Εμβρόντητοι μένουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και κενών ακινήτων όταν από χθες το απόγευμα άρχισαν να πληροφορούνται το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Πρόκειται για ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία δεν τους αποφέρουν κανένα εισόδημα αλλά όπως προκύπτει πλέον με αριθμούς, με βάση τα εκδοθέντα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, υπερφορολογούνται. Ας δούμε και μερικά παραδείγματα.
Φορολογούμενος έχει στην κατοχή του ένα οικόπεδο επιφάνειας 500 τετραγωνικών μέτρων στον Χολαργό (το οποίο δεν αποφέρει εισόδημα) καθώς και ένα διαμέρισμα 96 τετραγωνικών, ηλικίας 40 ετών, πρώτου ορόφου στην περιοχή της Κυψέλης το οποίο λόγω της υποβάθμισης της περιοχής είναι ξενοίκιαστο. Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης είδε με έκπληξη ότι το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ τον χρεώνει με ετήσιο φόρο κατοχής ακινήτου ύψους 1.332 ευρώ, δηλαδή 750 ευρώ για το οικόπεδο, 359 ευρώ για το διαμέρισμα και 223 ευρώ συμπληρωματικό φόρο (επειδή η συνολική αξία των ακινήτων ξεπερνά τα 300.000 ευρώ). Ο ίδιος ιδιοκτήτης για το 2013 πλήρωσε συνολικά φόρους ακινήτων μόλις 488 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα το 2013 πλήρωσε μόνο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας διότι η συνολική αξία των ακινήτων του ήταν 461.535 ευρώ (το αφορολόγητο όριο του ΦΑΠ ήταν 200.000 ευρώ) και δεν πλήρωσε χαράτσι για το διαμέρισμα καθώς ήταν κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο. Η επιβάρυνση του συγκεκριμένου φορολογούμενου από τον ΕΝΦΙΑ είναι της τάξης των 844 ευρώ ή 173%!
Φορολογούμενοι όπως αυτός του παραπάνω παραδείγματος είναι και οι μεγάλοι χαμένοι του ΕΝΦΙΑ διότι καλούνται να πληρώσουν σημαντικά αυξημένους φόρους για ακίνητα τα οποία δεν τους αποφέρουν κάποιο εισόδημα, ενώ και οι αντικειμενικές τους αξίες τους που αποτελούν τη βάση για τον υπολογισμό του φόρου είναι πλέον σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με τις πραγματικές τιμές.
Οι κερδισμένοι
Υπάρχουν και κερδισμένοι από τον ΕΝΦΙΑ. Είναι όσοι έχουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα. Αυτοί βλέπουν από χθες στο taxisnet το ποσό του ΕΝΦΙΑ το οποίο είναι μειωμένο σε σχέση με το συνδυασμό χαρατσιού και Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
Για παράδειγμα, ζευγάρι στην περιοχή των Βριλησσίων διαθέτει δυο διαμερίσματα συνολικής επιφάνειας 140 τετραγωνικών μέτρων, πρώτου ορόφου και ηλικίας 21 ετών μαζί με δυο αποθήκες και δυο θέσεις στάθμευσης που είναι βοηθητικοί χώροι συνολικής επιφάνειας 42 τετραγωνικών. Όλα τα ακίνητα ανήκουν κατά 50% εξ αδιαιρέτου σε κάθε σύζυγο. Το συγκεκριμένο ζευγάρι πλήρωσε το 2013 συνολικό χαράτσι 1.300 ευρώ καθώς οι βοηθητικοί χώροι φορολογήθηκαν ως χώροι κατοικίας (αναγράφονταν στη συνολική επιφάνεια του κτίσματος στο λογαριασμό της ΔΕΗ). Το ίδιο ζευγάρι έλαβε δυο εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ (ο φόρος υπολογίζεται σε ατομική βάση) και καλείται κάθε σύζυγος να πληρώσει 458 ευρώ, δηλαδή συνολικά και οι δυο καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 916 ευρώ. Έτσι το ποσό που καλούνται να πληρώσουν με τον ΕΝΦΙΑ είναι κατά 384 ευρώ μειωμένο σε σχέση με το χαράτσι του 2013.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) έχει καταγγείλει επανειλημμένως τον ΕΝΦΙΑ ως ληστρικό και εξοντωτικό για τους φορολογούμενους που έχουν κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα τονίζοντας ότι οδηγεί σε δήμευση των ακινήτων και σε οικονομική εξόντωση τους ιδιοκτήτες τους. Αίτημα της το οποίο μετέφεραν πρόσφατα και στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη είναι να μειωθεί κατά 50% ο φόρος για τα κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα.
ΕΝΦΙΑ: Πρώτα πληρώνουμε την πρώτη δόση, και μετά διορθώνουμε τα λάθη της εφορίας
Να χαλάσει «τα μπάνια του λαού» βάλθηκε το υπουργείο Οικονομικών που θα κρατάει «στο περίμενε» τους πολίτες μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, για να τους προσφέρει… το αυτονόητο: έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.
Αν και ο ίδιος ο νόμος καθορίζει επακριβώς (από τις 31-12-2013 ήδη) τους όρους και τα κριτήρια που απαιτούνται για αναστολή είσπραξης του 50%-100% της οφειλής που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο όχι μόνο δεν τα εφάρμοσε από μόνο του (όπως όταν διεύρυνε τους δικαιούχους του Κοινωνικού Μερίσματος με βάση τα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος του 2013 που πληρώνονται τώρα) αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να στείλει όλο τον κόσμο στις ΔΟΥ για αιτήσεις και έλεγχο, προκειμένου να ανασταλεί η οφειλή, αντί να ετοιμάσει μια ηλεκτρονική εφαρμογή για αιτήσεις, όπως έκανε για το κοινωνικό μέρισμα.
Αυτό σημαίνει ότι άφησε να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, αν και είχε όλα τα στοιχεία (εισοδήματος, περιουσίας, οικογενειακής κατάστασης των οφειλετών) με αποτέλεσμα χιλιάδες άνεργοι, άποροι, πολύτεκνοι κλπ που δικαιούνται εκ προοιμίου τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές, να πρέπει να συρρέουν στις εφορίες για αιτήσεις προκειμένου να ζητούν να μην πληρώσουν.
Επιπλέον, η εγκύκλιος αναμένεται να εκδοθεί σε 2 εβδομάδες, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι και αν δεν προλάβουν να κάνουν αιτήσεις πριν τις 29 Αυγούστου, η οφειλή θα βγει ληξιπρόθεσμη. Ο ίδιος ο νόμος προβλέπει όμως και ότι για να τύχει της απαλλαγής, «ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία».
Για παράδειγμα: άπορος χωρίς συγγενείς με μηδενικό εισόδημα που νοσηλεύεται σε κλινικές με εγκεφαλικό αλλά καλείται να πληρώσει 204 ευρώ για διαμέρισμα 50 τμ 50 ετών στην πλέον υποβαθμισμένη περιοχή (και πολυκατοικία) της Αθήνας, θα πρέπει να ετοιμάσει εξουσιοδοτήσεις για να ορίσει εκπρόσωπο που θα σπεύσει να υποβάλει στην ΔΟΥ αιτήσεις στην εφορία, εκτυπώνοντας και προσκομίζοντας το μηδενικό Ε1 (που ούτως ή άλλως έχει υποβληθεί στο ΥΠΟΙΚ). Πιθανότατα το εκκαθαριστικό να μην διαγραφεί πριν τις 29 Αυγούστου, οπότε θα πρέπει να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ (από πού;) και το δημόσιο να του συμψηφίσει την πληρωμή με κάποια μελλοντική υποχρέωσή του (ΕΝΦΙΑ του 2015 πχ) αν ζει ως τότε για να τα εισπράξει.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μηδενικό εισόδημα και το ότι το ακίνητο είναι κάτω των 150 τμ θα ήταν αρκετά για να μην εκδοθεί καν εκκαθαριστικό.
Το ίδιο ισχύει και με τις διορθώσεις λαθών στα Ε9 που θα ξεκινήσουν στα τέλη Αυγούστου. Οι διορθώσεις θα γίνουν ηλεκτρονικά όταν ανοίξει το σύστημα, ενώ άγνωστο είναι πότε θα γίνει ο συμψηφισμός για τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά που θα πληρώσει μέσα στον μήνα.
Όπως ρητά ορίζει ο νόμος 4223/2013 (άρθρο 7 «Χορήγηση εκπτώσεων και αναστολή πληρωμής φόρου») αλλά απαιτείται να εκδοθεί απόφαση της ΓΓΔΕ:
1. Με πράξη της Φορολογικής Διοίκησης χορηγείται έκπτωση πενήντα τοις εκατό (50%) στον φορολογούμενο, τον ή την σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του επί του ΕΝ.Φ.Ι.Α. που βεβαιώθηκε στα παραπάνω πρόσωπα, αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος.
Η παραπάνω έκπτωση χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α. κάθε έτους, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε., δεν υπερβαίνει τις εννέα χιλιάδες (9.000) ευρώ, προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος,
β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα της παραγράφου 2 του άρθρου 1, ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, δεν υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα (150 μ2) και
γ) ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
2. Η έκπτωση της προηγούμενης παραγράφου ανέρχεται σε ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%), εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε. δεν υπερβαίνει τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ, προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος,
β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα της παραγράφου 2 του άρθρου 1, ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, δεν υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα (150 μ ),
γ) ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και
δ) ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.
3. Κτίσματα, τα οποία βρίσκονται εντός της νήσου Κεφαλληνίας και των νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας και έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές από τους σεισμούς του Ιανουαρίου 2014 και Αυγούστου 2013 αντίστοιχα, απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα έτη 2014 και 2015. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται τα δικαιολογητικά και η διαδικασία χορήγησης της απαλλαγής.
4. Με πράξη της Φορολογικής Διοίκησης μπορεί να χορηγείται αναστολή πληρωμής του φόρου σε νομικά πρόσωπα. Η αναστολή πληρωμής χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ. Ι. Α. ενός έτους και μπορεί να επαναχορηγηθεί μέχρι τρεις φορές εντός διαστήματος δέκα (10) ετών από τη χορήγηση της πρώτης αναστολής. Για τη χορήγησή της πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) ο συνολικός κύκλος εργασιών του νομικού προσώπου, κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε. δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου,
β) ο συνολικός κύκλος εργασιών, όπως ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο, έχει παρουσιάσει μείωση άνω του τριάντα τοις εκατό (30%) σε σχέση με το προηγούμενο προς αυτό φορολογικό έτος, και
γ) το νομικό πρόσωπο δεν έχει ή δεν ευθύνεται για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου