Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Καλά μας κάνουν! ~ Παίρνουν ακόμα & τώρα 15 μισθούς


Μόνον τα μηνιαία επιδόματά τους, είναι παραπάνω από έναν μισθό!

Τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του Μνημονίου και μετά από αιματηρές περικοπές που υπέστησαν στις αποδοχές τους οι δημόσιοι υπάλληλοι, συνεχίζουν να «μοιράζουν» λεφτά στους εργαζόμενους οι διοικήσεις συγκεκριμένων ΔΕΚΟ, όπως αποκαλύπτουν δύο πορίσματα-φωτιά των οικονομικών επιθεωρητών τα οποία φέρνει στο φως το «Εθνος της Κυριακής», στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας αλλά και στη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου.


Παίρνουν ακόμα και τώρα 15 μισθούς τον χρόνο

Παρά το γεγονός ότι από το 2010 έχουν ψηφιστεί τρεις νόμοι που επιβάλλουν την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου-Βαθμολογίου και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προβλέποντας μειώσεις που ξεπερνούν το 40% των αποδοχών στους υπαλλήλους, οι διοικήσεις των συγκεκριμένων ΔΕΚΟ έκαναν «παιχνίδια» με το βαθμολόγιο, συνέχιζαν να αποδίδουν υψηλά επιδόματα στους εργαζόμενους, παρείχαν απλόχερα το δικαίωμα των υπερωριών και ανακάλυπταν νέα τμήματα και διευθύνσεις προκειμένου να τοποθετήσουν «ημετέρους» σε θέσεις προϊσταμένων για να καλύψουν τις απώλειες των εισοδημάτων με το επίδομα θέσης ευθύνης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι διοικήσεις πιέζουν με την αξιοποίηση των παραδοσιακών «πολιτικών» μέσων προκειμένου να εξαιρεθούν οι οργανισμοί από τη μείωση του μισθολογικού κόστους που προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο με την αιτιολογία ότι δεν ανήκουν στους φορείς της γενικής κυβέρνησης, γιατί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους δεν προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι αποφάσεις που έχουν λάβει για τη διατήρηση των μισθολογικών προνομίων στους εργαζόμενους των οργανισμών στηρίζονται σε γνωμοδοτήσεις γνωστών νομικών που επιβεβαιώνουν πως δεν ανήκουν στην κατηγορία των φορέων που πρέπει να επιβληθεί το Ενιαίο Μισθολόγιο.


1
Παίρνουν ακόμα και τώρα 15 μισθούς τον χρόνο


ΟΒΙ: Yπέρβαση στο μισθολόγιο έως 3.245 ευρώ

Οι μειώσεις στους μισθούς του δημόσιου τομέα δεν φαίνεται να επηρέασαν καθόλου τη μισθολογική εξέλιξη των 90 εργαζομένων στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) αφού όπως αποκαλύπτει η έκθεση των Οικονομικών Επιθεωρητών από το 2009 μέχρι το 2012 οι μισθοί και τα επιδόματα που παρέχει η εταιρεία αυξήθηκαν κατά 4,49% (4,7 εκ. ευρώ το 2009 τα οποία έφτασαν τα 4,9 εκ. ευρώ το 2012). Ο ΟΒΙ εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και ασχολείται με τη χορήγηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, την καταχώριση συμβάσεων μεταφοράς τεχνολογίας, την παρακολούθηση, καταγραφή και ταξινόμηση ευρεσιτεχνιών.


Παίρνουν ακόμα και τώρα 15 μισθούς τον χρόνο


Την ίδια στιγμή που στον στενό δημόσιο τομέα έχουν καταργηθεί ακόμα και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, στη μισθοδοσία του ΟΒΙ προβλέπονται: Οικογενειακό επίδομα σε ποσοστό 10% επί του βασικού μισθού, δώρα εορτών και αδείας, αλλά και επίδομα διαχειριστικών λαθών για τους εργαζόμενους των οικονομικών υπηρεσιών αλλά και... πρόσθετη αμοιβή αποτελεσματικότητας που ισοδυναμεί με έναν ακόμα μισθό δηλαδή συνολικά οι εργαζόμενοι λαμβάνουν 15 μισθούς!


Παράλληλα παραχωρούνται επίδομα 300 ευρώ μηνιαίως ως επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού για υπαλλήλους που έχουν τέκνα έως και 6 ετών, ετήσιο επίδομα κατασκήνωσης (600 ευρώ) και επίδομα ισολογισμού! Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας η οποία καταργήθηκε με τον νόμο 4093 /2012 προβλέπει επίσης ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο για όλους τους εργαζόμενους καθώς και ημερήσια έκπτωση 3 ευρώ για την κατανάλωση ειδών από το κυλικείο του κτιρίου!


 Σημαντικές παρατυπίες διαπίστωσαν οι οικονομικοί επιθεωρητές στους ελέγχους που πραγματοποίησαν μετά από παρέμβαση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή.

Σημαντικές παρατυπίες διαπίστωσαν οι οικονομικοί επιθεωρητές στους ελέγχους που πραγματοποίησαν μετά από παρέμβαση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή.
Οπως διαπιστώνουν οι επιθεωρητές στο πόρισμά τους στις αρχές του 2013 καταβλήθηκε ο 15ος μισθός για το 2012 ως «αμοιβή αποτελεσματικότητας» και αναδρομικές αυξήσεις στους μισθούς αφού στον εσωτερικό κανονισμό προβλέπεται ειδικό βαθμολόγιο που «δίνει» βαθμό και αυξήσεις στους εργαζομένους κάθε χρόνο. Είναι η περίοδος που σύμφωνα με τον νόμο 4093/2012 πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως το Ενιαίο Μισθολόγιο στον οργανισμό, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την κατάργηση των επιδομάτων και τη διατήρηση μόνο τεσσάρων (θέσης, επικίνδυνης εργασίας, παραμεθόριου περιοχής και τέκνων).

Παρ' όλ' αυτά οι επιθεωρητές αναφέρουν ότι καταγράφεται υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με δύο τέκνα που λάμβανε μόνο από το οικογενειακό επίδομα 1.100 ευρώ περίπου, δηλαδή το 10% του βασικού του μισθού όταν στο Δημόσιο το ίδιο επίδομα δεν ξεπερνά τα 70 ευρώ!!!!

Χωρίς να υπολογίζονται οι επιπλέον παροχές που δίνονται στους υπαλλήλους του ΟΒΙ σύμφωνα με τα στοιχεία των επιθεωρητών οι αποκλίσεις των αποδοχών τους σε σχέση με των συναδέλφων τους στο στενό δημόσιο τομέα κυμαίνονται από 465 έως και 3.245 ευρώ!

Συγκεκριμένα, ένας υπάλληλος του ΟΒΙ, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με δύο τέκνα ενώ θα έπρεπε να αμείβεται με μεικτές αποδοχές 1.569 ευρώ, λάμβανε τον περασμένο Αύγουστο 2.690 ευρώ δηλαδή 1.121 ευρώ περισσότερα λόγω της «ειδικής μισθολογικής πολιτικής».

Αντίστοιχα ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, τον περασμένο Αύγουστο, έλαβε 6.369 ευρώ μισθό όταν θα έπρεπε βάσει νόμου να αμείβεται με τα μισά σχεδόν χρήματα (3.124 ευρώ). Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι αμοιβές του διευθυντή και αναπληρωτή διευθυντή υπερέβαιναν κατά πολύ τις αποδοχές του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, όπως προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο.

Αντί λοιπόν ο γενικός διευθυντής να λαμβάνει 4.750 ευρώ μεικτά, το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 2013 αμειβόταν με 7.063 ευρώ και από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους μειώθηκε η μηνιαία αποζημίωση στο ποσό που προβλέπει ο νόμος. Η μη εφαρμογή των νόμων από το διοικητικό συμβούλιο στηρίχτηκε σε γνωμοδοτήσεις γνωστού νομικού ο οποίος υποστήριζε ότι ο ΟΒΙ δεν ανήκει στους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Οι Επιθεωρητές ζητούν να προσδιοριστούν οι επιπλέον αποδοχές υπαλλήλων και μελών του Διοικητικού συμβουλίου και να επιστραφούν ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά» τα οποία υπολογίζονται ότι για την τριετία 2010-2013 μπορεί να ξεπεράσουν τα 2 εκ. ευρώ και παράλληλα να εφαρμοστεί πλήρως το Ενιαίο Μισθολόγιο στον οργανισμό.


2
Μεταλλουργική Ηπείρου: Σε μια νύχτα έκαναν τους μισούς διευθυντές


Στη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ιωαννίνων, θυγατρική των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ανακαλύφθηκε ένα ακόμα «κόλπο» για να μην επιβληθούν δραματικές μειώσεις στους εργαζόμενους.
Η Διοίκηση αρχικά εφάρμοσε τις μειώσεις των αποδοχών έτσι όπως προβλέπονται από το νόμο για την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου. Οπως διαπίστωσαν οι οικονομικοί επιθεωρητές μετά από διαχειριστικό έλεγχο που πραγματοποίησαν στην επιχείρηση, 29 από τους 67 εργαζόμενους δηλαδή σχεδόν οι μισοί, κατέλαβαν θέσεις ευθύνης εκ των οποίων οι 11 μέσα σε μία ημέρα μετά από εισήγηση επιτροπής που συστήθηκε για αυτόν τον λόγο.

Στόχος ήταν η απολαβή των υψηλών επιδομάτων ευθύνης (400 ευρώ για διευθυντή και βοηθό διευθυντή ενώ 900 για γενικό διευθυντή), αλλά εργαζόμενοι της εταιρείας με καταγγελία που απέστειλαν στις αρχές του χρόνου στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή αναφέρουν ότι προήχθησαν σε θέσεις προϊσταμένων υπάλληλοι που δεν κατείχαν ούτε απολυτήριο λυκείου.

Οι επιθεωρητές που πραγματοποίησαν τον έλεγχο μετά από παρέμβαση του Λ. Ρακιντζή σημειώνουν ότι πρέπει να μειωθούν οι θέσεις ευθύνης και ουσιαστικά να «καθαιρεθούν» αρχικά οι 11 προϊστάμενοι που ορίστηκαν εν μια νυκτί τροποποιώντας το οργανόγραμμα της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου.


Αμεσα μέτρα για την περικοπή των μισθολογίων 

Tη λήψη άμεσων μέτρων για την περικοπή των μισθολογίων στις ΔΕΚΟ, στο πλαίσιο του Ενιαίου Μισθολογίου που ισχύει στον στενό δημόσιο τομέα, έχει προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών.
Οι καταγγελίες σχετικά με τη μη προσαρμογή των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ πυκνώνουν καθώς οι διοικήσεις των δημόσιων οργανισμών στην πλειονότητά τους δεν προχώρησαν στη μείωση των αποδοχών έτσι όπως περιγράφονταν στους νόμους που ψηφίστηκαν από το 2010 έως και τον Δεκέμβριο του 2012, οπότε και θεσμοθετήθηκε η πλήρης εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Με την ψήφιση του νόμου 3833/2010 από την 1-1-2010 θα έπρεπε να επιβληθούν μειώσεις 7% στις αμοιβές των υπαλλήλων σε ΝΠΙΔ και 30% στα επιδόματα εορτών και αδείας.

Επίσης προβλέπονταν μείωση κατά 50% των αποζημιώσεων που λάμβαναν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων για τις συνεδριάσεις και τα επιδόματα διαμορφώνονταν σε 500 ευρώ το δώρο των Χριστουγέννων, και από 250 ευρώ το επίδομα αδείας και Πάσχα αντίστοιχα.

Με νεότερη νομοθετική ρύθμιση (3899/2010 αλλά και τον 4024/2011) επιβλήθηκε περαιτέρω μείωση αποδοχών κατά 10%, ενώ προβλεπόταν ότι ο μέσος όρος των αποδοχών θα έπρεπε να περιοριστεί στα 1.900 ευρώ.

Τέθηκε επίσης «ταβάνι» στα επιδόματα που έπρεπε να αντιστοιχούν στο 10% των αποδοχών, ενώ καταργήθηκε η ισχύς των εσωτερικών κανονισμών και επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας. Παράλληλα προβλέφθηκε ότι η μη συμμόρφωση των διοικητικών συμβουλίων συνιστά αδικοπραξία σε βάρος του Δημοσίου που επισείει πειθαρχικές και ποινικές ποινές.


Eφαρμογή

Η πλήρης προσαρμογή των ΔΕΚΟ στο βαθμολόγιο και το Μισθολόγιο του Δημοσίου περιγράφεται στον νόμο 4093 του 2012 όπου στις υποχρεώσεις των διοικήσεων των ΔΕΚΟ περιγραφόταν η περικοπή του 33% της υπερβάλλουσας αμοιβής που καταβαλλόταν από την 1η Νοεμβρίου του 2012 και το υπόλοιπο ποσό να περικοπεί σε δύο δόσεις το 2013 και το 2014.

Η πλήρης εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου στα ΝΠΙΔ ξεκινά από την 1-1-2013, με αποτέλεσμα να καταργούνται όλα τα επιδόματα και να διατηρούνται μόνο τέσσερα (τέκνων, θέσης ευθύνης, παραμεθορίου και ανθυγιεινής εργασίας), ενώ οι υπάλληλοι θα έπρεπε να καταταχθούν στα βαθμολογικά κλιμάκια του Μισθολογίου. Συγκεκριμένα, ένας υπάλληλος του ΟΒΙ, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, άγαμος, που έχει 26 χρόνια προϋπηρεσία, λαμβάνει 2.006,33 ευρώ.

Με την εφαρμογή του Μισθολογίου θα υποστεί μείωση 707 ευρώ καθώς ο νέος μεικτός μισθός θα αγγίζει τα 1.300 ευρώ. Η μείωση αγγίζει το 35% (χωρίς να υπολογιστεί η σημαντική περικοπή των αποδοχών από τα επιδόματα), οπότε αναμένεται να υποστεί αρχική μείωση 25% (περικοπή 500 ευρώ) και το 2014 να προσαρμοστεί στα δεδομένα του Μισθολογίου (περικοπή 200 ευρώ).

Νίκος Β. Τσίτσας
nbtsitsas@pegasus.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου