Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τα σταφύλια...αυτά τα μικρά αρωματικά φρούτα, που μας δίνουν το κρασί και είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά φρούτα στον ανθρώπινο πολιτισμό.
Πόσα πράγματα όμως ξέρουμε για αυτά;
Η ομάδα του krasiagr.com συγκέντρωσε τα πιο άγνωστα στοιχεία για το σταφύλι και σας τα παρουσιάζει!
1. Οι άνθρωποι καλλιεργούν σταφύλια εδώ και...8.000 χρόνια
Τα πρώτα στοιχεία για την καλλιέργεια σταφυλιών από τον άνθρωπο μας έρχονται από την Γεωργία, εκεί δηλαδή όπου το φυτό εξημερώθηκε. Βρέθηξαν κουκούτσια σταφυλιού που χρονολογούνται από τις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. στον ποταμό Kura. Αφού εξημέρωσαν το φυτό, οι Γεωργιανοί δεν χρειάστηκαν πολύ καιρό μέχρι να αρχίζουν να το ζυμώνουν στα παραδοσιακά πλέον κεραμικά τους. Σε ορισμένα σημεία, οι Γεωργιανοί εξακολουθούν να κάνουν το κρασί με τον παραδοσιακό τρόπο, με τη ζύμωση των σταφυλιών σε τεράστια πιθάρια που θάβονται στο έδαφος.
2. Μέχρι και ο Νώε κατάλαβε από νωρίς την αξία του σταφυλιού...
Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι υπάρχει βιβλικό προηγούμενο για αυτούς που μεθάνε με κρασί και γίνονται ρεζίλι. Ο Νώε, ναι ο γνωστός με την Κιβωτό (!) αναφέρεται στην Αγία Γραφή ότι καλλιέργησε σταφύλια, τα ζύμωσε σε δεξαμενή και μετά μέθυσε και έμεινε γυμνός μπροστά σε όλους!
Γένεσις 9: 20-23: "Και ο Νώε άρχισε να είναι γεωργός, και φύτεψε έναν αμπελώνα: Και ήπιε από το κρασί, μέθυσε και έμεινε γυμνός μέσα στη σκηνή του. Ο Χαμ, ο πατέρας του Καναάν, είδε τη γύμνια του πατέρα του, και το είπε στους δύο αδελφούς του. Ο Σημ και ο Ιάφεθ πήραν ένα ένδυμα, το τέντωσαν ο ένας από δω και ο άλλος από κει και πήγαν πίσω στη σκηνή και κάλυψαν τον πατέρα τους, έχοντας στραμμένα τα πρόσωπα τους για να μην δουν την γυμνία του»
3. Το παλαιότερο αμπελόκλημα παραγωγής κρασιού στο κόσμο βρίσκεται στη Σλοβενία
Με ηλικία που ξεπερνάει τα 400 χρόνια, είναι γνωστό ως "Παλιά Άμπελος και έχει γίνει κάτι σαν εθνικό σύμβολο. Πολλοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης δίνουν μοσχεύματα από την Παλιά 'Αμπελο ως επίσημα δώρα. Κάθε χρόνο, παράγει αρκετό κρασί για να γεμίσει 100 φιάλες των 250ml.
4. Το αρχαιότερο γνωστό οινοποιείο υπάρχει ακόμα από το 4000 π.Χ.
Το 2007, μια ομάδα Αρμενίων και ιρλανδών αρχαιολόγων ανακάλυψαν ένα οινοποιείο 6.100 ετών στο σύμπλεγμα σπυλαίων Areni-1 στην Αρμενία. Το οινοποιείο είναι τόσο μεγάλο, που περιέχει δεξαμενές ζύμωσης, ένα πατητήρι, πιθάρια και όστρακα αγγείων. Συνεχίζοντας την παράδοση της μέθης και γδύσιμο, πρέπει να αναφέρουμε ότι βρέθηκε επίσης στο σπήλαιο «Areni-1 », ένα δερμάτινο ένδυμα με κορδόνια εκ θαύματος ανέπαφο.
5. To 1800 τα αμπέλια της Ευρώπης καταστράφηκαν
Μια ασθένεια που ήρθε από την Αμερική, βακτήρια αφίδες που μάλλον μεταφέρθηκαν με πλοίο προκάλεσαν αυτό που έμεινε στην ιστορία ως η "Μεγάλη Κατάρα του γαλλικού Κρασιού" Οι περισσότεροι από τους αμπελώνες στη Γαλλία (και την υπόλοιπη Ευρώπη, παρόλο που η Γαλλία επηρεάστηκε περισσότερο) καταστράφηκαν. Τελικά, οι οινοποιοί αναγκάστηκαν να μπολιάσουν τα αμπέλια τους με αμερικανικές ποικιλίες που ήταν ανθεκτικές στις αφίδες ή να ψεκάσουν με δυνατά φυτοφάρμακα για να σκοτωθούν τα παράσιτα. Γενικά, η βιομηχανία οίνου (και η οικονομία της Γαλλίας κυρίως) ερημώθηκε για πολλά χρόνια.
6. Το κόκκινο κρασί μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων
Αυτό έχει σχέση, όπως πολλά πράγματα που αφορούν το κρασί, με την Γαλλία! Σε μια κατάσταση γνωστή ως το γαλλικό παράδοξο, οι Γάλλοι καταναλώνουν πολλά τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη, αλλά έχουν πολύ χαμηλή συχνότητα καρδιακών παθήσεων. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι Γάλλοι πίνουν πολύ κόκκινο κρασί, που έχει υποστεί ζύμωση με τη φλούδα, η οποία εμποτίζει το κρασί το με πολλά οφέλη για την υγεία.
7. Στην Αρχαία Ελλάδα το κρασί ήταν μεγάλο χιτ!
Αν υπήρχε ένας αρχαίος λαός που αγαπούσε το κρασί όσο οι Γάλλοι σήμερα, αυτοί ήταν σίγουρα οι αρχαίοι Έλληνες. Είχαν το κρασί σε περίοπτη θέση, στις περισσότερες πτυχές της ζωής τους. Το χρησιμοποιούσαν στις γιορτές, στις θρησκευτικές τελετές ή το έπιναν καθημερινά μετά το δείπνο. Η κατανάλωση κρασιού ήταν ολόκληρη ιεροτελεστία. Για παράδειγμα, πριν το πιουν το αναμείγνυαν με νερό, βάζοντας ίσα μέρη κρασί και νερό. Το κρασί ήταν επίσης το αγαπημένο των Κενταύρων, οι οποίοι, σύμφωνα ένα μύθο, μύρισαν το κρασί που άνοιξε ο Ηρακλής μια φορά που έκατσε να δειπνήσει και έτρεξαν προς το μέρος του. Αυτό ανάγκασε τον ήρωα να σκοτώσει πολλούς από αυτούς (προφανώς, δεν 'ηθελε να το μοιραστεί...).
http://www.krasiagr.com/?p=61636
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου