Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Από την τσέπη τους σάμπως τα βάζουνε; 285 εκ. για...


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, πόσες είναι οι τηλεφωνικές συνδέσεις του Δημοσίου; Και πόσα «πληρώνουμε» γι’ αυτές, κάθε χρόνο, μέσω του προϋπολογισμού; Στην κυβέρνηση το αναρωτήθηκαν και αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα για να δοθεί μια απάντηση.

Έτσι, προχωρούν στην ηλεκτρονική καταγραφή όλων των τηλεφωνικών συνδέσεων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου - από τα τηλέφωνα του Μεγάρου Μαξίμου μέχρι τη σύνδεση στο τελευταίο ΚΕΠ της επικράτειας...
Το έργο αναλαμβάνει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Το σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου και αν επιτύχει θα δοθεί συνέχεια με άλλες δημόσιες δαπάνες όπως είναι τα ταξίδια, τα ενοίκια μέχρι και οι λογαριασμοί του... ηλεκτρικού.

Αυτή τη στιγμή, δεν είναι καν γνωστός ο αριθμός των τηλεφωνικών συνδέσεων που έχουν «χρεωθεί» στις δημόσιες υπηρεσίες, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόσφατη έρευνα ανεβάζει τη δημόσια τηλεπικοινωνιακή δαπάνη στο ιλιγγιώδες επίπεδο των 285 εκατ. ευρώ. Στον τακτικό προϋπολογισμό έχει εγγραφεί ποσό της τάξεως των 125 εκατ. μόνο για τους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης, ενώ εκτιμάται ότι δαπανώνται επιπλέον 10 εκατ. εκτός τακτικού προϋπολογισμού. Για τους δήμους, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους υπόλοιπους φορείς της γενικής κυβέρνησης (συνολικά υπερβαίνουν τις 30.000) η δαπάνη εκτιμάται ότι φτάνει στα 150 εκατ. ευρώ. Το αν τα ευρήματα της έρευνας και οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν και σε ποιο βαθμό, θα φανεί έως το τέλος Ιουλίου, καθώς μέχρι τότε η ΓΓΠΣ προγραμματίζει να έχει ολοκληρώσει την πρώτη «απογραφή».

Ηδη, την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ σχετική απόφαση, βάσει της οποίας όλοι οι φορείς του Δημοσίου θα πρέπει μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να συμπληρώσουν σε ηλεκτρονική βάση ποιους τηλεφωνικούς αριθμούς χρησιμοποιούν, ενώ οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες θα πρέπει να αναγράψουν τα ποσά που εισπράττουν για κάθε σύνδεση. Αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, στον οποίο απευθύνθηκε η «Κ», δεν αποκλείει να προκύψουν εντυπωσιακά ευρήματα τόσο για το πόσο «φουσκωμένοι» θα εμφανιστούν ορισμένοι λογαριασμοί όσο και για το ποιοι (και πώς) κάνουν χρήση «κρατικών» κινητών τηλεφώνων.

Βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης, οι καταχωρίσεις των στοιχείων θα γίνονται στο σύστημα ΕΣΥΠ (Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών) το οποίο προγραμματίζεται να λειτουργήσει παραγωγικά από την 1η Μαΐου. Μέσα σε τρεις μήνες –δηλαδή μέχρι τέλος Ιουλίου– όλοι οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να εγγραφούν στο «μητρώο φορέων του Δημοσίου», που θα τηρείται στο ΕΣΥΠ. Ιδιαίτερη μέριμνα θα υπάρχει για τους αριθμούς που έχουν χαρακτηριστεί «απόρρητοι» καθώς μπαίνουν και θέματα εθνικής ασφάλειας. Στο σύστημα θα δηλώνονται:

1. Οι οικονομικές απαιτήσεις των εταιρειών, όπως αποτυπώνονται στους λογαριασμούς.

2. Τα πάγια κόστη και τα στοιχεία κλήσεων ανά προορισμό (αστικά, υπεραστικά, κινητά κ.λπ). «Θα μπορούμε με ευκολία να εντοπίσουμε υπερχρέωση του Δημοσίου για διεθνείς κλήσεις ή τηλεφωνήματα σε αριθμούς τύπου 090» υποστηρίζει ο ίδιος παράγοντας. Στη βάση δεδομένων, η καταχώριση των λογαριασμών θα γίνεται ανά σύνδεση έτσι ώστε να φαίνονται οι χρεώσεις για κάθε σταθερό ή κινητό ξεχωριστά.


Και βεβαίωση

Οι φορείς του Δημοσίου θα έχουν το δικαίωμα να βλέπουν «τι και πόσα» τους έχουν χρεώσει προκειμένου να αποδέχονται ή να απορρίπτουν τα τιμολόγια του παρόχου. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται εντός τριών ημερών. Με την αποδοχή του παραστατικού θα εκδίδεται βεβαίωση καταχώρισης της δαπάνης στο σύστημα και αποδοχής της χρέωσης από τον φορέα. Η συγκεκριμένη βεβαίωση θα θεωρείται απαραίτητο πιστοποιητικό για την εξασφάλιση της νόμιμης καταβολής της δαπάνης: «Χωρίς αυτή τη βεβαίωση, ο πάροχος δεν θα πληρώνεται» αναφέρει στέλεχος που γνωρίζει τις λεπτομέρειες του έργου.

Πρόσβαση στην πληροφορία για την τηλεπικοινωνιακή δαπάνη του υπουργείου θα έχει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ προβλέπεται δημοσίευση των πληροφοριών μέσω του opengov.gr. H αναλυτική καταγραφή των τηλεπικοινωνιακών δαπανών θα χρησιμεύσει και ως διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια του Δημοσίου προκειμένου να εξασφαλίσει καλύτερες τιμές από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. «Μπορούμε να επιτύχουμε εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ καθώς, σε χιλιάδες περιπτώσεις, το Δημόσιο χρεώνεται με τιμές που κυμαίνονται κοντά σε αυτές της λιανικής».


«Σύζευξις ΙΙ» και στα κτίρια

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι η προκήρυξη του έργου, ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου υπερβαίνει τα 600 εκατ. ευρώ, είναι πλέον θέμα εβδομάδων. Το «Σύζευξις ΙΙ» προβλέπει τη διασύνδεση σε ένα δίκτυο και των περίπου 34.000 κτιρίων του Δημοσίου: από νοσοκομεία, εφορίες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ασφαλιστικούς φορείς, έως δήμους και υπουργεία.

Μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού (περίπου 170 εκατομμύρια ευρώ) προέρχονται από κοινοτική χρηματοδότηση και αφορούν το κατασκευαστικό κομμάτι, καθώς θα πρέπει να αναπτυχθούν υποδομές για τη διασύνδεση των κτιρίων. Το υπόλοιπο ποσό αφορά το λειτουργικό κόστος και θα καλυφθεί με εθνικούς πόρους καθώς αποτελεί το ποσό που επιβαρύνει το Δημόσιο για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών του αναγκών.

Για την προώθηση του έργου, η χώρα θα χωριστεί σε ζώνες και οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες θα κληθούν να διεκδικήσουν –μέσω μειοδοτικής διαδικασίας– την παροχή υπηρεσιών σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Η διάρκεια της σύμβασης που θα κληθούν να υπογράψουν θα είναι τριετής.

Ανάλογα με την εξέλιξη του διαγωνισμού και τις τιμές που θα επιτευχθούν, το Δημόσιο εκτιμάται ότι μπορεί να περιορίσει τη συνολική ετήσια δαπάνη ακόμη και κατά 130-150 εκατομμύρια ευρώ.


Η Καθημερινή





Ιστορίες σπατάλης και τρέλας στο Δημόσιο -Πάρτι 33.000 ευρώ, κουβανέζικα πούρα και «χρυσά» μπόνους σε αριστούχους


Θα μπορούσαν να ανήκουν στη φαντασία ή να έχουν θέση μόνο στη μεγάλη οθόνη, στο σενάριο ταινίας. Είναι όμως η τραγική πραγματικότητα στο Ελληνικό Δημόσιο, όπου οι έλεγχοι φέρνουν στο φως απίστευτες ιστορίες σπατάλης.

Πάρτι με κόστος που ξεπερνά τα 33.000 ευρώ, πανάκριβα κουβανέζικα πούρα σε υπουργεία, «χρυσά» μπόνους σε αριστούχους μαθητές και φοιτητές αλλά και μεταξωτά... δημοτικά εσώρουχα είναι μερικά από αυτά που έχει καταγράψει κατά καιρούς στις εκθέσεις του το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, όπως αναφέρει η «Καθημερινή».

Οι περιπτώσεις είναι η μία πιο ακραία από την άλλη. Στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολούμενων έκαναν πρωτοχρονιάτικο πάρτι που κόστισε 33.500 ευρώ, ενώ οι γιορτές είχαν κοστίσει στο δήμο Ορμυλίας της Χαλκιδικής 6.000 ευρώ, για κάρτες που έστειλαν Χριστούγεννα και Πάσχα. Στο δήμο Λουτρακίου Περαχώρας από την άλλη γιόρταζαν για τους αριστούχους μαθητές ή φοιτητές, αφού τους έδιναν «μπόνους» 13.000 ευρώ από το κρατικό ταμείο στον καθένα.

Λάτρεις της καλοπέρασης και των κουβανέζικων πούρων ήταν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού είχαν δώσει 5.300 ευρώ προκειμένου οι επισκέπτες να καπνίζουν ό,τι και ο Φιντέλ Κάστρο. Στη σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών Τρικάλων από την άλλη έπαιρναν πολύ σοβαρά την εκπαίδευση των δευτεροετών, χαρίζοντας σε 300 από αυτούς σετ της «Στρατιωτικής Ναυτικής και Αεροπορικής Εγκυκλοπαίδειας», κάτι που κόστισε 15.000 ευρώ.

Αυτό δεν είναι τίποτα βέβαια μπροστά στο λογαριασμό των 300.000 ευρώ που «φόρτωσε» στο Δημόσιο η Φιλοσοφική Σχολή. Το περασμένο καλοκαίρι άφησαν τα φώτα ανοιχτά στο άδειο κτίριο και ο λογαριασμός έκοψε την... ανάσα στους ελεγκτές. Η εξήγηση του Πανεπιστημίου ήταν πως επρόκειτο για φώτα ασφαλείας. Ακόμη και αυτό μοιάζει... πταίσμα μπροστά στο «λογαριασμό» που προκύπτει από το σχεδιασμό ιστοσελίδων του Δημοσίου. Αυτοί που έφτιαξαν το site του ΙΚΑ το κοστολόγησαν στα 2,2 εκατ. ευρώ, εκείνο του Εφετείου θα αγγίξει το 1,5 εκατ., ενώ της Βουλής φτάνει τα 1.100.000 ευρώ.

Η λίστα δεν έχει τέλος στις πρωτοφανείς σπατάλες στο Δημόσιο. Στην Παλλήνη της Χαλκιδικής για παράδειγμα, οι δημότες πλήρωσαν 900 ευρώ για πρακτικά του Οκτωβρίου, μόνο που εκείνο το μήνα δεν έγινε καμία συνεδρίαση, ενώ στα Γρεβενά η Δημοτική Εταιρεία Υδρευσης και αποχέτευσης στα παραστατικά που βάρυναν το δήμο με 4,5 εκατ. ευρώ ήταν κάποια εξαιρετικά... ιδιαίτερα, αφού στις αποδείξεις περιγράφονταν μεταξύ άλλων τα πρώτα «δημοτικά» μεταξωτά εσώρουχα, αξίας 3.000 ευρώ όπως αναφέρει η «Καθημερινή».

Στις εκθέσεις των Ελεγκτών έχουν καταγραφεί ακόμη το πορτρέτο που έφτιαξαν στο δήμο Πειραιά για να θυμούνται τον μακαρίτη δήμαρχο, το οποίο κόστισε 4.500 ευρώ όπως και ότι στη Γλυφάδα για την κηδεία του δημάρχου πλήρωσαν 37.000 ευρώ. Και βέβαια κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την περίπτωση της ΔΕΗ όπου οι συνδικαλιστές είχαν στήσει κομπίνα ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση εξωτικών ταξιδιών από το 2008 ως το 2010.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου