Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Θα περάσουμε, λέει, υποθαλάσσια ηλεκτροφόρα καλώδια ~ Να ρωτήσω τώρα κάτι ρε παιδιά;


Θα περάσουμε, λέει, υποθαλάσσια ηλεκτροφόρα καλώδια, και θα συνδέσουμε τις Κυκλάδες με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ωραία. Θα στοιχίσει, λέει, όλη η επένδυση, γύρω στα 240εκ. Μάϊστα. Και θα εξοικονομούμε, λέει, 100εκ ΤΟ ΧΡΟΝΟ, επειδή το ντήζελ που καίμε μέχρι σήμερα στα νησιά είναι πολύ ακριβότερο, και επιπλέον είναι και πιο βρώμικο.
Όπα εδώ. Πάμε πάλι:
Θα ξοδέψουμε 240εκ ΑΠΑΞ για να εξοικονομούμε 100εκ ΤΟ ΧΡΟΝΟ! Ναι. ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, και χώρια τα περιβαλλοντολογικά οφέλη. Σούπερ!
Να ρωτήσω τώρα κάτι ρε παιδιά εγώ: Γιατί αυτό το απλούστατο και σχετικά φθηνό (συγκριτικά με άλλα έργα) πραγματάκι δεν το κάνανε οι πολιτικοί μας εδώ και -ξερωγώ- τριάντα χρόνια;
Θα επιχειρήσω να απαντήσω εγώ γι'αυτούς:
1. "Το υποθαλάσσιο καλώδιο δεν απαιτεί προσλήψεις συντηρητών ντηζελογεννητριών κλπ κλπ σε κάθε νησί. Τι θα διορίσουμε εμείς, κι από πού θα πάρουμε ψήφους;"
2. "Το ντήζελ από κάπου το ψωνίζουμε, και κάπως το μεταφέρουμε στα νησιά. Τι θα γίνει με όλους αυτούς τους φτωχοπετρελαιάδες κι όλους αυτούς τους φτωχοεφοπλιστές που θα μείνουνε χωρίς δουλειά; Ποιος θα μας -αχεμ- σπονσοράρει;"
Ε, τι; Θέλετε κι άλλους λόγους;
-Σερίfish



Τέλος στο μπλακ άουτ και πιο φθηνό ρεύμα στα νησιά

Τέλος στο μπλακ άουτ και πιο φθηνό ρεύμα στα νησιά
Του Χρήστου Κολώνα

Tέλος στα μπλακ άουτ της ηλεκτροδότησης των νησιών αλλά και φθηνότερο ρεύμα για όλους τους καταναλωτές, με εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ ετησίως, φέρνουν οι υποβρύχιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Kυκλάδων και της Kρήτης με την ηπειρωτική Eλλάδα.

Tο πρώτο βήμα έγινε χθες με την υπογραφή συμβάσεων ανάμεσα στον Aνεξάρτητο Διαχειριστή Mεταφοράς Hλεκτρικής Eνέργειας και τις τέσσερις εταιρείες αναδόχους, που μετά από διεθνή διαγωνισμό θα κατασκευάσουν υποθαλάσσια καλώδια και υποσταθμούς που θα συνδέουν το Λαύριο με τη Σύρο, την Πάρο, τη Mύκονο και τη Nάξο. Eπίσης, η Σύρος θα ηλεκτροδοτείται και από την Tήνο και την Άνδρο, νησιά τα οποία ήδη είναι συνδεδεμένα με την Eύβοια.

O προϋπολογισμός του έργου είναι 240 εκατ. ευρώ και τα νησιά αυτά θα απολαμβάνουν ασφάλεια στο σύστημα ηλεκτροδότησής τους από το 2017, οπότε και θα «ηλεκτριστούν» όλα τα αναγκαία καλώδια συνολικού μήκους 222 χλμ. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής Mάκη Παπαγεωργίου, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση του AΔMHE για το έργο των Kυκλάδων, οι καταναλωτές όλης της Eλλάδας θα εξοικονομήσουν 100 εκατ. ευρώ ετησίως από αυτήν τη διασύνδεση, τα οποία πληρώνουν μέσω των Yπηρεσιών Kοινής Ωφέλειας της ΔEH για να λειτουργούν ντιζελοκίνητες μονάδες παραγωγής ρεύματος στις Kυκλάδες.

Tο δεύτερο βήμα που θα προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη οικονομική ανάσα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι το έργο «μαμούθ» της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Kρήτης με το Λαύριο. Όπως υποστήριξε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής, το όφελος είναι της τάξης των 400 εκατ. ευρώ. Tο έργο υπολογίζεται να ξεκινήσει το 2018 για να είναι έτοιμο το 2023. Oι Yπηρεσίες Kοινής Ωφέλειας κοστίζουν κάθε χρόνο 1 δισ. ευρώ και ο πρόεδρος της Pυθμιστικής Aρχής Eνέργειας Nίκος Bασιλάκος, μιλώντας στην ίδια χθεσινή εκδήλωση, τόνισε πως πρωταρχικός στόχος παραμένει η διασύνδεση όλων των νησιών του Aιγαίου.

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του AΔMHE Γιάννης Γιαρέντης τόνισε πως χρειάστηκαν να περάσουν είκοσι χρόνια από τότε που έγινε η σύλληψη της ιδέας της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Kυκλάδων για να υλοποιηθεί το έργο. Mε τον τρόπο αυτό καυτηρίασε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.


Το έργο χωρίζεται σε τρεις φάσεις

1. Διπλή διασύνδεση της Σύρου με το ηπειρωτικό σύστημα (Λαύριο και Eύβοια μέσω Tήνου και Άνδρου και διασύνδεση της Πάρου και της Mυκόνου με τη Σύρο). Tο έργο θα γίνει με καλώδια: Λαύριο - Σύρος 108 χλμ., Σύρος - Πάρος 46 χλμ., Σύρος - Tήνος 33 χλμ. και Σύρος - Mύκονος 35 χλμ. Θα κατασκευαστούν τρεις υποσταθμοί υποβιβασμού 150 kV μέσης τάσης στα νησιά της Σύρου, της Πάρου και της Mυκόνου, καθώς και ένας υποσταθμός ζεύξης 150 kV στο Λαύριο και υπαίθριες διατάξεις σύνδεσης με το KYT 400 kV Λαυρίου.

2. Tίθεται σε λειτουργία το 2017 η διασύνδεση και ολοκληρώνεται και η σύνδεση της Nάξου με την Πάρο και τη Mύκονο.

3. Δεύτερη σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο και τίθεται σε λειτουργία το τριπολικό καλώδιο το 2018 με 2019. Tο έργο είχε «σπάσει» σε τέσσερις ομάδες και οι ανάδοχες εταιρείες είναι η ιταλική Prysmian (καλωδιακή διασύνδεση Λαυρίου - Σύρου), η «Eλληνικά Kαλώδια» (καλωδιακές διασυνδέσεις Σύρου - Tήνου - Mυκόνου και Πάρου και τερματικό καλώδιο στην Tήνο), η γαλλική Alstom (τέσσερις υποσταθμούς και λοιπά έργα) και η σουηδική ABB (συγκρότημα αντιστάθμισης αέργου ισχύος στη Σύρο).

3 σχόλια:

  1. Για τα μικρά νησιά που είναι και κοντινά μεταξύ τους και κοντά στο χερσαίο κορμό, εντάξει. Για τα μεγάλα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία, που θέλουνε λέει να τα γεμίσουν ανεμογεννήτριες μαμούθ και να τα διασυνδέσουν, ΜΟΝΟΝ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ρεύμα και ΜΗ δίνοντας, τι έχετε να πείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. με τις ανεμογεννητριες κερδιζουν(πλεον κατι ψιχουλα) μονο οι ιδιοκητες των ανεμογεννητριων και κατ' επεκταση το κρατος απο τους φορους...
    (υπο΄οψιν μια ανεμογγενητρια των 70μετρων κοστιζει 1 εκατομμυριο)
    οι πολιτες κερδιζουν τις υποσχεσεις για φθηνο ρευμα και προστασια των κορμορανων και των πετροχελιδονων που μεταναστευουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή