Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Γιατί νιώθω αδιαθεσία μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού;



Ερώτηση: Έχω αρρωστήσει με έντονους πονοκεφάλους, εμετούς και ζάλη από μικρές ποσότητες κόκκινου κρασιού. Χρειάζονται μόνο μερικές γουλιές. Ποιά είναι η αιτία;

Απάντηση:
Επειδή δεν είμαστε γιατροί , δεν μπορούμε να κάνουμε καμία διάγνωση . Ωστόσο , μπορεί τε  να ρωτήσετε το γιατρό σας μήπως  έχετε δυσανεξία ή αλλεργία στο κρασί . Οι παθήσεις αυτές θεωρούνται σχετικά σπάνιες , αν και μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 στο γερμανικό περιοδικό Deutsches Arzteblatt  International,  διαπίστωσε ότι 7,2 τοις εκατό των συμμετεχόντων στην μελέτη ανέφερε συμπτώματα αλλεργίας ή δυσανεξίας στο κρασί , σε υψηλότερο ποσοστό από  αυτό που περίμεναν οι συγγραφείς.

Αυτή η  μελέτη , με επικεφαλή τον Peter Wigand του Πανεπιστημίου Johannes Gutenberg στο Mainz , διαπίστωσε ότι μεταξύ 948 συμμετεχόντων στην έρευνα , οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα αλλεργίας στο κρασί ή δυσανεξία από ότι οι  άνδρες ( 8,9 τοις εκατό έναντι 5,2 τοις εκατό ) . Οι ερωτηθέντες είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα μετά την κατανάλωση κόκκινου  από ότι  λευκού κρασιού, και τα πιο συχνά αναφερθέντα συμπτώματα είναι έξαψη , κνησμός και ρινική συμφόρηση. Άλλες έρευνες δυσανεξίας  στο κρασί ανέφεραν έμετο , διάρροια , κράμπες στο στομάχι και πονοκεφάλους, σαν πιθανές αντιδράσεις στο κόκκινο κρασί .

Οι ερευνητές στο Mainz υπέθεσαν ότι μια σειρά από χημικές ουσίες που βρίσκονται στο κρασί θα μπορούσαν να είναι οι ένοχοι , συμπεριλαμβανομένων  και των βιογενών αμινών , όπως ισταμίνης , και το ίδιο το αλκοόλ . Δυστυχώς , ελάχιστα είναι σήμερα γνωστά σχετικά με τη διαφορά μεταξύ των αλλεργιών οίνου ( εκδήλωση της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια πρωτεΐνη ) και δυσανεξίες οίνου ( η ανικανότητα  χώνεψης  ορισμένων ενζύμων ) . » Είναι πολύ πιθανό ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ μιας αλλεργίας και μιας μη αλλεργικής δυσανεξίας», έγραψε ο Wigand . Μέχρι περαιτέρω έρευνας που θα δίνει απαντήσεις  σε ορισμένες από αυτές τις ερωτήσεις, θα σας συμβουλεύαμε να μιλήσετε με το γιατρό σας , και να αποστασιοποιηθείτε από τα κρασιά που προκαλούν δυσάρεστες αντιδράσεις σε σας . Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε την αντίδραση του σώματός σας στα λευκά κρασιά . Λόγω των χαμηλότερων επιπέδων της τανίνης, ισταμίνης και τυραμίνης , είναι πιθανό ότι μπορεί ο οργανισμός σας να ανεχθεί το λευκό κρασί καλύτερα από το κόκκινο.


Esther Mobley wine spectator
Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου