Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Εάν δεν βαρέθηκες ακόμη ~ Από 10 σημεία κρίνεται η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα


Την απόρριψη όλων των ισοδύναμων μέτρων που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού κρύβει η διάσταση κυβέρνησης και τρόικας, η οποία και οδήγησε στην αναβολή της επίσκεψης του κλιμακίου των επικεφαλής.

Πέραν των δύο γνωστών διαφωνιών για την απόδοση των μέτρων του ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου των ακινήτων, προστίθενται πλέον άλλες οκτώ κατηγορίες «λογαριασμών», ανεβάζοντας τη λίστα που χωρίζει την Αθήνα από την τρόικα σε δέκα καυτά σημεία.

Σημεία που εάν δεν λυθούν αμέσως μετά το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, θέτουν σε κίνδυνο την...
επίτευξη συμφωνίας ακόμη και στο κομβικό Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου, που θεωρείται ορόσημο για την απελευθέρωση της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από το προηγούμενο έτος και επιπλέον 3,9 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζεται, παράλληλα, ότι η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών προέκυψε πολύ ενωρίς και από τις διαφορετικές εκτιμήσεις για το ύψος του δημοσιονομικού κενού με την ελληνική πλευρά να προτείνει μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ τη στιγμή που η τρόικα κάνει λόγο για 2 δισ. ευρώ.

Μεγαλύτερη ακόμη είναι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά το μέγεθος του χρηματοδοτικού κενού για την περίοδο 2014 - 2015, με την τρόικα να θεωρεί ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί περί τα 14 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της και την ελληνική κυβέρνηση περί τα 11 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ακόμη και στην περίπτωση που η τρόικα δεχόταν να ψαλιδίσει τις απαιτήσεις της, ουδεμία διάθεση επιδεικνύει να αποδεχθεί τις ελληνικές εκτιμήσεις για την απόδοση των μέτρων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα για την παράταση της εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, όπου οι Βρυξέλλες οριοθετούν τις απώλειες στα 300 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η Αθήνα μιλά για απώλειες μόλις 100 εκατ. ευρώ. Περί τα 300 εκατ. ευρώ, εξάλλου, χωρίζουν τις εκτιμήσεις των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά την απόδοση από την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων. Οι πιστωτές θεωρούν ότι η απόδοση του μέτρου δεν θα υπερβεί το 78% του προσδοκώμενου στόχου, ενώ οι ελληνικές εκτιμήσεις δεν πέφτουν κάτω από 82% σε ένα συνολικό προσδοκώμενο έσοδο της τάξης των 3 δισ. ευρώ.


Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Κατόπιν, προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα θα πρέπει να επέλθει προγραμματική συμφωνία όχι μόνο στα δύο αυτά ζητήματα αλλά στα υπόλοιπα οκτώ μέτωπα που άνοιξαν τελευταία και είναι τα εξής:

- Εργοδοτικές εισφορές: Η τρόικα ζητεί εφάπαξ μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, ενώ η κυβέρνηση σταδιακή. Οι πιστωτές ανεβάζουν την απώλεια των εσόδων στα 850 εκατ. ευρώ τη στιγμή που η κυβέρνηση την περιορίζει στα 400 εκατ. ευρώ.

- Ασφαλιστικά ταμεία: Οι πιστωτές κάνουν λόγο για την ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης των ταμείων. Η κυβέρνηση το αναγνωρίζει, πλην όμως θα πρέπει να υποβάλει πειστικό πλάνο κάλυψής του.

- Δημόσιο: Επίτευξη του στόχου για τον αριθμό των απολύσεων για τον οποίο η κυβέρνηση έχει λάβει χρονική παράταση.

- Αύξηση του ορίου απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα: Η τρόικα απαιτεί πλήρη απελευθέρωση, με τον υπουργό Οικονομικών να απαντά ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό τη στιγμή που η ανεργία βρίσκεται στο 30%.

- Απελευθέρωση αγορών: Η τρόικα ζητεί να υιοθετηθούν συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ. Στην έκθεση ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρξει όφελος τουλάχιστον 5,2 δισ. ευρώ ετησίως ή 2,5% του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία με την άρση των κανονιστικών εμποδίων στους τομείς των τροφίμων, του λιανεμπορίου, του τουρισμού και των δομικών υλικών.

- Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για τη ρύθμιση των ζητημάτων που αφορούν τους όρους διενέργειας των μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών που μετέχει το ΤΧΣ. Πρόκειται για θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο εάν λάβει κάποιος υπόψη ότι στην περίπτωση που οι αυξήσεις γίνουν με σημαντικά χαμηλότερες τιμές από αυτές που αρχικά είχαν ορισθεί η επένδυση του ΤΧΣ θα απαξιωθεί, ενώ ο ορισμός υψηλότερων τιμών λειτουργεί ως αντικίνητρο για την προσέλκυση επενδυτών

- Φόροι υπέρ τρίτων: Η τρόικα πιέζει για πλήρη κατάργησή τους και ενσωμάτωση κάποιων από αυτών στον προϋπολογισμό. Το υπουργείο Οικονομικών αποδέχεται την κατάργηση κάποιων και την ενσωμάτωση κάποιων άλλων στον προϋπολογισμό, πλην όμως θεωρεί ότι πρέπει να διατηρηθούν κρίσιμης σημασίας φόροι όπως εκείνοι που στηρίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 199 φόρους υπέρ τρίτων οι 93 σχετίζονται με τα ασφαλιστικά ταμεία, 40 επιβαρύνουν την τουριστική αγορά, ενώ 25 καταβάλλονται υπέρ διαφόρων νομικών ενώσεων.

- Αποκρατικοποιήσεις: Η τρόικα ανησυχεί για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων μετά και από την επί τα χείρω αναθεώρηση του περυσινού εισπρακτικού στόχου στα 1,3 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ αρχικά. Εσπευσε μάλιστα να διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι ένας από τους λόγους που ανέβασε το ύψους του χρηματοδοτικού κενού στα 14 δισ. ευρώ είναι ακριβώς η υστέρηση των εσόδων από τη συγκεκριμένη πηγή, τα οποία και θα κατευθυνόντουσαν στη μείωση του δημόσιου χρέους. Στο πλαίσιο αυτό πιέζουν για επιτάχυνση του προγράμματος (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, λιμάνια και ΔΕΠΑ) αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία στη λήψη των αποφάσεων από την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ.


ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ

Η απόρριψη των ισοδύναμων μέτρων από την τρόικα και ο τρόπος κάλυψης τις απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές συζητήθηκαν χθες σε μία ακόμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών πρέπει επιτέλους να αποδεχθούν ότι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις τους και τα θετικά αποτελέσματα ήρθαν ταχύτερα του αναμενόμενου. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, να προσαρμόσουν τις απαιτήσεις τους. Ειδικά μετά τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Δεκέμβριο ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, το οποίο διαμορφώθηκε στα 691 εκατ. ευρώ και δεν αποκλείεται να ξεπεράσει ακόμη και τα 800 εκατ., εάν σε αυτό συνυπολογισθούν έσοδα της παράτασης του οικονομικού έτους. Το αποτέλεσμα αυτό στέλνει σαφές μήνυμα στην τρόικα για την ακρίβεια των προβλέψεων της ελληνικής πλευράς, καθώς οι εκτιμήσεις των πιστωτών έκαναν αρχικά λόγο για οριακό πλεόνασμα μόλις 100 εκατ. ευρώ πιέζοντας εδώ και πολύ καιρό για νέα μέτρα.


Ρεπορτάζ: Δ. Τσουπαρόπουλος - Γ. Τριανταφύλλου / kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου