταβολές του επιπέδου διαβίωσης και της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων. Όπου διαπιστώνουν περιπτώσεις απόκτησης περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας ή καταθέσεων μεγάλου ύψους κεφαλαίων ή υπέρμετρα αυξημένων δαπανών διαβίωσης, που δεν δικαιολογούνται από τα δηλούμενα έσοδα και εισοδήματα, θα επεμβαίνουν επιβάλλοντας πρόσθετους φόρους και πρόστιμα.

Ειδικότερα, όσοι φορολογούμενοι εμφανίζουν μεγάλες αναντιστοιχίες ανάμεσα στα εισοδήματα που συμπεριέλαβαν στις φορολογικές δηλώσεις τους και στα ποσά που δαπάνησαν για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, για αποταμιεύσεις και κατανάλωση, θα ελέγχονται για να εξακριβωθεί η προέλευση των χρημάτων που διέθεσαν για:
  • Καταθέσεις σε τράπεζες.
  • Τοποθετήσεις σε κινητές αξίες (μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων).
  • Συμμετοχές σε εταιρείες (ανώνυμες, ΕΠΕ, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες).
  • Απόκτηση ακινήτων.
  • Απόκτηση, συντήρηση και επισκευή ΙΧ αυτοκινήτων, δικύκλων, σκαφών αναψυχής και δεξαμενών κολύμβησης.
  • Αγορές λοιπών περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας.
  • Αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών.
  • Δωρεές-γονικές παροχές χρηματικών ποσών.
  • Ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, αποπληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνίας, ύδρευσης, φυσικού αερίου κ.λπ.
  • Λοιπές δαπάνες διαβίωσης.
Με τις παραπάνω ρυθμίσεις θα καταστεί άμεσος και αποτελεσματικός ο έλεγχος της προέλευσης (του «πόθεν έσχες») όλων των κεφαλαίων που διακινούν οι φορολογούμενοι, είτε αυτά δαπανώνται για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, είτε αποταμιεύονται είτε καταναλώνονται. Σε περίπτωση που τα νομίμως κτηθέντα εισοδήματα δεν επαρκούν για να καλύψουν το άθροισμα δαπανηθέντων και αποταμιευθέντων κεφαλαίων, η δε ακάλυπτη διαφορά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από το φορολογούμενο, θα επιβάλλεται φόρος και στο ακάλυπτο ποσό των δαπανών και των αποταμιεύσεων, το οποίο θα θεωρείται αδήλωτο εισόδημα. Στην περίπτωση αυτή, ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται επιπλέον με πρόστιμα και προσαυξήσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου