*Νταξ, μπορεί να φταίει και το γονίδιο ILV€
Τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά μας, όπως το χρώμα του δέρματος, το ύψος, εξαρτώνται από τα γονίδια. Και αν υπήρχε γονίδιο που καθορίζει αν ψηφίζουμε αριστερά ή δεξιά;
Αριστερός, δεξιός, συντηρητικός, φιλελεύθερος: και αν όλα αυτά εξαρτώνται από την κληρονομικότητα; Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες από την βρετανική Royal Society φέρνει στο φως μία σχέση ανάμεσα στη γενετική προδιάθεση και τις πολιτικές πεποιθήσεις.
Η ιδέα ότι βιολογικοί παράγοντες, όπως τα γονίδια, είναι σε θέση να επηρεάσουν εν μέρει τις πολιτικές ιδέες κυκλοφορεί εδώ και χρόνια και παθιάζει πολιτικούς επιστήμονες, ψυχολόγους και το κοινό.
Σύμφωνα με την νέα έρευνα, ο Ρίτσαρντ Εμπστάιν, του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης και οι συνάδελφοί του, μελέτησαν το γονιδίωμα 1771 φοιτητριών του πανεπιστημίου που ανήκουν στην μεγάλη κινεζική εθνότητα Χαν ( ώστε να υπάρχει μία σχετικά ομοιογενής ομάδα). Και ανακοίνωσαν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα γονίδια και τις πολιτικές πεποιθήσεις.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γονίδιο DRD4, που είναι υπεύθυνο για τη μετάδοση της ντοπαμίνης, μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές μας επιλογές και αυτό, κυρίως στις γυναίκες.
Η ντοπαμίνη επηρεάζει τις νευρολογικές λειτουργίες, όπως η μνήμη, η μάθηση, η δημιουργικότητα.
Οι πολιτικές μας πεποιθήσεις, λοιπόν, μπορεί να συνδέονται με τις παραλλαγές αυτού του γονιδίου.
Δεκάδες προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη δείξει στενή σχέση ανάμεσα στις πολιτικές μας απόψεις και ορισμένα στοιχεία της προσωπικότητάς μας. Ετσι, οι συντηρητικοί, που έχουν την τάση να αγαπούν την τάξη και την οργανωμένη ζωή, διακρίνονται από μεγαλύτερη συνεκτικότητα στη λήψη αποφάσεων.
Οι φιλελεύθεροι, αντίθετα, δείχνουν μεγαλύτερη ανοχή στην αμφιρρέπεια και την πολυπλοκότητα και προσαρμόζονται πιο εύκολα σε απροσδόκητες καταστάσεις.
Η έρευνα ωστόσο επισημαίνει ότι οι πολιτικές τάσεις καθενός εξαρτώνται επίσης από συγκυριακούς και μορφωτικούς παράγοντες. "Ολοι αυτοί οι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπ΄όψιν για να κατανοηθούν οι διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις", τονίζουν οι ερευνητές, σημειώνοντας πάντως ότι "η βιολογία δεν μπορεί να αγνοηθεί".
makthes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου