«Όχι» σε αναδρομική απόδοση φόρων από καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία είπε η υπουργός Οικονομικών της χώρας στον Στουρνάρα. Ανοικτή σε ανταλλαγή στοιχείων από εδώ και στο εξής. Επιμένει η Αθήνα για λύση «τύπου Βρετανίας».
Περιορίζονται οι πιθανότητες -αν δεν εξαλείφονται εντελώς- να εισπραχθούν φόροι από «μαύρες» ελληνικές καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες.
Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, με την Ελβετίδα υπουργό Οικονομικών Ε. Σλουμπφ έγινε μεν σε πολύ καλό κλίμα όπως διαβεβαίωσαν και οι δύο πλευρές, αλλά οι δηλώσεις της κ. Σλουμπφ δεν επιδέχονται πολλές ερμηνείες.
«Μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί στο παρελθόν για μη φορολογηθέντα χρήματα σε ελβετικές τράπεζες εμφανίζονται παρωχημένα, πρέπει να κινηθούμε προς άλλη κατεύθυνση και αυτό θα κάνουμε».
Η Ελβετίδα υπουργός εξέφρασε τη βούληση της Ελβετίας για την ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με τις καταθέσεις από δω και πέρα, κάνοντας αναφορά στις σχετικές συμφωνίες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και του G20, αλλά δεν άφησε κανένα περιθώριο επανάληψης του βρετανικού μοντέλου φορολόγησης και για την Ελλάδα.
Παρά τις αλλεπάλληλες αναφορές της κ. Σλουμπφ στο παρωχημένο μοντέλο του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας συνέχισε να τονίζει ότι «εμείς εμμένουμε και στο παρελθόν με ένα τρόπο δίκαιο. Θέλουμε να ισχύσει το βρετανικό μοντέλο» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας καλωσορίζοντας βεβαίως την πρόθεση της ελβετικής πλευράς για εφεξής ανταλλαγή πληροφοριών.
Η κ. Σλουμπφ δεν απάντησε όπως ήταν αναμενόμενο σε ερώτηση για το ύψος των κρυφών ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία, ενώ σε ερώτηση για το αν έχει παρατηρηθεί φυγή καταθέσεων από τις ελβετικές τράπεζες όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα σημείωσε διπλωματικά πως «η πολιτική δεν έχει εικόνα του τι συμβαίνει στις τράπεζες, για αυτά τα θέματα είναι αρμόδιος ο φορέας επίβλεψης των τραπεζών». Πρόσθεσε δε πως γενικά δεν έχουμε διαπιστώσει κύμα μαζικής φυγής καταθέσεων αλλά υπάρχει η τάση αρκετοί καταθέτες, όπως Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί να γνωστοποιούν το ύψος των καταθέσεών τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Στουρνάρας έριξε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και το χαρτί της ισομερούς συμμετοχής όλων των Ελλήνων στα βάρη της κρίσης, αλλά δεν φάνηκε να ιδρώνει το αφτί των Ελβετών. «Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί μεγάλες θυσίες, ζητάμε τη συνδρομή της Ελβετίας ώστε οι Έλληνες που έχουν μη φορολογηθέντα χρήματα στην Ελβετία να φέρουν και αυτοί ένα μέρος του βάρους…» σημείωσε αρκετές φορές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις οι ελληνικές καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες κυμαίνονται μεταξύ 30 και 60 δισ. ευρώ.
Εφεξής οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με την ελβετική πλευρά να βάζει στο τραπέζι έναν «οδικό χάρτη» αγνώστων λοιπών στοιχείων και την ελληνική να επιμένει στο βρετανικό μοντέλο…
της Έλενας Λάσκαρη / euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου