«Διπλώνει» το σώμα του και κυριολεκτικά… πετάει
Υπάρχουν ορισμένα είδη φιδιών που έχουν την ικανότητα να πετάγονται ψηλά από το σημείο όπου βρίσκονται στη στεριά ή μέσα στο νερό για να αρπάξουν τη λεία τους.
Υπάρχουν ορισμένα που κινούνται στα δέντρα και, αν χρειαστεί, μπορούν να κάνουν μικρά άλματα από ένα κλαδί σε ένα άλλο. Υπάρχει όμως και ένα είδος που...
μπορεί κυριολεκτικά να… πετάει. Ερευνητές μελέτησαν αυτό το είδος το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, όταν θέλει να μετακινηθεί μεταμορφώνεται σε… UFO και μπορεί να κάνει άλματα 30 μέτρων!
Μοναδικό
Το «Chrysopelea paradisi» είναι ένα δενδρόβιο φίδι που συναντάται κυρίως σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας (Φιλιππίνες, Σουμάτρα, Βόρνεο, Ινδονησία, Ιάβα κ.α.). Το «φίδι του παραδείσου», όπως είναι ευρύτερα γνωστό, φτάνει σε μήκος τα 1,2 μέτρα και το δηλητήριό του δεν είναι ιδιαίτερα τοξικό.
Ετσι η κύρια μέθοδος εξόντωσης των θηραμάτων του είναι να πέφτει ξαφνικά επάνω τους, να τυλίγει το σώμα του γύρω τους και να τα σφίγγει μέχρι να τελικά να πεθάνουν. Το πιο ενδιαφέρον όσο και εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου φιδιού είναι ότι κάνει άλματα όχι από το κλαδί ενός δέντρου σε ένα διπλανό κλαδί αλλά από ένα δέντρο σε άλλο. Εχει διαπιστωθεί ότι το C.paradisi μπορεί να… πετάει σε απόσταση 30 μέτρων!
Αεροδυναμικό
Ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον Τζέικ Σόκα του Πανεπιστημίου Virginia Tech Wake Forest μελέτησε το φίδι και ανέλυσε τις κινήσεις και τη συμπεριφορά του χρησιμοποιώντας εξελιγμένο εξοπλισμό όπως έναν εκτυπωτή 3-D. «Τα φίδια αυτά μετατρέπουν όλο το σώμα τους σε μια αεροδυναμική επιφάνεια. Κάποια στιγμή το σώμα παίρνει ένα σχήμα που μοιάζει με UFO» αναφέρει ο Σόκα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το φίδι τεντώνει, λυγίζει και οριζοντιώνει το σώμα του ενώ ίπταται με τρόπο τέτοιο ώστε να μειώνεται η αντίσταση του αέρα και να μετακινείται όσο το δυνατόν πιο μακριά. Σε αυτή τη διαδικασία κάποια στιγμή παίρνει ένα αεροδυναμικό σχήμα που θυμίζει πραγματικά UFO. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Journal of Experimental Biology».
Θοδωρής Λαΐνας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου