Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Τί είναι η περιοχές FAO στα κατεψυγμένα ψάρια +Συμβουλές


Πρόκειται για τις αλιευτικές περιοχές με τις εξής σημάνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO)

Εάν όπως και εμένα σας αρέσουν τα ψάρια, είναι καλό να γνωρίζετε ότι τα αλιεύματα του Ειρηνικού Ωκεανού, λόγω Fukushima δεν θεωρούνται πλέον ασφαλή. Η μόλυνση με ραδιενέργεια στον Ειρηνικό είναι δίχως προηγούμενο...
Προσπαθείστε όσο είναι δυνατόν να αποφεύγετε αλιεύματα από τα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού.



Πρόκειται για τις αλιευτικές περιοχές με τις εξής σημάνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO):

FAO 61, FAO 67, FAO 71, FAO 77
και λιγότερο για τις FAO 81 και FAO 87.

FAO fishing zones



Η καλύτερη ιδέα είναι να επιλέγουμε ψάρια από την Αλιευτική ζώνη 37 της Μεσογείου που περιλαμβάνει και τις Ελληνικές Θάλασσες. Από εκεί και πέρα υπάρχει η υποκατηγορία 3.1 που δηλώνει οτι τα ψάρια είναι από το Αιγαίο. Ελληνικές θάλασσες περιλαμβάνει και η κατηγορία 2.2.


FAO Μεσογειος


Σε αυτό το post, δε θα μπω τώρα σε λεπτομέριες σχετικά με το ποιές θάλασσες της Ελλάδας θεωρούνται πιο καθαρές.  Το σημαντικό αναφορικά με το θέμα της ραδιενέργειας είναι να αποφύγουμε τα ψάρια Ειρνηνικού.

Σας παραθέτω τις ακριβείς πληροφορίες (στα αγγλικά) σχετικά με τις ελληνικές θάλασσες :

 

Aegean (Division 37.3.1)

The waters of the Aegean Sea and adjacent waters bounded by a line commencing on the southern coast of Greece on the Peloponnese at 23°00′ east longitude running due south to 34°00′ north latitude; thence due east to 29°00′ east longitude; thence due north to the coast of Turkey; thence following the western coast of Turkey to Kumkale at 40°00’N latitude, 26°13’E longitude; thence along a rhumb line across the Dardanelles running from Kumkale to Cape Hellas at 40°02’N latitude 26°12’E longitude; thence following the coasts of Turkey and Greece to the starting point.

 

 

Ionian (Division 37.2.2)


The waters of the Central Mediterranean bounded by a line commencing at 25°00′ east longitude on the coast of north Africa running due north to 34°00′ north latitude; thence due west to 23°00′ east longitude; thence due north to the Greek coast of the Peloponnese; thence in a northerly direction along the coast of the Peloponnese to the Corinth Canal; thence across the Corinth Canal following the west coast of Greece and the coast of Albania to its northern frontier on the Adriatic Sea; thence due west along parallel 41°49’N to Cape Gargano on the coast of Italy; thence following the coast of Italy to 38°00′ north latitude; thence due west along 38°00′ north latitude, across the Strait of Messina, to the coast of Sicily, thence following the east and south coasts of Sicily to Trapani at 38°02’N 12°32’E; thence along a rhumb line from Trapani to Cape Bon (Ras el Tib) at 37°08′ N latitude and 11°00’E longitude on the Tunisian coast; thence southwards and eastwards following the coast of north Africa to the starting point.
Σε μία κονσέρβα με Σαρδέλες Βορείου Αιγίου που έχω στα χέρια μου, γράφει αλιευτική ζώνη 37.3.1.


ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΚΟΝΣΕΡΒΑ


Ορίστε και μερικές απλές συμβουλές για έξυπνες επιλογές:

Επιλέγετε ντόπια φρέσκα ψάρια. Να ρωτάτε τον ψαρά από που είναι τα ψάρια που αγοράζετε. 1000 φορές καλύτερα να πάρετε Ελληνική Τσιπούρα Ιχθιοτροφίου.

Αποφύγετε ψαροκροκέτες και διάφορα τροφιμα με βάση το ψάρι αν δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για την προέλευση του ψαριού που περιέχουν. Σπάνια στα συστατικά αναγράφουν την ζώνη αλίευσης.

Αν αγοράσετε κατεψυγμένα γράφουν πάνω υποχρεωτικά τη ζώνη αλίευσης. Επιλέγεται είτε Μεσογείου είτε Ατλαντικού (πχ μπακαλιάροι). Και περιοχές γύρω αππό την Αφρική θεωρούνται οκ.
Επιλέγετε ελληνικές κονσέρβες από ελληνικές εταιρίες όπως η Κονσερβοποιΐα Βορείου Αγαίου (TRATA, FLOKOS). Πάνω στις συσκευασίες αναγράφουν την ζώνη αλίευσης.

Τέλος, θυμηθείτε. Το να τρώτε ελληνικά ψάρια δεν είναι μόνο πιο ασφαλές αλλά και καλύτερο για την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες ψαράδες.

Ελπίζω να βοήθησα!

Θυμηθείτε. Είστε ελεύθεροι να κάνετε τις δικές σας επιλογές.

Πηγή 

 *Σημείωση Krasoblog: Η συγκεκριμένη ανάρτηση έχει γίνει πριν περίπου 3 χρόνια και η μόλυνση του Ειρηνικού με ραδιενέργεια, προφανώς έχει περιοριστεί. Βέβαια, τα ψάρια που έρχονται κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα στην Ελλάδα και διατείθενται σήμερα στην αγορά, πολύ πιθανόν να είναι πιασμένα πριν καιρό και να έχουνε φάει τη δόση τους από Φουκουσίμα...







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου