«…καί σκιφίας «…» θ <ὅς>
ἐν τῶν
ἠρι τόν Ἀνανιόν
ἰχθύων πάντων ἄριστος…»
«... και ο ξιφίας «...» που κατά τον Ανάνιο είναι την άνοιξη το πιο καλό ψάρι...»(Επίχαρμος, «Ήβης Γάμος» Αθήναιος Ζ, 282,16,b)
Υλικά:
■ 3 φέτες ξιφία
■ 1 κούπα (κατά προτίμηση λευκό) κρασί
■ 1 κουταλάκι κόλιανδρο
■ 1 κούπα ελαιόλαδο
■ 1/3 κούπας ξίδι
■ 1 κουταλιά μέλι
■ 1 κουταλάκι ρίγανη
■ 500 γρ. μικρά τρυφερά κολοκυθάκια
■ 400 γρ. μανιτάρια άγρια
■ αλάτι
Εκτέλεση:
1. Πλύντε, στραγγίστε κι αλατίστε τον ξιφία.
2. Αφήστε τον σε πήλινο δοχείο με το κρασί και με τον κόλιανδρο για δυο-τρεις ώρες.
3. Κόψτε τα κολοκυθάκια σε πλατιά κομμάτια και κάντε το ίδιο με τα μανιτάρια, όσο γίνεται. Αλατίστε τα
4. Ανάψτε φωτιά κι ετοιμάστε τη σχάρα.
5. Αλείψτε με λίγο από το ελαιόλαδο τον ξιφία και τα λαχανικά και ψήστε τα.
6. Φτιάξτε μια σάλτσα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξίδι, το μέλι και τη ρίγανη και περιχύστε τον ξιφία και τα λαχανικά μόλις τα σερβίρετε.
*Η συνταγή μέσα από το πολύ καλό "Γεύσεις Ελλήνων" .
Δείτε ακόμη:
Τα ψάρια & το ψάρεμα στην Αρχαία Ελλάδα ~ Μικρές ιστορίες + Πίνακας ονομάτων
Το ψάρι στη διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων ~ Ιχθυοπινάκια
Αρχαιοελληνική συνταγή ~ Καρχαρίας ή τόνος από την Τορώνη
Πως φτάσαμε στο ψάρι...
Αρχαιοελληνική συνταγή ~ Χταπόδι με πιπέρι, κρεμμύδια & πράσα
Περισσότερες αρχαιοελληνικές συνταγές στην κατηγορία "Αρχαίοι Έλληνες - κρασί & διατροφή".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου