Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Ω Θεέ μου ~ Η Αλβανία υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ (& ο προδότης)


Μετά βαΐων και κλάδων, λοιπόν, η σύνοδος κορυφής της ΕΕ και μάλιστα υπό ελληνική προεδρία θα ανακηρύξει στα τέλη της εβδομάδας την Αλβανία επισήμως χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ. "Η Ελλάδα θα επιδιώξει να επιτύχει συναίνεση των κρατών-μελών για την αποδοχή της υποψηφιότητας της Αλβανίας", δήλωσε προ ημερών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Καλά, δεν χρειάστηκε να μοχθήσει καθόλου η κυβέρνηση της Αθήνας για το θέμα αυτό, αφού από τις αρχές Ιουνίου ο αρμόδιος για τη Διερεύνηση κομισάριος της ΕΕ Στέφαν Φούλε είχε ανακοινώσει την απόφαση της Κομισιόν. Ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα άλλωστε είχε γράψει τότε ότι...
"η Κομισιόν έχει δώσει ένα ισχυρό "Ναι" χωρίς επιφυλάξεις για την Αλβανία". Η Κομισιόν καλά έκανε.

Τα συμφέροντα της Γερμανίας φροντίζει. Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όμως δεν νόμισε ποτέ ότι θα έπρεπε να τον ενοχλήσει προσωπικά το γεγονός ότι ο ομοϊδεάτης του δεξιός πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας και νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λουζελίμ Μπάσα παραπέμπεται στην αλβανική δικαιοσύνη για να εξεταστεί αν διέπραξε προδοσία (!) επειδή υπέγραψε συμφωνία οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ Αλβανίας και... Ελλάδας; Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός της χώρας μας να θεωρεί ασήμαντη την υπόθεση και να συναινεί στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ άνευ όρων, χωρίς να καλεί τα Τίρανα να αλλάξουν στάση πριν συμφωνήσει; Οι Αλβανοί σοσιαλιστές που πήραν την εξουσία πριν από έναν χρόνο θέλουν να κλείσουν στη φυλακή τον αρχηγό των Αλβανών δεξιών ως... προδότη που ξεπούλησε στην Ελλάδα, ίσως έναντι αμοιβής, θαλάσσιες αλβανικές εκτάσεις που δεν έπρεπε να εκχωρήσει! Είναι δύσκολο άραγε να αντιληφθεί ο Αντώνης Σαμαράς πόσο μίσος εναντίον της Ελλάδας προκαλούν στον αλβανικό λαό αυτοί οι ισχυρισμοί;

Γιατί αποσιωπά την τεράστια ζημιά που προκαλούν στις ελληνοαλβανικές σχέσεις οι ισχυρισμοί και οι χειρισμοί της αλβανικής κυβέρνησης; Γιατί σε συνεργασία με τα ΜΜΕ προσπαθεί να αποκρύψει την υπόθεση αυτή από τον ελληνικό λαό; Το 2009 υπεγράφη συμφωνία για την οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών. Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας τότε ήταν ο Λουζελίμ Μπάσα. Ο Εντι Ράμα, αρχηγός ακόμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο και ζήτησε να ακυρωθεί η συμφωνία αυτή. Τον Ιανουάριο του 2010 την έκρινε αντισυνταγματική. Στα σχεδόν τεσσεράμισι χρόνια που κύλησαν από τότε, δεν υπήρξε προσέγγιση για οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών. Στις 23 Ιουνίου του 2013 έγιναν στην Αλβανία βουλευτικές εκλογές. Η Δεξιά του Σαλί Μπερίσα έχασε. Τις κέρδισαν οι σοσιαλιστές του Εντι Ράμα. Ο Μπερίσα παραιτήθηκε από αρχηγός του δεξιού Δημοκρατικού κόμματος και με την υποστήριξή του νέος αρχηγός στο κόμμα αναδείχθηκε ο προαναφερθείς Μπάσα.

Τον Μάιο φέτος έσκασε η βόμβα: Ο σοσιαλιστής υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Αλβανίας να εξετάσει μήπως ο Μπάσα... πρόδωσε τη χώρα του για χάρη της Ελλάδας! "Ο εισαγγελέας μπορεί να ερευνήσει κατά πόσον έχουμε να κάνουμε με παράβαση του άρθρου 210 του Ποινικού Κώδικα, βάσει της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, κατά την οποία στην περίπτωση της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων (σ.σ. η προηγούμενη δεξιά κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών της) δεν υπερασπίστηκαν τα εθνικά μας συμφέροντα, παραχωρώντας θαλάσσιες εκτάσεις στην Ελλάδα" δήλωσε ο νυν υπουργός Εξωτερικών των Τιράνων, μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του αλβανικού κοινοβουλίου.

Το άρθρο 210 που αναφέρεται στη δήλωσή του προβλέπει ποινές φυλάκισης από 5 έως 10 χρόνια για εκείνους που κρίνονται ένοχοι παραχώρησης αλβανικού εθνικού χώρου είτε γενικά είτε για κάποιες χρήσεις. Ο πρωτογονισμός και η βαρβαρότητα της αλβανικής πολιτικής ζωής είναι λίγο - πολύ γνωστά πράγματα. Τι ακριβώς θα κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου αν αλβανικό δικαστήριο καταδικάσει τον αρχηγό της αλβανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης ως... "πράκτορα της Αθήνας" που πούλησε τα συμφέροντα της χώρας του για χάρη της Ελλάδας στην οριοθέτηση της ΑΟΖ; Προφανώς και όφειλε να διευθετηθεί το θέμα αυτό πριν η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ συναινέσει στη χορήγηση στην Αλβανία του καθεστώτος χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ. Δεν πρόκειται για εσωτερική υπόθεση της γειτονικής χώρας, αφού η αλβανική κυβέρνηση εμπλέκει άμεσα την Ελλάδα.


Του Γιώργου Δελαστίκ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου