Το «μυστικό» το είχε ανακαλύψει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και με αυτό κέρδισε τις εκλογές του 2004:
Η επανίδρυση του κράτους. Στη συνέχεια το ξέχασε κι εκείνος, και μάλιστα έκανε και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης. Η ουσία είναι ότι η συνταγή αυτή είναι σωτήρια. Το κακό είναι ότι στην Ελλάδα δεν έχει καν δοκιμαστεί μέχρι σήμερα.
Μήπως έφτασε η ώρα να δούμε τα πράγματα από μια τελείως διαφορετική σκοπιά; Να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε έναν αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό, ο οποίος να λειτουργεί το ίδιο και ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα βρίσκεται κάθε φορά στην εξουσία; Με ισχυρούς μηχανισμούς για τη διαφάνεια και ένα αδιάβλητο σύστημα για την αξιολόγηση του προσωπικού και για την πρόσληψη των νέων υπαλλήλων;
Για να συμβεί, όμως, αυτό θα πρέπει τα κόμματα να αποποιηθούν το λάφυρο των εκλογικών τους θριάμβων, που δεν είναι άλλο από τον ίδιο τον δημόσιο τομέα. Να μην διορίζουν τους διοικητές των νοσοκομείων, των δημόσιων επιχειρήσεων. Δύσκολο; Απ΄ ό,τι φαίνεται, ναι.
Μέχρι χτες πιστεύαμε ότι η αδυναμία του Δημοσίου να δανειστεί θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα τα πράγματα προς τον σωστό δρόμο. Σφάλαμε! Δεν υπολογίσαμε το πόσο αχόρταγο είναι το κομματικό κράτος που σήμερα ελέγχει τα πάντα. Ακόμα και σε εποχή κρίσης, μπορεί ένας διοικητής νοσοκομείου να παίρνει μίζες! Το περιστατικό αυτό αποδεικνύει ότι δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με χθες. Τα ποσά ίσως, αλλά όχι η νοοτροπία.
Τώρα πρέπει να έχουν καταλάβει και οι πλέον δύσπιστοι για ποιο λόγο προτίμησαν να ισοπεδώσουν τον ιδιωτικό τομέα από το να αλλάξουν τις δομές του δημόσιου. Γιατί αρνήθηκαν να μειώσουν τις σπατάλες του Δημοσίου και επέλεξαν, αντί γι΄ αυτό, το προφανές, τις άδικες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Η αλήθεια είναι μπροστά μας, αρκεί να θελήσουμε να τη δούμε. Αλλά δεν θέλουμε! Διότι, κατά βάθος, κι εμείς οι πολίτες έχουμε μάθει να περιμένουμε ότι μπορεί να κερδίσουμε κάτι από αυτήν την άρρωστη κατάσταση! Διαφορετικά, θα είχαμε ήδη κατέβει στο Σύνταγμα για να δείξουμε ότι είμαστε πραγματικά αγανακτισμένοι. Και στη συνέχεια θα δημιουργούσαμε εμείς οι ίδιοι νέα κόμματα που θα έκαναν πράξη αυτό που δεν τόλμησε ο Κώστας Καραμανλής και κανείς άλλος στο παρελθόν: Την επανίδρυση του κράτους.
Αυτό είναι το μεγάλο μας μυστικό, το ότι ξέρουμε τη λύση, επειδή ξέρουμε και το πρόβλημα. Αλλά δεν θέλουμε να την εφαρμόσουμε, επειδή στο τέλος δεν θέλουμε να αλλάξουμε. Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι οικονομικό. Είναι πολιτικό, επειδή είναι πρόβλημα παιδείας και πολιτισμού.
Θανάσης Μαυρίδης
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου