Η νομισματική κρίση και η «μαύρη» αγορά έχουν μεταμορφώσει ολικά τη Βενεζουέλα, κάτι που δεν κατάφερε να αποτρέψει το γεγονός ότι είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο. Η Βενεζουέλα πλέον είναι μια χώρα του παραλόγου.
Για τον απλό άνθρωπο, σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση, 1 ευρώ κοστίζει 8,3 bolivares (BsF). Αυτήν τη στιγμή, όμως, η Βενεζουέλα ζει υπό την πίεση ενός νομισματικού ελέγχου, οπότε σύμφωνα με τη «μαύρη» αγορά, αυτό το ποσό σκαρφαλώνει στα 812 BsF. Αφήστε που μέχρι να διαβάσετε αυτές τις λέξεις, αυτή η ισοτιμία μπορεί να έχει ανέβει κι άλλο.
Εκπλήσσεστε; Εγώ όμως δεν ήρθα εδώ για να σας κάνω μαθήματα οικονομικών. Άλλωστε, δεν έχω ιδέα από οικονομικά, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Αν ήμουν καλός οικονομολόγος θα είχα αλλάξει όλες μου τις οικονομίες σε δολάρια ή ευρώ πριν δύο χρόνια, ώστε να προστατευτώ από την κρίση και δεν θα ζούσα σε μια υπέροχη χώρα όπου πρέπει να καθίσεις σε μια ουρά επί 4 ώρες, μόνο και μόνο για να πάρεις χαρτί υγείας.
Θέλω απλά να δείξω στον κόσμο όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι στην χώρα μου με μόνο ένα χαρτονόμισμα. Ναι, μόνο ένα. Αποφάσισα λοιπόν να ξοδέψω έναν μήνα στη Βενεζουέλα, ζώντας σαν βασιλιάς με ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ.
Για να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά, θα σας πω πρώτα όλα τα πράγματα που σκέφτηκα να κάνω.
- Να νοικιάσω ένα δωμάτιο σε καλή περιοχή για έναν μήνα.
- Να νοικιάσω ένα δωμάτιο σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο.
- Να αγοράσω ένα αεροπορικό εισιτήριο και να πάω στην πρωτεύουσα (ζω στο Maracaibo, στη Zulia).
- Να νοικιάσω ένα καμπριολέ για μια ημέρα και να κάνω βόλτες.
- Να αγοράσω 238 μπύρες χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.
- Να περάσω καλά με 21 γραμμάρια κόκας και μαριχουάνας.
- Να αγοράσω σε όλους τους ανθρώπους του κτιρίου μου από ένα γεμάτο ντεπόζιτο βενζίνης, έτσι, γιατί είμαι γαμάτος.
- Να φάω σε πέντε από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης.
- Για να βρω το αντίδοτο του άγχους που σε πλακώνει όταν ζεις στην Βενεζουέλα, σκέφτηκα να κάνω εξωτικά μασάζ και βελονισμό στο πιο εξωτικό ασιατικό μασαζάδικο της πόλης. Τονίζω το ασιατικό, επειδή έχω ένα φετίχ με την Ασία.
Αφού έγραψα όλους μου τους στόχους, πήγα και πούλησα το 100ευρό μου στη «μαύρη» αγορά. Ξέρω τι σκέφτεστε: ένας τύπος που κάθεται σε μια γωνία, με ένα δερμάτινο τζάκετ, σκούρα γυαλιά και ένα καπέλο νταλικιέρη. Ε λοιπόν, αγαπητοί μου φίλοι, μάλλον έχετε δει πολλές ταινίες του Ταραντίνο. Στη Βενεζουέλα, το να πουλάς συνάλλαγμα έξω από το κρατικό πλαίσιο, είναι τόσο εύκολο που γίνεται μέσω Facebook. Ποστάρεις μια πρόταση που λέει απλά, «πουλάω 100 ευρώ». Δύο ή τρεις τύποι, σου απαντάνε και το αγοράζουν. Ο αριθμός χαρτονομισμάτων που φτάνουν στα χέρια σου όταν πουλήσεις 100 ευρώ είναι τόσο μεγάλος, που δεν είναι ασφαλές να γίνει με οποιοδήποτε άλλο τρόπο πλην της τραπεζικής μεταφοράς.
Μετέφερα 150 ευρώ στον λογαριασμό του αγοραστή (50 ευρώ για κάτι χρέη μου και 100 για τις ανάγκες του πειράματος). Να τι παίρνεις με 150 ευρώ στη Βενεζουέλα:
Η επόμενή μου περιπέτεια έπρεπε να είναι πιο συναρπαστική, προφανώς, οπότε αποφάσισα να περάσω μια βραδιά σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Καθώς έφτασα στο ξενοδοχείο, που πρέπει να σας πω ότι επιδοτείται από την βολιβιανή κυβέρνηση της Βενεζουέλας, η τιμή μου φάνηκε κάπως γελοία. Επτά χιλιάδες BsF τη βραδιά, με την τιμή να περιλαμβάνει πρωινό και χρήση της πισίνας όλη την ημέρα. Για 8,7 ευρώ την βραδιά.
Θυμήθηκα ότι είχα και μια προσωπική ζωή και πέρα από αυτό το πείραμα του VICE (θα ήθελα βέβαια να συνεχίσω αυτό το πείραμα για κανέναν χρόνο, μπορεί και περισσότερο). Οπότε, πήρα ένα εισιτήριο για την πρωτεύουσα της χώρας, το Caracas, μιας και έπρεπε να πάω σε μια εκδήλωση εκεί.
Το Caracas είναι κάπως πιο ακριβό (όπως άλλωστε όλες οι πρωτεύουσες) από το Maracaibo, αλλά έστω κι έτσι, με ένα λίγο πιο αυξημένο budget, θεώρησα ότι μπορούσα να περάσω πολύ καλά. Υπολόγισα ότι θα μου κόστιζε 50-70 ευρώ παραπάνω. Η πτήση κόστισε 6.500 BsF, οπότε περίπου 8 ευρώ. Ναι, με 8 ευρώ ανεβαίνεις σε μια πτήση 50 λεπτών προς την πρωτεύουσα της χώρας. Να ζήσει ο Chavez, o Maduro και η Miss Venezuela.
Ένα από τα μεγάλα ανεκπλήρωτα όνειρά μου είναι ένα καμπριολέ αμάξι. Πείτε με ηλίθιο ή επιφανειακό, αλλά πάντα ήθελα να οδηγώ μέσα στην πόλη με τα ανακατεμένα από τον αέρα μαλλιά μου, μια ξανθιά δίπλα μου, ακούγοντας AC/DC. Μετά από μερικές επαφές μέσω του Google, βρήκα αυτό που έψαχνα: μια κόκκινη Cadillac του '59.
Είχα ενθουσιαστεί βαθύτατα, μιας και η Cadillac είναι ένας τύπος αυτοκινήτου που μόνο η τσέπη των πλουσίων μπορεί να «σηκώσει».
Τα καύσιμα είναι ένα αρκετά «καυτό» θέμα. Ένα λίτρο βενζίνης 95 οκτανίων κοστίζει 0,097 bolivares.
Το ντίζελ, το οποίο χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο από τις δημόσιες συγκοινωνίες, κοστίζει 0,048 bolivares. Το να γεμίσεις ένα ντεπόζιτο 40 λίτρων με 95άρα βενζίνη, κοστίζει λιγότερο από 4 BsF, ενώ ένα 60άρι ντεπόζιτο 6BsF, κοινώς και στις δύο περιπτώσεις πληρώνεις λιγότερο από 0,30 ευρώ.
Εδώ, βλέπουμε 1 ευρώ σε 8 χαρτονομίσματα των 100 BsF, το μεγαλύτερο σε αξία χαρτονόμισμα στη Βενεζουέλα.
Εδώ φαίνομαι εγώ, τη στιγμή που απολαμβάνω δύο γεύματα, συνολικής αξίας 2 ευρώ.
Σε αυτό το σημείο, είχα ξοδέψει συνολικά 90,9 ευρώ, οπότε μου είχαν μείνει 9,1 ευρώ.
Είχε αρχίσει να με πιάνει κατάθλιψη, μιας και το πείραμά μου έφτανε στο τέλος του, οπότε είχα τη φοβερή ιδέα να κάνω ένα καλό μασάζ. Όταν μπήκα σε αυτό το μέρος, ήταν λες και είχα μπει σε μια άλλη χώρα, είχε έναν αέρα και μια ατμόσφαιρα που καμία σχέση δεν είχε με την αγχώδη αίσθηση της πόλης. Ίσως και να ήταν η πιο περίεργη από όλες μου τις εμπειρίες, μιας και αφού ετοιμάστηκα για το μασάζ και τον βελονισμό, μου ήρθε στα ρουθούνια μια τόσο έντονη μυρωδιά μαριχουάνας που δεν μπορούσα παρά να ρωτήσω τη ρεσεψιονίστ να μου εξηγήσει τι συνέβαινε. «Ασφαλώς κύριε.
Μυρίζετε τα ιατρικά βότανα που χρησιμοποιεί η γιατρός μας, τα οποία και τρίβει στα χέρια της, πριν κάνει κάποια θεραπεία βελονισμού ή κάποιο μασάζ». Τι είπε τώρα. Η γιατρός έπλενε τα χέρια της με κρυστάλλους μαριχουάνας, επειδή έτσι -λέει- καθάριζε το δέρμα.
Κοιτώντας τι είχα ξοδέψει, συνειδητοποίησα πως μου είχαν μείνει κάτι ψiλά, οπότε πήγα για μασάζ για άλλες δύο ημέρες. Στα καπάκια. Ο λογαριασμός έγραψε 7,5 ευρώ.
Φτάνοντας στο τέλος αυτού του πειράματος, συνειδητοποίησα την πικρή πραγματικότητα, με την οποία ζούμε όλοι εμείς οι κάτοικοι της Βενεζουέλας κάθε ημέρα της ζωής μας. Αλλά δεν είναι όλα μαύρα κι άραχνα φίλοι μου. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως, για εσάς, η Βενεζουέλα είναι ένας παραδεισένιος προορισμός.
Και μιας και σας έχω ήδη δείξει τι μπορείτε να κάνετε στη Βενεζουέλα με ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ, επιτρέψετε μου να σας δείξω τι μπορείτε να αγοράσετε με ένα χαρτονόμισμα των 100 Bsf, το μεγαλύτερο σε αξία χαρτονόμισμα της χώρας. Αυτό:
Για εσάς που δεν γνωρίζετε το εικονιζόμενο
προϊόν, σας λέω ότι είναι το αντίστοιχο της Nutella. Ναι, με το
μεγαλύτερο σε αξία χαρτονόμισμα της χώρας μου, μπορείς να αγοράσεις
αυτό.
Το θέμα δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE Spain.
Ενημέρωση 1 Νοεμβρίου 2016:
Bloomberg: Στη Βενεζουέλα ζυγίζουν πλέον τα χρήματα σε ζυγαριές
Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τη Βενεζουέλα που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Bloomberg και δείχνουν πως ο πληθωρισμός έχει πλέον ξεφύγει από κάθε έλεγχο
Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τη Βενεζουέλα που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Bloomberg και δείχνουν πως οπληθωρισμός έχει πλέον ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Όπως μαρτυρούν και οι σχετικές φωτογραφίες, σε ορισμένα καταστήματα οι έμποροι ρίχνουν στη ζυγαριά πακέτα με χαρτονομίσματα, καθώς χρειάζονται τόσα πολλά για μια αγορά, που δεν υπάρχει άλλος τρόπος υπολογισμού.
«Όταν αρχίσει το μέτρημα, είναι μια χαρακτηριστική ένδειξη γιαυπερπληθωρισμό εκτός ελέγχου» λέει στο Bloomberg ένας αναλυτής. «Οι πολίτες δεν ξέρουν πόσο άσχημα είναι τα πράγματα ακριβώς γιατί η κυβέρνηση δεν δημοσιεύει στοιχεία» συνεχίζει ο αναλυτής, αναφερόμενος στο γεγονός ότι εδώ και αρκετό καιρό στη χώρα δεν δημοσιεύονται επίσημα στοιχεία για την οικονομία. Ενδεικτικές του κλίματος είναι το γεγονός οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για πληθωρισμό που θα κλείσει για το 2016 κάπου ανάμεσα στο 200% και 1.500%.
«Όταν αρχίσει το μέτρημα, είναι μια χαρακτηριστική ένδειξη γιαυπερπληθωρισμό εκτός ελέγχου» λέει στο Bloomberg ένας αναλυτής. «Οι πολίτες δεν ξέρουν πόσο άσχημα είναι τα πράγματα ακριβώς γιατί η κυβέρνηση δεν δημοσιεύει στοιχεία» συνεχίζει ο αναλυτής, αναφερόμενος στο γεγονός ότι εδώ και αρκετό καιρό στη χώρα δεν δημοσιεύονται επίσημα στοιχεία για την οικονομία. Ενδεικτικές του κλίματος είναι το γεγονός οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για πληθωρισμό που θα κλείσει για το 2016 κάπου ανάμεσα στο 200% και 1.500%.
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας φέρεται ήδη να έχει ζητήσει από τις εταιρίες να τυπώσουν μεγαλύτερα χαρτονομίσματα των 1.000, 5.000, 10.000 ή και των 20.000 μπολιβάρες. Όπως προσθέτει το δημοσίευμα, δεδομένου ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει χριστουγεννιάτικο μπόνους και ο χρόνος μοιάζει να μην είναι αρκετός για να τυπωθούν νέα χαρτονομίσματα, διατυπώνονται και πιο πρακτικές σκέψεις, όπως να προσθέσουν απλά ορισμένα μηδενικά στα υπάρχοντα τραπεζογραμμάτια, αλλάζοντας και το χρώμα.
Τα πρακτικά προβλήματα ωστόσο μοιάζουν να μην σταματούν εκεί. Ο 25χρονος φούρναρης Μπρέμερ Ροντρίγκες περιγράφει και ένα άλλο πρόβλημα, που αφορά τα τσουβάλια με μετρητά που «ζυγίζει» καθημερινά. Πρόκειται για το πρόβλημα της χωροταξίας. Εκείνος συνήθως κρύβει τα χρήματα στο γραφείο του μέχρι να πάει στην τράπεζα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου