Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Το ρομπότ Philae στον κομήτη: Η ιστορική στιγμή μέσα από τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου! +vids


Πολλοί χαρακτήρισαν την επιτυχή προσεδάφιση του ρομπότ Philae στον κομήτη Tchouri ως ιστορική μέρα για την ανθρωπότητα. Σίγουρα είναι μια μέρα σταθμός για την εξερεύνηση του διαστήματος και έγινε υπό τους ήχους του Έλληνα μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Ο γνωστός και καταξιωμένους μουσικοσυνθέτης, ο Vangelis, συνέθεσε μια τριλογία για την αποστολή του διαστημικού σκάφους Rosetta, που μετά από δυο χρόνια αποστολής, σήμερα μετέφερε το ρομπότ Philae και το έθεσε σε τροχιά προς τον κομήτη Tchouri, όπου το απόγευμα προσεδαφίστηκε, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά.


Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ανέβασε στο λογαριασμό της στο YouTube την τριλογία του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Ήταν άλλωστε εκείνη που ζήτησε από τον Έλληνα μουσικό να συνθέσει την τριλογία για την αποστολή της Rosetta.














Ο κομήτης Tchouri ή αλλιώς 67P/Tchourioumov-Guerassimenko βρίσκεται 500 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη και το διαστημικό σκάφος Rosetta αναγκάστηκε να τον ακολουθεί... 10 χρόνια πριν φτάσει η ιστορική στιγμή να μπορέσει να προσεδαφιστεί το ρομπότ στην επιφάνειά του.

Η προσεδάφιση του Philae έγινε καθώς ο κομήτης βρισκόταν σε τροχιά με ταχύτητα σχεδόν 45.000 χιλιομέτρων την ώρα.

Η προσεδάφιση του Philae έγινε με επιτυχία και προκάλεσε χειροκροτήματα, ενθουσιασμό, φωνές, ακόμη και δάκρυα στους επιστήμονες που σχεδίασαν και έφεραν εις πέρας την αποστολή.





Όμως στη συνέχεια προέκυψε ένα πρόβλημα, αφού τα άγκιστρα του ρομποτικού σκάφους δεν απελευθερώθηκαν και έτσι το Philae δεν έχει «γαντωθεί» στον κομήτη, το έδαφος του οποίου είναι παγωμένο και βραχώδες.

Η αποστολή του μικρού ρομπότ είναι να συλλέξει δείγματα με την ελπίδα ότι αυτά θα δώσουν στους επιστήμονες πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και την εμφάνιση της ζωής στη Γη.








Μόλις το πρόβλημα επιλυθεί τα 10 όργανα που μεταφέρει το Philae θα αρχίσουν τις επιστημονικές έρευνες επί του εδάφους του κομήτη που θα διαρκέσουν δυόμισι ημέρες. Το μικρό ρομπότ θα λειτουργεί μέχρι τον Μάρτιο και είναι καταδικασμένο να πεθάνει από τη ζέστη όταν ο Tchouri θα πλησιάσει τον Ήλιο.


Το σκάφος Rosetta θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον κομήτη τουλάχιστον μέχρι τη διέλευσή του στην κοντινότερη απόσταση από τον Ήλιο, τον Αύγουστο.



Φωτογραφίες: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου