Αυτές τις ημέρες ο χώρος των εκπαιδευτικών, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ιδιαίτερα σε συνδικαλιστικό επίπεδο, βρίσκεται «στα κάγκελα», επειδή ο αρμόδιος υφυπουργός, Συμέων Κεδίκογλου, απέστειλε έγγραφο στους διευθυντές των διευθύνσεων Εκπαίδευσης να μη χορηγούν άδεια στους εκπαιδευτικούς για να πάρουν μέρος στην ετήσια τακτική γενική τους συνέλευση ή και στην αντίστοιχη εκλογική διαδικασία.
Όπως λένε, μάλιστα, αυτό το συνδικαλιστικό δικαίωμα αποτελεί άρθρο νόμου του 1982 και ο νόμος είναι πάνω από...
την απόφαση του υπουργού. Ετσι, καλούν τους διευθυντές Εκπαίδευσης να χορηγήσουν κανονικά τις συνδικαλιστικές άδειες για τις επερχόμενες γενικές συνελεύσεις.
Επί 31 χρόνια ακολουθείται αυτή η πρακτική, να κλείνουν τα σχολεία για τη γενική συνέλευση. Ομως, τα σχολεία υπάρχουν επειδή φοιτούν σε αυτά μαθητές και όλοι αυτούς πρέπει να υπηρετούν. Υπουργοί, εκπαιδευτικοί και όλη η ιεραρχία της εκπαίδευσης. Κάποτε, στην εποχή των παχιών αγελάδων, χορηγήθηκε στους συνδικαλιστές άδεια μία ημέρα, να κλείνουν τα σχολεία και οι μαθητές να κάθονται στα σπίτια τους. Αραγε δεν υπάρχουν άλλες ημέρες για να γίνονται γενικές συνελεύσεις ή εκλογές; Το συνδικαλιστικό δικαίωμα μπορεί να ασκείται εκτός ωραρίου, είτε το Σάββατο είτε την Κυριακή είτε τις απογευματινές ώρες, τότε που τα παιδιά δεν έχουν μάθημα. Ακόμη μπορεί να ασκείται είτε στην αρχή της σχολικής χρονιάς, από την 1η Σεπτεμβρίου, μέχρι να πάνε τα παιδιά στο σχολείο στις 11 Σεπτεμβρίου, είτε στο τέλος της σχολικής χρονιάς, μετά τις 15 Ιουνίου. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, όμως, δεν επιλέγουν αυτήν την περίοδο, γιατί το να κλείνει μία ημέρα το σχολείο για να πάνε στις γενικές τους συνελεύσεις είναι συνδικαλιστικό δικαίωμα.
Βεβαίως και το υπουργείο Παιδείας είναι υπόλογο απέναντι στους μαθητές και τους γονείς, γιατί μέχρι σήμερα υπάρχουν κενά στα σχολεία. Γι' αυτά θα έπρεπε να ενδιαφέρεται περισσότερο. Και αυτά επικαλούνται οι συνδικαλιστές καθηγητές, επισημαίνοντας την υποκρισία του υπουργείου Παιδείας, ότι για μία ημέρα δημιουργεί πρόβλημα, ενώ έχουν χαθεί χιλιάδες ώρες διδασκαλίας σε βάρος των μαθητών. Ομως, αυτά τα δύο θέματα είναι ξεχωριστά και δε συνδέονται. Οι μαθητές και οι γονείς θέλουν οι καθηγητές να είναι στην ώρα τους στα σχολεία και να μη χάνονται μαθήματα, και οι διορισμένοι καθηγητές να πηγαίνουν κανονικά στα μαθήματά τους και να κάνουν γενικές συνελεύσεις εκτός ωραρίου και να μην κλείνουν τα σχολεία. Κανονικά οι ίδιοι θα έπρεπε να προτείνουν την κατάργηση αυτού του προνομίου, που τους χορήγησε ακόπως η πολιτική ηγεσία, και όχι να βγαίνουν στα κάγκελα γι' αυτόν το σκοπό.
ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=194263
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου