Η εδαφική κυριαρχία μιας χώρας μπορεί να υπονομευτεί και από τα «soft-borders» που παραπέμπουν στα «ανοιχτά σύνορα», δηλαδή την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και εμπορευμάτων ανάμεσα σε κράτη. Τα αποκαλούμενα «soft-borders» αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρολό στη διαμόρφωση του «χάρτη» των δυτικών Βαλκανίων καθώς εξυπηρετούν το σχέδιο της «Μεγάλης Αλβανίας» και ενισχύουν την τουρκική εξωτερική πολιτική (οικονομική και πολιτιστική διπλωματία) σε περιοχές με έντονο μουσουλμανικό στοιχείο.
Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η ανάλυση του κ. Γιώργου Ξ. Πρωτόπαπα, αναλυτή στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών και Αμερικάνικων Μελετών (RIEAS), που δημοσιεύθηκε στο Komotini Press.
Τα «ανοικτά σύνορα» τα προανήγγειλαν οι Αλβανοί και ήδη τα εφαρμόζουν με το Κοσσυφοπέδιο, όπου ημέρα με την ημέρα ανακοινώνεται και ένα καινούργιο μέτρο της κοινής πολιτικής, από την ενιαία διπλωματική εκπροσώπηση μέχρι το ίδιο εκπαιδευτικό σύστημα.
Ο κ. Κότσο Ντανάι από τα Τίρανα, ο υποστηρικτής της ιδέας της δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας, επικεφαλής του κόμματος «Φυσική Αλβανία», φέρεται να δήλωσε σε συντάκτη της σερβικής «Τέλεγκραφ»-, ότι «το κράτος των Σλάβων των Σκοπίων, είναι, ήδη, νεκρό, έπεται η Σερβία».
Βεβαίως, το σενάριο της «Μεγάλης Αλβανίας» με γεωγραφικά οριοθετημένα σύνορα δεν είναι υλοποιήσιμο με βάση τα γεωπολιτικά δεδομένα. Η Ουάσιγκτον σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμεί διαμελισμό των Σκοπίων, που επιθυμεί να τα καταστήσει κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και ούτε να διασπαστεί η αλυσίδα των μικρών και αδύναμων κρατιδίων που είναι επιρρεπή σε ξένη παρέμβαση.
Ο κ. Πρωτόπαπας, μας υπενθυμίζει στο άρθρο του, ότι τα «ανοικτά σύνορα» εξυπηρετούν την τουρκική εξωτερική πολιτική, καθώς τα Βαλκάνια έχουν περίοπτη θέση στο δόγμα του πρωθυπουργού κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. Το δέλεαρ του πολιτισμού, των πολιτικών αξιών και θεσμών και οι πολιτικές που έχουν νομιμότητα ή ηθική αρχή είναι άυλα «εργαλεία» της Δημόσιας Διπλωματίας για να διαμορφώνουμε τις απόψεις των άλλων υπέρ των συμφερόντων μας.
Η Άγκυρα έχει υιοθετήσει μια επιθετική οικονομική και πολιτιστική διπλωματία στα δυτικά Βαλκάνια καθώς δημιουργούνται όλο και περισσότερα τουρκικά πολιτιστικά κέντρα, σχολεία και πανεπιστήμια. Η Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, οι ισλαμικοί πληθυσμοί της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και των Σκοπίων αποτελούν στόχοι της τουρκικής ήπιας διπλωματίας.
Εφαρμόζει την ίδια πολιτική εδώ και χρόνια και στην Θράκη, εκκίνησε δε και στα Δωδεκάνησα η ίδια τακτική, εκμεταλλευομένη αφενός την ατολμία των ελληνικών κυβερνήσεων να ελέγξουν τις υπόγειες δραστηριότητες της, και αφετέρου την αύξηση των οθωμανολαγνών, οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται ή δεν θέλουν να αντιληφθούν, ότι οι Τούρκοι τους χρησιμοποιούν ως Πέμπτη Φάλαγγας εντός της χώρας.
Ο εκσυγχρονισμός του οδικού δικτύου των Βαλκανίων ευνοεί και τα σχέδια της Άγκυρας για τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της περιοχής. Στη Βουλγαρία, για παράδειγμα, είναι καταγεγραμμένη μια σημαντική τουρκική μειονότητα και η ανταλλαγή οικονομικών και πολιτικών σχέσεων διευκολύνεται από ένα καλό οδικό δίκτυο.
Η «Μεγάλη Αλβανία» των soft-borders θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Τουρκία που προωθεί το προφίλ μιας ήρεμης δύναμης και του προστάτη των απανταχού μουσουλμανικών πληθυσμών. Η Άγκυρα επιδιώκει να ελέγξει σταδιακά τους αλβανόφωνους πληθυσμούς των δυτικών Βαλκανίων μέσω μια οικονομικής και πολιτιστικής διπλωματίας.
Ο κ. Πρωτόπαπας υποστηρίζει, ότι η καθοδήγηση μιας τεράστιας μάζας μουσουλμανικών πληθυσμών θεωρείται η καλύτερη στρατηγική από πλευράς Άγκυρας για τον έλεγχο των δυτικών Βαλκανίων με στόχο της προώθηση των τουρκικών γεωπολιτικών συμφερόντων.
Πάντως, όπως έχω γράψει πολλές φορές εδώ, αν υπάρχει κάτι που εμποδίζει την Άγκυρα στην υλοποίηση των σχεδίων της, είναι αφενός το γεγονός ότι οι ισχυροί της γης δεν επιτρέπουν την δημιουργία «μεγάλων δυνάμεων» που μπορεί να αμφισβητήσουν τις εντολές τους, και αφετέρου η τουρκική απληστία -που τα θέλει όλα και αμέσως- έχει ήδη δημιουργήσει αντιτουρκικά αισθήματα στις ελίτ των Δυτικών Βαλκανίων.
Ανεξαρτήτως της επιτυχίας ή μη της τουρκικής πολιτικής, η συνένωση με «ανοικτά σύνορα» των αλβανικών πληθυσμών, πρέπει να δραστηριοποιήσει τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, δεδομένου ότι οι φανατικές ισλαμικές σέχτες αυξάνονται μεταξύ των αλβανόφωνων, που από άθεοι έφτασαν πολλοί να γίνονται τζιχαντιστές, ή να τους ενθαρρύνουν.
Ο Μακεδών / voria.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου