Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

"Δίκαιοι" φόροι & "Πρωτογενές" πλεόνασμα


Ευθέως αμφισβητεί το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής τη δυνατότητα επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 2,9 δισ ευρώ το 2014, χαρακτηρίζοντας "αισιόδοξη" τη πρόβλεψη για βελτίωση κατά 264% των δημοσιονομικών επιδόσεων.

Βασικό επιχείρημα των αναλυτών του Γραφείου, είναι ότι αυτός ο στόχος θα "σκοντάψει" πάνω στην εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των Ελλήνων και στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο!


Το Γραφείο Προϋπολογισμού δεν μένει, όμως, εκεί, καθώς επικαλείται συγκριτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, απαντώντας ουσιαστικά στα όσα είχε υποστηρίξει ο Γ. Στουρνάρας κατά τη διαδικασία ψήφισης του νέου Φόρου Ακινήτων. Συγκεκριμένα:

•ο συντελεστής ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι 23%, έναντι 21,52% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 20,45% στην Ευρωζώνη

•ο υψηλότερος συντελεστής για νομικά πρόσωπα διαμορφώνεται στη χώρα μας στο 26%, έναντι 21,84% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 25,95% στην Ευρωζώνη

•ο υψηλότερος συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα φτάνει στην Ελλάδα στο 46%, έναντι 36,66% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 44,52% στην Ευρωζώνη.

Αυτό που προκαλεί δέος είναι η συγκέντρωση/ απαρίθμηση των κύριων φορολογικών παρεμβάσεων τα τελευταία χρόνια, που επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο τη κατάσταση των νοικοκυριών λόγω και των αλλεπάλληλων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Ειδικότερα:

1.Οι ανώτατοι φορολογικοί συντελεστές για κάθε κατηγορία εισοδήματος στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτεροι, καθώς με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, επιβάλλεται επιπλέον φόρος από 1% έως 4%.

2.Ο φόρος εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους έχει έως και επταπλασιαστεί από το 2010 μέχρι σήμερα, ενώ ο φόρος που θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι αυξημένος έως και εννέα φορές.

3.Το συνολικό ποσό που πληρώνουν οι φορολογούμενοι για τα ακίνητα επταπλασιάστηκε από το 2009 φτάνοντας τα 3,5 δισ. ευρώ από μόλις 500 εκατ. Ευρώ.

4.Στα ακίνητα προστέθηκε και ο φόρος υπεραξίας.

5.Ο ΦΠΑ αυξήθηκε από το 2010 τέσσερις φορές.

6.Τα τεκμήρια και τα τέλη κυκλοφορίας αυξήθηκαν από το 2010 δύο φορές, ενώ οι φόροι στα καύσιμα τρεις φορές.

7.Από τον Μάιο του 2010 επιβλήθηκε για πρώτη φορά φόρος στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και από το 2011 και στο φυσικό αέριο Η εξίσωση των φορολογικών συντελεστών στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης οδήγησε σε αύξηση των φόρων κατά 450%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου