Όταν κατά λάθος έπεσα σε αυτό το πολύ καλό αφιέρωμα, εντυπωσιάστηκα με την σχέση που έχει η καρδερίνα με διάφορα χόρτα τα περισσότερα από τα οποία έχουν και μελισσοκομικό ενδιαφέρον, κάποια από τα οποία τα θεωρούμε τιποτένια.
ΚΑΡΔΕΡΙΝΑ : Η διατροφή της στη φύση / Goldfinch: The diet in the nature
Η καρδερίνα είναι ένα πουλί που το συναντάμε σε όλη την Ευρώπη ,με κάθε υποείδος της να καλύπτει μια ευρύτερη περιοχή της και σε κάποιες περιπτώσεις να έχουμε συνύπαρξη κάποιων υποειδών , σε κοντινό χώρο .
Η διατροφή της έχει σαν κοινό σημείο παντού ,ότι κατά βάση είναι σποροφάγο πουλί και σε κάποιες μόνο περιπτώσεις διαφοροποιείται , όπως στην περίοδο της αναπαραγωγής που τρέφεται και με έντομα αλλά και το χειμώνα που τρέφεται ακόμα και με μικρούς καρπούς κάποιων δέντρων.
Το είδος των σπόρων που συλλέγει ,στο μεγαλύτερο μέρος τους ,ανήκει σε φυτά της οικογένειας των Asteraceae.
Υπάρχουν φυτά που κάθε υποείδος συλλέγει και βρίσκει σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο ,αλλά και φυτά που ναι μεν ανήκουν στο ίδιο είδος ,αλλά αποτελούν διαφορετικά υποείδη ( πχ τα είδη σενέκιου ) .
Σαν παράδειγμα ενώ σε κάθε τόπο ο δίπσακος (teasle thistle ) ,o ταραξακος (taraxacum officinale ,dandelion ) και ο ζοχός (sonchus oleraceae ) ειναι στις βασικές επιλογές της ,υπάρχουν ανθοφόρα φυτά ή αγκάθια που ανά περιοχή είναι διαφορετικά .
Έτσι ενώ σε υποείδη καρδερίνας της Δυτικής Ευρώπης το φυτό δακτυλίδα (digitalis purpurea ) είναι στις επιλογές της ,στην καρδερίνα balcanica που αποτελεί το κυρίαρχο υποείδος του τόπου μας ,είναι εντελώς άγνωστη .
Την επιλογή των σπόρων πολλές φορές επηρεάζει και η ικανότητα του συγκεκριμένου κάθε φορά υποείδους να τον σπάσει για να τον φάει .
Έτσι το αγκάθι Μαρίας (silibum marianum , ) ενώ αποτελεί μέρους του διαιτολογίου για μεγαλόσωμα υποείδη όπως η καρδερίνα major ,σε μικρόσωμα όπως η δικιά μας balcanica δεν ανήκει στις βασικές επιλογές της, ενώ η συλλογή του από όσα πουλιά θα το επιλέξουν θα γίνει μόνο την περίοδο που ο σπόρος θα είναι ακόμα γαλακτούχος .
Την περίοδο του χειμώνα που η τροφή λιγοστεύει ,βασικό κριτήριο στην επιλογή τροφής είναι η επιβίωση και όχι η επιλεκτικότητα .
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συλλογή σπόρων του φυτού Σενέκιο που σε όλα τα υποείδη του ,που δίνουν τους σπόρους τους στην καρδερίνα ,υπάρχει το πρόβλημα περιεκτικότητας σε κάποια ουσία την πυρολιζοδίνη που σε σημαντικές ποσότητες επιφέρει ηπατική τοξίκωση και καταστροφή τελικά του συκωτιού .
Κατά περίεργο τρόπο οι καρδερίνες το συλλέγουν σε σταθερή βάση στην πορεία του χρόνου όπως είναι γνωστό και από σύγχρονες μαρτυρίες αλλά μπορούμε να δούμε και στην παρακάτω έρευνα για την διατροφή της καρδερίνας carduelis carduelis brittanica που είχε γίνει την δεκαετία του ‘70
Μια ακόμη αξιόλογη επιστημονική έρευνα στον ίδιο χώρο για την διατροφή της καρδερίνας είναι και αυτή
Όσα θα παρουσιαστούν παρακάτω είναι μια προσπάθεια να γνωρίσουμε τις συνήθειες της καρδερίνας στη φύση .
Η καρδερίνα είναι ένα πουλί που έχει συνδεθεί με την ελληνική ύπαιθρο και τις παραδόσεις της και ήρθε η ώρα να αποσυνδεθεί με την μόνη άσχημη αλλά και πιο εκτεταμένη ,αυτή της αιχμαλωσίας της !!!
Αν η αναφορά αυτών των πηγών διατροφής αποτελέσει κίνητρο για ανεύρεση τους από εκτροφείς ή και δεσμώτες του πουλιού αυτού ,είναι σίγουρο ότι ζώντας μαζί της στους τόπους που βοσκά ,οι εκτροφείς θα την αγαπήσουν περισσότερο και δεν θα εισαγάγουν νέα αιχμαλωτισμένα πουλιά στην εκτροφή , παρά μόνο όσα καλώς ή κακώς έχουν ήδη γεννηθεί εκεί και οι δεσμώτες άγριων πουλιών , ίσως νοιώσουν μέσα τους την ανοησία του να της κυνηγάνε …. και αυτό θα είναι μια αρχή .
Μια νέα αρχή που κάποτε τα νέα παιδιά που ασχολούνται με την εκτροφή της θα έχουν να θυμούνται ,όταν θα πίνουν τον καφέ τους δίπλα σε κλούβες αρκετών τετραγωνικών που θα χρησιμοποιούν για την εκτροφής της ,γεμάτες ελίτσες και κωνοφόρα σε γλάστρες ώστε να προσομοιάζουν το φυσικό της περιβάλλον .
Όταν θα τρέχουν στις εξοχές για να χαίρονται τις ελεύθερες και να συλλέγουν τα φυτά και τους καρπούς που λατρεύουν για να μην τα στερούνται και όσες έχουν υπό την προσοχή τους και στην ευθύνη να προστατεύουν όσο και ο ΘΕΟΣ όσες ζούνε στο φυσικό τους χώρο !
Ας δούμε όμως τις φυσικές φυτικές πηγές διατροφής για την καρδερίνα ,πιο αναλυτικά :
ΔΙΨΑΚΟΣ - ΝΕΡΑΓΚΑΘΟ ( DIPSACUM ,TEASΕL THISTLE ) :
teasel Dipsacum fullonum
Είναι ίσως το φυτό στον οποίο οι καρδερίνες έχουν αποκλειστικότητα. Το αγκαθωτό περίβλημα που προστατεύει τους σπόρους του ,μόνο η καρδερίνα και μάλιστα κυρίως η αρσενική που λόγω της μακριάς σουβλερής μύτης που έχει ,μπορεί να υπερπηδήσει το εμπόδιο των αγκαθιών και να φτάσει το σπόρο όσο καλά και να τον προφυλάσσουν !
Ο δίπσακος είναι διετές φυτό και γι αυτό το λόγο τον σπόρο του μπορούν να τον βρούμε πάνω στο φυτό και την περίοδο του χειμώνα .Το φυτό ξεραίνεται μόνο όταν οι σπόροι συλλεχτούν από τα πουλιά ή πέσουν ώριμοι στο έδαφος ,κάτι που χωρίς παρέμβαση καθυστερεί, επειδή το φυτό είναι διετές.
Στην χώρα μας ο δίπσακος δεν είναι τόσο συχνός όσο άλλα είδη αγκαθιών ,αλλά υπάρχει σε αρκετά μέρη της.
Οι καρδερίνες το επισκέπτονται από τα μέσα του φθινοπώρου έως και τα τέλη του χειμώνα.
ΚΙΡΣΙΟ το κοινο ( CIRSIUM vulgaris ) :
Ένα είδος αγκαθιού που βρίσκουμε σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και που τα πουλιά συλλέγουν από την αρχή της άνοιξης έως την αρχή του φθινοπώρου.
Μαζί με το συγγενές είδος cirsium arvense είναι από τα βασικά είδη thistles που συλλέγουν τα πουλιά ,σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και μάλιστα σε ένα ευρύ διάστημα στη διάρκεια του χρόνου με εξαίρεση το χειμώνα ,όπως βλέπουμε και σε σχετική έρευνα σε καρδερίνες της ιβηρικής χερσονήσου.
Σε κάθε περιοχή η συμμετοχή τους στο ημερήσιο σιτηρέσιο εξαρτάται από τους πληθυσμούς τους ,τους πληθυσμούς άλλων ειδών thistles (πχ στην Ελλάδα υπάρχει συγγενές είδος το cirsium creticum ) αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες που καθυστερούν ή όχι την ανάπτυξη κάποιων άλλων ειδών όπως του ταραξάκου ,του ζοχού και του σενέκιου που αποτελούν σημαντικό ποσοστό της τροφής της καρδερίνας πανευρωπαϊκά και όταν απουσιάζουν από το φύση ,είναι λογικό αρκετά άλλα είδη να προτιμούνται ,ώστε να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες .
http://www.ifv-vogelwarte.de/files/ESF/ESF_final/Orals/4_Griffiths.pdfΤα άλλα δύο είδη κίρσιου ,γνωστά στον τόπο μας είναι τα παρακάτω :
ΚΙΡΣΙΟ ( CIRSIUM arvense )
Έχει σαφή διαφορά στο άνθος σε σχέση με το vulgare αλλά είναι το ίδιο επιθυμητό από τις καρδερίνες.
ΚΙΡΣΙΟ ΚΡΗΤΙΚΟ (CIRSIUM CRETICUM )
Ντόπιο υποείδος του κίρσιου που βρίσκεται στην Κρήτη αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας μας .
Ξεχωρίζει από το vulgare κυρίως στην βάση του άνθους ,που είναι σαφώς πιο μικρή σε όγκο.
ΚΟΛΛΗΤΣΙΔΑ - ΛΑΠΠΑ ( ΑRCTIUM LAPPA ) :
Τις γνωστές κολλιτσίδες τις επισκέπτονται για τους σπόρους τους κυρίως του φθινοπωρινούς μήνες.
ΓΑΙΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ ,ΚΟΥΦΑΓΚΑΘΟ , ΑΓΚΑΘΙ ΜΑΡΙΑΣ ( SILLIBUM MARIANUM ,MILKTHISTLE ) :
Το γνωστό αγκάθι Μαρίας από το θαυματουργό για την λειτουργία του συκωτιού ,εκχύλισμα του με το όνομα milkthistle ,επιλέγεται προς το τέλος της άνοιξης όταν ο σπόρος του δεν έχει σκληρύνει.
Λόγω της χρησιμότατης ουσίας που περιέχει (σιλυμαρίνη ) για την οποία υπάρχουν επιστημονικές αναφορές αναγνώρισης των ηπατοπροστατευτικών της ιδιοτήτων (μέχρι σημείου και πιθανής αναγέννησης ηπατικών κυττάρων ) κρίνεται αναγκαία η εισαγωγή ενός τέτοιου σπόρου στην εκτροφή καρδερίνων γεννημένων στην αιχμαλωσία,
είτε μέσω εκχυλίσματος του σε κάποιο εμπορικό σκεύασμα ,
είτε σαν ημιώριμος σπόρος μετά από καλλιέργεια του από τους εκτροφείς, είτε με τη μορφή φύτρου ,
είτε ίσως βρασμένος για μικρό χρονικό διάστημα ώστε αν προστεθεί σε αυγοτροφή ξηρού τύπου ή αυγόψωμο ,να μπορεί εύκολα να αλεσθεί σε πολυκόφτη ώστε να ενσωματωθεί ομοιογενώς με αυτό.
ΟΝΟΠΟΡΔΟ ( ONOPORDUM acanthium ) :
στην ΕΛΛΑΔΑ υπάρχουν και άλλα είδη Ονόπορδου
http://filotis.itia.ntua.gr/species/?page=4&species_name=O&species_category= με πιο γνωστό το Onopordum bracteatum ssp. creticum
ΠΥΚΝΟΜΟ ( PYCNOMON ACARNA )
http://www.wssa.net/Weeds/Invasive/FactSheets/Picnomon%20acarna.pdf
Βασική τροφή για τις καρδερίνες στην περιοχή της Κρήτης για αρκετούς μήνες.
Ανοίγει και βγάζει τα σπόρια σταδιακά από τα μέσα Αυγούστου μέχρι και όλο τον Νοέμβριο και στο διάστημα αυτό οι επισκέψεις από τα πουλιά είναι συχνότατες.
ΤΣΙΤΟΜΑΤΑ ( PALLENIS SPINOSA )
Φυτό που τον σπόρο του τον συλλέγουν με την είσοδο του καλοκαιριού (συνήθως τους πρώτους δύο μήνες )
http://en.wikipedia.org/wiki/Pallenis_spinosahttp://www.hanfranke.com/aegina/plants/speciesMP/Pallenis.htm
ΚΑΡΔΟΣ ο ΠΥΚΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ( CARDUUS PUCNOCEPHALUS - musk thistle )
http://www.cdfa.ca.gov/phpps/ipc/weedinfo/carduus.htm
http://aztekium.blogspot.com/2010/04/carduus-pycnocephalus.html
http://new.dpi.vic.gov.au/agriculture/pests-diseases-and-weeds/weeds/other-declared-weeds/slender-thistles
http://www.hanfranke.com/aegina/plants/speciesC/Carduus.htm
ΓΑΛΑΚΤΙΤΗΣ ο ΕΡΙΩΔΗΣ ( GALACTITES TOMENTOSA - ΑΣΠΡΑΓΚΑΘΟ )
http://en.wikipedia.org/wiki/Galactites_tomentosa
ΣΚΟΛΥΜΟΣ ,ΑΣΚΟΛΥΜΠΡΟΣ ( SCOLYMUS HISPANIKUS - GOLDEN THISTLE )
http://www.hanfranke.com/aegina/plan…S/Scolymus.htm
CYNARA SCOLYMUS
H γνωστή σε όλους μας αγγινάρα .Στα φύλλα της κυρίως αλλά και στους σπόρους (τα πουλιά επιλέγουν τους σπόρους )έχει την ουσία κυναρίνη που έχει ηπατοπροστατευτικη δράση
Artichoke’s main plant chemicalsCaffeic acid, caffeoylquinic acids, caryophyllene, chlorogenic acid, cyanidol glucosides,
cynaragenin, cynarapicrin, cynaratriol, cynarin, cynarolide, decanal, eugenol, ferulic acid,
flavonoids, folacin, glyceric acid, glycolic acid, heteroside-B, inulin, isoamerboin, lauric acid,
linoleic acid, linolenic acid, luteolin glucosides, myristic acid, neochlorogenic acid, oleic acid,
palmitic acid, phenylacetaldehyde, pseudotaraxasterol, scolymoside, silymarin, sitosterol,
stearic acid, stigmasterol, and taraxasterol
http://www.iama.gr/ethno/PathiseisHpatos_files/10HPAR_Tezias.pdf
ΑΓΡΙΑΓΓΙΝΑΡΑ ( CYNARA CARDUNCULUS )
http://estia.hua.gr:8080/dspace/bitstream/123456789/559/1/pliakhs.pdf
http://wildlife-archipelago.gr/wordpress/el/%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CE%B7/a%CE%B3%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B1/
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B3%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B1
Ένα ακόμη είδος αγκαθιού ,
η ΚΑΡΛΙΝΑ ( CARLINA CORYMBOSA )
που υπάρχει σε αρκετές χώρες της ΕΥΡΩΠΗΣ και στην Ελλάδα ( θα την συναντήσουμε να αναφέρεται και σαν carlina curetum που είναι απλά συνώνυμο ) .
Ανθίζει μέσα στο καλοκαίρι και δίνει τους σπόρους της στα πουλιά το φθινόπωρο και μέρος του χειμώνα
http://luirig.altervista.org/schedei…_corymbosa.htmhttp://ymittos-plants.blogspot.com/2…corymbosa.html
Συγγενικό είδος με αυτήν είναι και η
CARLINA VULGARIS - CARLINE THISTLE
που υπάρχει και στην Ελλάδα (όχι όσο η corymbosa ) αλλά κυρίως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ,με αναφορές για την προτίμηση που δείχνουν στους σπόρους της οι καρδερίνες
http://www.ecomare.nl/en/ecomare-encyclopedie/organisms/plants/flowering-plants/daisy-family/carline-thistle/
<< … The plant is popular by various Insects and songbirds such as linnets and goldfinches. >>
http://www.seaonscreen.org/vleet/con…ne-thistle.htm
<< Moths and songbirds such as linnets and goldfinches regularly visit this plant. >>
ΕΡΥΓΓΙΟ - ΜΟΣΧΑΓΚΑΘΟ ( Eryngium campestre L. )
http://botanical.com/botanical/mgmh/h/holsea29.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Eryngium_campestre
http://users.sch.gr/gpantakis/?p=6595
Σε κάποια μέρη στην ΕΛΛΑΔΑ επιλέγεται σίγουρα από τις καρδερίνες για τον σπόρο του τέλος του καλοκαιριού και αυτή την εποχή .Ένα άλλο είδος που υπάρχει στον τόπο μας είναι το
ΕΡΙΓΚΥΟ το ΚΡΗΤΙΚΟ - ΜΟΣΧΑΓΚΑΘΟ ( ERINGIUM CRETICUM )
το οποίο οι σπόροι του ωριμάζουν εποχιακά πιο αργά από το campestre
http://www.springerlink.com/content/x545165447j60571/
http://www.naturalmedicinalherbs.net…m-creticum.php
http://www.panoramio.com/photo/56600671
http://www.panoramio.com/photo/55076372
ΤΑΡΑΞΑΚΟΣ (TARAXACUM OFFICINALE ,DANDELION ) :
Το φυτό για το οποίο τρελαίνονται οι καρδερίνες .
Κάθε άνοιξη με το κλείσιμο του άνθους και πριν ακόμα ο σπόρος ωριμάσει και είναι ακόμα γαλακτούχος ,τα πουλιά όπου τον συναντούν ,κάνουν σωστή επιδρομή !!!
Η θρεπτική και φαρμακευτική αξία του ταραξάκου είναι τεράστια .
Στην πληθώρα των θρεπτικών του στοιχείων ,ή αποτοξινωτική του δράση στους οργανισμούς που τρέφονται με αυτόν καθώς και η λουτείνη που περιέχεται σε σημαντικότατες ποσότητες στα άνθη του αλλά και στο υπόλοιπο φυτό ,είναι προφανώς ένα από τα μυστικά του σωστού βαψίματος της μάσκας του πουλιού .
Στην εκτροφή πουλιών γεννημένων σε κλουβί πρέπει να παίζει σημαντικότατο ρόλο και να προσφέρεται καθημερινά την άνοιξη ,κατά προτίμηση όχι σαν σπόρος αλλά συνολικά σαν κλαδάκι ,αφού την λατρεία από τα πουλιά της συλλογής των σπόρων του ,έρχεται να συμπληρώσει και το δεδομένο ότι κάθε μέρος του φυτού ,μόνο θετικά έχει να επιφέρει σε όποιον τραφεί από αυτόν !
Τον παρέχουμε όποτε τον βρούμε διαθέσιμο ,ανεξάρτητα αν συνήθως την άνοιξη είναι στην πιο κατάλληλη φάση
ΖΩΧΟΣ ( SONCHUS oleraceae - sow thistle ) :
http://www.ardeola.org/files/1364.pdf
(σελ 53 table 1 )
http://www.ifv-vogelwarte.de/files/ESF/ESF_final/Orals/4_Griffiths.pdf( σελ 4 )
Ένα ακόμη φυτό της οικογένειας των Asteraceae για το οποίο δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση οι καρδερίνες είτε πρόκειται για το πιο διαδεδομένο υποείδος του τον sonchus oleraceae είτε για το sonchus asper ένα άλλο είδος ζοχού.
Μάλιστα όπως δύο έρευνες δείχνουν ,κατά την περίοδο της αναπαραγωγής στην ΙΣΠΑΝΙΑ , αποτελεί την κύρια διατροφική πηγή των πουλιών μαζί με τον ταραξάκο !
ΡΑΔΙΚΙ ( CICHORIUM INDIBUS ):
Το γνωστό πικροράδικο με το μπλε άνθος .
Έχει διατροφικά αρκετές από τις ιδιότητες του ταραξάκου αλλά η περίοδος που ευδοκιμεί και έλκει για τον σπόρο του (σε ημιώριμη γαλακτούχα κυρίως μορφή αλλά και ώριμη )τα πουλιά είναι κατά τους φθινοπωρινούς μήνες και στην αρχή μόνο του χειμώνα
ΑΓΡΙΟΜΑΡΟΥΛΟ ( LACTUSA SERIOLA )
ΜΑΡΟΥΛΙ ( LACTUSA SATIVA ) :
Το γνωστό σε όλους μαρούλι
ΣΕΝΕΚΙΟ το κοινό ( SENECIO VULGARIS - GROUNDSEL ) :
Το Σενέκιο είναι ένα φυτό το οποίο στο τέλος του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης ,μαζί με τον ταραξάκο αποτελεί μια από τις βασικές τροφές της καρδερίνας .
Το στοιχείο όμως που κάνει το φυτό αυτό αμφιλεγόμενο ως προς την καταλληλότητα για τα πουλιά ,είναι η περιεκτικότητα σε πυρολιζοδίνες ,ουσίες που θεωρητικά είναι επικίνδυνες για την υγεία του συκωτιού αφού χαρακτηρίζονται ηπατοξικές !
Στην αρχή της περιόδου αυτής ,ελλείψει ποικιλίας τροφής και ποσότητας λόγω του χειμώνα που έχει προηγηθεί ,θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος να δικαιολογήσει αυτή την προτίμηση λόγω έλλειψης εναλλακτικών επαρκών πηγών τροφής ,όμως η αδυναμία των πουλιών σε αυτό το φυτό συνεχίζεται και την άνοιξη.
Το μόνο που θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ,γιατί το ένστικτο των πουλιών στην πορεία του χρόνου δεν τα έχει οδηγήσει στο να το αποφεύγουν ,είναι ότι κάποια ουσία του είναι αναγκαία σε αυτά για λόγους υγείας ή άλλους ,που εμείς δεν ξέρουμε.
SENECIO το ιακωβαίο ( SENECIO JACOBEA ) :
Το ιακωβαίο Σενέκιο είναι ακόμη ένα βότανο ,στην ίδια οικογένεια με το groundsel με παρόμοια σύσταση αλλά και παρόμοια προτίμηση απο τα πουλιά όπου υπάρχει .
Είναι φυτό με σημαντική ποσότητα λουτείνης.
ΗΛΙΑΝΘΟΣ ( HELIANTHUS ANNUUS )Το γνωστό και ως ηλιοτρόπιο .
Όπου καλλιεργείται ,η παρουσία των καρδερίνων είναι σχεδόν καθημερινή ,αφού λατρεύουν να βόσκουν πάνω στο άνθος συλλέγοντας τον σπόρο του .
Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν ο σπόρος είναι σε μικρό ακόμα μέγεθος ή σε υποείδη του ηλίανθου με όχι μεγάλο μέγεθος .
Η αξία του σπόρου είναι γνωστή: το έλαιο του είναι φυσική πηγή βιταμίνης Ε ,γύρω στα 40 mg ανά 100 ml (τρίτος μετά από το σιτέλαιο που έχει 250 mg ανά ml και του ελαίου καμελίνας που έχει γύρω στα 120 mg ).
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ( ANTHEMIS TINKTORIA )
ΜΑΝΤΗΛΙΔΑ ( CHRYSANTHEMUM CORONARIUM )
Ένα ακόμη είδος μαργαρίτας είτε σε λευκοκίτρινο χρώμα είτε ακόμα και σε ολοκληρωτικά κίτρινο .
Την ξεχωρίζουμε από της anthemis tinktoria στο ότι έχει πιο μακριά πέταλα και η κυκλική βάση για τους στήμονες είναι μικρότερης διαμέτρου .
Υπάρχει σε διάφορα μέρη της χώρας μας και ιδιαίτερα στην Κρήτη .
Για την θρεπτική της αξίας (αλλά και της αγκινάρας ) μπορούμε να δούμε
http://estia.hua.gr:8080/dspace/bitstream/123456789/559/1/pliakhs.pdfΟι καρδερίνες τις επισκέπτονται προς το τέλη της άνοιξης και τον Ιούνιο.
ΟΙΝΟΘΗΡΑ ( OENOTHERA BIENNIS - EVENING PRIMROSE )
Η οινοθήρα είναι ένα είδος νυχτολούλουδου με χαρακτηριστικά έντονο κίτρινο άνθος .
Είναι γνωστή σαν φαρμακευτικό φυτό γιατί από αυτήν εξάγεται το epo ( evening primrose oil ) ένα έλαιο πλούσιο σε GLA ένα λιπαρό οξύ ,όχι συχνό σε σημαντικές ποσότητες σε φυσικές πηγές πρόσληψης .
Έχει ιδιότητες ηπατοπροστατευτικες ,προστασίας των αρτηριών από την αρτηριοσκλήρυνση, βοηθάει στην εξισορρόπηση του ορμονικού συστήματος.
Είναι όμως γνωστό και στους εκτροφείς από το σπόρο του ο οποίος είτε προσφέρεται ανακατεμένος στην αυγοτροφή ,είτε δίνεται μέσω εκχυλίσματος του ,το οποίο είναι συστατικό σκευάσματος με άλλα δυο εκχυλίσματα (αγκαθιού Μαρίας και ταραξάκου ) και καρθαμέλαιου ,που παρέχεται σαν ενισχυτικό του βαψίματος της μάσκας στις καρδερίνες.
Στην ουσία η βοήθεια του στη σωστή λειτουργία και προστασία του συκωτιού της ,είναι αιτία για ένα τέτοιο αποτέλεσμα ,αφού ως γνωστόν ο μεταβολισμός των φυσικών χρωστικών που προσλαμβάνουν από τη φύση και ειδικά η κίτρινη λουτείνη και η μετατροπή σε κόκκινες χρωστικές ,γίνεται στο ήπαρ του πουλιού .
Παρότι στην ξηρή μορφή του σαν σπόρος ,δεν γίνεται με θέρμη πάντα αποδεκτός από τα πουλιά ,στην ημιώριμη μορφή του πάνω στο άνθος ,υπάρχουν αναφορές από εκτροφείς που καλλιεργούν το φυτό για το σκοπό αυτό ,ότι γίνεται ανάρπαστος από τα πουλιά ,όπως έτσι κι αλλιώς ,είναι γνωστό ότι γίνεται και στη φύση.
ΔΑΚΤΥΛΙΔΑ ( DACTYLIS CLOMERATA - Cocksfoot )
Βασικός σπόρος και στα έτοιμα εμπορικά μίγματα σπόρων για εκτροφή ιθαγενών με το όνομα είτε ΔΑΚΤΥΛΙΣ είτε ΓΡΑΣΙΔΙ (GRASS SEED ) . Στη φύση υπάρχει αναφορά του και σε έρευνα ότι αποτελεί μια από τις βασικές επιλογές του πουλιού στην περίοδο της αναπαραγωγής
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1474-919X.1985.tb04838.x/abstractΆλλες δυο ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις είναι και αυτές
http://www.springerlink.com/content/x2558w71p84v5126/http://therattlingcrow.blogspot.com/2010/05/goldfinches-and-dandelions.html
ΚΑΨΕΛΛΑ (CAPSELLA BURSA PASTORIS )
Φυτό με αρκετά θρεπτικά συστατικά ,της χολίνης συμπεριλαμβανόμενης!
Επίσης έχει και φουμαρικό οξύ που στον άνθρωπο τουλάχιστον έχει αντικαρκινικές ιδιότητες .
Την συναντάμε στους αγρούς όλες τις εποχές εκτός του χειμώνα ( ίσως να υπάρχει και στις αρχές του ) .
http://hedgerowmobile.com/shepherdspurse.html<< Feeding and other inter-species relationships Associated with Capsella bursa-pastoris: A variety of birds, including grouse and goldfinches, eat the seeds … >>
http://www.kingdomplantae.net/shepherdsPurse.phphttp://en.wikipedia.org/wiki/Capsella_bursa-pastoris
ΒΗΧΙΟ ( TUSSILAGO FARFARA - COLTSFOOT )
Στην έρευνα που αναφέρεται στο σύνδεσμο
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1474-919X.1985.tb04838.x/abstractαναφέρεται ότι στις προτιμήσεις των καρδερίνων στην αναπαραγωγική περίοδο είναι το
βήχιο ( Tussilago farfara ) και συγκεκριμένα οι σπόροι του.
Περισσότερα για το φυτό αυτό και τις ιαματικές του ιδιότητες σε προβλήματα του αναπνευστικού μπορούμε να δούμε εδώ
http://www.ododeiktes.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1308:tussila&catid=38:tofarmakiotisfisis&Itemid=66http://www.iama.gr/ethno/Anapneystiko_files/ANAPNEYSTIKO_Kalogerakis.pdf
αναφέρεται σαν ένα από τα καταλληλότερα βότανα με μαλακτική δράση σε αναπνευστικές λοιμώξεις
ΛΑΠΑΘΟ ( RYMEX ACETOSA , SORREL - RYMEX CRISPUS )
RUMEX ACETOSARUMEX CRISPUS
Τα είδη του ΛΑΠΑΘΟΥ ,τόσο το συνηθέστερο στην χώρα μας rumex acetosa ,όσο και το crispus έχουν σπόρο ιδιαίτερα αγαπητό στις καρδερίνες αλλά και σε άλλα πουλιά της κατηγορίας των ευρωπαϊκών finches .
To φυτό ανθίζει από τα τέλη του χειμώνα μέχρι και τα μέσα του καλοκαιριού (ανάλογα με την τοποθεσία και τις κλιματικές συνθήκες ) και το επισκέπτονται τα πουλιά στην φάση που ο σπόρος είναι σε ημιώριμη κατάσταση
http://www.living-art.org.uk/Members/Fi_Keene/Goldfinch/http://www.flickr.com/photos/wildexmoor/3661381023/lightbox/
http://www.dwdekamhnes.gr/files/votana/files/lapatho_igeia.htm
http://www.dolo.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=134&Itemid=51
http://en.wikipedia.org/wiki/Rumex_acetosa
http://en.wikipedia.org/wiki/Rumex_crispus
http://aknhp.uaa.alaska.edu/services/AKNHP.cfc?method=downloadDocumentByUsdaCode&documentType=species_bio&usdaCode=RUAC3
<< … Seeds are a rich source of food for birds (Schmidt 1936, Swenson 1985, Wilson et al. 1999) >>
ΑΛΕΠΟΝΟΥΡΑ ( ALOPECURUS MYOSUROIDES - BLACKGRASS )
http://www.plantprotection.hu/modulok/gorog/wheat/blackgrass_wheat.htm
http://www.ardeola.org/files/1364.pdf
(σελ 53 table 1 )
ΣΕΤΑΡΙΑ ( SETARIA VIRIDIS )
http://en.wikipedia.org/wiki/Setaria_viridis
http://www.ardeola.org/files/1364.pdf
(σελ 53 table 1 )
Κοινή ΠΟΑ ( POA ANNUA - είδος γρασιδιού )
http://www.ardeola.org/files/1364.pdf
(σελ 53 table 1 )
SCABIOSA MARITIMA
http://en.wikipedia.org/wiki/Scabiosa
ΓΑΛΑΤΣΙΔΑ ( REICHARDIA PICROIDES - CACCIALEPPRE )
Ένα φυτό στο οποίο τα πουλιά βρίσκουν τροφή στους σπόρους του ,ακόμα και μέσα στο χειμώνα όπου είναι ήπιος .
Στην Κρήτη αποτελεί μέρος της βρώσιμης χλωρίδας από τους ανθρώπους και είναι γνωστή ως Αγαλατσίδα
http://www.naturalmedicinalherbs.net…scorzonera.phpκαι μια μεταπτυχιακή εργασία πάνω στην διατροφική αξία αυτού του χορταρικού (είναι φαγώσιμο είδος ) καθώς και ενός είδος αγριοζωχου του urospermum picroides
http://estia.hua.gr:8080/dspace/bits…tychiaki16.pdf
Ένα ακόμη είδος της οικογένειας των Asteraceae η ΚΕΝΤΑΥΡΙΑ είναι ανάμεσα στα αγαπητά φυτά για τον σπόρο τους από την Καρδερίνα ! ποιο γνωστό από τα διάφορα είδη της η
ΚΕΝΤΑΥΡΙΑ nigra ( Centaurea nigra - common Knapweed )
http://www.dalswildlifesite.com/goldfinchchaffinch.htm
http://www.feedyourbirds.co.uk/bird-info/goldfinch
<< What they eat
Goldfinches love small seeds, including thistles, teasels, dandelions and knapweed. They have quite long bills and are very lightweight so can perch on the heads of plants to feed on their seeds
http://www.dalswildlifesite.com/theknapweed.htm >>
<< The flowers attract many insects in the localities they adorn, such as the Gatekeeper, Peacock and Meadow brown butterflies, Honey bee, Bumble bee and Hoverfly along with the Goldfinch that feeds on the seed with relish. >>
http://www.absoluteastronomy.com/topics/Centaurea_nigra
<< Wildlife value
Important for Gatekeeper butterfly, Goldfinch, Honey bee, Large skipper, Lime-speck pug moth, Meadow Brown, Painted lady, Peacock, Red admiral, Small copper, Small skipper >>
http://www.lancswt.org.uk/discovery_…e-to-see-july/
<< ….. goldfinches feeding on seedheads of knapweed and thistles in the countryside >>
Άλλο είδος κενταύριας είναι και η centauria scabiosa ή αλλιώς GREATER KNAPWEED
http://en.wikipedia.org/wiki/Centaurea_scabiosa
http://www.btinternet.com/~bury_rd/knapdb.htm
<< Food plant for: Goldfinch, Bullfinch and Greenfinch eat the seeds.>>
και η
μπλε KΕΝΤΑΥΡΙΑ (centaurea cyanus )
ΠΛΑΝΤΑΓΚΟ ή ΠΕΝΤΑΝΕΥΡΟ ( PLANTAGO MAJOR - PLANTAIN )
http://www.wildlifetrusts.org/species/ribwort-plantain
<< It flowers between April and October, but its seedheads remain for most of the winter providing food for Goldfinches and other seed-eating birds. >>
http://www.ebooksread.com/authors-eng/george-abbey/the-balance-of-nature-and-modern-conditions-of-cultivation-a-practical-manual-o-goo/page-7-the-balance-of-nature-and-modern-conditions-of-cultivation-a-practical-manual-o-goo.shtml
<< In autumn and winter goldfinches
are gregarious and feed upon seeds of teazle, plantain, knapweed,
groundsel, burdock, dandelion, and, above all, thistle (hence the
name of thistlefinch) and grasses. >>
Θα ηταν πολυ χρησιμο αν ειχαμε μαρτυρια για επιλογη του σπορου του φυτου και απο τις ντοπιες καρδερινες ! οπως θα δειτε πιο κατω δεν ειναι ενα ασημαντο φυτο αλλα με πολυ αξιοπροσεκτη φαρμακευτικη χρηση
http://www.ftiaxno.gr/2009/02/plantago-major.html
http://www.altnature.com/gallery/plantain.htm
Εχει ισχυρες αντιβακτηριακες ιδιοτητες ,μια ουσια την acubin που ειναι αντιτοξικη ενω οπως και η chia εχει στο εσωτερικο του σπορου του μια γελη που οταν το φυτο δεχθει νερο οπως μπορουμε να δουμε στα πιο πανω λινκ ….
<< Plantain seeds contain up to 30% mucilage which swells in the gut, acting as a bulk laxative and soothing irritated membranes .The seeds are used in the treatment of parasitic worms. >>
<< Οι σπόροι περιέχουν mucilage μέχρι 30% (πηχτή φυσική ουσία σαν κόλλα) που φουσκώνει στο έντερο, ενεργώντας σαν καθαρτικό και κατευναστικό στις ερεθισμένες μεμβράνες. Οι σπόροι χρησιμοποιούνται και στην θεραπεία των παρασιτικών σκουληκιών >>
τι πιο σημαντικο για το πολυπαθο εντερο των καρδερινων ειτε απο ερεθισμο απο κοκκιδια ειτε απο σκουληκια !!!!
προτεινεται επισης σαν σπορος και σε γνωστη ξενη σελιδα για τα finches
http://www.finchforum.com/viewtopic.php?f=5&t=6960
<< Balanced diet:
The european goldfinches not like the canaries or other finches;
european goldfinches need more mix seeds,more greens,more live foods(during breeding)
they love saffflower,thistle,sunflower,niger,hempseed,teasel ,dandelion,d-a-n-d-e-l-i-o-n verymuch….:during moulting:give them:dandelion(always they like very much),
millet,cereal seeds,canary mix seeds,wild bird mix seeds,lettuce seeds,strawberry,asparagus,lima,kale,romaine lettuce,zucchini,endive,peppers,pumpkin,spinach(gi ve little),flax,fig,soaked and sprouted seeds,maw,shepherds purse,teasle,red canola rape…
they love greensfoods :
broccoli,lettuce,spanich,dandelion,dandelion,dande lion,carrot,
kale….
everyday greens …yes please everyday..
thistle,groundsel,agrimony,plantain,ragwort,hawthorn,clematis,cardoon,knapweed……. .
elm tree,birch,plane-tree,cedar,pine,alder,mountain-ash :they love their buds,seeds,fruits….
they need and enjoy during breding live foods :
mealworms,fruit fly larvaes,bugs,fly,sawfly,moths,spider,aphids,
beetles for example :sunflower headclipping weevil,sunflower beetle,sunflower maggots,sunflower seed flower,sunflower stem weevil………
ants,ant eggs and larvaes……..
egg food very important
soft food
sprouted,germinated,soaked seeds
and : spirulina…..
fresh water..
fresh air..
big cage or aviary >>
ΛΟΥΒΟΥΔΙΑ (CHENOPODIUM ALBUM - FAT HEN -LAMBSQUARTER -GOOSFOOT -PIGWEED )
Ένα φυτό γνωστό στους λάτρεις της χορτόπιτας !
Είναι συγγενικό είδος στην Κινοα (chenopodium quinoa ) με επίσης σημαντική θρεπτική αξία :
http://www.kingdomplantae.net/lambsQuarters.php<< Lamb’s-quarters is very high in vitamin A, calcium, potassium, and phosphorus and is also a good source of protein, trace minerals, B-complex vitamins, vitamin C, iron, and fiber. >>
Αναφορές στο διαδίκτυο για την προτίμηση που του δίνουν τα πουλιά αλλά και ειδικότερα η καρδερίνα ,έχουμε είτε στον πιο πάνω σύνδεσμο
<< Many wild birds eat the seeds, as do chipmunks and squirrels, and the plants provide food for butterflies, as well as for other mammals (aside from human ones). Be sure to leave some for everybody. >>είτε και εδώ
http://www.birdforum.net/opus/Venus_Poolόπου
υπάρχει και η μαρτυρία πως σε ένα μέρος με εκτάσεις γεμάτες με αυτό το φυτό (αναφερόμενο σαν << fat hen >>
<< This field is planted with a wild bird seed mixture including Quinoa, Chicory, Fat Hen and a strip of cereals. Hundreds of European Goldfinch can be seen along with Eurasian Tree Sparrow. Common Redstart, Whinchat and Spotted Flycatcher can sometimes be seen in late summer. >>αλλα και εδω
http://books.google.gr/books?id=sMMHM2boer8C&pg=PA102&lpg=PA102&dq=Fat+Hen+goldfinches&source=bl&ots=G1f88V9pBr&sig=04w8AX_XajJRmHnuecNirw8SvGQ&hl=el&ei=BFXJTobvI4Pd4QTQ7eBn&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CCMQ6AEwAQ#v=onepage&q=Fat%20Hen%20goldfinches&f=falseόπου αναφέρεται σαν τροφή για sparrows (σπουργίτες ) , finches και doves (περιστέρια )
ΑΧΙΛΛΕΑ ( ACHILLEA MILLEFONIUM )http://en.wikipedia.org/wiki/Achillea_millefolium
http://xoomer.virgilio.it/aop/index.php/_/Alimentazione/erbe_prative/achillea.html
http://ciappycardellino.weebly.com/achil…
αναφερεται
- USO ORNITOLOGICO -
SOMMINISTRAZIONI : Quando la pianta inizia a seccarsi, somministrare la parte con fiore.
SEME PREFERITO DA : Cardellini, ciuffolotti.Ορνιθολογική χρήση -
ΔΙΟΙΚΗΣΗ: Όταν το φυτό αρχίζει να στεγνώσει, να δώσει το κόμμα με ένα λουλούδι.
ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ SEED: καρδερίνες, bullfinches.
ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ SEED: καρδερίνες, bullfinches.
ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ ( ARTEMISIA VULGARIS - αψιθιά )
http://en.wikipedia.org/wiki/Artemisia_vulgarishttp://xoomer.virgilio.it/aop/index.php/…
http://ciappycardellino.weebly.com/artem…
αναφερεται :
USO ORNITOLOGICO -
SOMMINISTRAZIONI : Quando i semi della pianta, sono ad inizio maturazione.
RITO DA : Apprezzato da tutti i fringillidi indigeni ed esoticiSEME PREFE Ορνιθολογική χρήση -
ΔΙΟΙΚΗΣΗ: Όταν οι σπόροι του φυτού, έχουν αρχίσει να ωριμάζει.
ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ SEED: Εκτιμήθηκε από όλους τους ιθαγενείς και εξωτικά σπίνοι.
ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ SEED: Εκτιμήθηκε από όλους τους ιθαγενείς και εξωτικά σπίνοι.
ΣΚΛΗΘΡΑ ( ALNUS GLUTINOSA - ALDER )
Οι καρδερίνες λατρεύουν τον σπόρο του δέντρου αυτού ,ενώ αποτελεί και τόπο διανυκτέρευσης τις κρύες μέρες του χειμώνα .
Βρίσκεται κυρίως σε ορεινές περιοχές στη χώρα μας ,όχι τόσο διαδεδομένο ,όσο σε βορειότερες χώρες όπου μαζί με τον δίπσακο αποτελούν την κύριες πηγές τροφής το χειμώνα ,συμπληρωμένες από τους σπόρους κάποιων άλλων δέντρων αλλά και μικρού μεγέθους καρπούς .
ΠΕΥΚΟ ( PINE )
Ο σπόρος του πεύκου τρώγεται από αρκετά είδη πουλιών και μέσα σε αυτά είναι και οι καρδερίνες .
Το ίδιο το πεύκο αλλά και άλλα κωνοφόρα αποτελεί και ένα από τα αγαπημένα μέρη του για την κατασκευή της φωλιάς τους .
Περισσότερα για τον σπόρο του πεύκου από πλευράς διατροφικής μπορούμε να δούμε και εδώ
http://www.landofvos.com/articles/NutNutrition.htmlΦΤΕΛΙΑ ( ULMUS MINOR - ΚΑΡΑΓΑΤΣΙ )
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%AC
<< … Οι σπόροι είναι πιο θρεπτικοί, με 45% πρωτείνη >>
ΠΛΑΤΑΝΟΣ ( PLATANUS ORIENTALIS - PLANE TREE )
http://farm6.static.flickr.com/5204/5305674041_5d39c5bc44_o.jpg
http://www.libver.gr:4564/ecportal.asp?id=188&nt=18
<< ….Ο καρπός του πλάτανου είναι σφαιρικός με πολλούς σπόρους που είναι τροφή για τις καρδερίνες τους φλώρους και τα σκαθάρι. >>
http://www.finchforum.com/viewtopic.php?f=5&t=6960<< elm tree,birch,plane-tree,cedar,pine,alder,mountain-ash :they love their buds,seeds,fruits…>>
ΜΥΡΤΙΑ ( MYRTUS COMMUNIS )
http://www.libver.gr:4564/ecportal.asp?id=188&nt=18
<< … είναι αρωματικός θάμνος αειθαλής όπως η ελιά και η δάφνη, χλωροπράσινος χειμώνα-καλοκαίρι. Φυτρώνει σε υγρά κυρίως εδάφη ανάμεσα σε άλλους θάμνους. Ο καρπός της είναι μικρή δρύπη και τρώγεται από τα κοτσύφια και τις καρδερίνες. >>
ΠΥΡΑΚΑΝΘΟΣ ( PYRACANTHA ,FIRETHORN )
Tον πυράκαθο τον επισκέπτονται αρκετά είδη πτηνών ,ακόμα και καρδερίνες σε περιόδους που η τροφή στη φύση φθίνει.H συλλογή καρπών για τα οικόσιτα πτηνά καλά είναι να αποφεύγεται δίπλα στις εθνικές οδούς γιατί λόγω κατακάθισης ρύπων πάνω τους , απο τα αυτοκίνητα δεν είναι ότι καλύτερο
ΚΡΑΤΑΙΓΟΣ ( CRATAEGUS - HAWTHORN )
Ο κράιταιγος είναι ένα φυτό με αποδεδειγμένες επιστημονικά θετικότατες θετικές επιπτώσεις στη υγεία των ανθρώπων και της καρδιάς του , λόγω οτι αποτελεί τεράστια πηγη φλαβονοειδών
http://www.realfoodnutrients.com/bp/Studies/CrataegusOxyacanthaCardioProtectiveHerb.pdfwww.astrolife.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B1/%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC/%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%B3%CE%BF%CF%82.html
ΣΟΒΡΙΑ ( SORBUS AUCUPARIA )
http://www.dwdekamhnes.gr/fita/files/sorbus.htm
http://agiosgeorgios.webnode.com/products/%CF%83%CE%BF%CF%81%CE%B2%CE%B9%CE%AC%20%28sorbus%20aucuparia%29/
ROSA CANINA (Ροδή η κυνοροδή)
http://www.flickr.com/photos/paulrob86/5836952694/
http://www.panoramio.com/photo/41225766
Ένα φυτό με φαρμακευτική χρήση πολύ γνωστή (υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν εκχύλισμα του σπόρου νομίζω ) αλλά δεν ήξερα ότι το τρώνε και τα πουλιά και ειδικά η καρδερίνα .
Για πρώτη φορά το έψαξα όταν πληροφορήθηκα ότι υπήρχε σαν σπόρος σε εμπορικό σκεύασμα μίγματος για καρδερίνες ( greg carduellini ) .
Στο λινκ με τη Φώτο που ίσως ανοίξατε πιο πάνω ,βλέπετε την καρδερίνα να τρώει ακόμα και τους στήμονες του άνθους πέραν του καρπού.
Mερικα αναλυτικά στοιχεία ακόμη για την αξία του
http://www.globalherbalsupplies.com/herb_information/rosehips.htmhttp://www.dolo.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=94&Itemid=51
Οι σπόροι της αγριοτριανταφυλλιάς είναι γνωστοί για την φαρμακευτική τους αξία και υπάρχουν σκευάσματα στα φαρμακεία που τους ενπεριέχουν σαν εκχύλισμα
ΑΚΟΝΙΖΙΑ ( INULA VISCOSA )
Την ΑΚΟΝΙΖΙΑ (INULA VISCOSA ) την ήξερα σαν φαρμακευτικό φυτό γνωστό στους μελισσοκόμους (μου αρέσει γενικά η μελισσοτροφία σαν ιδέα …εξου και κάποιο αρθρακι μου περί πρόπολης ) με την γνωστή εφαρμογή επίσης στα κοτέτσια (και μπορεί να έχει για όσους θέλουν εφαρμογή και στα πουλιά μας στις φωλιές κοντά σαν προστασία από την κόκκινη ψείρα ) αλλά και άλλες φαρμακευτικές χρήσεις όπως μπορούμε να δούμε και στα πιο κάτω λινκ
http://www.inulav.com/Inula_viscosa_Traditional_Medicine.html
http://www.inulav.com/Inula_Viscosa.html
http://www.maltawildplants.com/ASTR/Docs/DTRVS/Inula%20viscosa%20extract%20makes%20Athlete%20Foot%20disappear%20%20ArriveNet%20Press%20Releases%20%20Health.htm
… και εδω μια φωτο του φυτου με μια καρδερινα να το εχει επισκεφτει
http://www.ppetrou.gr/gallery/plog-content/images/birds/32.-finches-____________/petrou_europeangoldfinch_2008-11.jpg
ΑΣΤΙΒΙΔΑ ( ΑΣΤΙΒΗ - SARCOPOTERIUM SPINOSUM - THORNY BURNET )
Δυο φωτο με καρδερινες πανω στην ΑΣΤΙΒΙΔΑ
http://www.flickr.com/photos/46344183@N06/4266776797/
http://www.flickr.com/photos/46344183@N06/4253925165/in/photostream
και ενα βιντεακι
http://www.youtube.com/watch?v=yy9PAxqH340
Φυτο με αντιδιαβητικες ιδιοτητες στην παραδοσιακη ιατρικη των λαων της μεσογειου :
http://www.herbarium.rdg.ac.uk/mediplants/resultd.asp?SP=Sarcopoterium%20spinosum
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20219662
http://www.votanokipos.com/index.php?option=com_content&view=article&id=119:sarcopoterium-spinosum&catid=39:2008-11-13-20-26-41&Itemid=79
ΚΑΤΗΦΕΣ ( TAGETES ERECTA -TAGETES PATULA )
ο κατηφες δεν θα μπορουσε να λειπει απο το διαιτολογιο των πουλιων ,οπου τον βρισκουν στη φυση ,ειναι ισως η ιδανικοτερη φυσικη πηγη λουτεινης
και σχετικη συζητηση σε γαλλικη ιστοσελιδα για καρδερινες για το συγκεκριμενο φυτο
http://chant-chardonneret.activebb.net/t4123-la-rose-d-indeΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ( Ocimum basilicum -basil )
http://aromaticplantkilkis.blogspot.com/…
Τα αιθέρια έλαια περιέχουν μηκυτοστατικές και αντιμικιτιακές ουσίες (ενάντια στα Candida albicans, Penicillium notatum, και Microsporeum gyseum) ή αντιμικροβιακή (ενάντια στο Staphylococcus aureus, Salmonellaenteritidis and Escherichia coli).
http://en.wikipedia.org/wiki/Basil
ΛΕΥΚΑ ( ειδος POPULUS ALBA )
Εδω http://www.flickr.com/photos/s_xaris/5751740966/in/photostream βλεπουμε τα πουλια πανω της και ενα βιντεακι επισης που βοσκουν σε αυτην
http://www.flickr.com/photos/s_xaris/5752119346/ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ (URTICA DIOICA )
Φυτο με πολλες φαρμακευτικες και θρεπτικες ιδιοτητες .οι αιμοστατικες ιδιοτητες της ,την κανουν ομως ενα και ενα για τις πληγες στον οργανισμο των πουλιων απο τα κοκκιδια .επισης εχει τονωτικες ιδιοτητες ως προς τα ορμονικα κατι που την κανει ενα και ενα για την αναπαραγωγη .στον ιδιο σκοπο βοηθα και η επιδραση της στην καλη κυκλοφορια του αιματος και η αυξηση του αιματοκριτη που προκαλει
http://www.ftiaxno.gr/2008/02/blog-post_29.html
<< Η τσουκνίδα είναι στυπτική, αιμοστατική γι’ αυτό συστήνεται στις εσωτερικές αιμορραγίες κατά της αιματουρίας, των αιμοπτύσεων, αιματεμέσεων και των μητρορραγιών. >>
http://www.thorne.com/altmedrev/.fulltext/12/3/280.pdf
(διαβαστε το να δειτε οτι ειναι με επιστημομικη επιβεβαιωση φαρμακο για τα ορμονικα ειδικα του ανδρα ! )
http://fysei.blogspot.com/2007/02/urtica-pilulifera-urtica-urens.htmlhttp://abchomeopathy.com/r.php/Urt-u
http://www.ageless.co.za/stinging_nettle.htm
ΣΙΝΑΠΙ ( MOUSTARD SEED - > ΕΙΔΗ : sinapis alba - Λευκος μουσταρδοσπορος / sinapis nigra - σκουρος μουσταρδοσπορος / sinapis arvensis - βρουβα )
ΛΕΒΑΝΤΑ (LAVENDER )
οπως και εδω
http://www.flickr.com/photos/chris-s-photos/5421063897/αλλα και στη φωτο 298 στο
960 φωτογραφίες καρδερίνας … σε μια ιστοσελιδα !!!!Αναφορες με μαρτυριες παρατηρησης οτι τα πουλια την επιλεγουν στη φυση
http://www.btinternet.com/~bury_rd/wildherbs.htm
<< Yes, I know planting lavender is supposed to attract the white butterflies away from your brassicas. However, my garden is always full of white butterflies in summer and they don’t just visit the lavender I can assure you! Birds such as chaffinch, goldfinch and tits will eat lavender’s seeds >>
http://www.uk.gardenweb.com/forums/load/ukgard/msg1208545224835.html
<< Recently I noticed a pair of Goldfinches feeding on some lavender plants and ignoring any of the food supplied >>
τωρα τι θα μπορουσε να παρει η καρδερινα απο αυτο το φυτο;
http://botanical.com/botanical/mgmh/l/lavend13.html
This is usually put among other hot herbs, either into bathes, ointment or other things that are used for cold causes. The seed also is much used for worms.’
(worms ειναι τα σκουληκια …)
http://www.naturalremedies.org/lavender/
European folk tradition regarded lavender for use on wounds and as a remedy for worms
http://beeclubpellas.blogspot.gr/2013/10/blog-post_6647.html
ΑΡΧΙΚΗ ΠΗΓΗ
http://www.greekbirdclub.com
&
https://jk21birds.wordpress.com
θα παρακαλεσω να μπει με εμφανεις συνδεσμους ως πηγη ,η πραγματικη πηγη του αρθρου η οποια ειναι η http://www.greekbirdclub.com/showthread.php?28936-%CE%97-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%86%CF%8D%CF%83%CE%B7-goldfinch-diet-in-nature
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι η https://jk21birds.wordpress.com/2011/10/09/%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%86%CF%8D%CF%83%CE%B7/
η τριτη πηγη το jk21.yooblog.gr δυστυχως εχει κλεισει και η ιστοσελιδα η μελισσοκομικη απλα εχει αναδημοσιευσει το αρθρο .Η απλη αντιγραφη ενεργων συνδεσμων πηγη ,πηγη ,πηγη συχνα δεν γινεται παρατηρισιμη
εννοειται οτι με την τοποθετηση των σωστων πηγων ,στη συνεχεια ας διαγραφουν τα σχολια μου να μην χαλανε το θεμα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, ευχαριστούμε τον αρχικό δημιουργό του θέματος. Δυστυχώς το savoir vivre δεν είναι από τα ατού των ελλήνων χρηστών του διαδικτύου, οπότε χάνεται η μπάλα με την αρχική πηγή και τα credits ίσως δίνονται λάθος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για την υπόδειξη, καλή συνέχεια :)
*Δεν χρειάζεται να σβήσετε τα σχόλιά σας, δεν ενοχλούν κανέναν.