Το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων «όλα τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού - φυσικού πλούτου της χώρας - υδρογονάνθρακες κ.λπ.» άφησε ανοιχτό για πρώτη φορά χθες η κυβέρνηση μέσω διαρροών, σημειώνοντας παράλληλα ότι στον νέο φορέα θα περιέλθουν και περιουσιακά στοιχεία που δεν είναι αναγκαστικά προς πώληση, αλλά προς αξιοποίηση για άλλους αναπτυξιακούς ή δημοσιονομικούς σκοπούς σε βάθος τριακονταετίας.
Η ελληνική πλευρά θέλει το σχήμα που θα διαδεχθεί το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) να ακολουθεί το μοντέλο του κρατικού επενδυτικού ταμείου (sovereign fund), στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Νορβηγία.
Τα ασημικά
Στο Ταμείο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, μετοχές των κρατικών επιχειρήσεων, υποδομές, καθώς και ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου. Επιπλέον, πιθανόν να ενταχθούν και όλα τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού - φυσικού πλούτου της χώρας.
Οι χθεσινές διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο συνδέονται με τις διαφωνίες που έχουν ανακύψει με τους δανειστές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων συζητήθηκε και στην προχθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι «η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός Ταμείου στο οποίο, με ορίζοντα τριακονταετίας, θα δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ, ως αξία των περιουσιακών στοιχείων του (ακίνητα, μετοχές, κ.λπ.). Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο, με τελείως διαφορετική λειτουργία και λογική από το ΤΑΙΠΕΔ, παρόμοιο με αυτά που έχουν δημιουργήσει αρκετά κράτη» (π.χ. Νορβηγία, Αυστραλία κ.λπ.).
Επισημαίνεται ακόμα ότι τα 50 δισ. ευρώ του νέου Ταμείου προβλέπονται σε βάθος τριακονταετίας, γεγονός που δίνει μεγάλη ανάσα στο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Η επίτευξη, δηλαδή, των εσόδων δεν θα γίνει άμεσα, σε περιορισμένο χρονικό περιθώριο με δυσμενείς για τη χώρα συνθήκες όπως οι σημερινές, αλλά όταν οι συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές.
Χαρακτηριστικό είναι ότι λόγω των συνθηκών και οι θεσμοί έχουν χαλαρώσει τους στόχους ως προς τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Το ΔΝΤ, για παράδειγμα, έως το 2018 προβλέπει έσοδα μόλις 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η Κομισιόν έχει ανεβάσει πιο ψηλά τον πήχη, εκτιμώντας τα έσοδα σε 2,5 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι για το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπονταν έσοδα 6 δισ. ευρώ έως το 2018!
«Τι φοβάται πλέον ο Αλέξης Τσίπρας»
Η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» διαπιστώνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, με την κυβέρνηση να έχει «πνεύμα συνεργασίας», αλλά ερμηνεύει την προσπάθεια συμφωνίας από ελληνικής πλευράς ως «φόβο του Αλέξη Τσίπρα μην πέσει η κυβέρνησή του» λόγω διαφωνιών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρει, επίσης, πως και οι θερινές διακοπές του Αλέξη Τσίπρα ήταν ελάχιστες και περιορίστηκαν σε μια σύντομη απόδραση και ότι η τακτική που ακολουθεί τώρα έρχεται σε αντίθεση με αυτή των προηγούμενων έξι μηνών. «Αυτή τη φορά θέλει να καταλήξει γρήγορα. Μόνο που αυτή η βιασύνη του δεν προκύπτει από το ότι θέλει να υπάρξει συμφωνία που θα του δώσει νέα δάνεια, αλλά πως επιθυμεί να ξεκαθαρίσει τα πράγματα μέσα στο κόμμα του» σημειώνει η «Handelsblatt», τονίζοντας ταυτόχρονα και τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες, με τον Σόιμπλε να θέλει πρόγραμμα-γέφυρα και τον Γιούνκερ να επιθυμεί τελική συμφωνία.
Σόιμπλε: Επιμένει για δάνειo γέφυρα
Να τορπιλίσει τη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών επιχειρεί και πάλι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένοντας στο πρόγραμμα «γέφυρα» και προφανώς στο σχέδιό του για προσωρινό Grexit. Επιτίθεται μάλιστα αυτή τη φορά και στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung», το οποίο αναδεικνύει τη διάσταση απόψεων μεταξύ του κ. Σόιμπλε και του κ. Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά ότι είναι εφικτή μια συμφωνία για το νέο ελληνικό πρόγραμμα ως τις 20 Αυγούστου. Αντιθέτως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα δεν θα ολοκληρωθούν εγκαίρως και, ως εκ τούτου, θα απαιτηθεί νέο δάνειο-γέφυρα 5 δισ. ευρώ.
«Ενα πρόγραμμα που θα πρέπει να κρατήσει για τρία χρόνια και να προσφέρει περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια ευρώ πρέπει να έχει στέρεα βάση. Ενα νέο δάνειο-γέφυρα είναι καλύτερη λύση από μια μισοτελειωμένη συμφωνία» φέρεται ότι υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με την «Suddeutsche Zeitung».
Για χιτλερικά σχέδια μιλά το Newsweek
«Η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε οργανισμό χωρίς... αίμα. Εχει γίνει ένας μηχανισμός επιβολής κι όχι μια ένωση με κοινή φιλοδοξία» δήλωνε στο Newsweek ο Ιαν Μπρέμερ, αναλυτής του Eurasia Group, αναφερόμενος βέβαια στις τελευταίες εξελίξεις στην ευρωζώνη και στην κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία, με αφορμή τα ολοένα και πιο σκληρά μέτρα που απαιτεί το Βερολίνο από την Αθήνα.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, η ευρωζώνη έχει ανακαλύψει έναν τρόπο για να αναβιώσει την τοξική πολεμική κληρονομιά: επιτρέπει δηλαδή στη Γερμανία να ηγείται, δίχως να χρειάζεται να επικυριαρχήσει με άλλα μέσα. Ωστόσο, το νέο Μνημόνιο προς την Ελλάδα και η λιτότητα που το ακολουθεί έχουν συντελέσει στην περαιτέρω φόρτιση του κλίματος, που είναι ήδη εχθρικό ανάμεσα στις δύο χώρες.
Το «Newsweek» επισήμαινε πάντως ότι «η νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας θα οδηγήσει σε νέα σκληρά μέτρα λιτότητας και ήδη οι αντιδράσεις στη χώρα είναι σφοδρές», θυμίζοντας όμως ότι δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθεί το Βερολίνο να επικυριαρχήσει οικονομικά εις βάρος των πιο αδυνάμων. Κατά το περιοδικό, ο πρώτος που συνέλαβε αυτήν την ιδέα ήταν ο Βάλτερ Φουνκ, ο υπουργός Οικονομικών του Χίτλερ, ο οποίος μιλούσε συχνά για τη διά της οικονομίας γερμανική επιβολή και μέσω της δημιουργίας μιας νομισματικής ένωσης.
http://www.dimokratianews.gr/content/51328/sto-taiped-kai-ta-koitasmata-petrelaioy-fysikoy-aerioy
Με απλα λογια το αγγουρι που πρεπει να μας μπει ειναι 2,5 μετρα,αυτη την στιγμη βρισκομαστε στους 30 ποντους,το μυστικο για να μπει ολο ειναι να μπαινει ποντο-ποντο,τι δεν καταλαβαινεις.....
ΑπάντησηΔιαγραφήκιοχι μονον!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://dimitriskazakis.blogspot.gr/2015/08/blog-post_11.html#more
Διαλύουν και ξεπουλάνε κομμάτι-κομμάτι την άμυνα της χώρας
Από τις 31/7 ανεστάλη επ' αόριστο η λειτουργία της 126 Σμηναρχίας Μάχης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία έδρευε στο Ηράκλειο Κρήτης. Η συγκεκριμένη Σμηναρχία, με ζωή 64 χρόνων, είχε υπό τον επιχειρησιακό της έλεγχο το ΝΑ Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα....