Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Πώς φοροδιαφεύγουν, κόβοντας αποδείξεις


Πήγατε σε ένα εστιατόριο. Ο εστιάτορας έφερε το λογαριασμό σε χειρόγραφη απόδειξη. Διαπιστώσατε ότι δεν υπάρχει απόδειξη. Αναλάβατε το ψυχολογικό κόστος να ζητήσετε την απόδειξη και να αντιμετωπίσετε την θυμωμένη ματιά του. Με βαριά καρδιά σας την έφερε. Είστε σίγουρος ότι ο ΦΠΑ που πληρώσατε και το εισόδημα του εστιάτορα καταγράφηκε στη μνήμη της ταμειακής μηχανής;

Με αυτά που συναντούν πολύ συχνά οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών και της Οικονομικής Αστυνομίας δεν θα έπρεπε να είστε και τόσο σίγουροι.


Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε το λεγόμενο κίνημα των αποδείξεων. Πολλοί  καταναλωτές, είτε επειδή έπρεπε να συγκεντρώσουν αποδείξεις είτε επειδή κατάλαβαν ότι όταν δεν ζητούν απόδειξη μειώνονται τα φορολογικά έσοδα και την πληρώνουν στη συνέχεια με οριζόντια και άδικα φορολογικά μέτρα άρχισαν να ζητούν αποδείξεις. Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι αυτοί που έβαλαν σε λειτουργία το «ελληνικό δαιμόνιο» αναζητώντας τρόπους και να εκδίδουν αποδείξεις αλλά και να μην πληρώνουν φόρους. Ας δούμε τις κυριότερες πρακτικές τους.
 


Το λογισμικό φάντασμα
 

Σε πολλά καταστήματα η απόδειξη εκδίδεται από έναν μικρό εκτυπωτή κάθε φορά που γίνεται μια λιανική πώληση. Το έσοδο καταγράφεται στη μνήμη του φορολογικού μηχανισμού που είναι εγκατεστημένος. Οι ελεγκτές έχουν εντοπίσει ειδικό λογισμικό φάντασμα που έχει εγκατασταθεί πάνω στο φορολογικό μηχανισμό ή την ταμειακή μηχανή ο οποίος επιτρέπει τη διαγραφή εκ των υστέρων των εκδιδόμενων αποδείξεων και των σχετικών ποσών εσόδων που αυτές αναγράφουν. Στο τέλος της ημέρας ή ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας οι αποδείξεις εκδίδονται αλλά οι συναλλαγές δεν εγγράφονται πουθενά. Λογισμικό φάντασμα έχουν εντοπίσει οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών και σε ταξί. Το ταξίμετρο εκδίδει αυτόματα την απόδειξη αλλά η συναλλαγή δεν καταγράφεται στη μνήμη του μηχανισμού.

 

Η απόδειξη παραγγελίας
 

Πολύ διαδεδομένη στα εστιατόρια είναι η έκδοση από το φορολογικό μηχανισμό του δελτίου παραγγελίας αντί για την κανονική απόδειξη λιανικής πώλησης. Ο φορολογούμενος λαμβάνει κανονικά ένα χαρτάκι με την αξία των προϊόντων που κατανάλωσε, αλλά αν παρατηρήσει πιο προσεκτικά αυτό το χαρτάκι θα διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται για απόδειξη αλλά για ένα άτυπο παραστατικό χωρίς καμία φορολογική αξία. Σε αυτήν την περίπτωση οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται στην άγνοια των καταναλωτών αλλά και την έλλειψη προσοχής.

 

Οι αδήλωτες ταμειακές μηχανές
 

Οι ελεγκτές του ΥΠΟΙΚ και της Οικονομικής Αστυνομίας εντόπισαν ακόμη και ταμειακές μηχανές οι οποίες δεν είχαν δηλωθεί ποτέ στην εφορία. Το κατάστημα εγκαθιστά δυο ταμειακές μηχανές οι οποίες δηλώνονται κανονικά στην εφορία. Αποκτά όμως και μια κανονική ταμειακή μηχανή την οποία δεν δηλώνει. Εκδίδει κατά κόρον αποδείξεις από την αδήλωτη ταμειακή μηχανή. Εκδίδονται κανονικά αποδείξεις λιανικής πώλησης από αυτήν την ταμειακή, οι φορολογούμενοι νοιώθουν ικανοποιημένοι ότι λαμβάνουν τις σχετικές αποδείξεις αλλά οι τελευταίες δεν έχουν καμιά αξία.

 

Το «πείραγμα» της μνήμης
 

Οι ταμειακές μηχανές είναι σφραγισμένες προκειμένου να μην παραβιάζεται η μνήμη τους. Υπάρχουν τρόπο για την παραβίασή τους χωρίς να μπορεί το γυμνό μάτι να διακρίνει την παραβίαση. Μόνο έμπειροι ελεγκτές μπορούν να διακρίνουν τα σημάδια της παραβίασης

 

Η έκδοση απόδειξης μικρής αξίας
 

Ο φορολογούμενος αγοράζει ένα προϊόν αξίας 12 ευρώ. Ο καταστηματάρχης εκδίδει κανονικά απόδειξη μόνο που το ποσό που χτυπάει είναι 1,20 ευρώ. Ο φορολογούμενος απομακρύνεται πριν καταλάβει τη διαφορά


Του Σπύρου Δημητρέλη

1 σχόλιο:

  1. ΦΠΑ 30% και επιστροφή ΦΠΑ 15% (το μισό αναλογικά) από OnLine κάρτα στον πελάτη άμεσα σε τραπεζικό λογαριασμό συνδεμένο.
    Είναι θέμα κόστους και θα την κυνηγάνε όλοι.
    Άνευ απόδειξης κλείσιμο το κατάστημα.Θα σε κυνηγάνε να στην δώσουν.
    Ελεύθερη η καταγραφή συναλλαγής με οπτικοακουστικό υλικό με δώρο όλη την χρέωση στον πελάτη.
    Αφορά παροχή υπηρεσιών με κλειστές πόρτες δικηγόροι γιατροί κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή