Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Καλά κρασιά από τους... φορομπήχτες του ΣΥΡΙΖΑ


Το ότι οι άνθρωποι που μας κυβερνούν δεν έχουν καμία σχέση με την αγορά και την ελληνική παραγωγή είναι γνωστό σε όλους .

Το ότι θα αποφάσιζαν ,όμως, να φορολογήσουν το ελληνικό κρασί για να βρουν ισοδύναμο στο 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν το περίμενε κανείς.

Το απίστευτο αυτό μέτρο προανήγγειλε χτες ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος κάνοντας λόγο για φόρο οινοπνεύματος περίπου 30 λεπτών σε κάθε μπουκάλι ελληνικού κρασιού που θα πωλείται στη χώρα!


Στόχος όπως είπε ο υπουργός είναι να συγκεντρωθούν φορολογικά έσοδα γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ - από τα 300 εκατομμύρια ευρώ που θα είναι οι απώλειες  από την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση - ενώ τα υπόλοιπα 200 εκατομμύρια ευρώ θα καλυφτούν από αύξηση της φορολογίας στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Με την καταπληκτική αυτή απόφαση   η κυβέρνηση πετυχαίνει δύο μοναδικές "διακρίσεις": πρώτον, ανεβάζει την φορολογία σε  μία από  τις ελάχιστες βιομηχανίες της χώρας που  κατάφερε όχι μόνο να σταθεί στα πόδια της αλλά  και να αναπτυχθεί την εποχή της κρίσης -  αυξάνοντας μάλιστα τις πωλήσεις της στο εξωτερικό.  Και δεύτερον, κάνει την Ελλάδα τη μόνη οινοπαραγωγό χώρα στην Ευρώπη που  βάζει φόρο στο κρασί.

Φόρο οινοπνεύματος  έχουν στην Ευρώπη μόνο χώρες που δεν παράγουν κρασί όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Βρετανία αλλά όχι οι οινοπαραγωγές χώρες που θέλουν να στηρίξουν με κάθε τρόπο τους παραγωγούς τους και την εγχώρια βιομηχανία οίνου για να μπορέσει να ανταγωνισθεί διεθνώς με τους γίγαντες του είδους στις ΗΠΑ ,στην Αυστραλία και τη Λατινική Αμερική.

Μιλάμε  για μια  βιομηχανία που πληρώνει υψηλή φορολογία (το ΦΠΑ στο κρασί από 8 % που ήταν το 1992 έχει φτάσει πλέον στο 23%) ,απασχολεί  γύρω στους 200.000 αμπελουργούς  και πάνω από 20.000 εργαζόμενους στην παραγωγή οίνου σε περίπου 700 οινοποιεία σε όλη τη χώρα .Πολλά από τα οποία έχουν καταφέρει , με το μεράκι των ιδιοκτητών τους που επιμένουν στην σωστή καλλιέργεια των ελληνικών ποικιλιών να αποκτήσουν επιτέλους όνομα στις διεθνείς αγορές .

Ευκαιρία, λοιπόν , για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να τους "χαρατσώσει" αφού σύμφωνα με κάποια παράξενα μυαλά , το καλό ελληνικό κρασί δεν καταναλώνεται από τους ψηφοφόρους του κόμματος .

Υπενθυμίζεται ότι η έντονα ιδεοληπτική κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αποφάσισε να φορολογήσει την ιδιωτική παιδεία με ΦΠΑ 23 % θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα θίξει τους "έχοντες" που στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία .Για να αντιληφθεί στη συνέχεια (και να πάρει πίσω το μέτρο)  ότι θίγει κυρίως τα μεσαία και μικρά εισοδήματα οικογενειών που στέλνουν τα παιδιά τους στό φροντιστήριο.

Σημειώνεται  ότι από αυτήν εδώ τη στήλη έχουμε επανειλημμένως προτείνει την μεγάλη αύξηση της φορολογίας στα ποτά (ουίσκι, βότκα, τζιν κλπ ) που είναι  εισαγόμενα αλλά και  στα τσιγάρα - που προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας  και πωλούνται πολύ φθηνότερα στην Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Επίσης έχουμε προτείνει την αύξηση στο 23 % του ΦΠΑ στο  βοδινό κρέας που μόνο του θα έφερνε φορολογικά έσοδα 300 εκατομμύρια ευρω , είναι εισαγόμενο κατά 80 % και σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του  Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ενοχοποιείται για 50.000 καρκίνους του εντέρου το χρόνο στις ΗΠΑ  .

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν ο ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας ανέβαινε στο 23 % (από το 16 % που είναι σήμερα)  η ετήσια δαπάνη μιας μέσης οικογένειας - καταναλώνει περίπου 100 κιλά κρέας το χρόνο- θα αυξανόταν  στα 1155 ευρώ - δηλαδή κατά 105 ευρώ το χρόνο !  Δηλαδή η αύξηση θα επιβάρυνε μία οικογένεια με 8,7 ευρώ το μήνα  εφόσον δεν ήθελε να αντικαταστήσει  μέρος του βοδινού με παραγόμενο στην Ελλάδα   κοτόπουλο ,κατσίκι ή κουνέλι.

Καλά κρασιά!


Παπαδόπουλος Νότης  


Έντονες αντιδράσεις από τον κλάδο, προειδοποιούν με μεγάλη αύξηση του κόστους όταν σε καμία οινοπαραγωγό χώρα της ΕΕ δεν υπάρχει ΕΦΚ στο κρασί.

Καταστροφική για την ελληνική οινοποιία θα είναι η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί, εάν τελικώς ψηφιστεί με το δεύτερο πολυνομοσχέδιο των προαπαιτούμενων, το άρθρο 14 που προβλέπει την για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε οινοπαραγωγό χώρα.

"Οι ελληνικές οινοποιίες μόλις που κατάφεραν να επιβιώσουν τα τελευταία χρόνια της κρίσης, παράγοντας οι περισσότερες με ζημίες. Τώρα η κυβέρνηση πάει να εισάγει ένα μέτρο το οποίο με μαθηματικό ακρίβεια θα οδηγήσει πολλούς παραγωγούς σε κλείσιμο αφού μετά βίας καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Επιπλέον, πάει να επιβάλλει ΕΦΚ σε ένα γεωργικό προϊόν, αντίθετα στη Κοινοτική αντίληψη και πρακτική. Μήπως με την ίδια λογική θα βάλει και ΕΦΚ στο λάδι;"

Τα παραπάνω δήλωσε σε τόνο αγανάκτησης ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου & Οίνου, Γιάννης Βογιατζής, ο οποίος ενημέρωσε ότι οι εκπρόσωποι του κλάδου επιχειρούν να συναντήσουν τους οικονομικούς υπουργούς.

Όπως είπαν στη Voria.gr τόσο ο κ. Βογιατζής, όσο και ο κ. Στέλιος Κεχρής, πρόεδρος της ένωσης "Οίνοι Βορείου Ελλάδος" αλλά και ο κ. Στέλιος Μπουτάρης, επικεφαλής του "Κτήμα Κυρ Γιάννη", η επιβολή του ΕΦΚ δεν θα είναι μία μικρή επιβάρυνση της τάξης του 0,30 ευρώ ανά φιάλη, όπως την παρουσίασαν εχθές οι οικονομικοί υπουργοί.

Στο άρθρο '14' προβλέπεται ότι στα οινοποιεία, στο χύμα κρασί και πριν το προϊόν, με τις διάφορες επιβαρύνσεις στο κόστος, φτάσει στο τελικό καταναλωτή, θα επιβληθεί ΕΦΚ 40 ευρώ στα 100 λίτρα ή 0,40/λίτρο.

"Αυτή η επιβάρυνση είναι πολύ μεγάλη όταν το κόστος ανά λίτρο, του κρασιού, κυμαίνεται από 0,40 έως 1 ευρώ το λίτρο. Αυτό το βάρος δεν μπορούμε να το σηκώσουμε, γιατί δεν μπορούμε ούτε στην εσωτερική αγορά να το μεταφέρουμε λόγω της μεγάλης κρίσης, αλλά ούτε και να το περάσουμε στις εξαγωγές κρασιού. Τα περισσότερα οινοποιεία είναι ζημιογόνα, όσο δε αφορά το πως διαμορφώνονται τα κόστη αρκεί να πούμε ότι ο οινοποιός αγοράζει τα σταφύλια καλής ποιότητας, μεταξύ 0,45-0,50 ευρώ το κιλό, πρώτη ύλη η οποία δίνει πολύ μικρότερη απόδοση σε βάρος", πρόσθεσε ο κ. Βογιατζής.

Για καταστροφικό μέτρο μίλησε και ο κ. Στέλιος Κεχρής λέγοντας ότι πρόκειται για επιβάρυνση που δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν τα περισσότερα οινοποιεία. Μία επιβάρυνση που θα χτυπήσει την κατανάλωση κρασιού τόσο στο ράφι της κάβας και του σούπερ - μάρκετ, όσο και στην εστίαση, ενώ επιπλέον ανοίγει μια κερκόπορτα, καθώς αυτό που σήμερα είναι 0,40 ευρώ/λίτρο, αύριο η κυβέρνηση θα μπορεί να αυξήσει για να καλύψει κάποια άλλη "τρύπα" στα δημόσια οικονομικά.

Ο κ. Κεχρής προέβλεψε ότι άμεσα θα πληγούν οι περίπου 200.000 οικογένειες που ασχολούνται με το αμπέλι και 1.000 οινοπαραγωγικές επιχειρήσεις. "Τα χρήματα που τελικώς θα χαθούν από την οικονομία θα είναι πολύ περισσότερα από τα 120 εκατομμύρια που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν".

Το νέο τοπίο που πάει να διαμορφωθεί, αν ψηφιστεί το άρθρο '14', σκιαγράφησε ο κ.Στέλιος Μπουτάρης ο οποίος είπε ότι θα προκύψει και μία ακόμη επιβάρυνση καθώς οι μικροί οινοποιοί- και είναι πολλοί αυτοί- θα αναγκαστούν να δημιουργήσουν φορολογική αποθήκη.

"Σήμερα οι εννέα στους δέκα οινοποιούς δεν έχουν φορολογική αποθήκη. Η δημιουργία της έχει κόστος και απαιτεί από την επιχείρηση να διαθέτει οργανωμένο λογιστήριο, ενώ κάθε παράβαση θα αντιμετωπίζεται σα λαθρεμπόριο και όχι σαν απλή φορολογική παράβαση. Αν δε ο οινοποιός δεν έχει τέτοια αποθήκη, θα πρέπει να προκαταβάλει όλο το φόρο με τη δήλωση παραγωγής, κάτι αδύνατο πρακτικά".

Στα παραπάνω πρόσθεσε ότι με την επιβολή ΕΦΚ, θα αυξηθεί η τιμή του κρασιού ακυρώνοντας έτσι το θετικό εξορθολισμό που επιτεύχθηκε στα χρόνια της κρίσης και ο οποίος βοήθησε τις πωλήσεις σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό.

Ο κ. Μπουτάρης τόνισε όμως ότι θα υπάρξει και ένας ακόμη σημαντικός κίνδυνος. "Λόγω της ανυπαρξίας μηχανισμών ελέγχων, φοβάμαι ότι θα δούμε να οργιάζουν οι παράνομες πωλήσεις χύμα κρασιού", εξήγησε.


Να σημειωθεί ότι στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν το 1/5 του κλάδου, με το 18% περίπου της παραγωγής. Δραστηριοποιούνται περί τις 30.000 - 35.000 αμπελουργοί και υπάρχουν τουλάχιστον 100 αμπελο-οινικές επιχειρήσεις.








2 σχόλια:

  1. Εσένα σκέφτηκα όταν έμαθα για τον φόρο! Κάτσε λέω να παω να δω τι λέει ο κρασοπατέρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άσε, για 40 ημέρες κήρυξα πένθος.
    Μην την φάμε χειρότερα με το χύμα τσίπουρο φοβάμαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή